שתף קטע נבחר

7 טיפולים במים שיעמידו אתכם על הרגליים

אפשר לשתות אותם, לשטוף איתם, לשחות בהם, לשוט בהם - ואפשר פשוט לטבול בהם, ולקבל טיפול מהחלומות! טיפול במים הוא עונג צרוף לנפש ולגוף. רגע לפני שהקיץ נוטש אותנו - שבעה טיפולים מובילים ששווה לקפוץ למים בשבילם

הידרותרפיה ווטסו ווטר דאנס ג'הארה 
ריברסינג אקווה תרפי פילאטיס במים 
חשבתם פעם מה יש בו, בחדר האמבטיה, שגורם לנו לאחוז בידית הטוש כאילו הייתה מיקרופון, ולפצוח בשירה רועמת כאילו היינו הכוכב-נולד הבא? הנה התשובה הפשוטה: מים. את תחושת העונג והרוגע שמשרים עלינו המים הזורמים על גופנו, נוהגים המטפלים להשוות לתחושות שחווינו כעוברים ברחם. אותו זיכרון רחוק של ערסול מלטף במים חמימים הוא כנראה מה שמעניק למים את האפקט המשחרר הזה שאין דומה לו.

 

חוץ מזה, כפי שגילה ארכימדס בעודו מזמר באמבטיה לפני יותר מאלפיים שנה ("אאוריקה", זוכרים?), יש למים תכונות פיזיקליות מיוחדות. כוח הכובד פוחת, כושר הציפה עולה, לחץ הידרוסטטי מופעל על הגוף - וכל אלה הופכים את המים לסביבה טיפולית אידיאלית לגוף ולנפש.

  

הפוגה קלה ממחלה

 

טיפולי המים משמשים לא רק לפינוק, אלא גם לטיפול בנכות ובמחלות קשות. אנדריאה אילון, מומחית בווטסו קליני מהמרכז העולמי לווטסו בקליפורניה, פיתחה שיטה לטיפול בבעיות נוירולוגיות, כמו פרקינסון, טרשת נפוצה ופגיעות במערכת העצבים.

 

"כל המחלות האלה מאופיינות בבעיות דומות בשיווי המשקל, בקואורדינציה ובטונוס השרירים", היא אומרת. "השיטה שלי מטפלת בהן על ידי שילוב של ווטסו עם הליכות במים - לשיפור שיווי המשקל והגמישות, עבודה על לב-ריאה, וחיזוק שרירים בעזרת משקולות, מכשירים ואביזרים. הווטסו משמש בעיקר למתיחות, להרפיה ולחימום המפרקים.

 

"לחולה פרקינסון, שסובל מקישיון הגוף ואינו יכול לזוז, טיפול של כמה דקות בשיטה עוזר לשחרור השרירים ומאפשר לו לעבוד אחר כך באופן אקטיבי. בשילוב עם המוזיקה והאווירה הכיפית המטופל שוכח מהמחלה, ולו רק לשעה קלה". הטיפולים ניתנים בביתה של אילון בהרצליה.

 

בשנים האחרונות הולך ומתפתח בארץ ענף רחב של טיפולים הנעשים במים ומקיפים כמעט כל כיוון אפשרי. החל מטיפולים למטרות רפואיות ופסיכולוגיות, דרך טיפולי חוויה שמשלבים הנאה חושית טהורה עם שחרור ממתחים, וכלה בטיפולי כושר לשיפור התנועה והיציבה, לחיטוב הגוף ולהרזיה.

 

כל הטיפולים משלבים שיטות "יבשתיות" כמו אלכסנדר, שיאצו, פילאטיס וכו'. בחלקם המטופל הוא פאסיבי וכל שנותר לו הוא להפקיד את גופו בידי המטפל, ובאחרים הוא נוטל חלק פעיל ומונחה לעשות את רוב העבודה בעצמו. איזה מהם הכי מתאים לכם? קראו ותראו.

 

הידרותרפיה
המקור לכל טיפולי המים, וגם הראשון שאימצה הרפואה הקונבנציונלית. היוונים, הרומאים והמצרים הקדמונים השתמשו במים ככלי טיפולי להרגעה, לשחרור ולהרפיה. במשך השנים עברה השיטה גלגולים ופיתוחים בידי מטפלים מתחומים שונים, ובגלגולה המודרני ההידרותרפיה מטפלת גם בבעיות גופניות ופסיכולוגיות.

