שתף קטע נבחר

"ההסכם עם עופר לא חוקי"

חברים במועצת העיריה זועמים על הסעיף שמאפשר למיליונר לקבל זכות אזהרה בטאבו

לפני כשבועיים אישרה מועצת עיריית ת"א את הסבת שמו של מוזיאון ת"א לאמנות על שם איש העסקים סמי עופר ורעייתו אביבה. הסבת השם נעשתה על פי דרישת עופר בתמורה לתרומה של 20 מיליון דולר לצורך בניית אגף חדש לאמנות ישראלית - וזכתה לקיתונות של ביקורת ציבורית. היום (ב') התברר כי הסבת השם אינה הדרישה היחידה שהעמיד עופר במסגרת החוזה שנחתם מול עיריית ת"א. עופר דרש וקיבל רישום אזהרה בטאבו, מה שמתיר לו זכויות וטו על החלטות עתידיות בנוגע לנכסי הנדל"ן, כלומר המבנה והקרקע עליו עומד המוזיאון.

 

בסעיף 3.7 בהסכם התרומה נכתב: "לא תשעבד, תמשכן, תמכור, תיתן איזושהי זכות לצד שלישי כלשהו בחברת המוזיאון, במבנה המוזיאון, בקרקע, בבניין החדש או בחשבון הבנק המיוחד כהגדרתו להלן, מבלי לקבל מראש ובכתב את הסכמת התורם". בסעיף 7.10 דרש עופר התחייבות של חברת המוזיאון והעיריה כי בתוך שישה חודשים ממועד חתימת ההסכם תירשם בלשכת רישום המקרקעין הערה על צורך בהסכמה וכי "עשיית עסקה בידי המוזיאון ו/או העיריה בקרקע, כולה או מקצה, מותנית בקבלת הסכמה בכתב מאת התורם". אם לא תרשם ההערה בטאבו זכאי עופר לבטל את ההסכם ולקבל את התרומה שניתנה עד לאותו המועד.

 

מפרוטוקולים של ישיבה של מועצת העיר שהתקיימה ב-11 בדצמבר עולה כי ההסכם החוזי בין עופר לעיריה לא הובא לפני כן במלואו לידי חברי המועצה, וכי הדבר נודע להם רק לאחר בדיקה.  חבר מועצת העיר, מרדכי וירשובסקי, תקף בישיבה את ראש העיר, רון חולדאי ואמר: "האם אמרת לנו שהתורם תובע שיהיה רישום אזהרה בטאבו?! שלמעשה העיריה לא יכולה לעשות בבניין המוזיאון ככל העולה על רוחה אלא צריכה לשאול את התורם? מישהו ידע על זה? אף אחד מכם לא ידע... אני רואה בדבר הזה תנאי כניעה של צבא מובס ואני מתפלא שראש עירייה שהוא איש לוחם וחייל בעבר וגם הוכיח אומץ, מוכן לחתום על נייר שכזה. הנייר הזה מבייש בצורה בלתי רגילה". וירשובסקי פנה גם ליועץ המשפטי של העיריה שנכח בישיבה ושאל: "אני מציע שהיועץ המשפטי יגיד לנו האם באמת אנו יכולים בלב שקט לאשר את הדבר הזה". שאלתו לא נענתה.

 

היום אומר וירשובסקי ל-ynet: "אני לא רוצה לחשוד בכשרים, בעיקר לא בנושא כל כך רגיש ולכן לא אומר שהנהלת העיריה העלימה במכוון מחברי המועצה מידע, עם זאת לא קיבלנו לידינו את כל פרטי החוזה. הרישום בטאבו מצמצם את זכותה של עיריית תל אביב כבעלים ומגביל את חופש הפעולה שלה. בפועל יש כאן רכוש ציבורי שנבנה ונתמך בכספי ציבור ונמסר בעיניים פקוחות לאדם פרטי. ראש העיר, רון חולדאי ומנהל המוזיאון, מוטי עומר טוענים שהשליטה עודנה בידיהם אך לא כך הוא. מי שעשה את עסקת חייו היה סמי עופר ואנחנו היינו צריכים לעמוד איתן בפני היעילות המסחרית שלו ולא צלח".

 

"יותר משערורייה"

 

חברת המועצה, גילה הרץ, נחרצת בהרבה: "זה הרבה יותר משערורייה. לחברי מועצה שהם נציגי ציבור אסור לאשר חוזה מבלי שקראו אותו. זה אלף-בית. ההחלטה שהתקבלה בישיבת המועצה לא חוקית ובוודאי לא חוקתית. מוזר בעיני שהיועץ המשפטי של העירה אישר את ההצבעה המנוגדת לכללי אתיקה ולכללי נאמנות ציבורית. הדבר שווה ללקיחת כסף והעברתו לחשבון לא ידוע, זה כמו גניבה. לדעתי נעשתה כאן הסתרה מכוונת של הנהלת העיריה בכל הנוגע לרישום הזהרה בטאבו. סעיף כזה בחוזה אומר שמרגע חתימתו כל העסק מפסיק להיות תרומה והופך להיות רכישה ובמקרה של רכישת נכס ציבורי יש חובה להעמידו למכרז, מה שלא נעשה. מעבר לעקרונות יש פה הרבה מאוד דברים שהם על גבול הלא חוקי. האדם היחיד שיכול לנקות את הטינופת הוא מבקר המדינה, שטוב יעשה אם יחפור בערימת הנבלויות שנעשתה אחת על גבי השנייה בעניין זה".

 

מעיריית ת"א נמסר בתגובה: "בסעיף המנוסח בהסכם ישנה קביעה עקרונית ערכית ותרבותית של עיריית תל-אביב-יפו שנועדה להבטיח לנו ולדורות הבאים שהמוזיאון אינו עוד נדל"ן אלא היה, הווה ויהיה מוזיאון השייך לציבור לעולמי עד. ההערה הרשומה בנסחי הטאבו באה להבטיח מטרה זו".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לאתר ההטבות
מומלצים