שתף קטע נבחר
 

בעקבות "בטיפול": גם יאפים מעוניינים להיפתח

בתוך זמן קצר הפכה הסדרה "בטיפול" מאופציה אינטליגנטית לשריפת חצי שעה ביום לתוכנית המשפיעה על עולם הטיפול הישראלי. הפסיכולוגים מדווחים על עלייה ניכרת במספר הפונים, ומקטרים על כך שהמטופלים מבקשים שיטפלו בהם "כמו שראובן עושה". עוד בעקבות התוכנית: פסיכולוגים מעלים את מחיר הטיפול כי אסי דיין גובה 400 שקל לפגישה

לפני כשבוע וחצי היה אמור אסי דיין, כוכב הסדרה "בטיפול" המשודרת בכבלים, להופיע בפני פסיכולוגים במכון גרין לפסיכולוגיה בתל-אביב. הפגישה לא יצאה בסופו של דבר אל הפועל בשל שפעת שקפצה על הכוכב, אבל עצם ההזמנה למכון שקיבל דיין – המגלם בסדרה את הפסיכולוג ראובן – מעידה על העובדה ש"בטיפול" הפכה לתוכנית המשפיעה על חדרי הטיפולים עצמם.

 

"רצינו שדיין ישתף אותנו בחוויה", אומר הפסיכולוג הקליני ומנהל המכון, ד"ר דוד גרין, "שיספר לנו מהיכן הוא שואב את היכולת שלו לתפקד כמטפל, כי אנחנו מרגישים את העניין העצום שהסדרה מעוררת בקרב המטופלים. הם מנסים למצוא בסדרה את עצמם ומשווים את הטיפול בהם לטיפול בסדרה. מאז

שהיא משודרת, לא אחת בזמן הטיפול הפציינטים שואלים אותי 'למה אתה לא כועס עליי?' 'למה לא עשית איתי את מה שראובן עשה בסדרה?' הם רוצים יותר מעורבות רגשית, כמו שמפעיל ראובן".

 

במכון "מעגלים" לפסיכולוגיה בתל-אביב נפתחת ישיבת הבוקר בדיון על הפרק ששודר יום קודם. "אנחנו מתחילים בשיתוף חווייתי על מה שקרה בסדרה", אומרת ד"ר נירה כפיר, פסיכולוגית קלינית ומנהלת המכון. "אנחנו חשים מעורבות במה שקורה על המסך, ויש בינינו כאלה שאוהבים פציינטים מסוימים ויש שחולקים על דרך הטיפול".

 

ד"ר כפיר טוענת שהסדרה עושה שירות מצוין לטיפול הפסיכולוגי. "אני לא יכולה לומר שאנחנו עובדים באותה שיטה כמו בסדרה, אבל הדבר החשוב שמשרת אותנו הוא העובדה שבכל פרק קורה משהו. יש התקדמות, פריצות דרך ותובנות. הסדרה עוזרת לנו בכך שהיא מבהירה לפציינטים שהטיפול יעיל, שלא לוקח שנים עד שמשהו קורה בטיפול. עם זאת, גם בסדרה, כמו בחיים, קורה לא אחת שהפגישה נגמרת בלא כלום".

 

הלכה הסטיגמה

 

השפעתה של "בטיפול" על העולם האמיתי גדולה כל-כך, שהיא לא רק משכנעת פציינטים ביעילות הטיפול, כי אם גם מביאה לכורסת הפסיכולוג אנשים שמעולם לא חשבו קודם לכן על טיפול פסיכולוגי. "ההשפעה העיקרית של הסדרה היא בקרב אנשים שלא מבינים מה זה טיפול וכאלה שמתלבטים אם ללכת לטיפול", אומר הפסיכולוג הקליני ירון מרוז. "הסדרה נותנת להם מושג מה קורה שם ומקילה עליהם להחליט לתת לזה סיכוי".

 

"הטיפול הפסיכולוגי שאני עברתי בהחלט הציל אותי", אומר ר', שהתיישב בגיל 12 על אדן החלון בביתו שבקומה החמישית, ואיים לקפוץ בעקבות התעללות חבריו לכיתה בו. היום הוא כבר חייל משוחרר, שעוקב באדיקות אחר "בטיפול". "הסדרה מרתקת, גם אם היא שטחית", הוא אומר. "אני שמח שיש שם את הפרק על הילדה, איילה, המתאר את כל המצוקות שהיא חווה. אין לי ספק שזה יסייע למתבגרים ולהורים להיות מודעים לצורך בשיחות פסיכולוגיות כאלו".