 

הטיפול מתבצע בבריכה שעומקה 1.10 מטר, במים חמימים (34-33 מעלות צלזיוס).


עולם המים. הגרסה הרטובה להתנתקות                       (צילום: דודי ארדון)

 

למי זה מתאים: לסובלים מכאבים כרוניים (בעיקר כאבי גב), מחלות ניווניות, דלקות מפרקים, אוסטיאופורוזיס, בעיות אורתופדיות כגון פציעות ושברים, בעיות נוירולוגיות ופגיעות ראש, בעיות קשב וריכוז אצל ילדים.

 

איך זה עובד: "באמצעות תרגילים פיזיותרפיים המנצלים את התכונות המיוחדות של המים", מסבירה מיכל שוורץ, מומחית להידרותרפיה ומנהלת מרכז MTC לטיפול בתנועה במים. "אצל אנשים שסובלים ממגבלות בתפקוד בגלל כאבים כרוניים ננצל את הציפה במים ואת חמימותם, לשיכוך הכאב, לשיפור כוח השרירים ולהרחבת טווחי התנועה.

 

אצל אלה שסובלים מאוסטיאופורוזיס או משברים, או מחלימים מניתוחי החלפת מפרקים, נשתמש בעיקר בתכונה של המים להפחית את כוח הכובד. לאנשים אלה קשה לדרוך על הרגל ביבשה, ובמקרים מסוימים אסור להם ללכת כלל משום שהעצם עלולה להישבר. במים אפשר לתרגל את השרירים בלי לסכן את העצם".

 

אצל אנשים אחרי פציעה שאסור להם לשאת משקל, עובדים במים המגיעים לגובה הכתפיים. בעומק זה יש הפחתה של 90% ממשקל הגוף. לעומת זאת, מטופלים קלים יותר יעמדו בגובה החזה, שם המשקל מופחת ב-70%.

 

תכונת הצמיגות של המים מסייעת לטיפול בילדים עם בעיות קשב וריכוז. אלה נוטים לנוע מהר, מה שמקשה עליהם להישאר מרוכזים. המים, שהם צמיגיים בהרבה מן האוויר, יוצרים התנגדות לשרירי הגוף, וזו גורמת לילד לנוע בתנועות איטיות הרבה יותר.

 

איך זה מרגיש: העיסויים והתנועה במים החמימים משרים תחושה של הרפיה נעימה ומשככים כאבים ומתח. מי שסובל ממגבלות בתנועה חש הקלה גדולה בזכות היכולת ללכת ולהניע את הגוף בקלות רבה יותר במים.

 

משך הטיפול: 30 דקות.

 

כמה מפגשים: 3-2 בשבוע (לילדים עם בעיות קשב וריכוז תספיק פעם בשבוע).

 

כמה זה עולה: 140-120 שקל לטיפול. ההידרותרפיה כלולה בסל הטיפולים של קופות החולים, אך מספר הטיפולים המוצע משתנה מקופה לקופה. מכיוון שמדובר בטיפול רפואי, יש להצטייד באישור מרופא כללי וכן בהפניה מהרופא המומחה (אורתופד, פסיכולוג וכו').

 

איפה זה קורה: בתי חולים ומרכזים פרטיים לטיפול במים.

 

מי מוסמך לטפל: בוגרי לימודי הידרותרפיה באחת המכללות לחינוך גופני, בעלי תעודה המוכרת על ידי ארגון ההידרותרפיה הארצי.

 

חזור למעלה
ווטסו

את החיבור של מים (Water) ושיאצו המציא מטפל שיאצו אמריקאי בשם הרולד דאל בשנת 1978. חוץ מלהעתיק את זירת הטיפול לבריכת מים, הוא שילב בשיטה גם תנועות הלקוחות מהטנטרה, מה שהפך את הווטסו לטיפול שיש בו הרבה מגע ואינטימיות.

 

הטיפול הוא קודם כול חווייתי ומביא להרפיה ולרוגע תוך איזון זרימת האנרגיה בגוף, אך יעיל גם לשחרור מפחדים שונים ולשיכוך כאבים. הוא מתבצע בבריכה שעומקה 1.10 מטר, במים חמימים (35-33 מעלות צלזיוס).

