סקר: שליש מהיהודים נגד השפה הערבית בישראל
הסקר, שביצע מכון "מותגים" עבור מרכז מוסאווא, מגלה גם כי 45% מעולי מחבר העמים מתנגדים לחוק שמכיר בשפה הערבית כרשמית במדינת ישראל. דוברת המרכז קובטי: "הסקר מעיד על מגמה מסויימת של גזענות בקרב האוכלוסיה. בדיוק לשם כך יצאנו בקמפיין נגד הגזענות". ועוד בסקר: 45% מהיהודים מתנגדים לפתוח מחדש את תיק מהומות אוקטובר
האם ישנה מגמה של גזענות בציבור היהודי בישראל? את הסוגיה הזאת ניסו לבדוק במרכז מוסאווא בסקר שביצעו לאחרונה ושפורסם לפני הצהריים במסיבת עיתונאים בנצרת לרגל יציאתו לדרך של פסטיבל "ימי מוסאווא" בעיר.
מהסקר שביצע עבורם מכון "מותגים" עולה כי 35% מכלל הציבור היהודי, ו-45% מציבור העולים ממדינות חבר העמים אינו מקבל את החוק לפיו השפה הערבית צריכה להיות שפה רשמית לצד השפה העברית. זאת ועוד, 60% מכלל הציבור היהודי סבורים שקיימת גזענות כלפי האוכלוסיה הערבית, לעומת 26% מאוכלוסיית העולים. בנוסף לכך, 51% מהמגזר היהודי מסכים להכיר בחוק בזכויות קבוצתיות עבור הערבים כמו ניהול עצמי של החינוך, שפה, ניהול עצמי של חיי התרבות ושירותי דת לעומת 57% מהעולים מחבר המדינות שמתנגדים לכך.
45% מהיהודים: לא לחקור מחדש את אירועי אוקטובר
ומה באשר לסוגיית מח"ש ולהחלטתה לפתוח מחדש את תיקי החקירה סביב הריגתם של 13 אזרחים ערבים במהלך אירועי אוקטובר? 34% מהנשאלים סבורים שההחלטה הראשונית של מח"ש לסגור את תיקי החקירה היתה מוטעית, ולעומתם, 45% סבורים כי דווקא ההחלטה לפתוח מחדש את החקירה היתה מוטעית. ומיהו האחראי העיקרי לאירועי אוקטובר? הרוב היחסי של הנשאלים, 31%, סבורים כי האזרחים הערבים הם האשמים בכך.
"הסקר מעיד על מגמה מסויימת של גזענות בקרב האוכלוסיה בדגש על האוכלוסיה דוברת הרוסית. בדיוק לשם כך יצאנו בקמפיין לאחרונה נגד הגזענות וזאת כדי לדבר אל הקהל שמגלה דחיה כלפי הערבית בניסיון לגרום לו לחשוב", מסבירה עביר קובטי, דוברת מרכז מוסאווא. "אנחנו חושבים שהקמפיין יטע זרעים של שינוי, שכן הוא חלק בלתי נפרד מהמאבק של מוסאווא בכל התחומים והפעילויות. עם תום הקמפיין נבדוק איך הוא השפיע ונחליט מה עושים הלאה. בכל מקרה, זה לא היה הקמפיין הראשון ולא יהיה האחרון בהקשר זה. ישנן גם פעילויות אחרות לבד מהקמפיין – אנחנו לא מהססים לפנות לערכאות משפטיות כשצריך ולא לעזרתם של ארגונים בינלאומיים".
בימים אלה מציינים מצויין פסטיבל "ימי מוסאווא" בו ייערכו פעילויות שונות ובהן הופעות אמנים, פסטיבל סרטים, ועוד. קובטי כורכת בין הפסטיבל לבין אותם גורמים בינלאומיים: "מחר תיערך פגישה בין 30 נציגי שגרירויות ושמונה שגרירים לבין מנהיגי המפלגות הפוליטיות הערביות וראשי מוסאווא. הפסטיבל נועד לשים את הפוקוס על הציבור הערבי ולקרוא לכלל הציבור לבוא לנצרת, ללמוד ולהכיר את הציבור הערבי ואת הנושאים הקשורים אליו".