שתף קטע נבחר

צילום: איי פי

השער ננעל: אין יותר ישראלים בעזה

38 שנים אחרי, ישראל קובעת גבול חדש. הפינוי הושלם, השערים ננעלו, דגל הלאום הונף בצדו המזרחי של מחסום כיסופים. "האחריות על הנעשה בפנים מוטלת על הרשות, האחריות על ביטחון אזרחי המדינה ממשיכה להיות מוטלת על הצבא שלנו", סיכם המפקד האחרון של אוגדת עזה. "נוצרה הזדמנות לשלום אך אנו ערוכים לכל אתגר", הבהיר אלוף הפיקוד. ומופז הבהיר: "נגלה אפס סבלנות, המדיניות כלפי הקסאם משתנית". היסטוריה

גבול חדש, שחר חדש: 38 שנים לאחר שהידהדה פקודת "סדין אדום" במכשירי הקשר של צה"ל, והכוחות כבשו בסערה את הרצועה - ישראל נפרדת וקובעת קו גבול חדש בדרום. שנה ותשעה חודשים לאחר שנשמע לראשונה הביטוי "התנתקות" מפיו של ראש הממשלה, ופחות מחודש לאחר שיצא הפינוי לדרך - המהלך הושלם, השערים ננעלו.   

 

"אשמורת אחרונה" וטקס נעילה (צילום וידאו: ירון ברנר)

 

כתבות נוספות:

 

אחרון החיילים שיצאו היה מפקד האוגדה, תת-אלוף אביב כוכבי. הוא חתם את הפרק ההיסטורי בנאום קצר שנשא במחסום כיסופים, דקות אחדות לאחר שהשער ננעל, ודגל הלאום - זה שהורד אמש מן התורן במפקדת אוגדת עזה - הונף מצדו המזרחי של המחסום.

 

"אחרי 38 שנים", סיכם תא"ל כוכבי, האוגדונר האחרון של עזה, "המשימה הושלמה ותמה תקופה. האחריות על הנעשה בפנים מוטלת על הרשות הפלסטינית. אך האחריות על ביטחון אזרחי המדינה ממשיכה להיות מוטלת על הצבא שלנו. החיילים שיצאו הלילה מהרצועה כבר פרוסים בקו החדש והם ערוכים לבצע כל משימה שתוטל עליהם".  

 

תא"ל כוכבי שיבח את החיילים על מבצע הפינוי המוצלח. אלוף פיקוד הדרום, דן הראל, הצטרף לדברים ואמר: "אנו עומדים בפני מציאות חדשה, הזדמנות היסטורית לשני העמים. נקווה שיהיה זה לשלום, אך אנו מכינים עצמנו לכל אתגר ביטחוני, יהיה אשר יהיה".

 


(צילום: רוני סופר)

 

האלוף הראל הוסיף כי ההזדמנות למציאות טובה יותר קיימת, וכעת האחריות הפלסטינית היא בכל רחבי הרצועה. "כל מי שיגיע למרחב הגדר ויאתגר אותנו - צה"ל ידע לפעול נגדו באמצעים העומדים לרשותו. אך האחריות היא של הרשות הפלסטינית למנוע אירועים מסוג זה", הבהיר. הוא הוסיף: "אנחנו מחבקים את המשפחות השכולות ומאמצים אותן אל לבנו, ומאחלים החלמה מהירה לפצועים מההיתקלויות האחרונות. ההזדמנות קיימת, אנחנו מקווים שגם ברשות הפלסטינית יידעו להתעלות לגודל האחריות ולאפשר לכולנו לחיות כאן בשלום".

 

שר הביטחון, שאול מופז, שהגיע למעבר קרני כדי להיפרד מהרצועה באופן אישי, פנה לצד הפלסטיני ואמר: "עליכם ליצור מציאות אחרת ברצועת עזה וביהודה ושומרון, על מנת שנוכל להתקדם למציאות של דו-קיום בשלום. לא נהיה מוכנים בשום פנים ואופן לקבל כל סוג של טרור שייצא מרצועת עזה לאחר המהלך המאוד משמעותי שנעשה על-ידי מדינת ישראל. נדע לפעול בנחישות ובנחרצות אל מול כל טרור על מנת להבטיח ביטחון לאזרחי מדינת ישראל. זהו רגע היסטורי לנו וגם שעה היסטורית לפלסטינים לעשות כמיטב יכולתם על מנת לעצור את הטרור ולהוביל עתיד טוב יותר עבור הציבור הפלסטיני החי כאן".

 

מופז הבהיר כי ישראל לא תשלים עם ירי תלול מסלול (קרי: טילים ורקטות) מהגדה המערבית, ותעצור כל ניסיון לבנות תשתית ירי שכזאת. אשר לאפשרות של טרור מעזה, אמר: "לא נעבור לסדר היום ונגלה אפס סבלנות ... הפלסטינים מבינים שהחל ב-12 בספטמבר 2005, המדיניות לגבי הקסאם תשתנה. באיזה היקף, באיזו עוצמה ובאילו נסיבות? אני סבור שלא כאן המקום לומר. קודם נעשה ואחר-כך נדבר".       