 

למי זה מתאים: למי שרוצה לשחרר מתחים, לחובבי תנועה ואקשן ולמי שאינו נרתע מאינטימיות. טוב לנשים בהריון, וגם למי שסובל מכאבים כרוניים, נכות או שיתוק.

 

איך זה עובד: "ייחודו של הווטסו הוא קודם כול באינטימיות הצמודה", מסבירה אילנה לם, מומחית לטיפולי מים. "אתם צפים על הגב בעיניים עצומות, והמטפל תומך בכם כשידו האחת מתחת לצווארכם וידו האחרת מתחת לברכיכם. היד התומכת בראש מונחת מתחתיו לאורך כל הטיפול, ובידו השנייה מבצע המטפל לחיצות שיאצו לשחרור חסימות.

 

"בו זמנית המטפל מניע אתכם בתנועות קיפוליות לכיוון הראש, כלומר, עם כיוון המים - וגם לכיוון הרגליים, תוך שהוא משתמש בהתנגדות המים. התנועות יכולות להיות נמרצות מאוד או איטיות, לפי הצורך, המים החמימים עצמם תורמים להרפיה ולרוגע".

 

איך זה מרגיש: מכיוון שהמטפל נשאר צמוד אליכם לאורך כל הטיפול, התחושה אינטימית מאוד, כמו תחושתו של ילד המוחזק בידי אמו. כל מה שנדרש מכם הוא ללבוש בגד ים, לעצום את העיניים, לצוף ולהתמכר לחוויה.

 

עם זאת, למי שנרתע ממגע קרוב מדי הצמידות הזאת עלולה להיות חיסרון. התנועה במים בעיניים עצומות יוצרת תחושה של שחרור מוחלט ועשויה להביא לאחר הטיפול, ולעתים גם במהלכו, להתפרצות רגשית של זיכרונות, חוויות או רגשות שהיו כלואים עד כה.

 

משך הטיפול: 60-50 דקות.

 

כמה מפגשים: חד-פעמי לטיפול מרגיע; פעם בשבוע לטיפול בבעיות גב ובכאבים כרוניים.

כמה זה עולה: 250 שקל.

 

איפה זה קורה: קאנטרי דקל בשכונת בבלי בתל אביב; MTC - המרכז לטיפול ותנועה במים בקריית חיים ובפרדס חנה; בריכת "יערה" במצפה עמוקה שבגליל.

 

חזור למעלה
ווטר דאנס
השיטה פותחה בשוויץ בשנת 1988 על ידי מטפל טנטרה ואייקידו בשם עומן, שנעזר לצורך כך בבת זוגו הרקדנית. גם כאן, כמו בווטסו, יש הרבה אקשן תנועתי, אלא שרוב העבודה נעשית מתחת למים. הטיפול מתבצע בבריכה שעומקה 1.10, במים חמימים (35-33 מעלות צלזיוס).

 

למי זה מתאים: לסובלים מבעיות נשימה, יציבה לקויה, נוקשות וכאבי גב, לסובלים מחרדות בכלל וחרדות מים בפרט, ולאנשים עם צורך עז בשליטה או קושי לתת אמון.

 

השיטה מתאימה גם לילדים (בניגוד לווטסו) ומסייעת לילדים היפר-אקטיביים, או לחלופין ביישנים וסגורים הסובלים מדימוי עצמי נמוך.

 

איך זה עובד: אתם עוצמים עיניים מתחת למים ומפקידים את גופכם בידי המטפל, כשלאפכם צמוד אטב המונע חדירת מים.

 

המטפל אוחז בקרסוליכם או בכפות ידיכם בעדינות, מרקיד ומשיט אתכם בתנועות דולפיניות ונחשיות, גלגולים ותנועות עובריות, כמו עובר שרוצה לצאת מן הרחם. זמן השהייה מתחת למים עולה בהדרגה ויכול להגיע לדקה וחצי עד שתי דקות. בסוף הטיפול מסירים את האטב ומבצעים לחיצות שיאצו כדי להחזיר אתכם למציאות.

 

"בשיטה זו נדרש אמון גבוה מאוד במטפל, כי נשימתכם נמצאת למעשה באחריותו", אומרת לם. "הוא זה שמחליט כמה זמן תשהו מתחת למים ומתי להוציא אתכם. בגלל הצורך המוחלט לסמוך על המטפל בעניין הכי בסיסי, הנשימה, שיטה זו מביאה לרמה הגבוהה ביותר של איבוד שליטה. היא מחייבת לתת אמון לא רק במטפל, אלא גם במים ובעצמנו, אבל בתמורה מאפשרת שחרור מוחלט, גופני ונפשי".

 

איך זה מרגיש: השיוט, המתיחות והגלגולים גורמים לאיבוד מוחלט של תחושת כיוון ומרחב. כשאתם חסרי משקל ולא ממש יודעים איפה אתם נמצאים, המחשבות נעלמות והכול משתחרר. החוויה העמוקה יכולה להתבטא בחלומות מרובים או בהתפרצות של חוויות וטראומות מן העבר בימים שלאחר הטיפול.

 

משך הטיפול: 60-50 דקות.

 

כמה מפגשים: חד-פעמי כטיפול מפנק לשחרור מתחים; פעם בשבוע למי שסובל מבעיות גב, בעיות נשימה או חרדות מים.

 

כמה זה עולה: 280 שקל לטיפול.

 

איפה זה קורה: קאנטרי דקל בשכונת בבלי בתל אביב; מרכז טיפולי המים של נוגה בן-ענת במעלה גמלא שבגולן; "נווה בריאות" בקיבוץ לוטן בערבה; בריכת "יערה" במצפה עמוקה שבגליל; MTC - המרכז לטיפול ותנועה במים בקריית חיים ובפרדס חנה; חמי יואב.

 

חזור למעלה
ג'הארה

שיטה חדשה יחסית, שפיתח ברזילאי בשם מריו ג'הארה, מומחה לשיאצו ולשיטת אלכסנדר. היא מכונה גם "הכוח השקט של המים", ומשלבת שיטות מגע ותנועה שונות, בעיקר אלכסנדר ושיאצו. בניגוד לווטסו ולווטר דאנס, כאן התנועות עדינות מאוד. הטיפול מתבצע בבריכת מים חמימים (35-33 מעלות צלזיוס).

 

למי זה מתאים: לסובלים מכאבים כרוניים, בעיות גב, נוקשות בשרירים, לחצים נפשיים וכן לנשים בהריון.

 

איך זה עובד: שוכבים על הגב בעיניים עצומות כשהאוזניים בתוך המים כדי להביא לתחושה של ניתוק מוחלט. המטפל תומך בראשכם, ומתחת לברכיכם יש מצוף, שמכונה "היד השלישית".

 

"המטרה היא להאריך את עמוד השדרה ולהפחית את הלחץ על המפרקים", מסבירה טובה רוזן, שהביאה את השיטה לארץ לפני כארבע שנים ועבדה לצדו של ג'הארה בצוות שפיתח אותה. התנועות עדינות ושקטות מאוד, ומכוונות לכיוון הראש. מכיוון שהמצוף שמתחת לברכיים יוצר התנגדות של המים לתנועות אלה, התוצאה היא התארכות של עמוד השדרה ותחושה של גדילה מבפנים.

 

המטפל מניע אתכם בתנועות מעגליות, שגורמות לתחושה של ריחוף בעולם פנימי משלכם. לבסוף, כשהגוף רך והשרירים רפויים, מבצעים עיסוי שיאצו.

 

"זו שיטה 'נטולת אגו' לחלוטין, שבה המים הם שעושים את עיקר העבודה בשקט, בקבלה, בתמיכה וברוך שלהם. המטפל עצמו צריך 'להיעלם', להפוך לחלק מהמים, ועם זאת להיות קשוב למטופל ורגוע מאוד, כדי להעביר תחושה של קלילות וריחוף". היבט אחר של הג'הארה כולל תנועה מדיטטיבית במים המזכירה טאי צ'י, לפיתוח מודעות גופנית ויציבה נכונה. העבודה מתנהלת בקבוצות.

 

איך זה מרגיש: כמו חלום נעים. חוויה קסומה של ריחוף, שקט מוחלט ואיבוד תחושת זמן ומקום. מצד אחד, האחיזה והתמיכה של המטפל יוצרות תחושת ביטחון מוחלטת, ומצד אחר, התחושה היא שאתם לגמרי לבד. השקט והרוגע נשארים איתכם הרבה אחרי תום הטיפול.

