שתף קטע נבחר

מופז נגד שרון: חבירתו לאנשי אוסלו מסוכנת

בעודו משמש כשר הביטחון בממשלת שרון תקף שאול מופז את פטרונו הפוליטי. "החבירה של ראש הממשלה לשורה של אנשי שמאל התומכים בהסכמי אוסלו היא מסוכנת", אמר בשיחה עם סטודנטים בדרום הארץ. "היום, קשה לדעת מה זאת תנועת 'קדימה. פרס רמון ודליה איציק נותנים לתנועה את התווית של אוסלו". על הבחירה שלא להצטרף לשרון אמר: "קדימה זו מפלגה של איש אחד. כשהייתי צריך לבחור בין הדרך לאיש, בחרתי בדרך". מקדימה נמסר: "איננו מגיבים לגורמים ממפלגות בסכנת הכחדה"

אחרי שנים אחדות של שיתוף פעולה פורה הסיר אמש (יום ו') שר הביטחון, שאול מופז, את הכפפות מול פטרונו הפוליטי ותוקף את אריאל שרון חזיתית: "החבירה של ראש הממשלה, אריאל שרון, לשורה של אנשי שמאל התומכים בהסכמי אוסלו ובחזרה לקווי 67' היא מסוכנת", אמר לסטודנטים עמם נפגש בדרום.

  

מופז, המתמודד על ראשות הליכוד, הוסיף: "הם עלולים לגרור את שרון למחוזות מסוכנים ביותר מבחינה מדינית וביטחונית. אני משוכנע שמצביעי הליכוד יחזרו לליכוד, ביתם הלאומי, ולדרכו המדינית, החברתית והביטחונית".

 

בתגובה לדברים נמסר ממפלגת קדימה: "איננו מגיבים לגורמים ממפלגות הנמצאות בסכנת הכחדה".

 

מופז, כזכור, איננו חבר כנסת. בבחירות האחרונות נמנעה ממנו האפשרות להתמודד ברשימת הליכוד בשל תקופת הצינון שהטיל עליו החוק בהיותו רמטכ"ל. למרות העובדה הזו, מינה אותו שרון כשר ביטחון בממשלתו. מאז היו היחסים בין השניים חמים. בסביבת שרון אף העריכו תחילה כי מופז יצטרף למפלגת "קדימה" ויפרוש יחד עם שרון מהליכוד, אולם שר הביטחון הפתיע וסירב. מאוחר יותר אף הכריז על התמודדות לראשות הליכוד.

 

בחרתי בדרך, לא באיש

 

"קיבלתי על עצמי את תפקיד שר הביטחון לפני שלוש שנים לא בגלל שרציתי לעבוד עם אריק, אלא בגלל שרציתי לשרת את ביטחון מדינת ישראל, זה היה השיקול הראשון שלי", הסביר מופז. "מערכת היחסים בינינו ידועה. יצרנו מערכת הבנויה על אמון בכל סוגיית הביטחון, אבל אני חושב שהוא עשה טעות גדולה כשעזב את הליכוד".


"לא רציתי את אריק, רצית לשרת את הביטחון". מופז ושרון (צילום: לע"מ)

 

מופז לא עצר באדום והמשיך במתקפה על שרון ומפלגתו: "היום, קשה לדעת מה זאת תנועת 'קדימה', חלק מהליכוד הולך לתנועה הזאת, ומגיעים לשם דליה איציק, חיים רמון, שמעון פרס. הם נותנים את התווית של אוסלו לתנועה הזאת, ואני נגד תוכנית אוסלו. אני חושב שהיא עשתה נזקים גדולים למדינת ישראל. לדעתי אין למפלגה אופק מדיני ואופק של יכולת להישאר במרכז המפה בישראל ולהוביל את ישראל. בסופו של דבר, בכל העולם יש שני גושים מרכזיים - הימין והשמאל - או העבודה והליכוד. אני החלטתי שאני נשאר בליכוד וזהו. זה שראש הממשלה יצא מהליכוד, אני יכול לומר שבחירה בדרך היא הרבה יותר חזקה מאיש. אם הוא רוצה לשנות את הכיוון שלו ולהקים מפלגה חדשה, זה לא אומר שבהכרח צריך להצטרף אליו. אני מאמין בדרך. היום, כשאני צריך לבחור, בין הדרך לאיש, בחרתי בדרך".