 

י', בן 35, רווק מבוקש, שקל בחודשים האחרונים למסד את יחסיו עם בת זוגו, אולם בכל פעם שעמד להציע לה לעבור לגור איתו – הרגיש שהוא עומד להיחנק. יום אחד הוא הדליק את הטלוויזיה, ונפל על "בטיפול". "זה היה אחד מהפרקים הראשונים על הטייס", הוא אומר. "נותרתי מרותק ובו במקום החלטתי שאין לי מה להפסיד ושאני הולך לטיפול. למחרת בבוקר התקשרתי לחברה שבקיאה בנושא. ביקשתי מטפל גבר, שיוכל להזדהות עם מה שעובר עליי.

 

"הגעתי לפגישה וציפיתי לראות מישהו כמו ראובן או פסיכולוג כזה מהסרטים, עם מקטרת. הוא לא היה לא זה ולא זה. פתח לי את הדלת גבר מבוגר, והתחלתי איתו טיפול. במקביל, המשכתי לעקוב אחרי הסדרה וכעבור חודש בערך, אחרי 6-7 פגישות, הרגשתי שמיציתי את הקטע וביקשתי מהמטפל שלי הכוונה. שיגיד לי מה לעשות, כן להתחתן או לא להתחתן".

 

המטפל סירב להיענות לדרישה, והבהיר שההחלטה היא בידיו של י'. "חשבתי שאני מתפוצץ", הוא אומר. "אמרתי לו שיתנהג כמו בסדרה, כשראובן אמר לזוג שהאישה צריכה לעבור הפלה. הוא אמר לי שאם אני רוצה טיפול שכזה, שאלך לראובן, כי הוא לא מתערב וזה לא נכון להגיד לי מה לעשות. כעסתי, אבל החלטתי להמשיך".

 

ד"ר גרין מסכים שהפרק המדובר היה מוגזם. "ראובן הוא מטפל מעורב, מה שמאפשר לו להגיב נכון לחלק מהמצבים, אך יש מקומות שבהם הוא עובר את הקו האדום ומקרה כזה היה כשהוא הציע לאישה לעבור הפלה. צריך להבין שהמטפל לא פותר בעיות, אלא נותן כלים להתמודד עם המצב. האחריות על החיים נתונה כולה בידי המטופל".

 

נקודה נוספת המבדילה בין הסדרה לבין החיים, לדעת גרין ומרואיינים נוספים, היא העובדה ש"בטיפול" היא תוכנית יאפית מהמעלה הראשונה. רוב הפציינטים הם בעלי מקצועות יוקרתיים למדי (טייס, רופאה, עורכת דין, ספורטאית מצטיינת) ובעלי תובנות עמוקות ויכולות מילוליות מרשימות.

 

נועה מנדלס, פסיכולוגית חינוכית ומטפלת משפחתית מוסמכת, אומרת שדווקא ההבדל הזה גורם לאנשים שמעולם לא חשבו על טיפול – להרהר באופציה הזו. "אנחנו שמים לב להתעוררות בתחום", היא אומרת. "יותר אנשים מתעניינים בטיפול, ובחודשיים האחרונים יש הרבה יותר פניות. אנשים רואים את הסדרה וחושבים שאם רופאה וספורטאית מצטיינת באות לטיפול, אז גם הם יכולים.

 

"אנחנו גם מבחינים ביתר פתיחות של אנשים לדבר על העובדה שהם נמצאים בטיפול. זה פתח מחסומים, נתן אישור לכך שמותר להיות בטיפול. האמת היא שכל מטפל היה שמח לקבל סדרה כזו של מטופלים צעירים, אטרקטיביים, רהוטים, אינטליגנטים וחברותיים כמו בסדרה. לצערנו, לא כולם כאלה".