 

משך הטיפול: 60-45 דקות.

 

כמה מפגשים: חד-פעמי כטיפול פינוק לשחרור מתחים; פעם בשבוע למי שסובל מבעיות גב או מכאבים כרוניים.

 

כמה זה עולה: 260-180 שקל.

 

איפה זה קורה: "אקווה טיפול", מרכז ללימודי ג'הארה בהוד השרון; בריכת "יערה" במצפה עמוקה; ספא רימונים גלי כנרת; ספא "מגע מרפא" בהרצליה פיתוח; חמי יואב.

 

חזור למעלה
ריברסינג
בראשית שנות ה-70 פיתח מיסטיקן אמריקאי בשם לאונרד אור שיטה לשחרור ממתחים ומטראומות באמצעות נשימות מיוחדות. את השיטה הוא גילה כשישב בסאונה ונשם. במהלך הנשימה, כך טען, חווה מחדש את לידתו. הוא קרא לשיטה Rebirthing - לידה מחדש, שבניגוד ללידה הטראומתית שעברנו אמורה לשמש חוויה מתקנת.

 

השיטה (שחוקריה טוענים כי הייתה בשימוש עוד בימי האיסיים שחיו במערות קומראן שליד ים המלח) התבצעה בתחילה רק על מזרנים ביבשה, הועתקה אל תוך המים, ובארץ היא מתבצעת בים המלח או בבריכות.

 

למי זה מתאים: למי שמבקש להשתחרר ממתחים ומתחבר לנושא המדיטציה והנשימות.

 

איך זה עובד: בשתי דרכים, מסביר גידי בר-שלום, מחלוצי השיטה בארץ: "בראשונה צפים על הבטן עם שנורקל ואטם אף בבריכת מים רדודים. המטפל ('מנשים') תומך במטופל מתחת לבטן, מעורב בתהליך באופן מינימלי, והמטופל מתרגל תהליך נשימה מעגלי מבית החזה העליון, בלי לעצור בין שאיפה לנשיפה.

 

בדרך השנייה צפים בים המלח על הגב, עם האוזניים בתוך המים. המנשים נמצא מאחור ותומך בעורף, אך גם כאן תפקידו בעיקר להקנות ביטחון בלי להתערב בתהליך".

 

איך זה מרגיש: כמו מדיטציה, אם כי נמצאים בהכרה מלאה. הפחתת המשקל במים ותחושת הציפה כמו במי שפיר יוצרות תחושה של חוסר גבולות, שמאפשרת התמסרות לתהליך. המטופלים מדווחים על חוויות נפשיות עמוקות.

 

משך הטיפול: בים המלח מדובר בסדנה קבוצתית בת יומיים; הטיפולים בבריכה הם פרטניים, כשעה וחצי עד שעתיים.

 

כמה מפגשים: אחת לכמה חודשים, כשמרגישים צורך להשתחרר ממתחים ומחרדות.

 

כמה זה עולה: 650 שקל לסדנה עם לינה; 250 שקל לטיפול פרטני בבריכה.

 

איפה זה קורה: הסדנה מתבצעת בים המלח; הטיפולים הפרטניים - בבריכות ברחבי הארץ. למטפלי ריברסינג אפשר להגיע דרך מרכזים לרפואה אלטרנטיבית.

 

חזור למעלה
אקווה תרפי
שיטה לאמיצים בלבד. פיתח אותה עופר קמרון, מומחה לשיטת אלכסנדר, שביסס את העבודה במים על עקרונות השיטה. גם זו התעמלות אירובית במים, שמתבצעת במים עמוקים וקרירים (24-20 מעלות צלזיוס).

 

למי זה מתאים: לחובבי ספורט אירובי, למי שרוצים להתחטב ולשרוף קלוריות וגם לסובלים מכאבי גב למיניהם. כל זה בתנאי שאתם יודעים לשחות, או יותר נכון לעמוד במים עמוקים, ולא חוששים ממים קרים. אפשר גם לעבוד עם מצופים או חליפות ציפה.

