שתף קטע נבחר

הורים וילדים: כך גולשים בטוח

טיפים להורים: איך להיות מעורבים בהרגלי הגלישה המסתוריים של הילדים בלי "להיכנס להם לווריד" וטיפים לבני נוער: איך ליהנות מהרשת בלי להיכנס לצרות עם מתחזים, סוטי מין ועבריינים. המדריך השלם להורים וילדים - כתבה ראשונה

ביולי האחרון נעצר תושב לוד, בן 46, בחשד שנהג לאונן בפני ילדות בנות 12 באמצעות מצלמת רשת ותוכנת מסנג'ר. לפי המשטרה, האיש לא הסתפק בהטרדות וירטואליות, אלא גם נפגש עם כמה מהנערות, וניסה לאנוס אחת מהן.

 

בתחילת נובמבר נעצר תושב כפר סבא, בן 31, בחשד כי ביצע מעשים מגונים בילדים ונערים אותם הכיר באינטרנט. הפרשה התגלתה לאחר שאחת האימהות בדקה צ'טים בהם גלש בנה. המשטרה חושדת, כי האיש הצליח לשכנע כמה מהנערים לפגוש אותו, לאחר שהבטיח להם כסף ותוכנות.

 

על פי מחקר שערך בספרד הארגון Protegeles, ארגון הנאבק למען ביטחונם של ילדים

ברשת, ו-IPC, גוף הנלחם בניצול מיני של קטינים, 44% מהקטינים חוו הטרדה מינית באינטרנט ורבים מהם סבלו מכך יותר מפעם אחת.

 

המחקר, שפורסם בתחילת נובמבר, חשף, כי 11% מהקטינים נעלבו ממשתמשים אחרים, כ-4% קבלו הודעות דואר אלקטרוני שכללו מסרים בוטים וכ-1.5% הודו כי הם מפחדים לגלוש באינטרנט. יותר ממחצית הילדים והנוער המשתמשים באינטרנט לא זכו אפילו להדרכה בסיסית בנוגע לגלישה בטוחה.

 

אין ספק - האינטרנט היא אמנם המצאה מופלאה, אבל לא לגמרי בטוחה. יש כמה דרכים למזער את הסכנות: שימוש בתוכנות סינון ומעקב, הדרכה נאותה והסברה אודות גלישה בטוחה. כמה עצות וכללי מפתח, בתוספת תוכנות סינון ייעודיות, יוכלו לעזור לבני הנוער הנחשפים לאיומי הרשת, ולהורים המבקשים להגן על ילדיהם.

 

הורים: בלי לחץ

 

  • גישה נכונה - "מה הסכנה הכי גדולה באינטרנט? שנהיה מרוכזים בסכנות ונשכח את יתרונותיה", נכתב בעלון הגלישה הבטוחה של איגוד האינטרנט הישראלי ועמותת אשנ"ב (אנשים למען שימוש נבון באינטרנט). חשוב שלא למנוע מהילדים את הגישה לאינטרנט, ולא להכניסם למשטר שאוסר על גלישה באופן כולל. גם שימוש בתוכנות סינון, שאליהן נתייחס בכתבה הבאה, חייב להיעשות בצורה אחראית, במסגרת תהליך שמכבד את הילד. פיתוח חוש אחריות יסייע לו הרבה יותר מהפחדה.

  • לא ללחוץ - אל תלחיצו - תנו בילד אמון ואל תעקבו אחר מעשיו ללא ידיעתו. כך אתם גם עלולים לעורר בו חשד כלפיכם, ולגרום לכך שלא יראה בכם בני שיח. עם זאת, לפעמים די בהצצה לרשימת המועדפים בדפדפן, בהיסטוריית הגלישה או בהיסטוריית תוכנת המסרים המיידים (ICQ, מסנג'ר), כדי לקבל מושג אם הכל כשורה.

  • שיתוף - תנו בילדכם אמון, ושתפו אותו בסכנות שעימן הוא מתמודד בעת הגלישה, אך אל תשמיטו את היתרונות. נסחו כללי זהירות משותפים.