 

ממטפל למאהב

 

אחד הנושאים שהוצגו בסדרה והעסיקו במיוחד מטפלים ומטופלים היה המעורבות הרגשית שהתגלתה בין המטופלת נעמה (בגילומה של איילת זורר) לראובן. להתאהבות שלה בו ולרגשות שהוא פיתח כלפיה קוראים בשפה המקצועית "העברה" ו"העברה נגדית".

 

"אין אדם שעוסק בטיפול ושלא חווה את זה", אומר ד"ר גרין. "לצערי, חלק מהמעידות הקשות שקרו אצל קולגות שלי היו בדיוק במצבים כאלו. חלקם יושבים בכלא כי ממטפלים הם הפכו למאהבים חושניים, ואילו אצל חלקם זה הסתיים בנישואי תלות לא בריאים. הסדרה מצביעה על הקלות שבה אפשר לגלוש למצב הזה, אך היא גם מראה את מנגנון הביקורת. נכון שבסדרה ראובן

נותן דוגמה רעה, שכן הוא מתוודה על רגשותיו באוזני המטופלת, אך לדעתי זה נעשה כדי ליצור דרמה. חוץ מזה, זה גם מאפשר לראות את הפסיכולוג כבן אדם, עם החולשות, הנפילות והדחפים שלכולנו יש".

 

מ', פסיכולוגית קלינית, מבקרת את החלטת התסריטאים ליצור העברה נגדית וגילוי רגשות. "בעצם הווידוי של ראובן באוזני נעמה, הוא מעביר יותר מדי אחריות אל המטופלת", היא טוענת. "תפקידו לשמור עליה ולא לספר לה מה הוא מרגיש".

 

ביקורת נוספת כלפי הסדרה מתייחסת דווקא לקליניקה של ראובן. "יש לו בקליניקה מיקרו ומטבח", קובלת הפסיכולוגית נ', "בעוד שקליניקות של פסיכולוגים בדרך-כלל הן יותר מצומצמות ולא נראות כמו דירה".

 

אבל על אף הביקורות השונות, כמעט כל אנשי המקצוע תמימי דעים שהסדרה אותנטית למדי. "זה מאוד דומה לחיים", אומר גרין. "בטיפול יש 45 דקות של שיחה, שכוללת גם תשלום, הוצאת חשבונית וקביעת מועד חדש לטיפול. זה דומה מאוד לאותן 30 דקות נטו של השיחה שמופיעה בטלוויזיה".

 

"תהליכים נפשיים מתרחשים לאט, בצורה פתלתלה ואסוציאטיבית, ומההיבט הזה הסדרה משקפת את המציאות", אומרת מנדלס. "בטיפול האמיתי קורה גם שחלק גדול מהפגישה המטופלים שותקים, ורק אחרי חודש או חודשיים הכל צף. ברור שהשתיקות שיש בטיפולים וחוסר ההתקדמות לא יכולים לפרנס דרמה טלוויזיונית, אבל הדרמה של 'בטיפול' בהחלט משקפת מציאות אנושית".

 

בעקבות הסדרה הוקם באתר "פסיכולוגיה עברית" פורום בשם "אתכם בטיפול", המיועד לאנשי מקצוע שמבקשים להחליף דעות על התוכנית. הפסיכולוגים מתדיינים בפורום בשאלות כמו האם הסדרה יכולה להיות אמצעי טיפול אמנותי, וכותבים על השפעת הסדרה עליהם. "סוף סוף אנחנו יכולים לראות איך אנחנו נראים בטיפול", כתבו אחדים מהם.

 

אין ספק שהפסיכולוגים שמחים מאוד על הסדרה ועל העניין הגובר בתחום העיסוק שלהם, מה שמגביר גם את זרם הפונים. עוד דבר שהם מברכים עליו הוא שראובן גובה 400 שקלים לפגישה. עד היום, הם בדרך כלל גבו 350 שקלים בלבד. אחד הפסיכולוגים המרואיינים בכתבה כבר הודיע שמהשבוע הוא מעלה את המחיר ב-30 שקל, כך שאתם מוזמנים להתחיל לעכל נפשית גם את עליית המחירים הצפויה בשוק.

 

  • השתתף בהכנת הכתבה: רונן טל

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"בטיפול". גירסת הריאלטי
צילום: גטי אימג' בנק
המוני מתעניינים חדשים רוצים גם הם טיפול פסיכולוגי
צילום: גטי אימג' בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים