שתף קטע נבחר

שפם ושחי בכיתה ב'? יש מה לעשות

דנה סבלה משיעור יתר, וכבר בגיל 10 עברה בעצת אמה טיפולי לייזר להסרת שיער כדי ש"החברים לא יתחילו לצחוק עליה" • יותר ויותר בנות מתחילות להתמודד עם הבעיה עוד לפני שהגיעו לגיל ההתבגרות • מומחים מסבירים מהם הגורמים לשיעור יתר ואילו טיפולים מומלצים

כשדנה היתה בת 7 הייתי מסתכלת עליה ובוכה בלב", אומרת ריקי, אמה של דנה בת ה-15. "ידעתי איך ילדים יכולים להיות אכזריים ולפגוע בילדה כ המתוקה שלי. דנה היתה מאוד שעירה, ממש קופה קטנה. הגב שלה היה מלא פלומה שחורה, וכשהיא היתה מסתובבת עם גופיות ידעתי שיום יבוא והחברים יתחילו לצחוק עליה. לא אמרתי ולא עשיתי כלום כדי לא לפגוע בביטחון העצמי שלה, אבל רעדתי מפחד. גם אני הייתי ילדה שעירה, וגם בי התעמרו".

 

כשדנה הגיעה לגיל 10 המופלג לקחה אותה האם לשיחה והסבירה לה את עובדות החיים, או כפי שריקי מציינת: "אמרתי לה שבנות בגיל 10 צריכות לעשות לייזר, כי זה יעשה לה טוב והיא תהיה יפה יותר. הבנים בכיתה כבר קראו לה אז 'חד גבה', כך שהיא הבינה על מה אני מדברת והסכימה מיד".

 

בעיה אתנית

 

שיעור יתר הוא כל שיער שמופיע באזורים שבהם הוא לא היה אמור לצמוח בבני אותו מין", אומר ד"ר סילביו אוסלנדר, מומחה לרפואת עור שעובד במרכזים הרפואיים-קוסמטיים רונית רפאל. "הסיבה העיקרית לשיעור יתר היא גנטיקה. התורשה יכולה להגיע מההורים, אבל לא תמיד היא עוברת מדור לדור. ייתכן גם שילוב של גנים שמצמיח שיער. כששיעור יתר מופיע על גופם של ילדים עד גיל 11-12 הסיבה השכיחה ביותר היא גנטיקה. לעיתים נדירות יותר מדובר בבעיה הורמונלית. לעיתים נדירות עוד יותר יכול להיות שמדובר בגידול. כשהשערות צומחות בשלב מאוחר יותר זה כמעט תמיד קשור להורמונים של גיל ההתבגרות".

 

- איך יודעים אם מדובר בבעיה הורמונלית או בגנטיקה?

 

"דבר ראשון בודקים את הנטייה הגנטית. בנות ממוצא מזרחי, מאזור אסיה ואפריקה, שעירות יותר מבנות ממוצא אירופי, כך שיש איזושהי אבחנה ראשונית. ממשיכים לבדוק על ידי השוואה עם נשים אחרות במשפחה. שואלים אם למישהי במשפחה יש שיעור יתר, ואם יש חשד, שולחים את הילדה לבדיקות דם ולאולטרסאונד שחלות כדי לבדוק אם הבעיה אכן הורמונלית. במקרים נדירים השיעור נגרם כתוצאה מבעיה בבלוטת יותרת הכליה או בבלוטת התריס. במקרים השכיחים נוטלים גלולה שבולמת את ייצור ההורמונים שאחראים לתופעה. יש סוגים שונים של כדורים, לרוב מקבלים גלולות הורמונליות כמו דיאנה".

 

- דיאנה זו לא גלולה נגד הריון?

 

"זו גלולה נגד הריון שעושה עוד דברים, כמו מניעת שיעור יתר או טיפול בפצעי בגרות".

 

פרופ' אברהם גולנדר, מנהל היחידה לאנדוקרינולוגיה בבית החולים לילדים דנה בתל אביב, מסכים שברוב המקרים אין בעיה הורמונלית אלא אתנית. עם זאת, הוא מזהיר מפני שימוש בגלולות כמו דיאנה אצל בנות מתחת לגיל 16. "נדיר שיש בעיה הורמונלית אצל ילדים קטנים", הוא אומר. "יש שיעור יתר שמופיע ביתר שאת בגיל ההתבגרות, שיכול להיות קשור לפעילות הורמונלית שח - לתית. צריך לברר מאיפה זה נובע ולעשות בדיקת אולטרסאונד של השחלות אצל גינקולוג. ישנן גלולות הורמונליות שונות שניתן לתת, אבל לילדה בת 11 לא נותנים דיאנה, אלא רק לנערות בוגרות".

