שתף קטע נבחר

העבודה פורשת, שרון עדיין מתלבט

בעוד מרכז מפלגת העבודה יתכנס היום לאשר את היציאה מהממשלה יהיו עיני המערכת הפוליטית נשואות אל ראש הממשלה שרון. יועציו ממליצים על פרישה, מקורביו לא שוללים זאת בשיחות עם פעילים. והוא עצמו? עדיין מתלבט. יועציו: "זה חמישים-חמישים, עם נטייה לפרוש. ההחלטה תהיה בימים הקרובים"

מרכז מפלגת העבודה יתכנס היום אחר הצהריים כדי לאשר את יציאתה של מפלגת העבודה מן הממשלה. המרכז, שייאסף בגני התערוכה בתל אביב, צפוי גם להיות האירוע המרכזי של העבודה לציון בחירתו של עמיר פרץ לראשות המפלגה. בניגוד לדרמות בכינוס מרכז הליכוד האחרון, מרכז העבודה לא צפוי להפתיע, והוא יאשר ככל הנראה את הפרישה מן הממשלה.

 

אם תהיה דרמה היא תלויה כנראה בשאלה האם היו"ר היוצא, שמעון פרס, ישתתף באירוע. על אף ששמו של פרס מוזכר בהזמנות שנשלחו על ידי מזכ"ל המפלגה, ח"כ איתן כבל. בסביבתו של היו"ר היוצא אמרו כי "הוא עדיין בפסק זמן ולא אמר אם יגיע או לא". במערכת הפוליטית מעריכים ששמעון פרס יחליט להודיע על סיום פסק הזמן בהתאם למועדה ולתוכנה של הודעתו של ראש הממשלה, אריאל שרון, בדבר עתידו הפוליטי. ביום חמישי האחרון התבטא פרס בצורה מעט תמוהה שגרמה לכמה גבות במפלגת העבודה להתרומם. פרס אמר בכנס תומכים כי יעשה הכול על מנת למנוע הקמת ממשלה ימנית-חרדית בישראל.

 

הבוקר יפגשו צוותי המשא ומתן של הליכוד והעבודה כדי לקבוע את מועד הבחירות. המועדים עליהם מדובר כעת במערכת הפוליטית הם ה-21 או ה-28 במרס. מדובר בתאריכים הנמצאים במסגרת שקבעו פרץ וראש הממשלה אריאל שרון בשיחה ביניהם ביום חמישי.

 

דריכות לקראת הכרעת שרון

 

ובתוך כך, המערכת הפוליטית דרוכה לקראת הכרעתו הצפויה של ראש הממשלה בשאלה האם ימשיך בליכוד או שמא יפרוש ויקים מפלגה חדשה. בסוף השבוע שהה שרון בחוותו בדרום יחד עם בני משפחתו. גורמים במערכת הפוליטית אמרו כי מקורבים לשרון שוחחו בסוף השבוע עם פעילים מרכזיים בליכוד ולא שללו את אפשרות הפרישה. עם זאת, איש לא מוכן להתחייב על המהלך העתידי של ראש הממשלה. מרבית יועציו של שרון תומכים בפרישתו ונראה כי לאחר לבטים קשים וארוכים גם בנו של שרון עמרי יצטרף לתומכים במהלך.

 

חלק מיועציו של שרון העריכו כי "הסיכויים לפרישה כעת הם חמישים-חמישים, עם נטיה לעזוב". אחד היועצים הסביר: "ראש הממשלה רוצה לעשות עוד כמה דברים במדינה הזאת, והוא לא יכול להיות כל הזמן במלחמה עם המפלגה שלו. זה בלתי אפשרי לנהל כך את המדינה".

