שתף קטע נבחר

עבר חוק האנטנות: יאפשר התנגדות להקמתן ופיצויים

החוק מחייב ליידע את הציבור על הקמת אנטנות סלולריות ולתת לו זכות להתנגד להקמתן. יקבעו מרחקים של אנטנות מבתי ספר, בתי חולים, גני ילדים ומוסדות רגישים, ותושבים שערך נכסיהם יפגע מהאנטנות יפוצו ע"י החברות הסלולריות

"עבר היום חוק חשוב מאוד הפותח עידן חדש, ובו החברות הסלולריות לא יוכלו עוד לעשות ככל העולה על רוחן". כך נמסר מעמותת אדם טבע ודין בעקבות אישורה הערב (ג') בקריאה שנייה ושלישית של הצעת חוק הקרינה הבלתי מייננת של ח"כ יורי שטרן, שעניינה הצבת אנטנות סלולריות בתחום יישובים. החוק מחייב ליידוע את הציבור על הקמת אנטנות סלולריות ולתת לו זכות להתנגד להקמתן.

 

כמו כן ייקבעו מרחקים של אנטנות מבתי ספר, בתי חולים, גני ילדים ומוסדות רגישים. הממשלה קיבלה את ההסתייגות שלא לאפשר מתן זכות וטו לשר התקשורת, אלא הדבר ייקבע באמצעות התייעצות.

 

חובת הפיצוי (שיפוי) לתושבים שערך נכסיהם נפגע עקב סמיכותם לאנטנה סלולרית תחול על החברות הסלולריות, ותגן על הציבור ועל הרשויות המקומיות.

 

ח"כ יורי שטרן (ישראל ביתנו): "עבדנו על הצעת החוק כשנה וחצי, במסגרת הוועדה המיוחדת פנים-כלכלה בראשותי. חרף הלחצים הכבדים של בעלי העניין, הצלחנו להעביר הצעת חוק זו, המשרתת בצורה הוגנת ומאוזנת את כל הצדדים השותפים לחקיקה, ומגינה על הציבור מפני סכנות הקרינה הבלתי מייננת". השר המתאם בין הממשלה לכנסת, מאיר שטרית, פעל להעברת החוק היום במליאה וגרם לכך שהוא יעבור בהסתייגות אחת בלבד.

 

יעל גרמן, ראש עיריית הרצליה, העומדת בראש מטה המאבק להסדרת הצבת האנטנות אמרה כי "זהו ניצחון אדיר לציבור במדינת ישראל. הוכח שהנחישות והעמידה על העקרונות משפיעים ומשתלמים".

 

הממשלה אישרה גם את המלצות ועדת המנכ"לים

 

בשבוע שעבר אישרה ועדת השרים לחקיקה את הצעת החוק של ח"כ שטרן. במקביל אישרה הממשלה את המלצות ועדת המנכ"לים באשר להקמת אנטנות הסלולריות. בעקבות אישור ההמלצה, ייקבעו מסלולי רישוי נוחים יותר להצבת אנטנות קטנות, ומסלולי רישוי מחמירים לאנטנות גדולות.

 

עיקרי ההמלצות של ועדת המנכ"לים: לאסור עקרונית הקמת תרנים ה"מציצים" לחלונות הבתים; לקבוע מסלולי רישוי נפרדים להקמת אנטנות על-פי סוג המתקן, גודלו ורמת הקרינה; לחשוף את ההחלטות לציבור ולאפשר לו להתנגד להן; להרחיב את שיקול הדעת של הרשויות המקומיות; ולקבוע מנגנון פיצוי לאזרחים על ירידת ערך הנכס שברשותם.

 

יש לציין, כי הממשלה אמנם אימצה את המלצות ועדת המנכ"לים, אולם הן יעברו לדיון במועצה הארצית לתכנון ובנייה והיא שאמורה לקבל את ההחלטה הסופית.

 

לפי דו"ח ועדת המנכ"לים, בישראל קיימות כיום כ-3,600 אנטנות גדולות ו- 1,280 אנטנות קטנות. מנתונים שהציגה מנכ"לית המשרד לאיכות הסביבה, ד"ר מיקי הרן, עלה כי דקה של שיחה במכשיר סלולרי רחוק מאנטנה, שוות ערך לחשיפה של כשבוע במרחק של כ-30 מטר מאנטנה. עוד הוסיפה הרן כי בישראל ישנם כ-7 מיליון מכשירים סלולרים והיא בין המובילות בעולם באורך ומספר שיחות לנפש.

 

קודם לכן פנו מנכ"לי החברות הסלולריות לראש הממשלה בבקשה לעכב את הגשת הצעת החוק של ח"כ שטרן "משום שהיא מובילה לפגיעה אנושה ביכולת החברות להמשיך ולפרוס תשתית תקשורתית ברחבי הארץ".

 

בתגובה כינסו ראשי השלטון המקומי מסיבת עיתונאים דחופה ובה קראו לשרי הממשלה לא להיכנע "לאינטרסים כלכליים-דורסניים של החברות הסלולריות, המפעילות לובי חזק ולחץ אדיר, כדי לטרפד את החוק החדש בנושא האנטנות הסלולריות".

פורסם לראשונה 20/12/2005 18:45

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גבי מנשה
ח"כ שטרן: "הצעה הוגנת ומאוזנת"
צילום: גבי מנשה
מומלצים