  • אקטיביות - הכירו לילדיכם אתרים ידידותיים. יש לא מעט אתרים ישראליים המיועדים ישירות לילדים, ומכילים תכנים איכותיים. הנה כמה דוגמאות: BrainPop, אלפי, הלול, דףדף, סבבה, הופ, מחסן השטוזים של דתיה, סנונית, מטח ואחרים. בנוסף, כדאי לעודד את הילדים לגלוש לאתרים העוסקים בתחומי העניין והתחביבים שלהם.

  • מעורבות - אל תוותרו על מעורבות - למרות שחלקכם אולי חשים שהילד יודע הרבה יותר מכם בכל הנוגע לאינטרנט, חשוב לקחת חלק פעיל בבניית הרגלי הגלישה שלו. וכמו בכל דבר - מדי פעם הציצו מעבר לכתפו. בהקשר זה נזכיר שוב את עמותת אשנ"ב, שמציעה למקם את המחשב בסלון ולא בחדר הילדים.

  • גבולות - לעולם אל תתנו לילדכם לפגוש אדם שהכיר באינטרנט ללא השגחתכם. ודאו שהילד מרגיש מספיק בטוח כדי לספר לכם על כל קשר שיצר עם זרים בצ'ט, ועל כל הצעה לפגישה שהועלתה בפניו.

 

ילדים: חשוב להיות זהירים

 

  • פרטיות - בדיוק כפי שלא תפתחו את הדלת לאדם זר בעודכם לבדכם בבית, כך אל תפתחו את הדלת הווירטואלית לביתכם כשאינכם מזהים את המבקרים. כשאתם משתתפים בצ'ט באינטרנט אל תמסרו את פרטיכם (כתובת, שם מלא, מספר טלפון, שם בית הספר, תמונה, כתובת דואר אלקטרוני וכדומה). סרבו להוסיף לרשימת החברים שלכם במסנג'ר מישהו לא מוכר.

  • עדיף לשמוע - מכיוון שבאינטרנט קשה לדעת את זהותו האמיתית של האדם בצד השני, העדיפו שיחות קוליות על פני צ'ט טקסטואלי. כך תוכלו לדעת האם מדובר במבוגר או ילד בגילכם, והאם המצ'טט הוא זכר או נקבה. זיכרו שקל לשקר או להסתיר באינטרנט, ולכן חשוב לנקוט באמצעי זהירות.

  • שימו סוף - אל תיכנסו לצ'טים המיועדים מלכתחילה למבוגרים. אל תסכימו להיפגש עם מישהו שפגשתם בצ'ט, בעיקר לא אם האיש מנסה לעודד אתכם לכך בצורה יוצאת דופן. אל תענו על הצעות מטרידות והתעלמו מאיומים, מהצעות גסות או מכל דבר אחר שנראה לכם לא בסדר. תגובה מצידכם רק תגרור הטרדה נוספת. בכל מקרה, אם אתם חשים לא בנוח בצ'ט או בתוכנת המסרים המיידים, אם מישהו שלח לכם קישור או תמונה פוגעים - סיימו מיד את השיחה.

  • היזהרו מזרים - אל תקבעו פגישות אמיתיות עם אנשים זרים שפגשתם באינטרנט, בעיקר לא עם מישהו שמציע לכם לבוא לפגישה לבד. אל תסכימו לקבל מתנות מזרים שפגשתם בצ'ט, והימנעו מפגישה עם מישהו שרוצה לבוא לביתכם כדי למסור משהו. בכל מקרה, תמיד ספרו להורים על כל קשר חדש שיצרתם ברשת, בעיקר כזה המעורר בכם חשד כלשהו. אם אינכם חשים בנוח עם ההורים, ספרו על כך לחברים או לבני משפחה קרובים.

 

בני נוער: הקץ לתמימות

 

  • בלי אשליות - לפעמים, אחרי שיחת צ'ט שנמשכת שעות, נראה לכם, שהאדם בצד השני הוא אביר/נסיכת החלומות. לא תמיד זה כך. אל תמסרו פרטים מזהים בשלב ההיכרות הראשוני, וסרבו לכל נסיון לקבוע עימכם פגישה, בעיקר במקומות או במועדים חשודים. שימו לב אם מנסים לגרור אתכם לשיחות מביכות או בעייתיות, ואם כן, אל תתביישו לסיימן.

  • בלי פרטים - כלל שנכון לבנים ולבנות כאחד - אל תמסרו בצ'ט את מספר הטלפון שלכם, את שמכם המלא, את כתובתכם או כל פרט מזהה אחר, אלא אם מדובר באדם שיש לכם עמו היכרות ממושכת. אם בחרתם לתת את מספר הטלפון (עדיף סלולרי, כדי שלא יוכלו לאתר את כתובתכם) - אל תמהרו למסור פרטים נוספים עד שתוודאו במי מדובר ומה כוונותיו כלפיכם.

  • בלי סודות - לפני כל מעבר לשלב הבא בקשר - שיחת טלפון, פגישה וכדומה - ידעו את ההורים. התייעצו איתם, ספרו להם את הידוע לכם על האדם שפגשתם באינטרנט, ובקשו מהם להתקשר אליכם במהלך הפגישה או להתלוות אליכם במהלכה. בכל מקרה: אל תישמרו זאת בסוד.

  • תחושת בטן - אם בחרתם לשוחח עם האדם שפגשתם בצ'ט או בתוכנת המסרים המיידיים - השתדלו להאריכן ככל הניתן בטרם תיפגשו. ודאו שוב, תוך כדי שיחה רגילה, שהפרטים שמסר לכם בכתב אכן אמיתיים. היו קשובים לטון קולו של בן שיחכם, שימו לב לאילו כיוונים הוא לוקח את השיחה, בידקו אם הוא מנסה להתחמק מנושאים באופן חשוד.

  • מקום בטוח - לעולם אל תקבעו פגישה בבית עם אדם שהיכרתם באינטרנט - לא שלכם ולא אצל אחרים. הסכימו להיפגש רק במקום ציבורי הומה, כמו בית קפה או קניון. בחרו מקום קרוב לביתכם, והימנעו מניסיון לקבוע פגישה בשעה מאוחרת, לאחר שמחשיך. בשנייה שבה אתם חשים בהתנהגות חשודה - הסתלקו מהמקום והתקשרו להורים או לחברים שעשויים להימצא בסמוך.

 

כתובות בטוחות ברשת

 

הנה כמה קישורים משלימים ומדריכים לגלישה בטוחה:

 

  • מדריך גלישה בטוחה של עמותת אשנ"ב.
  • באתר איגוד האינטרנט הישראלי תוכלו למצוא מצגות, קישורים וטיפים לגבי גלישה בטוחה ברשת. אחד מהם הוא מסמך PDF הכולל הצעה להסכם גלישה בין הורים לילדים.

    עצות לגלישה בטוחה של משטרת ישראל.

  • מצגת עם טיפים לגלישה בטוחה של משרד החינוך.
  • עשרת הדברות לגלישה בטוחה של רשת החינוך אמי"ת.
  • חכמים ברשת באתר גלים.
  • מידע להורים ולילדים באתר היום הלאומי לאינטרנט בטוח.
  • חומרי הסברה לילדים ולמורים של משרד החינוך.
  • מדריך להורים באתר ה-FBI (באנגלית).
  • מדריך והסברים להורים באתר טכנולוגיות המידע הממשלתי.
  • אתר בריטי, שפונה להורים וילדים כאחד, וכולל הסברים, מצגות ומשחקים (באנגלית).
  • אתר אוסטרלי המיועד לילדים ובני נוער, וכולל טיפים, אתרים מומלצים, הסברים והמלצות להורים (באנגלית).

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צביקה טישלר
היזהרו ברשת
צילום: צביקה טישלר
מומלצים