 

"מפלגת שרון? מפלגה של איש אחד"

 

מהלגבי התרסקות הליכוד בסקרים? מופז לא מתרגש. "הסקרים שרואים עכשיו הם זמניים. לדעתי, ארבעה חודשים במדינת ישראל זה המון זמן. ברגע שתסתיים ההתמודדות על ראשות הליכוד, האיזון בין המנדטים לבין הכוח הפוליטי של המפלגות ישתנה באופן משמעותי. מפלגת שרון זו מפלגה של איש אחד שאין לה מוסדות דמוקרטים ולהערכתי זו מפלגה שמשדרת לשמאל ומאמצת חלק מהעקרונות של אוסלו. אני לא בטוח שזה עולה בקנה אחד עם האנשים המצטרפים כחלק מהשופינג הפוליטי שמתקיים בישראל, כולם רואים את מעבר האנשים ממקום למקום - אקדמיה, תקשורת, ומפלגות אחרות. אך בסופו של דבר מפלגות שורשיות עממיות חזקות, יש להן את הכוח להמשיך להתקיים. תנועות שקמו לפרק זמן מסוים - אחר כך הן נעלמו, גם בפוליטיקה הישראלית וגם במקומות אחרים בעולם".

 

מופז תקף את הממשלה שבה הוא יושב ואמר: "כדי להשיג את כל היעדים שדיברנו עליהם צריך להשיג יציבות שלטונית במדינת ישראל. אנחנו מדינה בת 57 שנה, שעד היום היו לה 30 ממשלות. בממשלת שרון יש שרים שלא החזיקו שנה בתפקיד. גם קיצור ימי הממשלה הזאת הוא לא נכון בעיני, כי אם מסכימים על יציבות שלטונית, צריך היה לתת לממשלה הזאת לסיים את הקדנציה. קרה מה שקרה וחוסר היציבות הגיעה גם בשנה הזאת".

 

הוא הזכיר לסטודנטים מי ה'אויב' האמיתי: "צריך לזכור כי ההתמודדות האמיתית היא לא בליכוד, אלא מול 'קדימה' ומול מפלגת העבודה", ציין מופז בפני הסטודנטים. "מייד לאחר שאבחר אשיב את הדמוקרטיה בליכוד. אקים הנהגה משותפת, כי זו לא מפלגה של איש אחד. אני מתכוון לשים דגש על המוסדות של הליכוד. שרון הוא אדם רב זכויות, אך עם זאת עשה טעות קשה כשחבר לאנשי שמאל מובהקים. קיימת סתירה מובהקת בין הליכוד הדמוקרטי לעומת רשימה שאין לה חברים, אין לה מוסדות ואין בה דמוקרטיה. הרשימה בקדימה נבחרה לא באופן דמוקרטי ואין לה ציבור שעומד מאחוריה".

 

איראן בדרך להעשרת אורניום

 

בשיחתו עם הסטונדטים התייחס מופז גם לאיום האיראני ולניסוי המוצלח של טיל החץ. "המיוחד בניסוי הוא שזו הפעם הראשונה שבה הוא מתבצע על ידי סוללה מבצעית של חיילי צה"ל, ולא על ידי יחידת ניסויים של פרויקט החץ", הסביר. "באותה הנשימה אנו עושים את כל ההכנות על מנת שהיכולת ההתקפית שלנו תהיה איכותית באותה המידה. בשלב זה אנחנו לא הולכים להשתמש בחץ, הדרך לטפל באיום האיראני היא במסלול הדיפלומטי, להביא את הבעיה הזו לשולחן של מועצת הביטחון ולומר להם: 'רבותי, תפעילו סנקציות, תפעילו פיקוח רחב וחודרני בכל אתרי הגרעין באיראן. על מנת לעצור ולבלום את רצונם של האיראנים להגיע לנשק בלתי קונבנציונלי'. אם הם יגיעו ליכולת של העשרה, ואנו מעריכים שזהו סדר גודל של מספר חודשים לא רב, הם עלולים להיות בעלי יכולת גרעינית שמהווה איום על כל העולם המערבי".

 

ובתוך כך קראה מוקדם יותר אתמול קבוצת פעילי ליכוד להקדים את הבחירות לראשות התנועה - אולי בגלל חשש לכירסום באחוזי התמיכה של המועמדים. "אנו חייבים להשיב מלחמה ודורשים את קיום הפריימריז, אפילו בשבוע הבא", אמר חסדאי אליעזר, אחד מחברי הקבוצה שאירגן הפגנה להקדמת הבחירות הפנימיות. אליעזר, שעמד בראש ההפגנה יחד עם חבר הכנסת לשעבר דוד מנע, אמר כי "כל עוד אין לאנשי הליכוד הנהגה להתאחד מאחוריה, ימשיך הליכוד להתגלגל במדרונות הסקרים".  שר החוץ, סילבן שלום, אמר בתגובה לקריאה: "לא יהיו עוד מחטפים בליכוד. מועד הבחירות נקבע בהסכמה בין כל המועמדים ויש למצות את התהליך הדמוקרטי של ההתמודדות עד תום".


פורסם לראשונה 02/12/2005 17:23

 

בהכנת הידיעה השתתף רוני סופר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלי אלגרט
סכנת אוסלו. מופז
צילום: אלי אלגרט
צילום: לע"מ
מותקף. שרון
צילום: לע"מ
מומלצים