שתף קטע נבחר

יהודי ארצות-הברית הריעו לנשיא פקיסטן

נשיא פקיסטן פרבז מושארף נאם בפני חברי הקונגרס היהודי האמריקני ואמר כי "זהו אירוע היסטורי, אני מרגיש זכות לעמוד בפני הקהילה הגדולה ביותר בארה"ב". מושארף, שהתקבל במחיאות כפיים, דיבר בנאומו על תוכניותיו לגבי יחסי ישראל פקיסטן ואמר "לפקיסטן אין עימות ישיר או ויכוח עם ישראל. אבל, לעם שלנו, יש סימפטיה עמוקה כלפי העם הפלסטיני והשאיפה הלגיטימית שלהם למדינה". מושארף ציין כי ככל שיתקדם התהליך להקמת מדינה פלסטינית כך ייגבר שיתוף הפעולה בין המדינות

היסטוריה בניו יורק: נשיא פקיסטן, פרבז מושארף, השתתף הלילה (יום א') בארוחת ערב חגיגית שערך לכבודו הקונגרס היהודי האמריקני. באירוע, בהשתתפות מאות מראשי האירגונים היהודיים, התקבל הנשיא הפקיסטני, שמדינתו החלה לקיים בעקבות תוכנית ההתנתקות מגעים דיפלומטיים גלויים עם ישראל, במחיאות כפיים סוערות ובקימה. מושארף, נרגש מן המעמד, הודה למארחיו ואמר: "מעולם לא חשבתי שנשיא פקיסטני יתקבל בקהילה הזאת במחיאות כפיים כאלה". 

 

בטרם החלה ארוחת הערב, נישאו שתי ברכות: אחת יהודית ואחת מוסלמית. האימאם שערך את התפילה המוסלמית, תרגם ליושבים באולם חלק מדבריו ואמר: "מוחמד קיבל הוראה מאלוהים הכל יכול לקבל את היהודים, את בני אברהם. אלוהים הכל יכולים והמבורך הורה לנביא מוחמד לפתוח בדיאלוג בין היהודים והמוסלמים. אני מתפלל לאלוהים שיקבל את מאמצינו, את תפילותינו ואת ברכותינו".

 

בנאומו התייחס מושארף לתוכניותיו בקשר ליחסים בין פקיסטן לישראל, ואמר: "לפקיסטן אין עימות ישיר או ויכוח עם ישראל ואנחנו לא איום לביטחון ישראל. אנחנו מאמינים כי ישראל לא מאיימת על הביטחון הלאומי של פקיסטן. אבל לעם שלנו יש סימפטיה עמוקה כלפי העם הפלסטיני והשאיפה הלגיטימית שלהם למדינה".

 

"בתגובה לצעד האמיץ של ראש הממשלה שרון לסגת מעזה, פקיסטן החליטה ליצור קשר רשמי עם ישראל. ככל שתהליך השלום מתקדם לעבר הקמת מדינה פלסטינית עצמאית, נעשה צעדים נוספים לעבר נורמליזציה ושיתוף פעולה, עד ליחסים דיפלומטיים מלאים".

 

מושארף ציין כי אין לו צל של ספק שהבעיה הישראלית-פלסטינית היא הסיבה המרכזית, אך לא היחידה, לטרור במזרח התיכון, "בגלל ההשפעה הגדולה שיש לבעיה הזאת מוטל על הקהילה הבינלאומית, במיוחד על המערב ועל ארצות הברית, להבטיח פיתרון של שלום. שני הצדדים המעורבים, הישראלים והפלסטינים, צריכים לחתור לשלום ולהשלמה".

 

הנשיא הפקיסטני גם הכיר בזכותה של ישראל לשמירה על ביטחונה, אך אמר כי היא חייבת להשלים עם המציאות הגאופוליטית, "השאיפה של הפלסטינים לחופש ומדינה חזקה כמו של כל עם אחר, הם רוצים מדינה עצמאית. קיבלנו בברכה את ההחלטה הישראלית לסגת מעזה ויש להמשיך בתהליך השלום, כפי שתואר והוסכם במפת הדרכים".

 

מושארף הדגיש כי גורל ירושלים הוא הנושא הרגיש ביותר בפתרון עתידי, "שום דבר לא יותר רגיש מאשר גורל העיר הקדושה ירושלים, אל קודס, אל שאריף כפי שאנחנו קוראים לה. זוהי עיר שהיא קדושה ליהודים, לנוצרים ולמוסלמים. כל התיישבות עתידית צריכה לכבד את האופי הבינלאומי של ירושלים, וכן את החוק הבינלאומי ואת החלטות מועצת הביטחון".

 

מושארף הביע תקווה כי תוכנית ההתנתקות תהיה רק תחילתו של מהלך רחב יותר, "אנחנו מקווים שישראל תיסוג בקרוב מהגדה המערבית. זה יאפשר את הקמת המדינה הפלסטינית העצמאית. באמצעות כיבוד השאיפות הפלסטיניות, ישראל תזכה לביטחון שלו היא שואפת. אני משוכנע ששלום, שעושה צדק לשני הצדדים, יביא לסיום את הפרק העצוב בהיסטוריה של המזרח התיכון.

