שתף קטע נבחר

גורלו של אסד ייקבע בבית הלבן

ועדת החקירה הטילה צל כבד על בכירי משטר אסד, אולם פרופ' אייל זיסר מעריך כי "עדיין אי אפשר להעמיד את אסד למשפט בינלאומי". מה המשמעות המיידית של הדו"ח? "אנאן כבר הודיע שיעניק עוד כמה חודשים לוועדה, כך שלאסד נותר מרחב תימרון". ומה הלאה? "האמריקנים צריכים לקבל החלטה אסטרטגית - האם הם בעד הפלת בשאר או בעד עסקה איתו"

"השלב הבא בגורלה של סוריה ייקבע בבית הלבן ובמועצת הביטחון של האו"ם", כך אומר היום (ו') ל-ynet פרופסור אייל זיסר, ראש המחלקה למזרח תיכון ואפריקה באונ' תל אביב ומומחה בעל שם לסוריה ולבנון על רקע פרסום דו"ח רצח חרירי. "הטבעת הולכת ומתקרבת לעבר הנשיא, בשאר אסד, אולם עדיין נותר לו מרחב תמרון. מדובר בדו"ח ביניים שהשורה התחתונה שלו היא שצריך להמשיך ולחקור, שכן התשתית הראייתית לא מאפשרת להושיב את אסד על ספסל הנאשמים בפני בית משפט בינלאומי כפי שעשו עם סלובודן מילושוביץ'", הוא אומר.

  

קשה להמעיט בעוצמת הפחדים והחששות בסוריה בעת הזאת. ועדת החקירה הבינלאומית הטילה צל כבד על החוג המקורב מאוד לנשיא אסד, ובהם על אחיו של בשאר, מאהר אסד, וגיסו ויד ימינו, הגנרל אסף שאוקת (הנשוי לאחותו של אסד, בושרא). אמנם, שמם הושמט בטרם הוגש דו"ח הביניים לידי מזכ"ל האו"ם, קופי אנאן, אך לפי הדיווחים, הוועדה חושדת כי השניים ובכירים סוריים ולבנוניים נוספים עומדים מאחורי ההתנקשות בחרירי, ולצורך כך אף קיימו מספר ישיבות תיאום בדמשק.

  

מדיווחים בימים האחרונים עולה כי בידי ארה"ב התחייבות רשמית של דמשק להסגיר את החשודים ששמם יופיע בוועדת החקירה, וממילא, ישנם כאלה הסבורים שאולי הדבר יסייע לאסד להקריב ראש או שניים של גורמים חזקים ואגב כך לנסות ולבסס את שלטונו. פרופ' זיסר מטיל בכך ספק מסויים: "הם עמודי התווך של המשטר, ובכלל, שאוקת הוא האיש מספר אחת בביטחון הסורי.הוא לא אדם שמקריבים – להקריב אותו פירושו להקריב את יד הימין של אסד. אסד טען שהוא לא ידע על הרצח, כך שאחת מהשתיים – או שהוא שיקר, או שהוא באמת לא ידע, והאמת היא ככל הנראה באמצע".

 

המשמעות המיידית: "יותר מכרטיס צהוב עבור אסד"

 

ומה משמעות הדו"ח המיידית? לפי פרופ' זיסר תלוי את מי שואלים, וממילא אין לקפוץ למסקנות שכן למרות כל הבהלה, נותר עוד די זמן לקבל החלטות ולנהל משא ומתן עם ארה"ב. שכן, מזכ"ל האו"ם, קופי אנאן, כבר הודיע שיעניק לועדת החקירה עוד מספר חודשים להשלים את עבודתה, כפי שזו ביקשה טרם הגשת הדו"ח.

