מדריך צמוד לחיים
אם פעם התלבטתם בין טיפול פסיכולוגי לבין טיפול רוחני, בשנים האחרונות נוספה שיטה חדשה שהולכת וצוברת אוהדים רבים: הקואוצ'ינג - שיטת האימון האישי. לא חוקרים את העבר, מתמקדים רק בהווה ובעתיד, מציבים מטרות - ויוצאים לכבוש אותן. יד ביד ולב אל לב
לפני כשלוש שנים הגיעה לארץ עולה חדשה מארצות הברית: שיטת האימון האישי (קואוצ'ינג - (Coaching. מאז, קיימים כבר בארץ 26 בתי ספר לאימון אישי, לכל אחד מהם גישה ומודל משלו, ואלפי מאמנים כבר למדו את השיטה ומאמנים בה אנשים פרטיים ואנשי עסקים, בגישות שונות.
הרעיון הכללי פשוט: כשאתם מרגישים תקועים בחיים, מתוסכלים, זועקים לשינוי אך אינכם מסוגלים לבצע אותו – סדרת פגישות עם מאמן אישי תצעיד אתכם שלב אחר שלב לכיוון המטרה. לא תידרשו לנבור בנבכי העבר כמו בטיפול פסיכולוגי, ותקבלו כלים מעשיים להתמודד עם דפוסי חשיבה והתנהגות שמנעו מכם עד היום להתקדם בכיוון שבאמת חשקתם בו.
מכיוון שתחום האימון האישי נחשב לתחום חדש יחסית, ובארצות הברית הוא החל להתפתח לפני כ-25 שנה ורק בחמש השנים האחרונות צבר תאוצה משמעותית, הרי שאין לו עדיין גושפנקא מקצועית אקדמית מסודרת, ואפילו כללים וקודים של אתיקה טיפולית טרם נקבעו. הגורם המוסמך ביותר הוא ארגון הגג הבינלאומי למאמנים אישיים - ICF , שהגדיר אימון אישי כתהליך מתמשך של יחסים מקצועיים המניע אנשים להגיע לתוצאות יוצאות מגדר הרגיל בחייהם, במסלולי הקריירה, בעסקיהם, ובארגונים שבהם הם פועלים. האימון מתמקד בשאלה היכן הלקוח נמצא כיום, ומה הוא מוכן לעשות כדי להגיע למקום שבו הוא רוצה להיות בעתיד.
לפי האימון האישי המדד היחיד להצלחה הוא התוצאות, והלקוח לומד להשתמש בכל העומד לרשותו בשיפור הישגים והשגת תוצאות. האימון האישי אינו נחשב לטיפול אלא לאימון, ליווי, הנחייה, הכוונה ולמידה על בסיס שיתוף פעולה בין המאמן למתאמן. האימון האישי נחלק לשני תחומים עיקריים: אימון לצמיחה אישית (Life Coaching) ואימון עסקי (Business Coaching). בכתבה זו נתמקד באימון האישי לצמיחה אישית.
לממש את הפוטנציאל
סני גורדון-בר היא מאמנת אישית שהקימה עם בעלה יורם לפני שלוש שנים את מכללת CoachME בפתח תקווה. גורדון-בר היא פסיכולוגית קלינית, ובעלה הוא יועץ ארגוני. אחרי שהם למדו את השיטה באמצעות קורסי אינטרנט והוסמכו בארצות הברית, הם החליטו גם להפוך למאמנים אישיים בנוסף למקצוע העיקרי של כל אחד מהם, ואף להקים מכללה, שעד היום הכשירה כ-250 מתאמנים.