 

גורמים בכירים בלשכת ראש הממשלה אמרו אמש כי שרון היה בסוף השבוע בעיקר עם משפחתו הקרובה. בכיר בלשכה אמר בשיחה עם ynet כי שרון ביקש להקדיש את סוף השבוע למחשבה מעמיקה לגבי עתידו הפוליטי. אי לכך, רבים מהסובבים אותו כלל לא שוחחו עימו בסוף השבוע, על מנת לאפשר לו לשקול את צעדיו בצורה שקטה ובנינוחות.

  

אם יחליט שרון לפרוש הרי שתוך זמן קצר יתבררו גם שמותיהם של האישים בליכוד שיצטרפו למפלגתו החדשה. בסביבתו של שרון העריכו ביום חמישי כי בין 10 ל-15 חברי כנסת ושרים יפרשו יחד איתו. במפלגת העבודה יש כמה בכירים המצפים להצטרף לשרון במקרה של פרישה. אחד הבכירים, השר יצחק הרצוג, שלל לחלוטין את אפשרות הפרישה שלו ואמר כי הוא נשאר במפלגת העבודה.

 

הפצרות? מאוחר מדי

 

הבוקר, לאחר ישיבת הממשלה, צפוי שרון להיפגש עם ראשי סיעות האופוזיציה. ביום שני ייפגש עם סיעתו שלו. בזירה הפוליטית העריכו ששרון לא יפרסם החלטתו לפני כינוס סיעת הליכוד, ואולם אמש קיבל שרון יומיים נוספים של חסד להתחבט בשאלה הגורלית האם יפרוש מהליכוד. זאת, לאחר שיושב ראש הכנסת, ראובן ריבלין, החליט לדחות את ההצבעה על החוק לפיזור הכנסת מיום שני ליום רביעי - זאת אלא אם הסיעות מרצ וש"ס ימשכו את הצעות האי-אמון שהגישו.

 

גורמים בלשכת שרון העריכו כי ראש הממשלה יקבל את ההחלטה הסופית ביום או יומיים הקרובים, על אף שחלק מיועציו אמרו שיש לו למעשה זמן לחשוב ולהחליט עד סוף השבוע הקרוב. בכל מקרה ההחלטה תתקבל ככל הנראה לאחר שיקבע מועד לבחירות הכלליות.

 

בסוף השבוע קיבל יועצו הפוליטי של שרון, ארז חלפון - ולא רק הוא - מאות טלפונים מפעילים ברחבי הארץ, ראשי סניפים וראשי ערים מטעם הליכוד. היו אפילו שיחות של פעילים מסכנין, מירקה ומטבריה, וגם ממקומות שבהם אין לשרון תומכים רבים מדי. המסר המרכזי של המטלפנים היה הומוגני: אנחנו מתחננים שאריק לא יעזוב, שלא יפרק את הליכוד. נעשה הכל כדי שהמורדים לא יהיו בכנסת הבאה. חלפון עצמו, שעמד בפרץ השיחות, השיב בצורה שבאזני רבים מן הפעילים נשמעה כמסר ברור של פרישה: טוב ויפה שאתם מתקשרים עכשיו, אבל איפה הייתם קודם? איפה הייתם כשראש הממשלה נאלץ להתמודד מול מתנגדיו, כשלא איפשרו לו לנהל את המדינה? עכשיו, יכול להיות שזה קצת מאוחר מדי.

 

בסביבתו של שרון כבר לא מתרגשים מפניות של פעילים המתחננים לשמור על ליכוד מאוחד. שרון ויועציו טוענים כי הפניות נובעות מאינטרסים, מצביעות. ובמילים אחרות: כל מי שפונה כעת, מבקש להציל את עורו. אחר כך, כשייבחר לכנסת, הוא ישכח את הנדרים כולם. ושרון, מיותר לומר, לא יכול להרשות לעצמו את המצב הזה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יביא לאישור את היציאה מהממשלה. פרץ
צילום: סבסטיאן שיינר
צילום: איי פי
עדיין בפסק זמן? פרס
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
יומיים של חסד. שרון
צילום: רויטרס
מומלצים