 

על פי פרופ' זיסר, "הדו"ח הוא יותר מכרטיס צהוב עבור סוריה. הוא נותן דלק בידיהן של ארה"ב וצרפת אולם הוא לא הגרזן שרבים ציפו לו. עם דו"ח כזה אי אפשר לבוא לבית דין בינלאומי, משום שרוסיה וסין לא יסכימו לכך. אם בכל זאת, העניין יגיע לבית משפט בינלאומי, סוריה רק תלך ותסתבך ותעמוד בפני הברירה לעשות עסקה כמו לוב. בכל מקרה, כל אחד רואה בדו"ח את מה שהוא רוצה – תומכי סוריה טוענים שהוא פוליטי וכי בשאר לא הוזכר בו ומתנגדי סוריה רואים בו הוכחה למעורבותה ברצח".

  

ביום שלישי תתכנס מועצת הביטחון ולפי הדיווחים בימים האחרונים, על המדף מונחות שתי הצעות החלטה של ארה"ב נגד סוריה.

 

מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס, כבר אמרה השבוע, כי וושינגטון החלה במהלך הדיפלומטי נגד דמשק. "הכל תלוי עד כמה הרוסים והסינים יזיעו בשביל אסד, שכן בלעדיהם ארה"ב לא תוכל להוביל מהלך של סנקציות נגד סוריה. כרגע, סנקציות בסגנון אלה שהוטלו על לוב הן מהלך משמעותי וקשה עבור דמשק, אך בשביל זה צריך לשכנע את רוסיה וסין, ודבר זה יתאפשר כנראה רק אם וכאשר יוגש הדו"ח הסופי שיצביע בבירור על סוריה כאשמה. כרגע, הדו"ח קובע כי יש ראיות נסיבתיות מצטברות ולא יותר. אולם, בלבנון, בכל מקום שתחפור תמצא משהו".

 

ומה יהיה בעתיד? הכל תלוי באמריקנים

 

אם כך, מה יקרה בשלב הבא? לפי שעה נראה כי גורל השלב הבא בפרשה, וגורלה של דמשק, ייקבע כפי שקרה עד כה – בארה"ב. "האמריקנים צריכים לקבל החלטה אסטרטגית – האם הם בעד הפלתו של בשאר או בעד עסקה איתו ואחר כך החלטה טקטית - האם להסתפק בדו"ח הקיים או להמתין לדו"ח הסופי. אמנם דו"ח סופי יכול למצוא מעורבות סורית ישירה ולרצות את רוסיה וסין, אולם גם אז יוותר די מקום לעסקה עם אסד.

 

"אסד, מצידו, אמנם עד כה לא הראה שהוא יודע לקרוא את המפה ולא אותת שהוא מוכן לעסקה, אולם כשמשטר צריך לשרוד אז הוא מוכן לשלם מחיר כבד ולכן הדבר לא אמור להיפסל על הסף. בכל מקרה, יש להמתין ולראות מה תעשה ארה"ב במועצת הביטחון ואיזו החלטה תקבל בהתנהלותה מול סוריה".

 

ולסיום, הרי אי אפשר בלי הזווית הישראלית. עורך עיתון "אל-בעת'" הסורי, אליאס מוראד, כבר הטיל ספק כבד בראיון בפני רשת "אל-ג'זירה" הקטארית בעדים שהופיעו בפני הוועדה (כ-400 במספר) וטען שאולי חלקם ישראלים. גורמים מדיניים בירושלים סירבו להתייחס בכלל לעניין הדו"ח. האם ישראל תשתרבב לנושא? "ישראל לא הוזכרה עד כה וטוב שכך. אין לאף אחד אינטרס שנהיה מעורבים, וזאת אולי פרט לחיזבאללה שמנסה לטעון כך", מסכם פרופ' זיסר. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: זום 77
פרופ' זיסר. "יותר מכרטיס צהוב"
צילום: זום 77
צילום: אי פי איי
אסד. מי נתן את ההוראה?
צילום: אי פי איי
צילום רויטרס
הנשיא בוש. כמה רחוק יילך?
צילום רויטרס
מומלצים