שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות
    זירת הקניות
    עוגה עוגה: מתוק, טבעי ובריא
    במקום להשמיץ את המאפים המתוקים, אפשר לנסות ולהכין אותם מחומרים טבעיים ובריאים יותר. מתכונים שמביאים את הטוב משני העולמות: טעים ובריא

    ארנבת אחת נכנסת לקונדיטוריה ושואלת: "יש לכם עוגת גזר?" המוכר עונה "לא, אני מצטער". למחרת היא שוב נכנסת ושואלת: "יש לכם עוגת גזר?" והמוכר שוב עונה "לא, גברתי, אני ממש מצטער". עובר עוד יום, ושוב הארנבת נכנסת לקונדיטוריה ושואלת: "יש לכם עוגת גזר?" הפעם עונה לה המוכרת: "לא,

    אין לנו עוגת גזר". המוכרת והמוכר עושים חושבים, ניגשים לבעל הבית ואומרים לו: "תשמע, יש איזו ארנבת שבאה כל יום ומבקשת עוגת גזר. אולי יש לזה ביקוש וכדאי לנו להכין כמה". בעל הבית מסכים ומחליט להכין עוגת גזר. למחרת, כמו שעון, נכנסת הארנבת לקונדיטוריה ושואלת, כרגיל: "יש לכם עוגת גזר?". הפעם המוכר והמוכרת מחייכים בגאווה ואומרים: "כן!" והארנבת אומרת: "נכון שזה איכס?".

     

    צחוק צחוק, אבל לעוגות הגזר, כמו לשאר המעדנים, הממתקים והקינוחים ה"בריאים-טבעיים", נוצרה תדמית לא כל כך סימפטית בשנים האחרונות, בחסות התיאוריה הפסימית הגורסת שכל הדברים הטובים בחיים חייבים להיות "לא חוקיים, לא מוסריים או משמינים". אבל זה לא חייב להיות ככה. אפשר ליהנות משני העולמות, הבריא והטעים, אם רק יודעים לשלב ולאלתר.

     

    כמעט כל העוגות, הממתקים והקינוחים הרגילים מכילים כמות מופרזת של סוכר לבן וקלוריות ריקות מתוכן תזונתי. אם אתם נוטים לקנות מוצרים כאלה, בידקו היטב את רשימת המרכיבים שלהם: צבעי מאכל, חומרים מעכבי חימצון, משפרי אפייה, תמציות מלכותיות, חומרי טעם וריח מסתוריים, חומרים מייצבים ועוד תוספות בהחלט לא סקסיות ולא בריאות. והכי גרוע, כשמפתחים רגישות לטעמים מלאכותיים, המתוקים האלה אפילו מפסיקים להיות טעימים.

     

    אז איך בכל זאת אפשר להכין מתוקים יותר בריאים? קודם כל, מסלקים את החומרים הלא טבעיים: מרגרינה, תמצית וניל רגילה (שהיא בעצם "ונילין", מוצר לוואי מתעשיית הנייר), צבעי מאכל וכו'. שנית, מנסים להעניק למוצרים ערך תזונתי על-ידי שימוש, חלקי, לפחות, בקמח מחיטה מלאה (או קמח מלא מדגן אחר), נבט חיטה, פירות, ממתיקים טבעיים יותר מסוכר לבן, ואפילו שוקולד חרובים במקום שוקולד רגיל. לא בכל מתכון אפשר להחליף חמאה או מרגרינה בשמן, או סוכר בדבש. כדאי קודם כל לנסות את העניין באופן חלקי – למשל, 1/2 כוס שמן ו-1/2 כוס חמאה, במקום כוס (100 גרם) חמאה – ולהחליט לפי התוצאות. עוד הערה חשובה. הקמח המלא בארץ אינו אחיד. יש סוגים הטחונים בצורה גסה, ואחרים הטחונים בצורה עדינה יותר. לכן אני תמיד מערבבת את החומרים היבשים במסננת המשמשת גם כ"נפה". היא מערבבת את החומרים טוב יותר, מאווררת את הקמח, ומאפשרת ריסוק גושים. המסננת מאפשרת לבדוק כמה סובין יש בקמח, ולהשתמש בו לפי הצורך: בכמות פחותה להכנת עוגה, ובכמות גדולה יותר אם מכינים לחם.

      

    תחליפים מומלצים:

     

    • במקום קמח לבן -נבט חיטה. בעוגיות ועוגות – עד כוס נבט חיטה. בלחמים – מחליפים בקמח מלא, עד 1 כוס. לפעמים נדרשת תוספת נוזלים. בדרך כלל, 1 כוס קמח לבן שווה ל-1 כוס פחות שתי כפות קמח מלא
    • ממתיקים - במקום סוכר לבן, אפשר להשתמש בסוכר דמררה (סוכר חום בהיר, מעובד פחות) או בדבש. במקום חלק מכמות הסוכר הדרושה, אפשר להשתמש בכמה כפות מולסה, פירות יבשים או טריים קצוצים, תרכיזי פירות ללא תוספת סוכר, סירופ מייפל אמיתי או לתת אורז (שהוא פחות מתוק).
    • תמציות - במקום תמצית וניל מוסיפים תמצית וניל טבעי (כמו של "מקורמיק") מלאכותי, קוניאק או ליקר כמו "קלואה".
    • במקום שוקולד רגיל - שוקולד חרובים מוכן. במקום קקאו – קמח חרובים. רצוי להוסיף גם 2-1 כפיות נס קפה או תחליף קפה להעשרת הטעם.
    • במקום מרגרינה - רצוי לבחור מתכונים שמשתמשים בשמן. אם זה לא מתאפשר, חמאה היא מוצר יותר טבעי ובריא ממרגרינה.
    • במקום ביצה - 2 חלבוני ביצים. במתכונים שלפניכם תמצאו דוגמאות של אפשרויות להחלפה. הם לא דיאטתיים, אך הם עשירים בוויטמינים, מינרלים וטעמים טובים.

     

     

    עוגת גזר

     

    עוגה נהדרת על בסיס שמן, שנשמרת שבוע לפחות. אפשר להכין עם או בלי הציפוי. אפשר גם להקפיא

     

    החומרים:

    1/2 1 כוסות שמן

    2 כוסות סוכר דמררה

    4 ביצים

    1 כוס קמח מלא

    1 כוס קמח לבן

    2 כפיות קינמון

    2 כפיות מחוקות אבקת אפייה

    1 כפית מחוקה אבקת סודה

    3 כוסות (כ- 4-5) גזר מגורר

    לציפוי:

    1 חבילה "טוב טעם" (גבינה לבנה) 5%

    דבש, יוגורט ותמצית וניל טבעי

     

    אופן ההכנה:

    1. במעבד-מזון (אם יש) או על פומפיה גסה, מגררים את הגזר ושמים בצד. לוקחים סכין מתכת וטורפים ביחד שמן, סוכר וביצים עד לקבלת תערובת חלקה.
    2. בקערה נפרדת מנפים את כל החומרים היבשים ומערבבים לתוך תערובת השמן. בוחשים פנימה את הגזר ומפעילים את המעבד בפעולות קצרות לכמה שניות.
    3. יוצקים לתבנית קפיצית בקוטר 26 ס"מ, משומנת בחמאה או מרופדת בנייר אפייה בתחתית ובדפנות (מדביקים את הנייר בעזרת קצת חמאה). אופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות כ- 60-45 דקות או עד שקיסם שהוחדר למרכז יוצא נקי. מצננים בתבנית 15 דקות לפני שהופכים על רשת צינון (אפשר להקפיא בשלב זה).
    4. הציפוי: מערבבים גבינה עם דבש ותמצית וניל לפי הטעם, ומוסיפים מספיק יוגורט כדי להגיע למרקם הרצוי (יש כאלה שאוהבים ציפוי העשוי כמו רוטב, ויש האוהבים אותו יותר כמו ממרח). מכסים את החלק העליון בלבד (או שופכים את הרוטב מלמעלה ונותנים לו לנזול לצדדים).
    • לחוטאים – אפשר להשתמש בתערובת של 125 גרם גבינת שמנת, 3 כפות חמאה, 1/2 כפית וניל, ו-  1/2 1 כוסות אבקת סוכר, כציפוי. מקציפים את החמאה עם הסוכר עד שמתקבלת תערובת רכה, מוסיפים את הגבינה ואת תמצית הוניל ומאחדים.

     

     

    עוגיות קינמון 

     

    דוגמה למתכון בו ניתן להשתמש בקמח מלא בלבד

     

    החומרים:

    200 גרם חמאה

    1/2 1 כוסות סוכר חום בהיר (דמררה)

    2 ביצים

    1/2 1 כפיות תמצית וניל טבעי

    1/2 כוס נבט חיטה

    1/2 2 כוסות קמח חיטה מלאה

    2 כפיות אבקת אפייה

    1/2 כוס סוכר דמררה

    1/2 1 כפיות קינמון

     

    אופן ההכנה:

    1. מחממים את התנור מראש לחום בינוני- גבוה (200 מעלות). בקערה או בקערת מערבל בוחשים או מקציפים את החמאה עם 1/2 1 כוסות סוכר ובוחשים עד שהתערובת חלקה. טורפים פנימה את הביצים והווניל. מוסיפים את נבט החיטה ובוחשים. מנפים יחד את הקמח, אבקת האפייה והמלח. מוסיפים לתערובת את החמאה.
    2. בקערה קטנה מערבבים את 1/2 כוס הסוכר עם הקינמון. צרים מהתבליל כדורים קטנים, מגלגלים בתערובת הקינמון והסוכר ושמים בתבנית אפייה מרופדת בנייר אפייה. משאירים כ-2 ס"מ רווח בין עוגיה לעוגיה. אופים 10-9 דקות ומסירים מהתבנית מעזרת מרית. מצננים על גבי רשת או צלחת שטוחה.

     

     

    ממתקי אנרגיה

     

    טבעיים ומזינים מאוד. מתאימים לעבודה ולטיולים. מתוקים, אך לא מתוקים מדי. עשירים בוויטמינים, מינרלים וסוכרים טבעיים

     

    החומרים:

    1/2 1 כוסות שיבולת שועל (קוואקר) אינסטנט

    3/4 כוס תערובת חמניות, שקדים, בוטנים קצוצים ואגוזי קשיו

    2 כפות נבט חיטה

    קורט מלח

    1/4 כוס שמן

    1/4 כפית תמצית וניל טבעי

    1/4 כוס דבש

    3 כפות מולסה (כמו זו של חברת "ויטל", הנמצאת בחנויות טבע)

     

    אופן ההכנה:

    1. מכינים את החומרים הרטובים בצלוחיות נפרדות. בקערה אחת מערבבים שיבולת שועל, תערובת חמניות ואגוזים, נבט חיטה ומלח. בקערה שניה מערבבים שמן, וניל, דבש ומולסה. מערבבים יחד את החומרים היבשים והנוזלים, ולשים בידיים.
    2. משטחים בתבנית מרובעת קטנה משומנת או (עדיף) מרופדת בנייר אפייה. מחממים את התנור ל-180 מעלות ואופים את הממתקים 20-15-כ דקות עד שהם מזהיבים. מוציאים מהתנור וחותכים למרובעים.

     

     

     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    דבש כתחליף לסוכר לבן
    צילום: צביקה טישלר
    צילום: סי די בנק
    שמן במקום מרגרינה
    צילום: סי די בנק
    מומלצים