שתף קטע נבחר
צילום: סי די בנק

חדש: מותר לחקור תלמיד בלי ליידע את הוריו

ל-ynet הגיע חוזר של משרד החינוך שהופץ למנהלי בתי ספר, המתיר בפעם הראשונה לחקור תלמידים בבתי הספר - מבלי ליידע את הוריהם. המטרה - להגן על התלמיד במקרים שבהם ההורים או בני משפחה פגעו בו, אולם מותר לעשות זאת גם במקרים אחרים. הורים רבים כועסים: "אפשר לחקור ילד מבלי שההורים שלו נוכחים - אבל בכלל לא ליידע אותם?" במשרד החינוך מגיבים: עדיף לחקור מבלי שההורים יפעילו לחץ ואיומים על הילד. יום זכויות הילד - כתבה ראשונה בסדרה

האם ההנחייה הזו היא צעד גדול למען זכויות הילדים - או פגיעה בזכויות הוריהם? חוזר מנכ"ל חדש של משרד החינוך קובע כי תלמידים רשאים לבקש להיחקר ללא ידיעתם הוריהם במקרים של חשד כי ההורים או בני משפחה אחרים פגעו בהם - אבל גם במקרים נוספים. החוזר, שהגיע לידי ynet ומתפרסם לראשונה, הופץ בימים האחרונים למנהלי בתי ספר בכל הארץ וכבר נכנס לתוקף. הוא מעורר סערה בקרב הורים רבים שמתנגדים לו נחרצות וטוענים כי בתי הספר יהפכו ל"חדרי חקירות".

 

על פי החוזר החדש, המחייב את המנהלים, חקירת תלמידים כקורבנות או כעדים תתאפשר מתוך ראיית טובת הילד וזכויותיו גם ללא ידיעת הוריו, במקרים שבהם ההורים או בני משפחה אחרים חשודים בפגיעה בתלמיד או במקרים שבהם למשל שימש כעד למעשה פשע. חקירת התלמיד ללא ידיעת הוריו מתאפשרת גם כאשר התלמיד מבקש שלא תימסר הודעה להורים. סעיף זה בחוק מיישם את העיקרון של זכות הילד להישמע ושל זכותו שיתחשבו בדעתו. את התלמיד יחקור בבית הספר חוקר ילדים מטעם משרד הרווחה (החוקר קטינים עד גיל 14 בעיקר בעברות של מין ואלימות) או חוקר נוער של המשטרה (החוקר בדרך כלל קטינים מעל גיל 14 ומתחת לגיל 14 בעברות שחקירתן אינן בסמכותו של חוקר ילדים).  

 

 

הסבר קצר: חוזר המנכ"ל הופץ לאחר שהתקבל בכנסת תיקון לחוק לתיקון דיני ראיות (הגנת ילדים) התשט"ו-1955, ולחוק הנוער (שפיטה, ענישה ודרכי טיפול), התשל"א-1971. התיקון מסדיר בחוק את זכותו של קטין נפגע עברה או עד לעברה להיחקר בידיעת הורהו. עם זאת, החוק קובע סייגים לגבי התנאים שבהם אפשר לחקור תלמיד גם ללא ידיעת ההורים. בנוסף התיקון קובע כי חקירת קטין ללא ידיעת הורהו תיעשה ככלל בתוך המסגרת החינוכית או הטיפולית שהוא שוהה בה, אך מותר להוציאו לחקירה מחוץ למסגרת כאשר החוקר מעריך כי חקירתו מחוץ למסגרת עדיפה על חקירתו בתוכה.

 

מתי מותר לזמן תלמיד לחקירה לא ידיעת הוריו, על פי החוזר החדש?

 

  • כאשר התלמיד ביקש כי ההודעה על חקירתו לא תימסר להוריו. במקרה זה, ימסור החוקר הודעה על החקירה לפקיד הסעד. אל אף בקשת התלמיד פקיד הסעד רשאי להורות כי תימסר הודעה להורים, אם הוא חושב שטובת התלמיד מחייבת זאת.

 

  • גם כאשר הממונה על החקירה, לאחר היוועצות עם פקיד הסעד, סבור כי ההודעה להורים עלולה לפגוע בטובת התלמיד או בטובת החקירה, כיוון שהחשוד הוא בן משפחתו של התלמיד או משום שיידוע ההורים עלול לפגוע בשלומו הגופני או הנפשי של התלמיד, הוא יכול לחקור אותו מבלי ליידע.

 

  • מקרה נוסף שבו ניתן לחקור ללא ידיעת ההורים הוא כאשר הממונה על החקירה סבור שההודעה להורים תעכב את החקירה בשל קושי לאתרם ושעיכוב זה עלול לסכל את חקירת העברה או לסכל מניעה של פשע. במקרה זה, תימסר הודעה על החקירה למבוגר האחראי על התלמיד באותה עת או למבוגר שהוא קרוב של התלמיד, ובהמשך תימסר הודעה להורים.

 

הורים רבים סבורים שההנחייה החדשה פוגעת בזכויותיהם. "זה חמור ביותר וחובה ליידע את ההורים על כל חקירה שנעשית לילד שלהם", טוענת נציגת ועד ההורים הארצי, אתי בנימין. "אם תלמיד מוזמן לחקירה

 - חייבים לידע את ההורים. תמיד אפשר לחקור ילד גם בלי שההורים שלו יהיו בחדר החקירות, אבל זה צריך להיעשות בידיעתם. מצד שני, זה חרב פיפיות כי יש צדק באפשרות שניתנת לילד. ההורים לא חייבים להיות בחקירה - אבל חייבים להיות מיודעים על כך שהילד נמצא בחקירה. זה עצוב מאד שהודעה כזו יוצאת מבלי לערב את ההורים".

 

מדובר בהוראה התקפה לתלמידים בכל גיל. מרבית החקירות ייערכו בבתי הספר. בירושלים ישנו מרכז הגנה לילד, שאליו ניתן להעביר את הילד ולחקור שם בסיטואציה חוץ בית ספרית, אך עם זאת לא מאיימת, כמו תחנת משטרה.

 

מה אומרים בתגובה במשרד החינוך? "בתי ספר לא הופכים לחדרי חקירות, להיפך", אומרת שוש צימרמן, ראש היחידה למניעת התעללות בילדים ובני נוער. "במקרים שבהם הילד נחקר ללא ידיעת הוריו, המסגרת החינוכית משמשת סביבה מכילה ותומכת, ויש לה תפקיד משמעותי בליוויו בתהליך החקירה. החשיבה היא לא לידע את ההורים כדי שלא יפעילו לחצים ואיומים על התלמיד לא לגלות את הסוד. איפה יותר טוב לעשות את זה? לקחת למשרד לא מוכר, או בסביבתו הקרובה? היתה כאן החלטה. רצוי שהורים יידעו כל דבר, אבל יש מצבים שבהם ליידע הורים יכול לגרום יותר נזק מאשר תועלת".

 

  • ביום ראשון הקרוב יצויין יום זכויות הילד הבינלאומי ברחבי העולם ובישראל. ynet מביא סדרת כתבות מיוחדת העוסקת בזכויות הילדים בחברה ובמערכת החקיקה, המלווה בסרטוני וידאו מיוחדים לרגל האירוע

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
ילדים בחקירה? (אילוסטרציה)
צילום: סי די בנק
צילום: אביגיל עוזי
חוזר מנכ"ל. רונית תירוש
צילום: אביגיל עוזי
צילום: סי די בנק
אם התלמיד מבקש (אילוסטרציה)
צילום: סי די בנק
מומלצים