שתף קטע נבחר

סקר: הפעילות הגופנית המועדפת על הנוער בישראל

סקר חדש שבחן את אופי הפעילות הגופנית אצל בני הנוער בישראל, תומך בסטיגמות המוכרות: הבנים מעדיפים כדורגל, הבנות מעדיפות ללכת. עוד עולה מהסקר - ככל שמתבגרים בני הנוער, כך יורדת רמת הפעילות הגופנית שלהם. עורכי הסקר מפריכים את המיתוס שאימוני כוח בגיל צעיר פוגעים בגדילה, ואף ממליצים על אימונים כאלו לבני 6 ומעלה

פעילות הספורט הפופולרית ביותר בקרב בני הנוער בישראל היא הפעילות האירובית לסוגיה הרבים, במקום השני נמצאים משחקי כדור, אחריהם הליכה ובמקום האחרון אומנויות לחימה. כך עולה מממצאים ראשוניים מתוך סקר של המרכז הלאומי לבקרת מחלות שבדק את הרגלי הפעילות הגופנית והתזונה בקרב בני נוער בישראל. הסקר בחן את הרגלי הפעילות של 6,274 תלמידי כיתות ז-י"ב ב-57 חטיבות ביניים ו-47 חטיבות עליונות.

 

בני הנוער התבקשו לדווח על פעילות גופנית שביצעו לפחות פעם בשבוע. 38.9% מהנשאלים דיווחו שביצעו פעילות אירובית מסוגים שונים, כ-30% דיווחו ששיחקו כדורגל, כדורסל או משחקי כדור אחרים, 27% הלכו ו-2.6% הפעילו את גופם באומנויות לחימה.

 

מהממצאים עולה שבעוד שהפעילות הגופנית המועדפת על בנים היא משחקי כדור (53.7%) ולאחריה פעילות אירובית לסוגיה (42%) הפעילויות המועדפות על בנות היא הליכה (37.5%) ופעילות אירובית אחרת לסוגיה (36.3%).

 

בנים משחקים כדורגל, בנות הולכות

 

ד"ר נעמה קונסטנטיני, המרכז לרפואת ספורט, בית החולים הדסה ירושלים שהציגה את הממצאים בכנס של איגוד רופאי הילדים ציינה שעולה כי בנים משחקים במשחקי כדור פי 5 מבנות ועוסקים באומנויות לחימה פי ארבעה יותר מאשר הבנות. "כבר בגיל צעיר יש נטייה של בנות לבחור בהליכה כפעילות גופנית וזו מגמה שאנחנו רואים גם בחיים הבוגרים כאשר 60% מהנשים בוחרות בהליכה כספורט מועדף".

 

בסקר נמצא עוד שישנה ירידה בביצוע פעילות גופנית ככל שמתבגרים בני הנוער. תלמידי חטיבות הביניים דיווחו על יותר פעילות גופנית בהשוואה לתלמידי החטיבות העליונות. 35% מתלמידי ז'-ט' דיווחו ששיחקו בכדור לפחות פעם בשבוע, לעומת כ-24% בכיתות י-י"ב.

 

"לצערנו, מסתבר שהמצב בישראל דומה לזה שנמצא במחקרים בארה"ב לפיהם תדירות הפעילות הגופנית יורדת עם הגיל. רכישת הרגלי פעילות
גופנית בגיל צעיר, כמו שחייה למשל, מאפשרת לאדם לחזור ולבצע את אותה פעילות גם בגיל מבוגר לכן חשוב ולהקנות הרגלי פעילות. חשוב לזכור שכושר גופני נמוך הוא גורם התמותה מספר אחד בעולם".

 

לדברי ד"ר קונסטנטיני לפעילות גופנית בילדים יש חשיבות רבה. "פעילות גופנית מסייעת בשיפור מרכיבי הכושר הגופני, במניעת השמנה וסיבוכיה, בהעלאת מסת העצם, שהיא קריטית בגיל הילדות וההתבגרות. פעילות גופנית מסייעת לדימוי העצמי והביטחון, ילדים ילעגו פחות לילד שמן שעוסק בפעילות גופנית".

 

חדר כושר: הכניסה מותרת מגיל 6

 

ד"ר קונסטסטיני ציינה שפעילות גופנית אפשרית ומומלצת לילדים יכולה להיות הליכה לחדר כושר. "עד אוגוסט 2005 אסור היה לילדים מתחת לגיל 14 להיכנס לחדרי כושר. לשימחתנו החוק שונה ומאפשר לילדים מגיל 6 לבצע אימוני כוח".

 

מסיכום של 28 מחקרים בנושא עולה שברובם (25 מחקרים) נמצא שיפור בשיעור של 22% בכוח השריר אצל ילדים שהתאמנו.

 

בניגוד לאמונה הרווחת שאימוני כושר פוגעים בגדילה אומרת ד"ר קונסטנטיני שגם בספרות העולמית וגם במחקר ישראלי שעקב במשך 3 שנים אחרי גדילת תלמידים שהתאמנו לא נמצאה פגיעה בגדילה בעקבות האימונים.

 

הסקר בדק גם שימוש בתוספי תזונה בקרב בני נוער. 10.5% מהבנות ו-7.5% מהבנים דיווחו על שימוש בתוסף תזונה כלשהו, שכולל ויטמינים או תחליפי סטרואידים וקוקטיילים של חלבונים הנמכרים לבני הנוער בחדרי הכושר, שלחלקם עלולה להיות השפעה גופנית מזיקה.

 

  תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כושר אצל בני הנוער. יורד עם הגיל
כושר אצל בני הנוער. יורד עם הגיל
צילום: ג'ניפר פוסטר
מומלצים