שתף קטע נבחר

מוצרי חלב לבריאות: לא מספיק לשתות חלב פרה

אנחנו טורחים לגוון את מזוננו בכל כך הרבה תחומים, אבל דווקא בתחום החלב מגלים נאמנות בלתי מוסברת לחלב הפרה. "ההפסד כולו שלנו", אומרת הדיאטנית מריאנה אורבך, "לא מספיק לצרוך סידן, צריך לגוון את המקורות מהם הוא בא"

אתם מקפידים לצרוך בקביעות מוצרי חלב ובטוחים שבכך תרמתם מספיק לבריאותכם? זה לא בהכרח נכון. מי שלא צורך חלב ממקורות אחרים מפסיד, אומרת מריאנה אורבך, מנהלת היחידה לתזונה ולדיאטה במחוז דן של שירותי בריאות כללית וממליצה לגוון ולהוסיף לצריכת מוצרי החלב שלנו גם גבינות, יוגורטים וחלב שמקורו אחר מהפרה -  חלב כבשים, עיזים או גמלים למשל.

 

צריכת מוצרי חלב מסייעת לשיפור בריאות העצמות, הפחתת לחץ דם והפחתת משקל. צריכה מספקת של חלב עשויה גם למנוע שורה של תופעות כמו: אוסטיאופרוזיס, השמנה, סרטן המעי, סכרת ואפילו יתר לחץ דם.

 

חלב ומוצריו הם מקור לחלבון בעל ערך תזונתי גבוה ויש בהם ריכוז של חומצות אמינו חיוניות. הם גם מקור חשוב למינרלים: סידן, זרחן, אבץ
רכיבים תזונתיים בחלב ממקורות שונים
  חלב כבשים חלב עיזים חלב פרה
שומן 6.7 3.9 3.5
חלבון 5.6 2.9 3.4
B2 2.2 1.4 4.3
סידן 250 203 110
טיאמין 1.2 0.5 0.5
B1 1 2.5 5.4
ואשלגן. ידוע כי חלב חשוב לבריאות המעיים ולספיגה משופרת של מרכיבי מזון ממזונות אחרים. 

 

צריכת הסידן הממוצעת של גבר ישראלי היא 520 מ"ג ליום וזו של אישה ישראלית עומדת על 461 מ"ג ליום. אבל הישראלים, כך מסתבר, צורכים רק כ-40% מכמות הסידן היומית המומלצת.

 

"לא הגיוני שאנחנו מבססים את התזונה שלנו על גיוון בכל תחום אפשרי, מקפידים על חמישה סוגי ירקות, אוכלים עוף והודו לצד דגים ובשר ומגוונים בקיטניות. אז למה אנחנו לא מגוונים את צריכת החלב"? שואלת אורבך.

 

רק מחקרים מעטים בחנו צריכה של חלב מכמה מקורות. ביום עיון שנערך לאחרונה על ידי משרד החקלאות והוקדש להיבטים שונים של צריכת החלב הציגה אורבך כמה מהמחקרים המעטים שנערכו בנושא.

 

חוקרים מפולין מצאו עדות לכך שחלבון שבודד מחלב כבשים עשוי להקטין את הסיכון למחלת האלצהיימר. חלבון שבודד מחלב הכבשים עשוי לייצב את התפקוד המנטלי. מחקר אחר מצא שהחלפת חלב פרה בחלב עיזים הובילה לירידה ברמת הכולסטרול.

 

לדברי אורבך, "מעדויות מחקריות הקשורות בהיבטים תזונתיים אחרים, ברור היום היתרון התזונתי בשימוש במגוון מקורות לחלב ומוצריו בגלל ההרכב השונה – בחלבון , בגודל מולקולות השומן בכמות הוויטמינים והמינרלים ובתכולה השונה של הלקטוז. לא כל ההשלכות של השוני ידועות כיום אבל ניתן לראות את הפוטנציאל הבריאותי בגיוון".

 

אורבך הסתייעה גם במחקרים על אוכלוסיות במדינות אחרות. כך למשל בכרתים, שם צורכים חלב פרה לצד חלב עזים וכבשים, אחוז מחלות הלב נמוך ביותר. בצרפת נהוג לצרוך גבינות עיזים ובאיטליה גבינות צאן.

 

"יש היגיון בגיוון חלב. בסוף, אחרי שיערכו מחקרים רבים ייבדקו כל הסוגיות, אבל אין סיבה לא לשנות את התזונה שלנו כבר עכשיו", אומרת אורבך.

 

בארץ ניתן למצוא היום מגוון מועט יחסית של מוצרים מחלב כבשים ועיזים ונדיר עוד יותר למצוא מוצרים שעשויים מחלב נאקות, גמלים או בופאלו. מי שאלרגי לחלב פרה ולכן נמנע מצריכת חלב ומוצריו או מי שלא אוהב חלב פרה - האלטרנטיבות האחרות בהחלט יכולות לעזור לו.

 

"משרד הבריאות ומשרד החקלאות צריכים לבדוק את הפוטנציאל הבריאותי של מקורות החלב", אומרת אורבך. לדבריה בשל הצריכה המועטה של חלב ממקורות אחרים, מגוון המוצרים על המדף קטן ומחירם גבוה יותר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מאיר פרטוש
גבינות. כדאי לגוון, זה בריא יותר
צילום: מאיר פרטוש
ד"ר רק שאלה
מומלצים