 

"זה יעורר מחדש את הקשרים ההיסטוריים בין האיסלאם והיהדות.  ויכבה את הכעס ואת התסכול שנותן מוטביצה לקיצוניות ואלימות. איזה סימן טוב יותר לשלום יכול להיות מאשר הפתיחה של שגרירויות בישראל על ידי מדינות כמו פקיסטן?".  

 

מושארף הודה לנשיא הקונגרס על אירגון האירוע ואמר כי "זאת הזדמנות יוצאת דופן". לדבריו, "האירועים המעציבים של התקופה האחרונה יצרו מתח בין מאמיני שלושת הדתות וזהו אירוע היסטורי. אני מרגיש זכות לדבר בפני כל כך הרבה נציגים של מה שהיא כנראה הקהילה המכובדת והמשפיעה בארצות הברית".

 

נשיא הקונגרס היהודי האמריקני, ג'ק רוזן אמר כי "האירוע הערב הוא תוצאה של מאמץ בן שנתיים", והוסיף כי שוחח לפני שבועות אחדים עם הנשיא בוש על היוזמה, והוא אמר כי "הוא רואה בזאת הזדמנות חשובה, והיה נלהב".

 

מושארף הוסיף בנאומו כי "במאה העשרים העם היהודי סבל את השואה. במאה האלימה הזאת גם עמים אחרים סבלו את אסונות גדולים: פלסטינים, קשמירים, רואנדים. אסור לנו לשכוח, אך אנחנו צריכים לסלוח. יש להחליף בחמלה את הרגשות. אנחנו עדים לחמלה כזאת מהקהילה היהודית. היו אלה הקהילות היהודיות ואנשי העסקים היהודים שסייעו לבוסנים במלחמה".

 

הנשיא הפקיסטני הוסיף כי "שלושת הדתות המונואתיסטיות של העולם חולקות דברים משותפים. הברכה סלאם עליכום, שמשמעותה שלום עליכם, דומה לברכה היהודית שלום. יהודים ומוסלמים הם עמי הספר. משה הוא הנביא ששמו מוזכר הכי הרבה פעמים בקוראן. ההיסטוריה בין קהילות יהודיות ומוסלמיות עשירה וארוכה".

 

מושארף גם חלק עם חברי הקונגרס את חוויותיו מהצפייה בסרט "רשימת שינדלר", "כשצפיתי בסצנה האחרונה חשבתי שרציחת אדם חף מפשע זה כמו לרצוח עולם ומלואו. להציל אדם אחד, הוא להציל עולם ומלואו וזה מופיע גם בקוראן".

 

את נאומו סיים מושארף בקריאה נרגשת לחברי הקונגרס, "תמיד האמנתי שהאומץ הנדרש כדי להתפשר ולהשלים הוא הרבה יותר גדול מאשר האומץ הנדרש כדי להילחם. אני קורא לישראל להראות את האומץ הזה. אני קורא לקונגרס היהודי האמריקני, ולקהילה היהודית כולה, להשתמש בהשפעה הגדולה שלהם כדי לסיים את הסכסוך הפלסטיני אחת ולתמיד ולפתוח בתקופת שלום במזרח התיכון, ואולי בעולם כולו. כשלון אינו אופציה יותר".

 

ארוחת הערב של מושארף עם אנשי הקונגרס התאפשרה לאחר פריצת הדרך ביחסי פקיסטן ישראל שהחלה עם פגישתם של שר החוץ, סילבן שלום, עם עמיתו הפקיסטני, חורשיד קסורי, לפני כשבועיים בטורקיה. הצדדים הודיעו בסיום הפגישה על כוונתם לכונן בעתיד יחסים דיפלומטים.

 

במהלך עצרת האו"ם נפגש ראש הממשלה, אריאל שרון עם מושארף במסדרונות הארגון. השניים לחצו ידיים ודרשו זה בשלומו של זה. 

 

בראיונות שהעניק בסוף השבוע לשני העיתונים המשפיעים ביותר בעולם הערבי - "א-שארק אל-עווסאת" ו"אל-חייאת" אמר מושארף שאינו חושש מהתגובה למגעים עם ישראל, אך הדגיש כי ארצו תכיר בישראל רק כאשר תהיה בטוחה ב"200 אחוזים" שתקום מדינה פלסטינית.

 

"אנחנו רוצים לנסות ולהשפיע על ישראל לטובת ייסוד מדינה פלסטינית. אם לא יהיו לנו קשרים עם ישראל - לא יהיה לנו כל תפקיד למלא בנושא הקמת המדינה הפלסטינית, אולם אם נדבר איתם נוכל לכל הפחות לסייע בבעיה הזאת, להפעיל לחץ ולהשתמש בהשפעה שלנו כדי לגרום לישראל להתקדם במציאת פתרון", אמר ל"א-שארק אל-עווסאת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
מושארף נואם. "זוהי זכות לדבר בפניכם"
צילום: איי פי
צילום: איי פי
שלום וקסורי. פריצת דרך
צילום: איי פי
מומלצים