שתף קטע נבחר

דו"ח: עזה הפכה לכלא של חולים

מדינת ישראל הודיעה על סיום שלטונה ברצועה, אך בארגון רופאים לזכויות אדם טוענים כי סיום השלטון לא מהווה את סיום האחריות לחייהם ובריאותם של תושבי רצועת עזה. "כל עוד משפיעה ישראל על מדיניות המעבר מעזה ולתוכה יש לה אחריות כוללת לנעשה בה ולחולים הנמקים בתוכה. אם עזה הופכת לכלא שסוהרו ישראל, הרי שיש לאותו סוהר אחריות מלאה לאנשים המצויים במשמורתו"

בעזה של אחרי ההתנתקות החולים משלמים את המחיר. כך עולה מדו"ח של ארגון "רופאים לזכויות אדם", שפועל בשטחים.

 

בדו"ח נטען, כי מאות חולים שאין להם טפול ברצועת עזה נותרו כלואים בתוכה וממתינים לפתיחת שעריה. "הסגר שהטילה ישראל על רצועת עזה מאז תחילת ההתנתקות מונע כניסה לישראל או מעבר דרכה לגדה המערבית ולירושלים המזרחית. הגבול עם מצרים גם הוא סגור עד להודעה חדשה כאשר לא ברור מתי ייפתח. פניות המגיעות לרופאים לזכויות אדם מלמדות, כי במצב זה נותרים מאות חולים ללא כל טיפול".

 

לטענת הארגון, "השטחים הכבושים הנם יחידה אחת. ישראל אף התחייבה לשמרה ככזו בהסכמי אוסלו. לפיכך לא ייתכן כי המעבר בישראל יהיה מותנה באותם תנאים הקובעים את הכניסה אליה. בנוסף, לא יכולה ישראל לומר כי יציאתה מעזה מסיימת את מצב הכיבוש, כל עוד היא נמצאת בשאר השטחים הכבושים.

 

"כל עוד משפיעה ישראל על מדיניות המעבר מעזה ולתוכה יש לה אחריות כוללת לנעשה בה ולחולים הנמקים בתוכה. אם עזה הופכת לכלא שסוהרו ישראל, הרי שיש לאותו סוהר אחריות מלאה לאנשים המצויים במשמורתו", נמסר.

 

לא מצליחים להגיע לכימותרפיה

 

הרופאים ציינו, כי חולי סרטן שנהגו לקבל טיפול בישראל כמעט ואינם מקבלים היתרים המאפשרים הגעתם לבתי החולים. כך למשל 16 ילדים המקבלים טיפולי כימותרפיה בישראל, אינם מצליחים להגיע לטפול מזה שבועיים. מתוך 40 בקשות של חולים לכניסה לטיפול בישראל בשבועיים האחרונים אושרו רק כשבע.

 

עוד נמסר, כי בימים כתיקונם יוצאים למצרים בין 40-50 חולים לקבלת טפולים שאינם קיימים ברצועה. מאז סגירת הגבול על ידי מצרים ועד עתה- איש לא יצא (למעט אותם חולים שהספיקו לעבור באותו יום בו נפתח הגבול).

 

"למרות פניות מוקדמות של רופאים לזכויות אדם, כי על ישראל לדאוג להסדרים שיאפשרו מעבר חולים למצרים ולישראל גם לאחר ההתנתקות, לא נעשה דבר על מנת להבטיח זאת. טיפולים רבים אינם ניתנים כלל ברצועת עזה: צנתור וניתוחי לב, טיפול בכוויות, קרדיולוגיה ילדים, נוירוכירורגיה ועוד. טיפולים אחרים אינם קיימים ברמה מספקת", ציינו.

 

בדו"ח צויין, כי במקרי חירום בהם נדרש פינוי רפואי דחוף, האפשרות היחידה הינה מעבר מיידי לבתי החולים בישראל. גם אם יפתח מעבר הגבול למצרים, הרי שמדובר בנסיעה ארוכה ביותר שתסכן את חיי החולים. למרות זאת, לא נעשה דבר על מנת להבטיח קיומה של אפשרות זו.

 

"חולים המבקשים לצאת לטיפולים בישראל (או דרך ישראל לגדה המערבית וירושלים המזרחית) מתקשים לקבל היתר. היועץ המשפטי של רצועת עזה מוציא בבוקרו של יום מניעות מעבר שמוטלות על גברים בני 16-35 ונשים תחת גיל 30. אלו, באופן אוטומטי אינם מורשים בכניסה לישראל. מלבד עניין מניעת טפול לחולים בגילאים אלו, משמעות הדבר- מניעה נרחבת של הורים היוצאים ללוות את ילדיהם לטפול רפואי. תשובות לגבי בקשות להיתר כניסה מתקבלות באיחור, פעמים רבות לאחר שמועד הטיפול כבר עבר, פעמים רבות רק לאחר לחץ מאסיבי מטעם רופאים לזכויות אדם.

