שתף קטע נבחר
צילום: שאול גולן

רצח רבין והפוליטיקה: מה נשתנה?

"הטראומה של רצח רבין היא אחת הסיבות לכך שההתנתקות עברה בשלום". "שרון הוא ממשיכו של רבין". האמירות האלה ל-ynet של פוליטיקאים בכירים, מצביעות על ההשפעה שהיתה לרצח ראש הממשלה על הפוליטיקה הישראלית. פוליטיקאים מימין ומשמאל מנסים להעריך: האם הימין הלך שמאלה? האם השמאל איבד את יציבותו? האם רובנו הפך למרכז? כמה עמוק חדרה טראומת הרצח לדי-אן-איי הפוליטי הישראלי?

בנייתו של מרכז יצחק רבין ברמת אביב מתקדמת יפה. רק לפני ימים אחדים הורידו שם את הפיגומים החיצוניים שקלקלו את יופיו של המבנה, התקינו את כנפי היונה המרשימות, והחלו לשתול עצים מסביב – בקצב מסחרר כמעט. הכל, כמובן, לקראת אירוע ההשקה של המרכז, שבו ישתתפו כל המי ומי, מן הארץ ומן העולם.

 

עצים, שיש, כנפיים ופאר בהחלט יש במרכז רבין. אבל מה שחסר עדיין זו ההתמקדות בתכנים, בנושאים המדוייקים שבהם יעסוק המרכז, במשימות שהוא ייקח על עצמו. תוכנית עבודה מפורטת הוכנה על ידי פרופ' אניטה שפירא, אבל, אומרים בכירים במרכז רבין, חסר עדיין תוכן ממשי. תוכן, שבאמצעותו יהפוך מרכז רבין מעוד מוסד להנצחת אישיות פוליטית-מדינית שהלכה מן העולם, גם אם בצורה טראגית, למרכז לימודי-ערכי שהיוצאים בשעריו ילכו לדרכם עם יותר ממה שנכנסו. ובמילים אחרות, גם במרכז רבין מחפשים עדיין בקדחתנות תשובות לשאלות שצצות מידי שנה: למה בעצם מתגעגעים כאן כשאומרים "תקופת רבין"? ומה היה פה כל כך שונה בתקופתו? ובעצם, מה השתנה כאן ואיזו עטרה פוליטית אנחנו רוצים להחזיר ליושנה?

 

עשר שנים אחרי הרצח, ואת הדילמות שעימן מתמודדים אנשי מרכז רבין במישור האקדמי, הסוציולוגי ואולי אפילו הפסיכולוגי, אפשר למצוא במערכת הפוליטית. עשר שנים אחרי, והפוליטיקאים, אולי בעיקר אלה ממפלגתו של רבין ז"ל, לא ממש מצליחים לשים את האצבע על התמורות שחלו במערכת הפוליטית מאז ה-4 בנובמבר 95'. ייתכן שהם לא מעיזים לומר את מה שהם חושבים, אבל מאוד יכול להיות שהרצח הפוליטי הזה, עד כמה שהוא היה נורא, לא באמת שינה את המערכת הפוליטית הישראלית. הרצח, אומרים בכירים בעבודה ובשינוי, אולי עיכב כמה מהלכים היסטוריים, ואולי הוא הסית את הזרם המרכזי ממסלולו, אבל הוא בוודאי לא ביטל את התהליכים עצמם (ע"ע ההתנתקות מעזה).

 

"השאלה הנצחית היא האם העובדה שמישהו נהרג או נרצח שינתה את ההיסטוריה", אומר יו"ר האופוזיציה ויו"ר שינוי, ח"כ יוסף (טומי) לפיד. "כל אחד יכול לעשות ניחושים כעוות נפשו, אבל אני לא חושב שההיסטוריה השתנתה הרבה בעקבות רצח רבין. כל הדפוסים של אז קיימים גם היום. אפשר להאיט אותם, אבל כל הנחלים זורמים לים. והים הזה הוא איך להתגבר על הבעיה של הכיבוש מול הטרור כדי להגיע להסדר פשרה. שרון הוא ממשיכו של רבין, רק שהוא בא מהמפלגה השנייה. מה שמוכיח שההיסטוריה זורמת בכיוון מסויים, ואנשים יכולים לזרז או להאיט את הקצב, אבל לא לשנות את הכיוון".

 

צאן ללא רועה?

 

מהפוליטיקאים אליהם פנינו לצורך הכנת הכתבה ביקשנו לענות על כמה שאלות העוסקות בהשפעת רצח רבין על המערכת הפוליטית הישראלית. ברוב המקרים לא קיבלנו תשובות ברורות וחד משמעיות, והפוליטיקאים בחרו להתבטא בצורה ממלכתית, שקולה: לא להאשים אף אחד, לא לתקוף אף אחד, לא לקבוע עובדות חד משמעיות. נדמה היה בתום השיחות האלה, בעיקר עם אישים מן המרכז והשמאל, כי הניסיון למצוא שינויים משמעותיים במערכת הפוליטית שנולדו כתוצאה ישירה מרצח רבין, מלבד אולי משבר המנהיגות בשמאל והתמתנות השיח הציבורי הוא מאולץ מעט. דווקא אישים מן הימין הצליחו למקד יותר את תשובותיהם, להצביע על שינויים שהם איבחנו.

 

"אנחנו כאנשי שמאל איבדנו את היציבות", אומר מזכ"ל מפלגת העבודה, ח"כ איתן כבל. "מה שחסר לנו זה מישהו שאפשר לסמוך עליו, להתכנס סביבו. היתה לנו הבלחה קצרה עם אהוד ברק, אבל זה היה קצר מדי וכואב מדי. אנשים מרגישים היום כצאן ללא רועה: אין על מי לסמוך, העבודה איבדה את היציבות שלה ומאז הרצח יש משבר מנהיגות. בתקופת רבין יצאנו לקרב עם שאיפה ענקית לכבוש את השלטון, והיום העבודה נמצאת בסוג של כאוס. אבדה לנו האמונה שאנחנו יכולים להנהיג".

 

האם יש לזה קשר לרצח רבין? כבל לא לגמרי משוכנע שכן. "אני חושב שיש לזה קשר לרצח", הוא מהסס, "אבל אני לא יודע עד כמה".

 

ראש הממשלה לשעבר, אהוד ברק, שהגיח לראשות הממשלה על תקן ממשיך דרכו של רבין וננטש על ידי בוחריו פחות משנתיים לאחר מכן, חושב שהעבודה דווקא לא איבדה את דרכה. הבעיה, הוא גורס, טמונה בעובדה שהמפלגה לא המשיכה להוביל ולייצג את המדיניות שבה האמינה, מדיניות שהפכה היום לבון טון במערכת הפוליטית, אולם השאירה את המפלגה של רבין ללא אג'נדה ממשית. אבל האם רציחתו של יצחק רבין שינתה ולו במשהו את המצב הפוליטי בישראל? גם ברק לא מוכן לחתום על כך.

 

"אי אפשר לדעת מה היה קורה לו רבין לא היה נרצח", הוא אומר. "עם זאת, נפגע דבר מאוד יסודי עם הרצח: אם אפשר לרצוח ראש ממשלה בגלל דרכו, זה אומר שהחברה הישראלים פחות ראויה".

 

"הטראומה של הרצח איפשרה את ההתנתקות"

 

דווקא בצד הימני של המפה הפוליטית יש המצליחים לשים את האצבע על תמורות משמעותיות שעברו על המערכת הפוליטית הישראלית בעשר השנים האחרונות, תמורות שניתן לקשר ישירות לרצח של יצחק רבין. השינויים האלה, אומרים גורמים בימין הפוליטי הישראלי, כוללים גם פגיעה לא מבוטלת בזכויות היסוד הדמוקרטיות של חלקים לא נרחבים בציבור שאינו מסכים עם דרך הוויתורים הטריטוריאליים של השמאל, ולאחרונה גם של אריק שרון.

 

בימין מרגישים כיום כי בעקבות הרצח, ידיהם קשורות הרבה יותר בחבלים שנועדו לרסן את המחאה הציבורית, ועינו של האח הגדול פקוחה הרבה יותר. מצד שני, אומרים בימין, המחאה היא רכה יותר, מנומסת יותר, שקולה יותר. "היחס של המערכות אל המחאה הדמוקרטית, בעיקר זו מימין, חסר סבלנות הרבה יותר", אומרים בכירים בימין הישראלי. "מספיק לבדוק את היחס של הרשויות כלפי המפגינים נגד ההתנתקות כדי לראות שזה לא מה שהיה פעם".

 

"אני חושב שלרצח היתה השפעה מאוד משמעותית בכמה רמות", אומר יו"ר הקואליציה, ח"כ גדעון סער, ממתנגדי ההתנתקות. "ברמת השיח הציבורי והפוליטי, הרצח השפיע והביא לריכוך של המחאה הציבורית, לפחות בצד הימני של המפה. באופן עקיף, הטראומה של רצח רבין היא אחת הסיבות לכך שההתנתקות עברה בשלום. לרצח יש השפעה גם על השיח בכלל, שהפך למרוכך יותר. יש ניסיון למצוא את המגשר, וכל דבר בא עם הסיסמה 'נעבור את זה יחד'. זו תגובה של חברה שחיה בצל הטראומה של הרצח".

 

גם ח"כ יוסי שריד מאבחן ניסיונות בלתי פוסקים לגשר בין הפערים שבין השמאל לימין. "השמאל נתן לגיטימציה לימין, בעיקר בדמותו של אריק שרון", הוא אומר. "הימין, מצידו, נתן לגיטימציה לדרך רבין. זו תופעה שנמשכת כבר ארבע-חמש שנים. בהתחלה זה נתקל בהתנגדות, ועכשיו זה מתקבל בהשלמה. בלי ועדות פיוס לאומיות, כל צד נותן הכשר לצד השני. יש בזה דברים טובים ויש בזה גם סימנים של עייפות ושל השלמה עם מצב של ויתור ושל פחות אמונה ודבקות בדרך. אני לא מתלהב באופן מיוחד מנשף המסיכות הזה, אבל זה חלק מהחיים".

 

כמי שמחזיק את הקואליציה של אריק שרון כבר כמה שנים, גדעון סער משוכנע שההתנהלות של ראש הממשלה, שחתר בשנים האחרונות להקמת ממשלות אחדות רחבות, מושפעת גם היא מרציחתו של יצחק רבין. "בפוליטיקה ובחיים

 דמוקרטיים יש תהליכי עיבוד והתגובות לא מיידיות", אומר סער. "עשר שנים אחרי הרצח, השלטון נמצא בידי ראש ממשלה מהליכוד. אין לי ספק שלרצח היו השלכות על המערכת הפוליטית הימנית. אני חושב שגם היום אפשר לראות השפעות. שרון השתמש באסטרטגיה של הכלה של המחנה הפוליטי היריב, וגם כשהוא לא הכניס את מפלגת העבודה לממשלה, הוא הכניס את שינוי, אלמנט שמייצג את המחנה הפוליטי האחר. זה שינוי גדול מאוד בהתייחסות של ראשי ממשלה מן הימין בעבר, שאין לי ספק כי הושפע מטראומת הרצח".

 

שחיתות, נורמות פסולות, ומרכז פוליטי רחב

 

הייתכן שעד כדי כך חסר הרצח הפוליטי הזה משמעות מבחינת ההיסטוריה הפוליטית של ישראל? האם לא היתה לו כל השפעה על ערעור היציבות הפוליטית והשלטונית? והאם לא תרם הרצח של רבין למציאות הנוכחית בה נדמה כי הליכוד והעבודה נמחקים אט אט כמפלגות עצמאיות, ומתמזגות למעין מרכז פוליטי חסר עמוד שידרה שמטרתו העיקרית היא לשרוד בשלטון? ומה באשר לנורמות השלטוניות והציבוריות? האם גם הן היו מאבדות מערכן ומדרדרות לתחתית סולם העניין הציבורי, לולא התחושה שנפרצו כל הסכרים עם הרצח וסגנון "כל דאלים גבר" השתלט על הציבור ועל נבחריו?

 

"ההידרדרות במערכת הפוליטית היא חלק ממציאות שבה אנשים נוטים יותר ויותר להשיג את מבוקשם בדרך של כוח", אומר ח"כ שריד. "קשה לומר מה היה קורה לו רבין היה חי, אבל אין ספק שנוצרה כאן מציאות מאוד אלימה. אם לשים את האצבע על שינוי אחד גדול שארע כאן, הרי שזו ההרחבה במידה דרמטית של מרכז המערכת הפוליטית. המרכז הפך לחובק זרועות. אבל", מסייג שריד את דבריו, "אני לא יודע לומר אם זה קרה בעקבות הרצח - או כתהליך טבעי שהיינו מגיעים אליו בכל מקרה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
לפיד. שרון הוא ממשיכו של רבין
צילום: אלכס קולומויסקי
צילום: תומריקו
שריד. המרכז התרחב
צילום: תומריקו
צילום אתר הכנסת
כבל. איבדנו את היציבות
צילום אתר הכנסת
צילום: אלכס קולומויסקי
כבל. ניסיון למצוא את המגשר
צילום: אלכס קולומויסקי
צילום: אטילה שומפלבי
ברק. החברה פחות ראויה
צילום: אטילה שומפלבי
צילום: אייל פישר
האנדרטה לרבין בכיכר בת"א
צילום: אייל פישר
מומלצים