 

נפרדים מנצרים

 

דקות אחדות אחרי שעזב המשוריין האחרון את נצרים, התקבלה בקשר של מג"ד שקד ההודעה: הפלסטינים כבר בפנים. עוד בטרם הספיקו הכוחות לצאת מהשער של מעבר קרני בפעם האחרונה, התבשרו הכוחות: "בית הכנסת של נצרים הוצת". בשעה 2:45 לפנות בוקר, בעוד הכוחות האחרונים עושים את דרכם על ציר הדמים בין נצרים לקרני, נשמעו כבר יריות השמחה של הפלסטינים מאחור. באוויר נראו נתיבים זוהרים של קליעים נותבים.

 

מג"ד שקד, סגן-אלוף עופר לוי, הביט לאחור ואמר: "תמה תקופה. המשימה שלנו - לצאת מעזה בלא נפגעים - הושלמה. אני חש הקלה מחד, אבל מאידך, מהבוקר המשימה שלנו היא שוב עזה, הפעם - להגן על תושבי ישראל מבחוץ. אם הרשות תממש את הריבונות - השקט יישמר. אני מאמין שגם יכולת התגובה שלנו תישמר, הרי גם בעבר ידענו להיכנס מבחוץ ולטפל בקיני המחבלים".  


(צילום: ירון ברנר)

 

הטנקים, ה"אכזריות" והנגמ"חונים חיפו אלה על אלה תוך כדי תנועה לאחור, אל עבר הקו הירוק. בין לבין התקרבו כמה עשרות פלסטינים אל צומת נצרים, בין ציר טנצ'ר ודרך קרני-נצרים. בראש התהלוכה פסעו צעירים ובידם דגלים פלסטיניים. המג"ד אישר ירי אזהרה, שלא על מנת לפגוע. הפלסטינים נמלטו והתפזרו בין בתי שכונת בקשי הסמוכה לציר.

 

חצי שעה לאחר מכן נעל מפקד החטיבה הצפונית ברצועה, אלוף-משנה אבי לוי, את השער. בכך תם עידן ההתנחלות המבודדת נצרים, שהוקמה ב-1973 כגרעין השומר הצעיר, ומאז הייתה כעצם בגרונם של הפלסטינים.

 

אשמורת אחרונה

 

בימים האחרונים שהו החיילים בתוך הכלים, לאחר שהציוד הכבד והמבנים כבר פונו משם. מצפון הרצועה יצאו הלילה גדוד שקד של גבעתי, גדוד שמשון, גדוד בית-הספר למ"כים וגדוד 82 של השריון. מגוש קטיף יצאו גדודי צבר ורותם של גבעתי, גדוד הסיור של החטיבה, גדוד 75 של חטיבת שריון 7 בשריון וגדוד 603 של ההנדסה הקרבית. כמו כן פונו כוחות נוספים של אוגדת עזה והחטיבות המרחביות, שעוד נותרו בשטח.


(צילום: ירון ברנר)

 

מבצע "אשמורת אחרונה", במהלכו נסוג צה"ל לאחור והשלים את הפינוי, כלל הלילה מספר מוקדים: מגוש קטיף יצאו הכוחות הממוכנים והמשוריינים דרך מחסום כיסופים, ומציר "פילדלפי" הדרומי - שכבר זכה לכינוי "ציר המוות" - דרך כרם שלום. גם השער במעבר קרני נסגר כאמור בטקס קצר. 

 

בציר כיסופים, מטרים ספורים מן השער, הוקמו שתי סוללות עפר גבוהות, בניסיון למנוע התקרבות של המון פלסטיני. מעט אחרי השלמת הנסיגה ניסו צעירים פלסטינים להתקרב בכל זאת למחסום, אך שוטרים פלסטינים עצרו אותם מבעוד מועד. ביום שאחרי, בצה"ל שומרים על דריכות גבוהה, מחשש לחידוש הירי. הרמטכ"ל הבטיח "תגובה קשה ואפס סבלנות" לכל מקרה שכזה.  

 

חנן גרינברג, מחסום כיסופים

רוני סופר, מעבר קרני

 


פורסם לראשונה 12/09/2005 07:23

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
עזה: סוף
צילום: איי פי
אשמורת אחרונה: פינוי לילי
צילום: איי פי
צילום: ירון ברנר
יציאת עזה 2005
צילום: ירון ברנר
צילום: ערוץ 10
"האחריות עלינו". תא"ל כוכבי
צילום: ערוץ 10
צילום: ירון ברנר
הזדמנות לשלום, ערוכים לאתגר: האלוף הראל
צילום: ירון ברנר
צילום: רוני סופר
חיילי גבעתי נפרדים
צילום: רוני סופר
בתי הכנסת הוצתו
צילום: רויטרס
מומלצים