"בשונה מפסיכולוגיה, באימון אישי השפה שונה, הכלים שונים והמטרות שונות", אומרת גורדון-בר. "אנשים שמגיעים לטיפול פסיכולוגי באים כדי לפתור בעיה עם עצמם, עם הזוגיות שלהם, עם הילדים, מתוך מצוקה, חרדה או משהו שמפריע לתפקוד היומיומי שלהם, שבדרך כלל הוא משהו שהם 'תקועים' איתו הרבה שנים. הפסיכולוגיה יכולה לטפל בזה בשיטות שונות: התהגותיות, היפנוזה, חקר שורשים, תת מודע וכדומה", אומרת גורדון-בר, ומוסיפה כי גם אנשים שבאים לאימון אישי יכולים להגיע מאותן סיבות, אבל הרוב פונים לאימון אישי מתוך צורך ורצון לממש את הפוטנציאל שלהם, להגיע להישגים גדולים ממה שהגיעו אליהם, או שהם רוצים ומתכננים לעשות משהו ולא מצליחים: שינוי כלשהו, כתיבת ספר, פתיחת עסק. מגיעים גם מנהלים בתוך הארגון שרוצים לקדם את מיומנויות הניהול שלהם. בשונה מטיפול פסיכולוגי, באימון אישי אין מכוונות לעבר. אפשר להקשיב לעבר אבל לא לחקור אותו", מסבירה גורדון-בר. "מודל האימון האישי שלנו הוא קצר מועד, בן 12 פגישות בסך הכל, והמטרה שלנו היא לחשוף את המתאמנים למודל, למיומנויות, לשפה ולכלים של האימון".
"בפגישה הראשונה אני מבררת את מטרת האימון מבחינת הלקוח, ובודקת מה הוא רוצה לשנות ולאן הוא רוצה להגיע", ממשיכה גורדון-בר. "פעמים רבות קורה שאנשים באים מתוך מצוקות ההווה וכשהם מסתכלים רחוק הם מגלים שהם באמת רוצים משהו אחר. אנחנו בונים את המטרות לטווח הארוך – חמש שנים או יותר, ואז מתכווננים לשם בנקודות ציון: שנה, שנתיים, שלוש ועוד. האימון מעניק לאדם כלים לממש את החלום הגדול בכוחות עצמו, כשהוא עצמו בונה נקודות ציון".
חמישה ספרים בחמש שנים
כך למשל, אישה שהגיעה לגורדון-בר לאחר שכתבה ספר, הציבה יעד מוגדר: שתוך חמש שנים יצאו לאור עוד חמישה ספרים שלה. "היא יודעת בדיוק באיזה נושאים הם יהיו, באיזו הוצאה הם ייצאו, וכמה היא רוצה להרוויח מהם. האימון גורם לך להיות ממוקד מטרה ולחשוב שכשאתה מכוון למשהו - השמיים הם הגבול", אומרת גורדון-בר. "אנשים רבים פוחדים מהחלומות שלהם, שנראים להם גדולים ורחוקים מדי, אז הם צריכים להתחייב למשהו מסוים, לתרגם אותו לשפה מדידה, לבנות תוכנית ולהתחיל לפעול לפיה. ברגע שהם מתחילים לפעול הם עשויים להיתקל במפחי נפש, ואז אנחנו מלמדים אותם איך להתמודד איתם ולא לוותר".
גורדון-בר אומרת כי למרות הטיפול קצר המועד האנשים עוברים במהלכו תהליך והטיפול מספיק מבחינת היכולת להפנים דווקא משום שהוא עוצמתי יותר. "כאשר האימון פתוח ואין לו סוף מוגדר, קל יותר 'למסמס' את המטרות", היא אומרת. "גם המודלים ארוכי הטווח מחלקים את האימון לתקופות ובודקים בכל תקופה היכן האדם עומד ביחס לתוכניתו המקורית".
האם יש מצבים שבהם הרגישה גורדון-בר כי עדיף לאדם לעבור טיפול פסיכולוגי במקום אימון אישי? "מאמן טוב צריך לראות שאם אדם לא מסוגל להציב לעצמו מטרות ולא מסוגל לפעול להשיג אותן, יכול להיות שהוא באמת זקוק לטיפול פסיכולוגי, אבל לאנשים רבים האימון האישי בהחלט מספיק להשגת יעדים", היא אומרת.
