שתף קטע נבחר

הסניגורית: לא היתה פוליטיזציה באכיפת ההתנתקות

הסניגוריה הציבורית כתבה דו"ח בו האשימה את מערכות האכיפה בפוליטיזציה בתקופת ההתנתקות. הסניגורית הציבורית הראשית הסתייגה בדיון בכנסת מההאשמה והודתה: התבקשתי להסתייג על ידי משרד המשפטים. החכ"ים גינו

למה לחצו על הסניגוריה? משפט סתום שאמרה הסניגורית הציבורית הראשית עו"ד ענבל רובינשטיין, הפך אחר הצהריים (ב') לשיחת היום בדיון של ועדת החוקה בכנסת. דו"ח פנימי של הסניגוריה הציבורית, שעסק בפעילות מערכות אכיפת החוק על רקע ההתנגדות לתוכנית ההתנתקות, האשים כי "המציאות מלמדת שקיימת אכיפה סלקטיבית של החוק על פי השתייכות פוליטית". במהלך דיון בדו"ח שקיימה ועדת החוקה הסתייגה עו"ד רובינשטיין מהמשפט הזה, אך ציינה כי היא עומדת מאחורי יתר המסמך.

 

חברי הכנסת, במיוחד אלה מן הימין, הזדעקו מייד לברר כיצד ייתכן שחזרה בה רובינשטיין מהמשפט, שבו האשמה חמורה במיוחד נגד מערכת אכיפת החוק.

 

חבר הכנסת מיכאל איתן הפנה שאלה לסניגורית ואז התברר כי לאחר פרסום הדו"ח התקיים בירור בלשכת שרת המשפטים, ציפי לבני, שהוקדש לבירור הטענות שהועלו במסמך. לפני הבירור פרסמה הסניגורית הראשית רובינשטיין את הסתייגותה מהמשפט האמור ואמרה כי "ברור לכל כי מדיניות התביעה באשר למעצר פעילי ימין נבעה מהצורך להתמודד עם איום על הדמוקרטיה והסדר בישראל". עו"ד רובינשטיין הודתה בדיון כי התבקשה על ידי משרד המשפטים להסתייג מהמשפט והיא נענתה.

 

ועדת החוקה גינתה פה אחד את מערכת הלחצים שהופעלה על הסניגוריה הציבורית. ח"כ איתן הודיע כי יקיים דיון המשך בנושא ויזמן את שרת המשפטים. עוד הוסיף כי מהמסמך עולה שדווקא בתחום הנוער, מקום שיש לנקוט משנה זהירות, הכללים הופרו בצורה בוטה תוך רמיסת זכויות מהותיות של חשודים ונאשמים בפלילים". לדבריו, המסמך גילה כי "העצורים הובאו בקבוצות לדיון בבקשת המעצר, בעוד שנגד מרביתם היתה קיימת תשתית ראייתית חלשה".

 

"מדובר בדו"ח מזעזע ממנו עולה כי רבים מעצורי ההתנתקות נפלו קורבן למדיניות מעצרים נרחבת, ושפיטה קולקטיבית, מסיבות פוליטיות", אמר ח"כ זבולון אורלב. "זהו מחדל יום כיפור של מערכת המשפט ורבים איבדו אמון בסיסי בה".

 

המשנה לפרקליט המדינה, עו"ד שי ניצן, אמר בתגובה כי הוא חולק לחלוטין על המסמך שכתבה הסניגוריה. לדבריו," ייתכן שהדברים משקפים זווית ראייה סניגוריאלית, אולם אין בהם כל ממש. המערכת התייחסה לעניין מעצר הקטינים בזהירות רבה וההוכחה לכך היא שנעצרו עד תום ההליכים רק חמישה מתוך מאות רבות של קטינים, שנעצרו עקב עבירות על רקע תוכנית ההתנתקות".

 

עו"ד שי ניצן הוסיף כי מתוך 6,000 איש שנעצרו במהלך התקופה שקדמה לתוכנית ההתנתקות ובמהלכה, כתבי אישום הוגשו כנגד 700 בלבד. בסך הכל נעצרו עד תום ההליכים שלושים בני אדם, מתוכם חמישה קטינים. עו"ד ציין ניצן כי 160 קטינים הועמדו לדין, 100 מתוכם על אירועים שהתרחשו במהלך ההתנתקות ו-60 על פעילות באירועי התקופה שקדמה לה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית שאבי
רובינשטיין. מסתייגת
צילום: עמית שאבי
צילום: גיל יוחנן
אורלב. יום כיפור של מערכת המשפט
צילום: גיל יוחנן
מומלצים