שתף קטע נבחר
צילום: דלית שחם

חלק 1: כשלתינוק יש חום גבוה

תינוק עד גיל חודשיים, הסובל מחום הגבוה מ-38 מעלות חייב באשפוז בבית חולים. קודם לכן הוא יעבור בחדר מיון, שם ייערכו לו בדיקות מקיפות, ולאחריהן יישלח למחלקת הילדים. מהן הבדיקות, איזה טיפול יקבל ומתי ישתחרר? ynet מגיש: התשובות לכל השאלות על מה שצפוי לכם בבית החולים. כתבה ראשונה בסדרה

אין כמעט תינוק שלא יסבול מעליית חום. חום הוא מנגנון הגנה טבעי של הגוף, המעיד כי מתקיים תהליך זיהומי. אלא שאצל תינוקות אין אפשרות לדעת היכן מתחולל הזיהום, אלא לאחר בדיקות רפואיות. זו הסיבה שארגון הבריאות העולמי קבע כי כל תינוק עד גיל חודשיים הסובל מעליית חום יהיה חייב באשפוז ובבדיקות רפואיות על מנת שניתן יהיה לשלול הימצאות של מחלה חמורה.

 

החום עולה, מתי עלינו לגשת לבית החולים?

כל עליית חום מעל 38 מעלות בתינוק עד גיל חודשיים מחייבת אשפוז בבית החולים, עד לקבלת תשובות סופיות של הבדיקות הרפואיות. עם זאת, לפני שאתם מבהילים את התינוק לבית החולים, ודאו כי הטמפרטורה בחדר אינה עולה על 22 מעלות ושהמדחום תקין. בכל מקרה של מדידת חום, כדאי לחזור על הבדיקה כעבור כשעה, כדי לוודא שאין המדובר באירוע חום בודד שאין לו משמעות.

 

מה יקרה בחדר המיון?

לאחר הרשמה קצרה תופנו לחדר הטריאז', חדר אחות ממיינת. האחות תשאל אתכם כמה שאלות פשוטות ותבדוק שלושה מדדים חיוניים: חום, לחץ דם, ורוויון החמצן בדם (סטורציה) באמצעות חיישן קטן שיוצמד לאצבעו של התינוק. לאחר מכן תתבקשו להמתין לבדיקת הרופא.

 

רופא הילדים יערוך תשאול באשר לסיבת הגעתכם, ויבקש לברר אתכם את הרקע הרפואי של התינוק. אחר כך יבצע הרופא בדיקה גופנית מכף רגל עד ראש. בשלב האחרון תתבקשו לעבור מספר בדיקות שמטרתן לנסות לאתר את מקור החום.

 

אילו בדיקות יעבור התינוק?

תחילה יבצע הרופא בדיקת דם, שמטרתה לדעת האם מדובר בזיהום חיידקי, נגיפי או אחר. במהלך הבדיקה יוכנס עירוי לידו או לרגלו של התינוק, שישמש למתן תרופות אנטיביוטיות ונוזלים לתוך הווריד. לאחר הבדיקה הזו, יחדיר הרופא מחט אל שלפוחית השתן של התינוק, משם תילקח בדיקת שתן שתאתר האם קיים זיהום בדרכי השתן. בנוסף, תישלח תרבית שתן למעבדה, ולאחר מספר ימים יתברר האם צמחו חיידקים מתרבית השתן, עובדה שתעיד על זיהום חיידקי.

 

בבדיקה האחרונה, הקרויה ניקור נוזל שדרה או LP - Lumbar Puncture, תוחדר מחט לתוך נוזל חוט השדרה בגבו של התינוק, משם ייאספו טיפות נוזל השדרה. אלה יישלחו למעבדה לאיתור זיהום אפשרי במערכת העצבים ובמוח.

 

מאחר שהבדיקות אינן נעימות לתינוק, יתבקשו ההורים להמתין מחוץ לחדר הבדיקה. תהליך הבדיקות אורך כ-20 דקות.

 

כעת תישלחו לצילום חזה, שנועד לאתר קיומה של דלקת ריאות. בניגוד לחששות, צילום החזה כולל קרינה ברמה נמוכה מאוד, שאינה מסכנת את שלום התינוק. בתום הצילום תישלחו למחלקת הילדים, לאשפוז.

 

מה קורה במחלקה?

רופא המחלקה יערוך תשאול חוזר ונרחב יותר, יבצע שוב בדיקה גופנית של התינוק ויתחיל בטיפול הרפואי.

 

למה אי אפשר להסתפק בתרופה המורידה חום?

אצל כ-25% מהתינוקות הסובלים מעליית חום, מתגלה מחלה זיהומית חמורה. החשש הכבד הוא מדלקת קרום המוח (מנינגיטיס), שללא טיפול עלולה לגרום לנזק מוחי בלתי הפיך; וכן מאלח דם (ספסיס) – זיהום בדם העלול לגרום גם למוות. מאחר שתרופות מורידות חום אינן משפיעות כלל על חיידקים, הרי שיש צורך במתן טיפול אנטיביוטי, עד לקבלת תשובות תרביות המעבדה הסופיות.