אימון שמחובר לרוח
שוש מניקס ומיכל שרגא-מילנר הן מאמנות אישיות וגם מכשירות מאמנים בשיטת "חיבורים". בשונה מהקואוצ'ינג המקובל המתמקד בכלים מעשיים, השיטה כאן היא של כלים רוחניים הוליסטיים המשולבים בכלים מעשיים. מניקס עסקה במשך 20 שנה בנטורופתיה ובהומיאופתיה, ולימים החלה ללמוד קואוצ'ינג בהתכתבות עם ארצות הברית. שרגא-מילנר היא במקור יועצת ופסיכולוגית ארגונית. השילוב ביניהן הוליד את "חיבורים" - בית ספר המכשיר מאמנים לתחום האישי והעסקי.
"אחת הסיבות שאנחנו לא מצליחים לייצר תוצאות היא כשאין הלימה בין רמת המחשבה שלנו, הרגש, הדיבור והמעשה. אנחנו בודקים עם האדם איפה יש ניתוק או דיסהרמוניה", מסבירה מניקס. "כך למשל, אנשים יכולים לומר שהם רוצים להרוויח הרבה כסף אבל באותה נשימה הם אומרים שכסף הוא חסר משמעות, או נשים שאומרות שהן רוצות זוגיות ומייד מוסיפות שבעצם מאוד טוב להן לבד. אלה משפטים שכשהם נאמרים השלילי שבהם מבטל את החיובי, והאדם משחזר את דפוסי ההתנהגות האוטומטיים שלו".
מניקס מאמינה שההווה שלנו נבנה על סמך העבר, אז אם אנחנו רוצים הווה חדש עלינו להמציא עתיד רצוי ולקרב אותו אל ההווה. "אם נחפור בנבכי העבר, נישאר בדיוק באותו מקום, בהבדל אחד: נבין למה אנחנו נשארים באותו מקום. באימון האישי מתייחסים לבעיות הקשורות לעבר מזווית אחרת - כמחסום לבניית עתיד חדש. מתייחסים אליהן אך לא דשים בהן. מה שהיה היה. אז - היתה פרשנות והתנהגות שהתאימה לאותו זמן, והיום אנחנו כבר לא באותו מקום. רוב האנשים מפתחים את השכל והאינטלקט, אבל ברמה הרגשית הם נשארים במקום של הטראומה. נוצר פער גדול בין השכל לרגש, אז אנחנו מלמדים אותם מהי אינטליגנציה רגשית".
הזמן המינימלי לתחילת תהליך המניב תוצאות לדעת מניקס ושרגא-מילנר הוא עשרה מפגשים. כבר במפגש הראשון חושפים את הפער בין המקום שהאדם נמצא בו בהווה ובין המקום שבו הוא רוצה להיות, או אומר שהוא רוצה להיות, ואז מתחילים לעבוד על הפער. "אנו מציבים ביחד מטרות רחוקות טווח, בין חמש ל-10 שנים, ויוצרים מעין מגדלור שצובע את ההווה של האדם ויוצר לו תוואי שמוביל אותו לאן שהוא רוצה", מסבירה מניקס. "המגדלור מאפשר לאדם להפסיק לפעול בצורה אקראית מתוך תגובה למה שהחיים מזמנים לו, אלא ליצור את החיים שלו. בונים פרספקטיבה ארוכת טווח אך בתהליך בניית ההווה מגיעים למה נדרש לעשות כבר מהיום, בעוד שבוע ובעוד חודש כדי שבעוד חמש שנים אוכל להגיע לאן שאני רוצה. כך בעצם אנו מייצרים אבני דרך ויוצאים עם תוכנית של מטרות שמסמנות לנו אם אנחנו בנתיב או אם סטינו ממנו".