 

חוויה טראומטית

 

שיעור יתר לא חייב להופיע בצורת רעמה עבותה על הגב ועל הכתפיים של ילדות. לפעמים זו יכולה להיות שערה בודדת מסביב לפטמה או לטבור, שערות אחדות באזור השפם והצוואר. "שערות שלא נמצאות במקומן הטבעי עלולות לגרום להרבה מבוכה ואי נעימות", אומר ד"ר אוסלנדר. "כשמדברים על שיעור יתר מתכוונים לבנות, לא לבנים, כי בנים מטבעם יכולים להיות שעירים. זה רק עניין של טעם".

 

אם אצל בנים אפשר להשוויץ בחתימת שפם ראשונית כבר בגיל 9, הרי שאצל בנות זו יכולה להיות חוויה טראומטית. החברות של סתיו, למשל, היו עסוקות כל הזמן בהשוואות – למי מביניהן יש יותר שיער על הרגליים, בבית השחי, במפשעה. סתיו, בת 13 וחצי, היתה שעירה יותר מכל חברותיה וחשה בושה גדולה. "היא שעירה מאוד", אומרת האם אילנה. "לאמא שלה אין כלום – היא קיבלה הכל. בגב, בידיים, ברגליים. היא נולדה שעירה".

 

השערות של סתיו הציקו בעיקר לאמה, שבחרה בטיפול היחיד שהכירה: שעווה. "התחלתי איתה ממש מוקדם, בגיל 11, עם שעווה", מודה אילנה. "החברות שלה היו משוות כל הזמן, וזה נהיה לא נעים".

 

- למי היה לא נעים, לך או לסתיו?

 

"זה הפריע גם לה וגם לי. לי הפריע שהיא שעירה מאוד ואני חלקה, איך היא יצאה ככה".

 

- ובגלל שאת היית חלקה והיא לא, הסרת לה שערות עם שעווה חמה בכיתה ו'?

 

"אף פעם לא אמרו לי ששעווה זה גרוע. נגעתי רק ברגליים, וזה כאב לה".

 

היום, כשהיא בכיתה ח', סתיו עתידה לסיים טיפולי לייזר בידיים, ברגליים, בגב ובאזור השפם. "היא התמודדה איתם מאוד יפה", אומרת אילנה. "הייתי איתה בטיפולים, כי זה כואב".

 

- זה כואב מאוד, במיוחד כשאת צעירה כל כך. איך היא לא נשברה?

 

"כנראה החדרתי בה אופטימיות שזה יסתיים מתישהו. היא די בוגרת, לא תינוקית ומפונקת. היא עשתה כעשרה טיפולי לייזר ותמשיך עם אפילציה. זה יכאב, אבל זה משתלם. כיף לי לראות את הדילול הזה, ועכשיו גם החברות של סתיו מבקשות ללכת".

 

למרכז פאם קליניק ברמת אביב מגיעות גם ילדות בנות 10. "זה גיל צעיר, אבל עדיף לטפל בתופעה כמה שיותר מוקדם ולא לחכות שהביטחון העצמי ייפגע. המחיר שילדה כזו תשלם בגיל מבוגר יותר בגלל לעג של בני גילה יהיה כואב יותר", אומרת אורלי דור, מורה לאפילציה ומנהלת המרכז.

 

דור מזהירה מפני שימוש באמצעי המריטה המקובלים ומציעה להתחיל מיד עם לייזר או אפילציה. "מריטה בפינצטה, גילוח, הסרת שיער בשעווה, בסוכר, בחוט ובכל שאר הדרכים הרגילות – לא מומלצים, כי במקום שיער פלומתי ודק מופיע שיער עבה וסמיך יותר, בכל אזור בגוף. אם יש פלומה בבטן והילדה תסיר את השיער הזה עם שעווה, היא תהיה אומללה כי פס הטבור יתכהה. מי שמוציאה שפם פלומתי ודק באחת השיטות האלה תתחיל לגדל שפם עבה, וההכנסה של הקוסמטיקאית תגדל יחד עם הביקורים התכופים של הילדה. את יכולה למרוט לילדה גבות, אבל היא תהיה משועבדת לזה כל שבועיים. בשיער בתולי צריך לטפל על ידי הרחקה לצמיתות".

 

- גם אם הבלגן ההורמונלי אצל אותה ילדה עדיין לא התחיל?

 

"אם הילדה לא קיבלה מחזור, עוד צפויים לה שינויים הורמונליים. השאלה היא האם היא מוכנה לחכות למחזור הראשון, או שהשיער מציק לה. מניסיון של 20 שנה אני יכולה להגיד שכדאי להתחיל לטפל לפני גיל ההתבגרות, כי מקסימום יחזור להן 10% מהשיער. ילדות שסובלות בעיקר באזור הצוואר אני מפנה מיד לבדיקה הורמונלית. במקרים אחרים אי אפשר לחכות עם הטיפולים. ילדה בת 12 שיש לה שערות בבטן ורוצה ללכת עם חולצת בטן ומכנסיים נמוכים צריכה להוציא את השיער אם הוא מפריע לה, וילדה בת 15 עם שערה מסביב לפטמה לא צריכה להתבייש ולסבול. כל ילדה שיש לה שערה מסביב לפטמה חושבת שרק לה זה קורה והיא נורא מתביישת, אין ילדה שזה לא מפריע לה".