 

מה הן תרביות?

תרביות הן בדיקות שבהן "מגדלים" את החיידקים על מצע מזון מיוחד, במעבדה. התרביות מעידות על נוכחות חיידקים ועל סוגם. אם אכן צמחו חיידקים, מוחלף הטיפול האנטיביוטי לטיפול ספציפי יותר כנגד אוכלוסיית החיידקים שנמצאה בתרבית.

 

מהו הטיפול?

ההנחיות קובעות שכל ילוד עד גיל חודשיים שסובל מחום גבוה יטופל בשתי תרופות אנטיביוטיות האמורות להשמיד את כל אוכלוסיות החיידקים העלולות לגרום למחלה קשה. ברוב הפעמים מדובר בשתי תרופות אנטיביוטיות: אמפיצילין, הניתנת בהזרקה לתוך הווריד שלוש פעמים ביממה, וגראמיצין, הניתנת בשקית עירוי פעם ביממה.

 

אם התינוק ממשיך לאכול כרגיל, תוכלו לתת לו את הכלכלה הרגילה – תרכובת מזון לתינוקות (תמ"ל) או הנקה. אם התינוק מסרב לאכול, פולט או מקיא, יינתן לו גם עירוי נוזלים. עם זאת, העירוי אינו משפיע על מידת הרעב, כך שכדאי לנסות ולהמשיך להאכילו במשך ימי האשפוז.

 

אם התינוק ממשיך לסבול מחום גבוה במהלך האשפוז, יינתן לו סירופ להורדת חום, לצד המלצה לרחיצה באמבטיות פושרות להורדת חום ומתן נוזלים לווריד.

 

כמה זמן נמשך הטיפול?

הטיפול האנטיביוטי נמשך עד שיתקבלו התשובות הסופיות מהמעבדה. תשובות ראשוניות של בדיקות הדם, השתן ונוזל השדרה מתקבלות כבר בתוך כשעה, אולם מאחר שמדובר בתשובות ראשוניות בלבד, תמיד יש להמתין עד לתוצאות סופיות של תרביות הדם השתן ונוזל השדרה שנשלחו למעבדה.

 

תשובה ראשונית של צמיחת חיידקים מתקבלת לרוב לאחר 3 ימים, ותשובה סופית - לאחר 5 ימים. עד לקבלת התשובה הראשונית מתרביות המעבדה, על התינוק להישאר מאושפז בבית החולים ולקבל טיפול אנטיביוטי. ברוב הפעמים מסתפקים בתשובה הראשונית, שמתקבלת כאמור לאחר 3 ימי אשפוז.

 

ואם חלילה התשובה לא תקינה?

אם אחת מהתרביות גילתה צמיחת חיידקים, יוחלף הטיפול האנטיביוטי בהתאם לסוג החיידק, ותידרשו להישאר לאשפוז למשך כ-10 ימים. אם לא נתגלתה צמיחת חיידקים, תשוחררו הביתה ללא צורך בטיפול נוסף.

 

מה קורה אם שוחררנו והתשובה הסופית לא תקינה?

אם לאחר שחרורכם התקבלה מהמעבדה תשובה סופית שבה אכן נראו חיידקים בתרביות הדם השתן או נוזל השדרה, צוות המחלקה ייצור איתכם קשר ויזמן אתכם חזרה לאשפוז לצורך המשך טיפול.

 

האם אפשר להשאיר את התינוק במחלקה לבד?

בשום פנים ואופן לא. הוראות משרד הבריאות ובתי החולים מחייבים שהורה אחד לפחות ישהה במחיצת הילד למשך כל תקופת האשפוז. תפקיד ההורה הוא להשגיח על התינוק, לסייע במדידת חומו, להאכילו, לטפל בו ולהתריע בפני הצוות המטפל על כל בעיה.

 

האם במהלך האשפוז ייערכו בדיקות נוספות לתינוק?

מדי יום, במהלך ביקור הרופאים המתקיים בין השעות 09:00-14:00, תיערך לתינוק בדיקה גופנית. בנוסף, צוות האחיות בודק שלוש פעמים ביממה חום, דופק ולחץ דם ומדווח בעת הצורך לרופא. אם נתגלתה עדות לזיהום בבדיקת השתן של התינוק, הוא יישלח לבדיקת אולטרסאונד, שנועדה לאתר האם קיים ליקוי כלשהו במבנה מערכת השתן.

 

האם יש סיבה לדאגה?

בכ-75% ממקרי החום בילוד, מדובר בזיהום ויראלי חולף שאינו מסוכן ואינו דורש כל טיפול נוסף. בשאר המקרים, גם כאשר מתגלה זיהום חיידקי, הרי שהטיפול האנטיביוטי המוזרק לתוך הווריד מביא להחלמה מלאה של התינוק, ללא כל צורך בטיפולים נוספים.

 

הכותב הוא מתמחה ברפואת ילדים וכתב הבריאות של ynet

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
לפחות שלושה ימי אשפוז
צילום: סי די בנק
מומלצים