 

"ב-20/09/05 ילד בן 10 הזקוק לצנתור, הופנה לביה"ח וולפסון. האב הגיש בקשה להיתר כניסה לישראל כך שיוכל ללוות את בנו. שש פעמים ביקש היתר, ובשש הפעמים נדחה על הסף. האב הנואש פונה לרופאים לזכויות אדם. בעקבות התערבותנו הוגשה שוב הבקשה להיתר, ואושרה. עם זאת, כאשר הגיעו האב ובנו למחסום ארז חיכו שם במשך 6 שעות עם הילד החולה עד שהותרה לבסוף כניסתו לטפול רפואי", נמסר.

 

אוסרים על אם לתינוק ללוותו לתל השומר

 

"בחודש ספטמבר מנעו כוחות הביטחון מאם בת 31 להתלוות לבנה בן 11 החודשים, שנמצא בעצומו של טפול כימותרפיה בתל השומר. הרופאה המטפלת בילד כתבה: 'יש לאפשר למ' להגיע לבית החולים. כל עכוב בהגעתו עלול לסכן את חייו'. עם זאת, בקשתו להיתר כניסה מסורבת. עמותת רופאים לזכויות אדם מתעקשת על בחינתה מחדש של הבקשה ורק לאחר לחץ מסיבי הונפק ההיתר בשעה 17:00 בערבו של היום בו היה אמור להגיע לביה"ח. הילד ואמו חיכו במחסום ארז, עד השעה 20:30 רק אז הותר מעברם", כתבו בדו"ח. 

 

הארגון טוען, כי כשאי אפשר לערער על מניעה בטחונית, אי אפשר לקבל טיפול רפואי חיוני. "במציאות זו וכיוון שמדובר בפעולה של רשויות ישראליות, חיוני שארגון ישראלי יפקח ויבקר את פעולתן של רשויות הביטחון השונות. ואולם, מטעמים ברורים, מנסה מערכת הביטחון לחסום דרך זו. לאחר סיום ההתנתקות הודיעה העוזרת ליועץ המשפטי לאזור חבל עזה לאנשי הארגון, כי נאסר עליהם לייצג פלסטינים בוועדת הערעורים על המניעה הביטחונית. דרך הערעור היחידה הנה באמצעות פניה לוועדת ההשגות דרך הוועדה האזרחית הפלסטינית. אך היושבים בוועדה זו כלל לא יודעו על ידי ישראל בדבר סמכותם החדשה".

 

בלבול מערכות באזור

 

בארגון מתריעים מפני בלבול המערכות ששורר באזור מאז ההתנתקות. "מ', בת 26 חולת סרטן בלוטת התריס, הופנתה לניתוח להסרת הבלוטה בתל השומר. בקשתה להיתר כניסה לישראל לצורכי הטיפול סורבה בשל מניעה בטחונית. כחלק מן הנוהל החדש, וכיוון שממילא מנגנון הערר שנקבע בו הינו פיקטיבי, שלחנו מכתב מיצוי הליכים בהול לפרקליטות המדינה תוך איום כי נפנה בעתירה לבג"ץ. בתגובה הורתה מנהלת מחלקת בגצ"ים ליועץ המשפט של רצועת עזה, וליועץ המשפטי של משרד הפנים לטפל מיידית בערעור. באותו הלילה התקבלה תשובת פרקליטות המדינה שהסירה את המניעה". 

 

הארגון המליץ, כי גם אם יוחלט כי ההליך של ועדת ההשגות הוא ההליך המוסכם, "הנסיון למנוע מאתנו, כארגון זכויות אדם ישראלי, ביקורת על תפקודן של רשויות ישראליות מנוגד לחוק המנהלי בישראל. מדובר בזכות לטיפולים רפואיים ולחיים.

  

"על ישראל לפרסם את נוסח ההסכם עם מצרים באשר למעבר מרצועת עזה למצרים וממצרים לרצועת עזה ולגלות מה מידת השפעתה על יכולת המעבר החופשית בגבול זה. על ישראל לחדול ממעורבות בכניסה ל ויציאה מרצועת עזה – המשך המעורבות הוא המשך הכיבוש גם אם באמצעים אחרים. במצב הדברים הנוכחי על ישראל לאפשר מעבר בכלל, ומעברם של חולים וצוותי רפואה בפרט דרך מחסום ארז", דרשו הרופאים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים צח
החולים נפגעים (ארכיון)
צילום: חיים צח
צילום: דובר צה"ל
מעבר רפיח. אין כניסה למצרים
צילום: דובר צה"ל
צילום: איי פי
מעבר קרני. אין כניסה לישראל
צילום: איי פי
מומלצים