שתף קטע נבחר

אסטוניה: האזרחים בוחרים ברשת

אזרחי המדינה הקטנה יכולים להצביע לבחירות לרשויות המקומיות מבלי לעזוב את הסלון או חדר העבודה. מתי אצלנו?

האזרחים באסטוניה, מדינה מתקדמת בכל הנוגע לשימוש בטכנולוגיה לצרכי היום יום, יכולים להצביע לבחירות לרשויות המקומיות בכל המדינה מבלי לעזוב את הסלון או חדר העבודה.

 

"לראשונה, בחירות באמצעות האינטרנט ולא בקלפי, הפכו למציאות", נמסר בהודעה של ועדת הבחירות המרכזית של המדינה.

 

הבחירות האלקטרוניות יחלו השבוע ויימשכו שלושה ימים, כשלב מוקדם ליום הבחירות הרשמי, ביום ראשון, במהלכו הבוחרים יוכלו להצביע גם בדרך המסורתית. טרבי מרטנס, המנהל את הפרויקט עבור ועדת הבחירות המרכזית, מדווח כי תהליך בחירות נמשך ללא שיבושים או תקלות טכניות.

 

הבוחרים יכולים להצביע באמצעות אתר אינטרנט מאובטח וכרטיס חכם, הנקרא באמצעות קורא כרטיסים אלקטרוניים המתחרים ליציאת ה-USB של המחשב. לאחר שהבוחר מסמן את המועמד המועדף עליו בקליק אחד, הוא צריך להזין את המספר הסידורי של הכרטיס החכם כדי לשלוח את הצבעתו.

 

יותר מ-60 אחוז מאוכלוסיית אסטוניה, המונה כ-1.33 מיליון תושבים, מחזיקים בכרטיסים חכמים, אם כי קורא הכרטיסים מצוי אצל מיעוטם בלבד.

 

אסטוניה או E-stonia?

 

אסטוניה היא חלוצה בשימוש בטכנולוגיה במגזר הציבורי לצורכי ממשל זמין. מחשבים עם כרטיסים חכמים מאפשרים לחלק גדול מהתושבים להגיש מס הכנסה, הם משלמים עבור חניה באמצעות טלפונים סלולריים ועוד. אסטוניה אף משמשת כמרכז הפיתוח של "סקייפ", תוכנת הטלפוניה האינטרנטית המובילה. יש גם מי שהציע לשנות את שמה ל-e-stonia.

 

"האינטרנט כבר נכנס לפוליטיקה במובנים רבים", אמר איוור טלו, ראש האקדמיה לממשל זמין באסטוניה, גוף הדרכה ומחקר שמטרתו לקדם פיתוח של שירותים מקוונים על מנת לקדם את הדמוקרטיה. "בחירות מקוונות הן עדות נוספות לכך שהמנגנונים של הדמוקרטיה משתנים לנגד עינינו. מדובר בשינוי מהותי".

 

ראש הממשלה, אנדרוס אנסיפ, היה בין הראשונים לנסות את מערכת הבחירות החדשה ביום ב', כאשר הצביע מהמחשב האישי שלו בעבודה, אל מול העיתונאים. "המערכת מאפשרת לי להצביע באמצעות האינטרנט, במקום שאצטרך לסור לקלפי במקום מגורי", הוא אמר, "כל התהליך הזה ארך מספר דקות והוא נח ופשוט למדי".

 

אנסיפ ציין כי מדינות נוספות ניסו בעבר בחירות באמצעות האינטרנט, אך מעטות מהן יישמו את השיטה בבחירות שנערכות בכל רחבי המדינה, לדבריו. "אני מאמין שבחירות מקוונות מסייעות לקדם את הפתרונות המצוינים שיש לטכנולוגיה להציע לאזרחים גם בתחומים אחרים", הוא אמר.

 

אם מערכת הבחירות המקוונת תפעל היטב בבחירות המקומיות, הפרלמנט של אסטוניה צפוי לשנות את החוק, כך שהבחירות הבאות לפרלמנט, בשנת 2007, ייערכו אף הן באמצעות האינטרנט. לדברי מרטנס, הגדולה של מערכת הבחירות שיושמה במדינה היא ביכולות האבטחה שלה.

 

"בשוויץ, האזרחים מקבלים את הקוד הסודי המשמש אותם לצורך הבחירות באמצעות הדואר, אך צעד זה אינו בטוח באופן יחסי. אצלנו האזרחים מקבלים את הכרטיסים ביחד עם הקוד הסודי. כל הרעיון הוא להפוך את תהליך הבחירות לפשוט ככל שניתן, ובמקביל בטוח".

 

בחירות באמצעות הרשת כאמצעי למשוך צעירים

 

בשנה שעברה פורסם, כי ממשלת הלייבור בראשות טוני בלייר מגבשת הצעת חוק חדשה: להוריד את גיל הבוחרים מ-18 ל-16 ולאפשר הצבעה בטלפון סלולרי ובדואר האלקטרוני. הסיבה: סקרים מצביעים על כך ש-75% מהצעירים (שמתעצלים בדרך כלל ללכת לקלפי) - תומכים במפלגת הלייבור.

 

בארצות הברית מופעלות בקלפיות מכונות הצבעה אלקטרוניות, אך האזרחים אינם יכולים להצביע באמצעות האינטרנט. במהלך הבחירות האחרונות התקבלו תלונות רבות של מצביעים, שטענו כי מסכי המגע של המכונות אינם אמינים.

 

המימשל האמריקני השקיע 22 מיליון דולרים בפיתוח מערכת הצבעה מקוונת להצבעה באינטרנט בלבד, עבור 100 אלף אזרחים אמריקניים השוהים בחו"ל. המערכת נוסתה בבחירות מקומיות במישיגן בפברואר, 2004, אך נכשלה בשל בעיות אבטחת מידע קריטיות. מומחי אבטחת המידע של הפנטגון המליצו בעקבות זאת שלא לפתח מערכת בחירות דרך האינטרנט בשנים הקרובות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
האינטרנט מחליף את הקלפי
צילום: רויטרס
מומלצים