בדרך אל המטרות
על פי מניקס, לא די במשפט ערטילאי כמו "אני רוצה להתחתן" אלא בהגדרת יעד הרבה יותר מדויק וארוך טווח כמו: "תוך חמש שנים אני רוצה בעל, בית ושני ילדים". בחורה שכך מוגדר היעד שלה תגיע לזה שבמהלך חודש היא תיפגש אחת לשבוע עם בחור, ותוך שלושה חודשים תהיה בזוגיות", אומרת מניקס, שבמהלך החודש האחרון נכחה בחמש חתונות של בחורות שאימנה. "נכון שבמהלך הדרך עולים המכשולים, ואז תפקיד המאמן לעבוד על ההפרעות שצפות מתוך דפוסי העבר. בשלב הזה מזהים את הדפוסים והמחשבות שחוזרים על עצמם ומונעים מלהתקדם אל העתיד, ומתחילים להחליף אותם", היא מסבירה. אחד הכלים לשינוי הדפוסים האלה הוא לשנות את האמירות הפנימיות, לבנות משפטים חדשים, ולומר אותם 30 פעם ביום במשך חודש. כך האמונה הבסיסית נחלשת והאמונה החדשה מתעצמת.
לפי מניקס ושרגא-מילנר מספר הפגישות שונה מאדם לאדם ובהתאם למטרותיו ולקשיים שהוא נתקל בהם בדרך. "עשר פגישות הן המינימום להתחלת תהליך, אבל בעיניי אימון הוא אורח חיים. כמו שאימון גופני צריך לעשות כל הזמן כדי לשמור על כושר, כך אני רואה באימון אישי אימון של שרירי התודעה שצריך לשמור עליו לאורך זמן".
לסיכום, מצטטת מניקס את גליליאו גליליי שאמר "אי אפשר ללמד אדם דבר, ניתן רק לעזור לו לגלות זאת מתוך עצמו". "שיטת האימון האישי בנויה בדיוק על המשפט הזה. תפקיד המאמנים לשאול את האדם שאלות שיאפשרו לו להתבונן פנימה ולהגיע לגילויים לבד. המאמן אמור לחבר את המאומן ליכולות ולחוזקות שלו, לסייע לו בגילוי השאיפות והמטרות המרכזיות שלו, לחקור ולזהות דפוסי התנהגות מקובעים, ומעצורים שמפריעים לצמיחתו האישית, ולסייע לו להסיר את המכשולים בדרך למטרות", מסכמת מניקס.
אימון לקשב וריכוז
ורד בן צבי התחילה ללמוד להיות מאמנת אישית אחרי שמונה שנים, שבהן הגיעו אליה אנשים לפגישות תקשור. בעברה רחוק יותר היא עסקה בתפקידי שיווק, ניהול, הנחיית קבוצות ואף ניהלה רשת חנויות משלה. "לכאורה תקשור הוא ניגוד גמור לאימון אישי, שכן במקום להוביל את האדם לגלות בעצמו את מטרותיו ויעדיו, בתקשור פשוט 'רואים' היכן הוא יהיה, מה יעשה ומה מתאים לו", אומרת בן צבי. "תיקשרתי לאנשים איזה סוג של שינוי כדאי להם לעבור, ואז הפניתי אותם לגורמים שונים שיעזרו להם לעבור את השינוי הזה. פתאום הבנתי שאני צריכה למצוא כלי נוסף שבאמצעותו אוכל ללוות את האנשים האלה גם בשינוי שעליהם לבצע".
בן צבי החלה ללמוד אימון אישי המתמחה בנישה של הפרעות קשב וריכוז בקרב מבוגרים, שבאות לידי ביטוי בין השאר בחרדות קיומיות, חוסר ריכוז, חוסר יכולת להתמקד במטרה מסוימת ולמלא אותה, וקבלת החלטות אימפולסיבית שמביאה לתסכול, חוסר מימוש פוטנציאל, חוסר שקט מתמיד, וחוסר שקט פנימי. "האימון בשיטה זו הוא אימון על סמך מודל מובנה המבוסס על שילוב של פסיכולוגיה ונוירולוגיה", מסבירה בן צבי. "הוא עובד על שינוי תבניות חשיבה במוח האדם המופעלות באופן אוטומטי מבלי שהאדם יהיה מודע להן. כשהוא הופך מודע לדפוסים שמפעילים אותו, המוח מפנים תבניות חשיבה חדשות המתאימות לו ולתפיסת מציאות חייו כמות שהיא, וגם הן מתרחשות באופן אוטומטי. ברגע שהאדם לומד טכניקה של ההרגעה אישית ויצירת מערכת יחסים של שלום בינו לבין עצמו, המוח מתפנה ללמידה חדשה, כזו שמשנה את חייו".
היא מביאה כדוגמה אמירת משפט כמו "הקיום שלי לא בסכנה" בכל מצב של חרדה, ואומרת כי הוא משפיע באופן מיידי על הרגעה. "מי ששולט במערכת התגובות שלנו הוא הילד הקטן שבנו, לכן אנו עסוקים מרבית הזמן בהגנות", ממשיכה בן צבי. "כשאנו לומדים להרגיע את עצמנו לבד באמצעות שינוי דפוסי חשיבה אנחנו מפסיקים להיות מבוהלים ממה שבא מולנו. המוח חוזר לשלבים המוקדמים של חוויית החיים מזווית של ילד, שלפיה ההסתכלות על החיים היא מלאת סקרנות והנאה, ללא פחד מסכנות. שמחת החיים חוזרת".
עדכון תוכנה במוח
בדומה למניקס ושרגא-מילנר, גם בן צבי עובדת בשיטה שהיא מכנה אותה "עדכון תוכנה" של המוח. "בתהליך נמחקים דפוסי חשיבה ישנים שלא משרתים אותנו כבוגרים, והמוח מתחיל להיות מאומן מחדש על ידי משפטים שמיועדים ליצור סיטואציה של חשיבה שונה. ניתנים גם כלים חדשים המשנים את ההתייחסות לסביבה ולמה שמופיע בחיים. כך המוח יכול להתפנות ללמידה ולעשייה חדשה. לא מוטרדים ממה שיקרה אלא בוחנים את המציאות לגופה".
"תוך כדי האימון, אנשים מתחילים להרגיש רגועים יותר, ואחרי שהם מרגיעים את המערכת - ניתן לעבור לתהליך של יוזמה אישית שבה האדם גם יוזם מול העולם ולא רק מגיב למה שהעולם מביא לו. היוזמה באה לא ממקום של פחד, הישרדות ושל ילד מבוהל, אלא מהמקום הבוגר שבך. כשנגמר התהליך הזה נוצרות מחשבות שמובילות אותו למקום הכי נכון עבורו. מפסיקה האינתיפאדה הפנימית בינו לבין עצמו. הוא מתחיל להרגיש שהוא עושה את מה שהוא עושה, בלי לחשוב מה אנשים יגידו ובלי לשפוט את עצמו. ברגע שיש שקט – אפשר להתחיל לחשוב מה באמת רוצים ואיך, ואז גם מסוגלים לממש", היא מסבירה.