 

איך זה עובד: בהתאם לשיטת אלכסנדר הפעילות מתבצעת בעמידה במים, כשהגב מאונך והעורף ארוך ומושך את עמוד השדרה למעלה. השיעור כולל חימום בן רבע שעה להפעלת הידיים והרגליים, 35-30 דקות שבהן עובדים בדופק גבוה על קבוצת השרירים שבה מתמקדים בשיעור, ולבסוף, עשר דקות של הורדת הדופק ומתיחות. "התרגילים כוללים הליכה במים בגב ישר, קדימה, אחורה או לצדדים כשהידיים משולבות על החזה או מאחורי הגב, תנועות אגן שמזכירות ריקודי בטן ועוד".

 

למה דווקא במים? "מים עמוקים הם סביבה שמאפשרת עבודה רצופה בלי לחץ על החוליות, והתאוששות מהירה מפעילות אינטנסיבית. כוח הכובד מתבטל בעומק ולכן קל לשמור על גב ישר, מה שמחזק את שרירי היציבה ומאריך את הרווחים בין החוליות. נוסף על כך, כדי להישאר מעל למים על הגוף לעבוד במשך כל השיעור, וכך אפשר לשרוף הרבה מאוד קלוריות.

 

"התוצאה: פעילות אירובית עם הרבה מאוד השקעת כוח, בדומה להתעמלות אירובית עם משקולות. הרווח הוא משולש: גם בונים מסת שריר, גם עובדים על סבולת לב-ריאה וגם שומרים על יציבה נכונה".

 

איך זה מרגיש: כמו להתעמל בחלל. כדי לשמור על עורף ארוך וגב ישר צריך לשמור את הסנטר מחוץ למים במשך כל השיעור. מדובר במאמץ לא קל, אבל בזכות המים הוא אפילו מהנה. עוד

 

בונוס: לא מרגישים שמזיעים.

 

משך השיעור: 60 דקות.

 

כמה מפגשים: שלוש פעמים בשבוע, בקבוצה או כשיעור פרטי.

 

כמה זה עולה: 200 שקל לחודש בקבוצה; 200 שקל לשיעור פרטי.

 

איפה זה קורה: מלון קראון פלאז'ה בתל אביב.

 

חזור למעלה
פילאטיס במים
הפילאטיס משלב ידע אנטומי עם שיטות תנועה מזרחיות כמו יוגה וטאי צ'י. דליה מנטבר, בעלת רשת מכוני פילאטיס ומי שהביאה את השיטה לישראל, החליטה להכניס את הפילאטיס גם למים. האימון מתבצע בטמפרטורה של 26-24 מעלות צלזיוס.

 

למי זה מתאים: למי שרוצה להתחטב, לשיקום מהיר מפציעות ולסובלים מכאבי גב, מבעיות ביציבה ומכאבים כרוניים.

 

איך זה עובד: לעומת תרגילי הפילאטיס במכון, שמתבצעים אך ורק בשכיבה או בישיבה, פילאטיס במים מתבצע גם בעמידה ובציפה כדי לנטרל את השפעת כוח המשיכה על הגוף ולאפשר את חיזוק השרירים בלי לשחוק את הרקמות הרכות. את מקום המכשירים במכון, שמיועדים לספק התנגדות ובכך לחזק ולהאריך את השרירים, מחליפים המים, שהצמיגות הגבוהה שלהם יוצרת התנגדות לתנועות.

 

התרגילים בעמידה מתבצעים ליד קיר הבריכה, כשהקיר והמעקה משמשים להנחת הידיים והרגליים, בדומה ל"בר" של רקדני בלט. בתרגילים המבוצעים בציפה על פני המים משתמשים במצוף "נודל" מאורך, שאותו ממקמים מתחת לבתי השחי.

 

איך זה מרגיש: קצת כמו שיעור בלט במים. המים אמנם מספקים התנגדות כמו הקפיצים, אבל מרגישים בהם את התכווצויות השריר הרבה פחות, כך שחשים פחות כאב במהלך השיעור.

 

משך השיעור: 60 דקות.

 

כמה מפגשים: כסדנה בת יומיים (ביערות הכרמל); כשיעור קבוצתי פעם-פעמיים בשבוע, אפשר גם בשילוב שיעורי פילאטיס במכון.

 

כמה זה עולה: לסדנה בת יומיים - 1,800 שקל לזוג (כולל לינה) ו-1,325 ליחיד.

 

איפה זה קורה: בבריכה של מלון יערות הכרמל.

 

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דודי ארדון
טיפולים במים. לא רק לפינוק, גם לריפוי
צילום: דודי ארדון
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים