שתף קטע נבחר

"וויקיפדיה" מקשיחה את נהלי הפרסום

בעקבות ערך שגוי שפורסם באנציקלופדיה החופשית, הודיע מייסדה כי מעתה ניתן יהיה לפרסם ערכים חדשים באתר רק לאחר הרשמה מוקדמת. המטרה: להפחית את מספר הפרסומים היומיים ולהקל על המתנדבים המפקחים על איכות ואמינות הקטעים

וויקיפדיה, האנציקלופדיה המקוונת המזמינה כל גולש לחבר ולערוך ערכים, מקשיחה את נהלי הפרסום. זאת, לאחר שעיתונאי התלונן על כי אחד הערכים באתר הכפיש את שמו וכלל האשמות על כך שהוא מעורב ברצח קנדי.

 

ג'ימי וויילס, מייסד האנציקלופדיה, אמר אתמול (ב') כי מעתה, "וויקיפדיה" תדרוש מהמשתמשים להירשם בטרם יוכלו לחבר ערכים חדשים באתר. עם זאת, גולשים שירצו לערוך טקסטים קיימים עדיין יוכלו לעשות זאת ללא רישום.

 

על השינוי הוחלט פחות משבוע לאחר שג'ון סיגנת'אלר, ששימש בעבר, למשך תקופה קצרה, כעוזרו של רוברט קנדי, התלונן בטור דעה שפורסם בעיתון USA Today, כי בביוגרפיה שלו שפורסמה בוויקיפדיה נטען כי הוא נחשד במעורבות בהתנקשות בקנדי, התובע הכללי לשעבר של ארה"ב ובאחיו, הנשיא ג'ון פ. קנדי.

 

"מה קורה לאנשים כמוני?"

 

סיגנת'אלר, אחד מהעורכים המייסדים של העיתון USA Today ונשיא לשעבר של אגודת עורכי העיתונים בארה"ב, אמר כי בעקבות פרסום הטור, שונתה הביוגרפיה בוויקיפדיה שונתה, והוסרו ממנה האשמות השווא.

 

אולם, לדבריו באתר עדיין מופיעים פרטים שגויים, ככל הנראה מכיוון שכמה ממתנדבי וויקיפדיה מבלבלים בינו לבין בנו, עיתונאי ברשת NBC News. עניין נוסף המטריד את סיגנת'אלר הוא איזור המעקב אחר שינויים שנעשו בערך שלו. בקטע זה עדיין מופיעות מילים כמו "נאצי" ביחס אליו, והוא כולל האשמות "מרושעות, ארסיות, הומופוביות וגסות אודותי", לדבריו. וויילס הבטיח כי גם הערות אלה יימחקו.

 

סיגנת'אלר טוען, כי הביוגרפיה המקורית היתה זמינה באתר במשך 132 ימים, ואת ההאשמות שפורסמו בה, ביניהן עובדות שגויות אודות מגוריו בבריה"מ בשנים 71'-84' – יכלו לקרוא כל גולשי האתר.

 

המטרה: 1,500 קטעים ביום

 

"וויקיפדיה" מכילה כ-850,000 ערכים באנגלית, כמו גם הגדרות אנציקלופדיות בכשמונה שפות אחרות, בהן עברית, איטלקית, צרפתית, גרמנית ופורטוגזית. מאז הושקה ב-2001, הפכה האנציקלופדיה החופשית למרכז מידע אודות מגוון נושאים, הנעים מאמנות ימי הביניים ועד ננוטכנולוגיה.

 

ההיקף הרחב של התכנים מתאפשר הודות לכך שהאתר נשען על מתנדבים, ביניהם מומחים בתחומים שונים, שמפרסמים ערכים חדשים וכן עורכים ומתקנים ערכים קיימים.

 

וויילס הביע תקווה כי חובת הרישום תגביל את מספר הקטעים שנוצרים במערכת. לדבריו, התהליך החדש אמנם לא ימנע מאנשים לפרסם מידע שגוי, אולם הוא יקל על 600 המתנדבים הפעילים באתר לפקח על הפרסומים ולמחוק טעויות עובדתיות, השמצות ומידע נוסף המפר את מדיניות האתר.

 

גולשי וויקיפדיה עדיין יוכלו לערוך קטעים שפורסמו מבלי ליצור חשבון משתמש, תהליך שאורך כ-15-20 שניות בלבד, כאשר מומלץ גם לציין כתובת דואר אלקטרוני פעילה, שנועדה ליצירת קשר בין המשתמשים.

 

"אנחנו מקווים שהאטת קצב הפרסומים היומיים, מכמה אלפים לכ-1,500, תאפשר לגולשים הבודקים את הערכים המשתנים לשפר את איכותם", אמר וויילס. "במקרים רבים, סוג הבעיות שאנחנו מתמודדים איתן נובעות מוונדליזם".

 

חוסר אמינות

 

בצד החיובי, "וויקיפדיה" מספקת דוגמה לאופן בו האינטרנט מאפשר שיתוף של ידע בין גולשים. עם זאת, המקרה האחרון מייצג את חוסר האמינות שהוא תוצר לוואי לחופש הניתן לכל גולש אנונימי לפרסם קטעים באינטרנט.

 

סיגנת'אלר אינו משוכנע כי דרישות הרישום החדשות ימנעו פרסום נקמני, משמיץ או מוטעה בעליל, ואומר כי עורכי וויקיפדיה יצטרכו להתייחס לכך אם אין ברצונם לאבד את האמינות היחסית שעדיין מיוחס למפעל. "בסופו של דבר, שוק הרעיונות יטפל בבעיה הזו מעצמו", אמר סיגנת'אלר, "אך כיצד אנשים כמוני אמורים להתמודד עם תופעות כאלה בינתיים?"

 

"אני מזדהה עם האדם שנפגע, אך 'ויקיפדיה' אינה שונה מכל אתר אחר באינטרנט, המאפשר פרסום אנונימי", אמר יוג'ין וולוך, פרופ' למשפטים המתמחה בחופש הביטוי. לדברי וולוך, וויקיפדיה מספקת שירות רב ערך לגולשים מזדמנים, אך הוא מסייג את דבריו ומוסיף כי לעולם לא יסמוך על הקטעים המתפרסמים באתר כמקור מידע למאמרים מקצועיים. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
וויקיפדיה. איום על אמינות המידע
מומלצים