 

- השאלה היא למי זה מפריע יותר, לילדה או לאמא.

 

"זאת שאלה מצוינת. הדבר היחיד שחשוב זה מה שטוב לילדה. כשאני עושה אבחון אני תמיד בודקת אם זה מפריע לילדה או לאמא. אם אני רואה שזה מפריע יותר לאמא, אני לוקחת את האם לשיחה וממליצה לה לחכות. יש אזורים בפנים שבהם אני חייבת לשלב לייזר עם אפילציה, ויש סיכוי שהילדה לא תעמוד בכאב ותצא עם טראומה. אם זה בא מהילדה כי הבנים בכיתה קוראים לה בכינויי גנאי, אז צריך לטפל בה".

 

גם פרופ' גולנדר סבור שיש לבדוק מי סובל יותר, הבת או האם. "היום יש 'עליהום' כללי על שיעור", הוא אומר, "אבל ברוב המקרים הוא לא מפריע, ונדיר שזה מפריע לילדות קטנות. מהניסיון שלי זה מפריע בעיקר לאמא, ורק בגיל יותר מבוגר זה מפריע גם לילדה".

 

- יש סברה שלפיה שיער גדל מהר יותר ומתפשט כשמסירים אותו. זה נכון?

 

"אלה סיפורי סבתא. זה ממש לא נכון".

 

- האם אפשר להסיר שיער יחד עם נטילת גלולה הורמונלית?

 

"אפשר לעשות את הדברים במקביל. הגלולה לא מפחיתה את השיעור, אלא קצת מעכבת את קצב צמיחת השיער. היא לא משפיעה על שיער קיים. אם הוא מאוד מפריע, צריך להסיר אותו".

 

טיפול יקר

 

"ישנן שתי שיטות שמסירות שיער כמעט לצמיתות", מסביר ד"ר אוסלנדר, "אפילציה ולייזר. באפילציה מחדירים מחט לשורש השערה ומעבירים זרם חשמלי שהורס את השורש. זה טיפול שמצליח ב-95%. החיסרון הוא שצריך לטפל בכל שערה ושערה באופן אינדיווידואלי. זה טיפול מאוד ממושך, לא נעים, ולפעמים עלול לחדור זיהום באמצעות המחט. עלולים גם להישאר סימנים כמו כווייה או צלקת, זה תלוי במיומנות של המטפל ובתכונות הריפוי של העור.

 

"בטיפול לייזר ניתן להסיר שיער לטווח ארוך ולטפל בבת אחת בשטח גדול. לא צריך לחפש כל שערה בנפרד. אין החדרת מחט ואין סכנת זיהום. החיסרון הוא שיש כ-80% הצלחה, והטיפול מיועד לאנשים בעלי שיער כהה. לייזר לא עובד על שיער שיבה, ג'ינג'י ובלונדיני. לפעמים קיים חשש מתופעות לוואי כמו אדמומית או נפיחות, ולעיתים, במקרה של מטפל לא מיומן, נוצרות כוויות שטחיות".

 

הסרת שיער בלייזר או באפילציה דורשת השקעה כספית לא מעטה. לדברי ד"ר אוסלנדר, כדאי לחכות עד שגדילת השיער התייצבה ברובה, שכן בגיל ההתבגרות משתנה קצב צמיחת השיער.

 

דור מציעה לבחור באפילציה רק אם לילדה יש כוח סבל. "באזור הפנים חשוב השילוב של שניהם, אבל באזורי הגוף אמליץ על לייזר אם זה מתאים לילדה מבחינה גנטית. אם השערות לא נעלמות עם הלייזר, אמשיך באפילציה. טיפולי אפילציה הם ממוקדים, כואבים וממושכים יותר מטיפולי לייזר, אבל גם יעילים יותר. הטיפול מותאם לכל ילדה על פי מצבה הפיזי וכוח הסבל שלה. הגב הוא אזור שהמון נערות סובלות ממנו. זהו אזור רחב שהייתי ממליצה לעשות עם אפילציה, או לוותר על הסרת השיער במקרה שהוא פלומתי ובהיר".

 

- אין משחות להסרת שיער לצמיתות?

 

"יש משחה מאלחשת שנועדה להקל את הכאב, אבל אין משחה שמסירה שיער לתמיד. לא משחות ולא כדורי פלא ולא גלי רדיו יכולים להעלים שיער מיותר, הכל שטויות. רק הלייזר והאפילציה עובדים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שעווה ברגליים. יש כאלו שמתחילות בגיל 10
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים