שתף קטע נבחר

המהומות בצרפת: "אנשים חיים פה בעוצר"

258 חשודים נעצרו ביממה האחרונה בלבד בעקבות גל מהומות קשות בערים שונות בצרפת, בעיקר באזורים מוסלמים. בליל המהומות התשיעי הוצתו 900 מכוניות. ליונל, שנסע לאחד האזורים מוכי המהומות, סיפר ל-ynet: "מכוניות שהוצתו התפוצצו. אנשים ברחוב סיפרו על אווירה של טרור. הם לא הולכים ברחוב, אלא אם כן הם חייבים לצאת". ממשלת צרפת התכנסה לדיון מיוחד

גל מהומות קשות בצרפת: ממשלת צרפת התכנסה הערב (שבת) לדון בגל המהומות שפרץ בפאריז והתפשט לערים אחרות במדינה. 258 בני אדם נעצרו רק בלילה שעבר ועוד מאות נעצרו בימים שעברו, רובם מוסלמים. החוקרים חושדים שהמהומות אורגנו באמצעות האינטרנט ומסרים בטלפונים ניידים. התובע הכללי בפאריז, איב בוט, אמר לרשת הרדיו "אירופה 1": "ללא צל של ספק, יש חשד שהעסק היה מאורגן". תושבים באזור המהומות סיפרו על "עוצר". הם אינם יכולים לצאת לרחובות.

 

ליונל, תושב פאריז שנסע לעבודה באזור המהומות בצפון הבירה, סיפר ל-ynet: "מכוניות שהוצתו התפוצצו. אנשים ברחוב סיפרו לי על אווירה של טרור. הם לא הולכים ברחוב, אלא אם כן הם חייבים לצאת לקניות. יש כאן תחושה קשה של אי-נוחות. זה ממש כמו מגיפה ומתפשט ממקום למקום".

 

יותר מ-900 מכוניות הוצתו בלילה שעבר בפאריז ובערים נוספות בליל מהומות תשיעי. מאות צעירים זרעו הרס בפרברי הבירה, כשהציתו מכוניות, מחסנים וגן ילדים ואף ירו מספר יריות לעבר אוטובוס ריק מאדם. הסיבה ה"רשמית" לפרוץ המהומות היא מותם של שני נערים ופציעתו של שלישי, ביום חמישי שעבר. השלושה, כולם בני מהגרים, ברחו מסיור של משטרת פאריז בפרבר קלישי-סו-בואה. במהלך המרדף, טיפסו השלושה על חומה של תחנת חשמל. שניים מהנערים נגעו בטעות בשנאי מתח גבוה והתחשמלו למוות.  


יותר מאלף מכוניות הוצתו (צילום: רויטרס)

 

זה היה הלילה הגרוע ביותר שידעה צרפת מבחינת שריפת המכוניות. יום קודם לכן הועלו באש 500 מכוניות. חידוש נרשם בהתפשטות התופעה לערים רבות נוספות, בהן שטרסבורג, רן, טולוז, רואן וליל. בחלק מהן נרשמו תקריות חמורות. כך למשל סקלו המתפרעים באבנים כוחות הצלה שהגיעו לסייע לאדם חולה והציתו את האמבלונס שבא לפנותו. צפונית-מערבית לפאריז, בפיירפיט, הושלך חומר בוער לעבר בית כנסת. חברות הביטוח בצרפת מעריכות את הנזקים ב-7 מיליון יורו.

 

שגרירות ארה"ב בפאריז פרסמה הודעת אזהרה למטיילים בצרפת, ולפיה "למרות שההתפרעויות נרשמות באזורים שאינם מתויירים בדרך כלל, על המטיילים להיות מודעים לכך שעלולות להיגרם הפרעות בקו הרכבת מנמל התעופה שארל דה גול למרכז פאריז, משום שהוא עובר באזורים האמורים. במקום זאת יכולים המטיילים להשתמש באוטובוסים שמפעיל שדה התעופה, או במוניות, ובכל אופן - על האמריקנים להימנע מלהגיע לאזורי העימות".

 

בעיתונים בצרפת מדברים על המהומות במונחים הדומים לאינתיפאדה הפלסטינית. שר הפנים, ניקולא סרקוזי, מי שמסומן כמועמד לנשיאות: "האלימות לא תשיג לאיש דבר ולא נקבל אותה", כאשר הגדיר את המתפרעים "חלאות" בשיחה עם כתבים לפני ישיבת הממשלה. "לאחר שהמשבר יסתיים על כולם יהיה להבין שנעשה אי צדק במספר שכונות. אנו משתדלים להיות נחושים ולהימנע מכל פרובוקציה. עלינו למנוע כל אפשרות לפיצוץ", הוסיף.

 

עוד אמר: "הממשלה מאוחדת בעמדתה התקיפה". הוא איים על המתפרעים המציתים את כלי הרכב בפרברי פאריז ב"השלכות משפטיות חמורות". הוא אמר שהממשלה מצויה בתהליך של מציאת פתרונות לבעיות הרבות, וכי אסור להחמיר את המצב עם פרובוקציות. הוא בירך את המשטרה שנהגה אמש במתינות ובהתערבות מינימלית בעת שהייתה מצויה תחת נסיבות קשות, וציין שהמשטרה מחוייבת לשמור על ביטחונים של הכבאים שנשלחים לכבות את השריפות וההצתות בפרברים.


המשטרה שלחה כוחות רבים לאזורי המהומות (צילום: רויטרס)

  

ראש הממשלה, דומיניק דה וילפן, כינס בלשכתו שמונה שרים וגורמים מוסלמים רשמיים, בניסיון לשים קץ לאלימות. במקביל, התנהלה הפגנה למען השמירה על הסדר, תחת הכותרת "לא לאלימות, כן לדיאלוג". במסגרת ההפגנה צעדו כמה אלפי בני אדם באחד מפרבריה הצפוניים של פאריז. חלקם אף שרו את ההמנון הצרפתי כשהם צועדים בין כלי הרכב שעלו באש זה מכבר.

 

סקר שנערך ב-26 וה-27 באוקטובר, לפני פרוץ המהומות, מלמד שהפופולריות של הממשלה הצרפתית נמצאת ממילא במגמת ירידה. 39 אחוז מהציבור תומכים כעת בראש הממשלה דומיניק דה-וילפן לעומת 44 בחודש שעבר. שיעור המאוכזבים עלה מ-49 ל-55 אחוז. 74 אחוז אינם בוטחים בנשיא ז'אק שיראק שיפתור את בעיותיה שם צרפת. שר הפנים ניקולא סרקוזי לעומת זאת נהנה ממקום ראשון ברשימת "הדמויות הפוליטיות שישחקו תפקיד מרכזי בעתיד". דה-וילפן הוביל את הרשימה בחודש שעבר.

 

פרשנים מציינים שהמגמות הללו ילכו ויתחדדו בסקרים הבאים שישקפו את הדי המהומות בפרברי פאריז. ההערכה היא שלמרות ההתבטאויות מעוררות המחלוקת של סרקוזי - שכינה את המתפרעים בכינוי גנאי והבטיח "לשטוף את הרחובות" - מדיניות היד התקיפה שבה הוא דוגל, יחד עם ההצעות שלו לאפשר למהגרים להשתתף בבחירות העירוניות, יחזקו עוד יותר את מעמדו.

 

בלב פאריז, עסקים כרגיל

 

ראש משלחת הסוכנות היהודית בפריז, דוד ראש, סיפר ל-ynet על התחושות בפאריז נוכח המהומות: "לא כל כך מרגישים את זה בפאריז. ההתפרעויות הן בערים הסובבות אותה. בארץ עושים הרבה יותר רעש מאשר בפאריז. אמנם התקשורת פה מסקרת את הארועים, ויש דיונים ושיחות על הנושא, אבל ביומיום זה לא מורגש. יותר אנשים מהארץ מתקשרים ושואלים לשלומנו מאשר ברחבי צרפת".

 

ליהודי צרפת אין מה לחשוש לדעתו של ראש: "למהומות האלו אין שום קשר ליהודים, זה יותר על רקע חברתי. אמנם יש באזורי ההתפרעות מוסלמים ושחורים, אך זה לא על רקע דתי, אלא על רקע הקיפוח. כל העניין היה צפוי. זו פצצה מתקתקת בצרפת כבר הרבה שנים. נושא הקיפוח הוא הבעיה החברתית הגדולה בצרפת, שאינה מצליחה לקלוט את המהגרים. לא נראה לי שיש חשש ליהודים יותר מאשר לכל אדם אחר שיסתובב באזורים הללו". 

 

מיכל ספוז'ניקוב בת 23, מראשון לציון, לומדת כלכלה בפאריז. לדבריה, במרכז העיר אין שום זכר וסימן למהומות שמסביב. "מראים בטלוויזיה ששורפים מכוניות, בדגש על כך שמדובר בכנופיות מאורגנות של מוסלמים. הם השתלטו על האזורים לגמרי ואנשים מפחדים לצאת החוצה. הבנתי שזה התחיל ממשהו מאוד טיפשי, הם פשוט חיפשו סיבה להתפרץ".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
תוצאות המהומות
צילום: איי פי
צילום: איי פי
מבנים רבים הוצתו
צילום: איי פי
התוצאות קשות
צילום: איי אף פי
מומלצים