שתף קטע נבחר

מגיפת שילשולים והקאות: מאות ילדים כבר לקו בנגיף

נגיף ה"רוטה" הגורם לשילשולים והקאות בתינוקות וילדים משתולל שוב: בתי החולים לילדים ומרפאות קופות החולים מדווחים על עלייה של מאות אחוזים במספר החולים שלקו ב"גסטרואנטריטיס". מה זה, מתי לרוץ למיון ומה אפשר לעשות בבית? מדריך

בשבועות האחרונים הוצפו בתי החולים לילדים ומרפאות קופות החולים במאות תינוקות, פעוטות וילדים שלקו ב"גסטרואנטריטיס" - זיהום של מערכת העיכול הגורם להקאות ולשילשולים מרובים. למגיפה אחראי נגיף ה"רוטה" הגורם השנה למחלה קשה יותר, בהשוואה לשנים קודמות.

 

מדי שנה מתאשפזים ברחבי העולם 600 אלף ילדים שנפגעו מהנגיף. הוא עובר בצואה, וברוב המקרים מדבק עקב שטיפת ידיים לא נאותה לאחר שהות בשירותים. עם זאת, כמה מחקרים הראו כי הנגיף עשוי לעבור גם באוויר ולהדביק דרך מערכת הנשימה.

 

לאחר ההדבקה דוגר הנגיף בגוף כיומיים, ואז גורם לתקופה בת שבוע של שילשולים מימיים מרובים, הקאות, כאבי בטן וחום גבוה. זיהום בנגיף אינו מחסן את הגוף, אך נראה כי הידבקויות חוזרות גורמות למחלה להיות קשה פחות.

 

בבתי החולים ברחבי הארץ אושפזו בשבוע האחרון עשרות ילדים אשר לקו במחלה הנגיפית, בשיעור גבוה פי 5 לערך בהשוואה לשנים קודמות. נראה גם כי הנגיף השנה אלים הרבה יותר, וגורם למחלות קשות במיוחד אצל התינוקות והילדים החולים.

 

לדברי מומחים, לא רק שהשנה מספר החולים גדול הרבה יותר ממספרם בשנים קודמות, אלא שגם חומרת המקרים משמעותית יותר. מרבית הילדים המובהלים לחדר המיון זקוקים לעירוי נוזלים בשל התייבשות. חלק מהם אף לא מתאושש גם אחרי מתן נוזלים במשך 8 שעות.

 

התחלואה השנה היא בעיקר בקרב תינוקות עד גיל שנתיים, הנפגעים בצורה החמורה ביותר. אלה נראים חיוורים, חלשים, וגם בדיקות הדם מראות כי קיימת הפרעה באיזון החומציות בדם.

 

מה לעשות?

 

אם ילדכם סובל משילשולים מימיים או מהקאות מרובות, תנו לו כמויות קטנות של 30 מיליליטרים של נוזלים כל 20 דקות. מומלץ להצטייד בתמיסת "אלקטרו-רייס" או תמיסת "אורסט" – תמיסות אלה משפרות את ספיגת הנוזלים בגוף ומאזנות אותו מבחינת המלחים והמינרלים. ככל ששתיית התמיסות תחל בשלב מוקדם יותר, כך תפחת חומרת המחלה. אפשר להוסיף גם תה, מרק עוף צח ומיץ תפוחים לתפריט השתייה של הילד.

 

הנגיף עובר בקלות רבה מאדם לאדם, לכן הקפידו על היגיינה מקסימלית: יש להקצות מגבת נפרדת לילד החולה ולהקפיד על רחיצת ידיים יסודית במים וסבון לאחר החלפת חיתולים או שהייה בשירותים. את החיתול יש להשליך לשקית ולאטום אותה היטב.

 

אם הילד מסרב לשתות או מראה סימני התייבשות המתאפיינים בחולשה, אפאתיה, מיעוט במתן שתן המתבטא בחיתול יבש או בכי בלי דמעות, מהרו לחדר המיון. אם הילד פעיל, מחייך, משחק וממשיך לשתות, תוכלו להסתפק בביקור אצל הרופא בקופת חולים, אשר יעריך את חומרת המחלה. חשוב לזכור כי לזיהום נגיפי כמו זה של נגיף ה"רוטה" אין תרופות אנטיביוטיות, ולכן הטיפול היחיד הוא החזרת הנוזלים לגוף.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
גסטרואנטריטיס. עלייה בתחלואה
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים