שתף קטע נבחר

הליכודניקים נקרעים: לבחור בבית או באבא?

בבוקר שאחרי הודעת ראש הממשלה על פרישתו מהליכוד, בתנועה אותה הקים המומים ותועים. מה ינצח - הלב או הראש? השיקול האידיאולוגי או האלקטורלי? מפלגה בפרשת דרכים

הודעתו של שרון על פרישה מהליכוד והקמת מפלגה חדשה הותירה רבים בתנועה אותה הקים במו ידיו המומים ותועים. לכולם יש מה להגיד על המהלך הדרמטי הלילי, אבל מעטים מהם מעיזים להכריז כבר עתה לאן מועדת דרכם הפוליטית. עם הראשונים לחבור לשרון נמנה דובר הליכוד, שמוליק דהן. במצודת זאב כבר מתגבש מהלך להוצאת כתבי הרחקה לראש הממשלה ולאנשיו. ומה יעשו האחרים?

 

  • המפץ הפוליטי - סיקור נרחב ומיוחד

 

על אבי אטיאס, יושב ראש סניף הליכוד באילת ותומך ותיק של ראש הממשלה שרון, עבר לילה קשה. "זו תהיה בחירה בבית או באבא", אומר אטיאס, פעיל ליכוד מאז נערותו, 20 שנה כמעט. "הפרישה של שרון תקרע את המפלגה וכל מי שאומר אחרת - מתעתע".

 

יש 1,500 חברי ליכוד באילת, ו-70 אחוז מהם תומכי שרון. אבל המצב החדש טרף את הקלפים: "יש תכונה רבה בסניף. לפי כמות הטלפונים של החברים, מדובר במצב טראומתי. ההישארות של שרון בליכוד הייתה חוסכת כאבי ראש נוראיים והתלבטויות קשות מאוד. אני מתלבט ועוד רבים מתלבטים כמוני".

 

"יש לנו זמנים מאוד קצובים וההחלטות צריכות להתקבל במהירות. לבחירה שנעשה יהיו השלכות מרחיקות לכת גם בסניפים המקומיים" אומר אטיאס. "השאלה היא מה יהיה אורך החיים של המפלגה של שרון והאם נישאר בלי בית. הפעילות בסניף המקומי נובעת ברובה מעניינים מקומיים, ויש לה השלכות גם מעבר לבחירות לכנסת. אני צריך לבחור בין המסגרת לבין האיש ודרכו, שאני מאוד מאמין בה".

 

"אילת הייתה אחד הסניפים הבודדים בארץ שבו תוכנית ההינתקות זכתה לרוב, כי הרוב פה הם אנשי שרון. אבל בסופו של דבר ההכרעה אם לפרוש מהליכוד וללכת למפלגה החדשה שלו תהיה הכרעה אישית של כל חבר וחבר. ברור לי שכל החלטה שאקח תשפיע על כל העתיד הפוליטי שלי. המדינה חשובה לי יותר מכל דבר אחר. ומצד שני, בשורשינו, כולנו קודם כל ליכודניקים. זו דילמה מאוד משמעותית", מסביר אטיאס.

 

מתפלשים בבוץ

 

עו"ד מיכה גבאי, יושב ראש הנהגת הליכוד בקרית-גת, לא מתלבט. "החלטתו של שרון קורעת אותי כי אני נאמן לליכוד והיא תנועה חשובה לי. אבל אני אתמוך בשרון בבחירות הבאות".

 

גבאי מבין שהמהלך של שרון אינו ארוך טווח אבל הוא ילך איתו בכל מקרה. "אם שרון היה איש צעיר יותר זה ברור שמפלגתו החדשה הייתה מסמלת את תחילת הסוף של הליכוד, אבל ברור שהמפלגה הזו מוקמת לקדנציה אחת שלאחריה בודאי יפרוש. אני בכל מקרה נאמן לשרון שלדעתי עשה צעד אמיץ בהותירו את מתנגדי דרכו בתוך הליכוד מתפלשים בבוץ של עצמם".

 

גבאי משאיר אמנם את הליכוד מאחוריו, אבל בעיניו הבעיה הדחופה ביותר כעת היא הנהגת התנועה בעידן שאחרי שרון. הוא אומר שאם ייבחר בנימין נתניהו לראשות הליכוד, לרבים לא תהיה התלבטות והם ילכו אחרי שרון. הבעיה היא מה אם ביבי לא ייבחר בליכוד; אם לחברי התנועה תהיה התלבטות בין שרון מצד אחד, ומופז או סילבן שלום מהצד השני, הדבר עלול לפגוע בשרון. "אז, לכל מי שמבקש לתמוך בשרון על אף פרישתו יהיה מבחן לא קל, גם לי עצמי".

 

בכל מקרה, גבאי לא רוצה לראות את הבית שלו מוּבל על ידי נתניהו. "אני  אעשה הכל כדי שביבי לא ייבחר לראשות התנועה ואסייע למופז להיבחר", הוא אומר.

 

להחזיר את אמון הציבור

 

מן העבר השני ניצב ראש עיריית קרית-מלאכי, מוטי מלכה. בשיחת טלפון מצרפת, שם הוא עושה בביקור רשמי, הוא אומר: "אני לא מאמין איך ב-48 שעות המדינה מתהפכת. אבל דרכי בליכוד ואני נאמן לתנועה ולא הולך אחרי יוזמות פרטיות של איש".

 

"אני יכול רק להצטער על המהלך של ראש הממשלה, ואני יכול להעריך מה גרם לו לכך, אבל אני מאמין שהליכוד יוכל לתקן את מה שנעשה ולהחזיר לליכוד את אימון הציבור". על השאלה במי יתמוך לראשות הליכוד הוא מסרב לענות בשלב זה: "מבחינתי מוקדם עדיין לקבוע".

 

אלי לוי, ראש מועצת להבים נותר נאמן לשרון למרות הפרישה. "הליכוד משנת 1967 תמיד עשה את המעשים הנכונים למדינת ישראל ולעם ישראל, ולא הסתכל על אינטרס אישי של העומדים בראשו. אבל הליכוד, שחלק מאנשיו חתכו ימינה ורוצים את המצע של ליברמן, אפי איתם או הנדל, צריכים להבין שזוהי לא דרכה של התנועה", הוא אומר.

 

"ראש הממשלה רואה שיש הזדמנויות ושיש הסכמים, וזו פעם ראשונה בהיסטוריה שיהיו גבולות יציבים למדינה. מפלגה אישית כמו ששרון רוצה להקים, שבאה היום עם שורה של אישים עם יכולות, רצונות וראייה בין לאומית, היא זו שתביא לשינוי מהפכני בכל מה שקורה במזרח התיכון. יכולים לקרוא לזה אינסטנט או משהו חד פעמי, אבל דבר אחד מנחה אותה - עתידו של העם היושב בציון".

 

לוי אומר שמבלי שהתבקש אפילו, הוא ומספר חברים ממרכז השלטון המקומי, התארגנו ומוכנים לסייע לראש הממשלה "לדחוף את המפלגה הזאת קדימה. לנגד עיננו עומד דבר אחד - האינטרס של מדינת ישראל. העיקר שהיא תיכנס ותסחף את ההמונים ולא רק על ידי סיסמאות".

 

רוצה להשאיר חותם

 

ג'קי לוי, ראש עיריית בית שאן ובנו של ח"כ דוד לוי, אמר שהכתובת הייתה על הקיר והוא "לא מבין איך חבריי לליכוד לא ראו אותה". לדבריו, במשך השנה וחצי האחרונות מאז שהחל שרון בתוכנית ההתנקות, הוא בנה לעצמו אלטרנטיבה.

 

לוי אומר שהוא יכול להבין את מהלכיו של שרון, אך בהחלט לא להסכים עימם. "מדובר באדם הנמצא בסוף דרכו הפוליטית. זו תהיה קדנציה אחרונה שלו הוא רוצה להשאיר חותם היסטורי", מסכם לוי.

 

כשהוא נשאל מה מוביל את אחדים מחבריו להודיע על תמיכה בשרון והתנתקות מן התנועה עונה לוי: "יש אנשים שמחפשים חיים קלים. הם תמכו בשרון במהלך תוכנית ההתנתקות, והם יודעים כיום מה גורלם. הם משערים כי בכל מצב ימונו לשרים, גם אם מפלגתו של שרון תנצח וגם אם תתרסק, כי הרי לא מדובר במפלגה שתשב באופוזיציה. זו תהיה מפלגה שתכריע את הכף לכאן או לכאן גם אם לא תנצח".

 

לא הוגן לנטוש

 

סוזן עמור, אשתו של שאול עמור ז"ל, המתמודדת לבחירות לכנסת הבאה על משבצת הנשים, מתרעמת על הצעד של שרון. "אני חושבת שהוא היה מוכן ומזומן לצעד הזה, אבל זה כלל לא הוגן מצידו. הוא ידע מה הוא עומד לעשות אבל כמנהיג של מפלגה הוא בוחר לנטוש אותה".

 

על חבריה בליכוד היא מביטה כעת בציניות: "הם הלא יודעים שאין להם כל סיכוי אם יישארו בתנועה, כך שאין להם מה להפסיד". המפלגה החדשה, בעיניה, היא "מערך מספר 2. זה בדיוק אותו מצע ובדיוק אותה דרך. מה ההבדל?". אבל הטלטלה הפוליטית רק חיזקה את נחישותה. "אני יכולה להבטיח לו שהוא אומנם בנה את התנועה, אבל לא יצליח לפרק אותה".

 

 

בהכנת הכתבה השתתפו: שרון רופא–אופיר, טובה דדון, ענת ברשקובסקי ושיה אגוזי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן
לא יצליח לפרק: סוזן עמור
צילום: שאול גולן
צילום: אפי שריר
מחפשים חיים קלים: ג'קי לוי
צילום: אפי שריר
צילום: אורן אגמון
המדינה לא מתהפכת: מוטי מלכה
צילום: אורן אגמון
מומלצים