אז איך התקשור משתלב בכל התהליך? "בתקשור אפשר לקבל תשובה למה כדאי לעשות או להפנות את עצמך ומתי", מסבירה בן צבי. "האם כדאי לעשות שינוי, ואם כן - מה השינוי המומלץ. מדובר בהמלצה ובכיוון לדרך או לעשייה, וזה תמיד יהיה קשור למה שמתאים לאדם על פי שמו ושם משפחתו. בדרך כלל אנשים מגיעים לתקשור כשיש להם בעיה והם זקוקים לפתרון, בעוד שאנשים המגיעים לאימון אישי לומדים למצוא בעצמם את הפתרון ולסמוך על עצמם. יש אנשים שבאים רק לתקשור, ויש שבאים רק לאימון אישי, ויש כאלה שבמהלך פגישות של אימון אישי מבקשים פגישה אחת של תקשור. גם התקשור שלי אינו רק רוחני אלא גם מעשי, ונעזרים בו הרבה מאוד אנשי עסקים המגיעים אלי עם שאלות ספציפיות וממוקדות באשר לעסקאות ולשותפויות, ומקבלים תשובות שבמרבית המקרים מוכיחות את עצמן בעתיד", מספרת בן צבי.
אימון אישי באמצעות תקשור
במקרים מסוימים, המושג "אימון אישי" הורחב גם מעבר למשמעות הנלמדת בבתי ספר לאימון אישי, הכרוכה במודלים ובכלים ממוקדים. עדי אשכנזי, משפטנית בעבר וגרפולוגית, היא מאמנת אישית באמצעות תקשור. לדעת אשכנזי תקשור אינו מתקבל בשיחת טלפון עם אלוהים וגם לא באמצעות נשמות ומלאכים.
"בעיניי תקשור הוא יכולת מוגברת להשתמש באינטואיציה שלנו והוא מעורב עם טלפתיה ועם יכולת להגיע לתת המודע של האדם, שם נמצאת כל האמת", אומרת אשכנזי, המתקשרת לאנשים אחת לשבוע גם בתוכנית רדיו. "הפסיכולוגיה בנויה כולה על התחברות לאני ולתת מודע, ובאימון אישי אני נעזרת בכלים מקוצרים כדי להגיע למקום הזה, ובאמצעותם מובילה את האנשים צעד אחר צעד להגיע להבנות מתוך עצמם, ומהמקום הזה להניע את עצמם לשינוי".
גם לאשכנזי מגיעים אנשים מאותן סיבות שבגללן פונים לאימון אישי: תחושת תקיעות ורצון לעשות שינוי. "חלק מהאנשים יודעים מהו השינוי שהם רוצים לבצע וחלקם לא", היא אומרת. "אני רואה מבחינה גרפולוגית למה הם מתאימים, אבל לפעמים החלום שלהם לא קשור לכישורים שאני רואה, ולהיפך. במקרה כזה אני מעודדת אותם להגשים את מה שהם רוצים מהבטן, מכיוון שעד שלא ישתחררו מהרצון להגשים, לא יוכלו לעבור הלאה".
אשכנזי מאמנת את האנשים באמצעות כלים מעשיים שהיא מקבלת בתקשור, וכן על ידי הפנייתם לספרי הדרכה רבים הקשורים להגשמה ולזוגיות – הבעיות השכיחות ביותר בקרב מרבית הפונים אליה. "אני ממליצה על ספריה של סאנייה רומן, בעיקר 'לחיות מתוך שמחה', ועל ספרים כמו 'כוחו של תת המודע', 'שיעור באהבה', ו'הוא לא בעניין'. בדרך להגשמה הם עשויים להיתקל בבעיות שאני צפיתי מראש, אבל אני לא רוצה לחסוך מהם את הניסיון, כי רק על פי הניסיון לומדים את הלקח, וחייבים לבצע שינויים מתוך מקום עמוק של מוכנות ובשלות נפשית".
כמו באימון עסקי, גם לאשכנזי מגיעים אנשי עסקים, חלקם ידועים מאוד, כדי להיעזר בעצותיה בתחום העסקי. אלה, להבדיל מהפונים לאימון אישי, מקבלים תשובות מיידיות באמצעות תקשור באשר להשקעות עסקיות עתידיות, שותפים עתידיים, ואנשים הסובבים אותם במישור העסקי.