שתף קטע נבחר

חשיפה: היחידה לטרור כימי וביולוגי

חיילי היחידה החדשה בצה"ל יודעים לזהות כל חומר "מהפשוט ועד המורכב ביותר". היחידה, שתפקידה להתמודד עם תסריט ה"מגה-פיגוע", סיימה לראשונה בסוף השבוע מסלול הכשרה אחרי ריצה של עשרה קילומטרים במסיכות אב"כ. ובין שתי התרעות ביום יש גם חשיפה: "בפיגועים האחרונים גילינו חלקי מתכת טבולים ברעל עכברים"

נא" להכיר: ה"ינשוף" הצה"לי - היחידה ללוחמה בטרור בלתי קונבנציונלי. נשק ביולוגי? מטען כימי? לוחמי ה"ינשוף" מוכנים לכל. "בכל יום אנו מתמודדים עם שתי התרעות לפחות לביצוע פיגועים בלתי קונבנציונליים נגד יעדים ישראליים", מגלה היום (ב') ל-ynet קצין בכיר במערך האב"כ של צה"ל. לדבריו, האיום כבר ממש מונח לפתחנו. "כבר כעת, בחלק ניכר מהפיגועים האחרונים, גילינו שחלקי המתכת במטעני החבלה היו טבולים ברעל עכברים".

 

הערכת מצב שערכו באחרונה בכירים בצה"ל הניבה החלטה על איחוד כל הפלוגות העוסקות בלוחמת אב"כ ועל הקמת "ינשוף". בסוף השבוע האחרון נערך מסע סוף המסלול הראשון במסגרת הכשרת לוחמי היחידה. המפקד, סגן-אלוף מרט מעיין, מעריך שלוחמיו לא יישארו מובטלים. "ככל שמעברי הגבול יקשו על המפגעים לבצע פיגועים באמצעות חומרי נפץ או להעביר מטענים, וככל שהמוטיבציה תישאר כפי שהיא, כך יגברו הניסיונות לפעול באמצעות חומריים כימיים", הוא מסביר.

 

צילום וידאו: דני דגן

 

עם תום מלחמת המפרץ הראשונה בשנת 1991 הקים צה"ל את פלוגת האב"כ הראשונה. "אנקור", היה שמה. שנים מספר לאחר מכן הוקמה פלוגה שנייה תחת השם "ברקן". אבל פעולתן של שתי הפלוגות לא הספיקה לצרכים הישראליים. לפני מספר שבועות, לאור הערכת מצב שקיים צה"ל בה נדונו הסיכונים עימם עשויה להתמודד מדינת ישראל כבר בעתיד הקרוב, עלה הצורך בהקמת גדוד חדש לגמרי, גדוד שלא היה קיים קודם לכן בצה"ל. לצורך כך אוחדו הפלוגות הקיימות, נערך רענון בכל הקשור לתכנים שמקבלים החניכים והם הועברו לקבלת ההכשרה בבית הספר להנדסה קרבית של צה"ל, זאת על פי החלטה של מפקד מרכז אב"כ אלוף-משנה אליעזר ביטנסקי.

 

"מדובר בחבר'ה שיודעים לתת מענה לכל אירוע חריג - ל'מגה-פיגוע'. הם מכירים את הדרכים לזהות חומר כימי מהפשוט ביותר ועד המורכב ביותר", מסביר הקצין הבכיר את הרקע להקמת "ינשוף" במפקדת זרוע היבשה. בסוף השבוע האחרון נערך מסע סוף המסלול של מחזור מרס 05'. החניכים נאלצו לרוץ עשרה קילומטרים עם מסיכות אב"כ על פניהם. לא קל, אבל בצה"ל מעדיפים להכין חיילים להתמודדות עם האיום כבר עתה.

 

הקצין הבכיר מודה כי אין לארגוני הטרור אין בעיה לבצע כבר היום פיגוע באמצעות חומר כימי שנמכר בכל חנות בשטחים. במקביל, הוא מספר, יש לארגונים גם כמה מומחים בתחום. "כבר היו מקרים שתפסנו בשטחים כל מיני חומרים כמו ציאניד שהיו אמורים לשמש לפיגוע", מסביר הבכיר. "חיילי "ינשוף" יודעים לזהות חומר כימי, לפעול באזור שבו הופץ, לבצע טיהור של המקום ולבצע כל פעולה אחרת שנדרשת".

 

המ"פ, סרן טל הפטמן, גאה במיוחד בחייליו. "החיילים יודעים היטב את המשימות שעשויות להיות מוטלות עליהם, גם ברמה המבצעית וגם ברמה הפסיכולוגית", הוא אומר רגע אחרי תום המסע המפרך.

 

בשלבי הכשרתם החיילים מתמודדים הם תרחישים שונים, ביניהם גם פיגוע משולב של מטען חבלה וחומר כימי. הקצין הבכיר מציין כי רק למידה נכונה של התרחישים תסייע לחיילים למנוע בהלה בפיגוע כימי שתביא לנפגעים רבים יותר מהחומר עצמו.

 

במחזור האחרון שקיבל בסוף השבוע את סיכת לוחם האב"כ לא היו אמנם לוחמות, על מנת לאפשר לחובשי כיפות להשתלב ביחידה המיוחדת, אולם ביתר המחזורים עוברות הלוחמות הכשרה זהה לזו של הלוחמים והן משרתות במשך שלוש שנים, בדיוק כמו הגברים. הנשים מהוות כשליש מכוח האדם של היחידה ואחת מהן אף מונתה לאחרונה כסגן מפקדת פלוגה. "היחידה נותנת ללוחמות הזדמנות נדירה להיות במרכז העשייה, בחזית ממש וזה בהחלט לא משהו רגיל בצה"ל", מסביר המג"ד סא"ל מעיין.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דני דגן
מוכנים לכל תרחיש. חיילי היחידה
צילום: דני דגן
צילום: דני דגן
הסיכה הנכספת
צילום: דני דגן
נא להכיר. ה"ינשוף"
צילום: החברה להגנת הטבע
מומלצים