שתף קטע נבחר

מחקר: סיכון גבוה ב-50% למומים בתאומים ושלישיות

חוקרים בארה"ב שחקרו מאות אלפי לידות מצאו סיכון גבוה ב-50% למומים מולדים בהריונות מרובי עוברים. הסיכון אצל בנים להיוולד עם מום היה גבוה ב-29%. ההשערה: בנים מתפתחים לאט יותר ברחם, מה שמותיר זמן להיווצרות המום

נשים הנושאות ברחמן תאומים ושלישיות נמצאות בסיכון גבוה ב-50% ללדת עוברים הסובלים ממומים מולדים, כך עולה ממחקר חדש שערכו חוקרי אוניברסיטת פלורידה. המחקר החדש פורסם בגיליון האחרון של כתב העת  Maternal and Child Health.

 

החוקרים בדקו את כל הלידות במדינת פלורידה בין השנים 1996-2000, שכללו 972,694 לידות, מתוכם 28 אלף היו לידות מרובות עוברים – כ-3% מכלל הלידות. כאמור, החוקרים מצאו כי הסיכון למום מולד בהריונות מרובי עוברים גבוה ב-50% בהשוואה ללידות רגילות.

 

החוקרים מצאו 23 עד 40 סוגי מומים מולדים העשויים להתפתח אצל העוברים הללו, ובהם "ספינה ביפידה" – מום של חוט השדרה, מומי לב, מוח, שלפוחית השתן והכבד. אצל הבנים נמצא סיכון כפול ללקות במומים מולדים של מערכת המין והשתן, וסיכון גבוה פי 5 להיוולד עם חסימת מעיים, בהשוואה לבנות. מנגד, עיוות מולד של הירך היה שכיח פי 10 אצל הבנות.

 

בנים סובלים יותר

 

במחקר נוסף, בדק אותו צוות חוקרים 4,768 זוגות תאומים של בנים ובנות. מהמחקר עלה כי לבנים סיכון גבוה ב-29% ללקות במומים מולדים, בהשוואה לבנות. החוקרים משערים כי מאחר שבנים מתפתחים בקצב איטי יותר, נותר די זמן להתפתחותן של בעיות גופניות ברחם.

 

אף שהסיכון למומים מולדים גדול יותר בהריונות מרובי עוברים, הרי שמספר הילדים הכולל שלקה במום מולד היה קטן, ועמד על 3.5% מכל הלידות מרובות העוברים, בהשוואה לשיעור של 2.5% ללידת מום מולד אצל עוברים בודדים ברחם. 

 

"בלידות מרובות עוברים קיים סיכון של לידה מוקדמת, עם כל הכרוך בכך", אומרת ל-ynet פרופ' לאה סירוטה, מנהלת מחלקת פגים בביה"ח שניידר, "ללא ספק כל הריון מרובה עוברים הוא בסיכון גבוה. זהו הריון שדורש מעקב צמוד, כיוון שיש תהליכים שונים בהריון כזה, כמו זרימת דם מעובר אחד לשני או סיבוכים שונים. עם זאת, לא מוכרת לנו שכיחות גבוהה יותר של מומים מולדים בתאומים ושלישיות, ואינני חושבת שיש מקום לפאניקה".

 

אשר לסיכון המוגבר למומים מולדים בקרב בנים בהריונות מרובי עוברים, מסבירה פרופ' סירוטה כי ידן של הבנות ברחם על העליונה: "באופן עקרוני, הבנים שורדים פחות מהבנות. מניחים שזה על רקע הורמונלי, אך אין הסבר מדעי מדויק לכך. במובן הזה, הבנות הן בהחלט המין החזק, והן תמיד שורדות יותר ברחם, בהשוואה לבנים".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בנים חזקים פחות מבנות
צילום: עמית שאבי
מומלצים