שתף קטע נבחר

נוהל חדש: ניתן לחייב בדיקת אבהות לבן זוג של נתינה זרה

האגודה לזכויות האזרח דרשה מבג"ץ לפטור אבות לתינוקות של נתינות זרות לערוך בדיקת רקמות כדי להוכיח את אבהותם, אך משרד הפנים המציא נוהל חדש, שדווקא מחייב את הבדיקה. בג"ץ עוד לא אמר את דברו

ניתן לחייב אזרח ישראלי לבצע בדיקת רקמות לצורך הוכחת אבהותו על תינוק שנולד לאם שהיא נתינה זרה ואינה אשתו החוקית או ידועתו בציבור. כך מורה נוהל חדש שהוציא משרד הפנים, בתשובה לעתירה שנדונה בבג"ץ.

 

בעתירה, שהגישה האגודה לזכויות האזרח, מבקשים לחסוך מהטוענים לאבהות את הצורך בבדיקת רקמות, כיוון שמדובר בבדיקה יקרה, לא נעימה ומיותרת לטענתם. משרד הפנים קבע נוהל זה ואף הציג אותו בבג"ץ, ובהתייחס אליו הורה בית המשפט לאגודה לעדכן מחדש את עתירתה.

 

עד לכתיבת נוהל זה, לא היתה מדיניות משרד הפנים ברורה בעניין הכרה באבהותו של אדם על תינוק, כאשר הקשר הזוגי בין האם לבין טוען האבהות היה בלתי ברור. במקום נוהל מוסדר, הפעיל מנהל האוכלוסין שורה של תקנות, שהיקשו מאוד על גברים כאלה.

 

לרוב היו נשלחים הגברים לבצע בדיקת רקמות להוכחת אבהותם כמעט בלי להפעיל שיקול דעת. הנוהל החדש מבחין במספר מצבים שונים: מצב בו שני בני הזוג נשואים או ידועים בציבור, או מצב בו האם כבר נמצאת בעיצומו של הליך מדורג לקבלת מעמד חוקי.

 

במקרים אלו תימנע מטוען האבהות הדרישה להוכיח אבהותו. כמו-כן מאפשר הנוהל לזוג ההורים להביא ראיות שונות להוכחת הקשר הזוגי ביניהם, גם זאת כדי למנוע את הצורך בהוכחת האבהות.

 

אולם, סעיף נוסף מציין כי "בכל המקרים בהם נדרשו ראיות כאמור לעיל ולא סופקו ראיות מספיקות או שהתעורר חדש ביחס לאמינותן – ידרשו המבקשים להצטייד בפסק דין הקובע את האבהות. ככלל, בא-כח משרד הפנים בנסיבות כאמור, ידרוש הוכחת האבהות בדרך של ביצוע בדיקה גנטית".

 

אך הנוהל החדש שנוסח לאור עתירת האגודה, כלל אינו מספק את אנשיה. הם טוענים כי המהות הבסיסית של דרישת האבהות לא השתנתה. "הנוהל מותיר עדיין את דרישת נטל ההוכחה על הגבר או על בני הזוג, במקום שיפול על משרד הפנים. עבור אדם, להצהיר בפומבי כי הוא מכיר באבהותו על תינוק - מדובר במחויבות רבה. אם הוא האב, זה אומר שהוא צריך לדאוג לשלומו, לבטחונו ולכל צרכיו של התינוק, הוא צריך לגדלו ולשלם לו מזונות במקרה של גירושים וכן להוריש לו את רכושו. לא הגיוני להניח שגבר יצהיר על אבהות לילד, אם אינו האב הביולוגי. אין לו שום אינטרס לעשות זאת. אבל הנוהל מציין במפורש שנטל ההוכחה על האב", אומר עו"ד עודד פלר, שהגיש את העתירה.

 

לדבריו, על משרד הפנים לגבש שורה של קריטריונים ברורים, על-פיהם ניתן יהיה להוכיח קשר זוגי בין השניים, בלא צורך לשלוח את האב לבדיקת רקמות. "ניתן לחייב אותם להציג תמונות שלהם יחד, להוכיח שהם גרים יחד, שהאב היה נוכח בעת לידת התינוק בבית החולים, להביא חברים שיצהירו על הקשר הזוגי בין השניים. אם מישהו המציא את כל הראיות הללו ועדיין עולה ספק בנוגע לאבהות, נטל ההוכחה צריך ליפול על משרד הפנים, לא על האב", הוא מוסיף.

 

על מנת לבצע בדיקת רקמות בישראל יש צורך בצו בית משפט שיורה על כך. לדברי עו"ד פלר, כל דרישה כזאת מעמידה את בני הזוג במצב בלתי נסבל, הן נפשית והן כספית. "כדי להביא צו כזה צריך לשכור עו"ד ולשלם אגרה לבית המשפט וזה עולה לא מעט, ובנוסף עלות הבדיקה עצמה עומדת על 3,000 שקלים. לכך מתווספת המבוכה ועוגמת הנפש שבביצוע הבדיקה, והופכת את ההליך כולו למעיק ומביש. אזרחותו של ילד היא זכות בסיסית שלו, לא פריבילגיה של ההורים", אמר עו"ד פלר.

 

אולם במנהל האוכלוסין טוענים, כי בית המשפט דווקא קיבל את הנוהל החדש, שמקל בהרבה על זוג ההורים. "השופטים הבינו שלאור הנוהל החדש עתירות האגודה מיותרות, ולכן הורה להם לתקן את עתירותיהם. הנוהל החדש מקל בהרבה על בני הזוג, בכך שהוא מכיר במספר מקרים קיימים שיחסכו את הצורך בהוכחת האבהות ורק במקרים מעטים יהיה בה צורך", אמרו במשרד.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בדיקת רקמות. אלפי שקלים (אילוסטרציה)
צילום: סי די בנק
מומלצים