שתף קטע נבחר

מדריך: כך נתמודד מול גנבי הרכב

בשנת 2005 זינק מספר הישראלים שמצאו עצמם קורבנות לגניבת רכבם ב-15 אחוזים. רבים אף איבדו את חייהם ונפגעו בגלל התנהגות לא נכונה בסיטואציה כזו. מה לעשות כשגנב פורץ לכם לאוטו ברמזור? כיצד להגיב כשהגנב מתקשר לאחר הגניבה ומציע "עסקה" אם רק תקפצו לבית לחם? ynet גייס קציני משטרה כדי לבנות עבורכם מדריך מסודר

קמת בבוקר והחנייה ריקה. יצאת ממסעדה - והאוטו נעלם. קפצת לסידורים לשנייה וראית את מכוניתך חולפת מולך ביעף. יותר ויותר ישראלים נכנסו בשנה האחרונה לסטטיסטיקה היבשה של גניבות הרכב - ליתר דיוק כ-15 אחוזים יותר מבשנת 2004. לרבים מהם הפכה הגניבה לטראומה של ממש, שכללה שיחות ו"הצעות" מהגנבים, וגם אלימות.

 

מה עושים? ynet, יחד עם מספר קציני משטרה בכירים, מביא לכם "מורה נבוכים", שיסייע לכם ללמוד מטעויותיהם של אחרים. הכתבה הזאת אולי לא תחזיר לכם את המכונית בכל מצב, אבל היא תימנע מכם להיפגע ולסכן את חייכם לשווא.

 

מארב ברמזור: מה עושים?

 

נפתח בקטגוריה המסוכנת ביותר של גניבת המכונית בשטח, כלומר שוד ברמזור או גניבת הרכב כאשר הוא מונע  - ואתם יצאתם לרגע או אפילו נמצאים ברכב.

 

נבהיר: כאשר נוסעים במכונית, עדיף להשאיר אותה נעולה. הדבר יכול למנוע במקרים רבים את שוד המכונית ברמזור ואפילו גניבות תיקים מתוך המכונית. ברוב המקרים, השודדים מפתיעים את בעל המכונית כאשר הם פותחים בפתאומיות את הדלת וכך מצליחים בתוך שניות לגרור אותו החוצה ולברוח עם המכונית.

 

אם כבר גנבו לכם את הרכב בשטח או שדדו אותו, עדיף שלא להתנגד באופן אקטיבי כמו לעמוד מול המכונית הנוסעת או לנסות ולהכניס את הראש דרך החלון כדי לנסות ולעצור את הגנב. בשתי התגובות הספונטניות הללו, בעל הרכב או כל 'שומרוני הטוב' שבא לעזור יכול לאבד את חייו. לכן, מסכימים קציני המשטרה, כאשר מדובר ברכוש או בטובין המוחזק בתוך כלי הרכב - לא שווה לסכן חיי אדם, לא שלך ולא של אחרים. ודאי שלא אם אתם מבחינים בנשק בידי התוקף או התוקפים.

 

הנה כמה דוגמאות קטלניות: במהלך השנה האחרונה נהרגו תושב חולון ותושב מושב בדרום הארץ, האחד ברחוב אבן גבירול והשני בדרך ההגנה בתל אביב, כאשר הבחינו שאלמוני נכנס למכוניתם כשהשאירו אותה מונעת ויצאו לפיצוציה. מתוך אינסטינקט הם זינקו על הרכב הנוסע ובו הגנב - וכך מצאו את מותם.

 

ומה אם זו לא רק שאלה של רכוש? חשוב ביותר לא להשאיר במכונית בשום אופן ילד או תינוק, ולצאת כשהמכונית מונעת, גם אם רציתם "שהילד יהנה קצת מהמזגן". גם אם ירדתם לשניה לפיצוציה, כספומט, וידאומט או לקחת את הילד מהגן - נעלו את המכונית וקחו איתכם את הילדים.

 

יצאתם מהרכב כשהוא פועל - והוא נגנב? הודיעו מיידית למוקד 100, שם יוכלו לשדר את מספר הרכב שנגנב ברשת הקשר המשטרתית. יש סיכוי, קלוש אבל קיים, שהשוטרים יצליחו לאתר את המכונית שנגנבה אם לא עבר זמן רב מדי.

 

במקרה מפורסם בחודש ינואר השנה, יצאה פנינה רוזנבלום (הח"כית הטרייה) ממכונית היגואר שלה לאחר שהתנגשו בה מאחור. רוזנבלום השאירה את המפתחות בפנים והגנבים שביימו את התאונה הצליחו לגנוב את מכוניתה. הודעה מהירה למשטרה - ותוך שעה קלה, בעזרת חברת איכון לכלי רכב, הצליחו השוטרים לאתר את היגואר של רוזנבלום.

 

בלילה בלילה - נעלם האוטו

 

מקרי הגניבה "הקלאסיים" מתרחשים באישון ליל והם הנפוצים ביותר. עצה חשובה: לא להשאיר את מפתחות המכונית במקום בולט בדירה, מאחר וגנבים רבים פורצים קודם כל לדירה, לוקחים את מפתחות המכונית - ומכאן הם אפילו לא צריכים להתאמץ יותר מדי.

 

דוגמא? בשנת 2003 פרצו גנבי רכב פלסטינים לביתו של עו"ד דב וייסגלס בהרצליה, בשעה שבני הבית נמו את שנתם. הפורצים לקחו את מפתחות כלי הרכב שחנו במקום וגנבו אותם. החשודים לא ידעו שמדובר בביתו של מנהל לשכת ראש הממשלה, ובכל מקרה עבודתם היתה קלה מאוד.

 

אם נגנב הרכב, הגישו תלונה מיידית בתחנת המשטרה הקרובה וערכו רשימת דברים שהיו בתוכו ויכולים לגרום לנזק מתמשך - כמו מכשיר טלפון נייד, המחאות, כרטיסי אשראי ותעודות כניסה לאתרים שונים כגון בסיסי צה"ל. דווחו מייד לכל הגורמים כדי למנוע מעצמכם נזק עתידי.

 

וכעת לאופנה שהפכה נפוצה מאוד בשנה האחרונה: קיימים מקרים שהגנב יוצר קשר ומציע להחזיר את הרכב והטובין שהיו בתוכו תמורת סכום כסף "צנוע",

 בדרך כלל כמה אלפי שקלים. מה עושים? בשיחת הטלפון הראשונה עם הגנב אל תשיבו בשלילה. אמרו שאתם צריכים לחשוב או לארגן את הכסף. בסיום השיחה פנו באופן מיידי למשטרה. השוטרים יפעלו כדי לקיים את המפגש עם הגנב, בעת החזרת המכונית או הסחורה שהיתה בתוכה.

 

בואו נהיה ריאלים: במקרים מסוימים תיתקלו בתגובה מזלזלת או אדישה מצד המשטרה, בסגנון "אין לנו כוח אדם או זמן". תשובות כאלה נכונות אך ורק אם מדובר בכניסה לשטחי הרשות הפלסטינית, ששם מסיבות ביטחוניות אין להיכנס ולעשות כל עסקה אלא עם המשטרה ובתאום הצבא. המשטרה במקרה כזה גם יכולה לשקול האם הנסיבות מצדיקות כניסה לשטחי הרשות בכדי להשיג בחזרה רכב גנוב. בכל מקרה ובשום מצב, אין להיכנס לשטחי הרשות הפלסטינית במטרה לנסות ולערוך עסקה עם הגנב.

 

אם העסקה שמציע הגנב היא בתוך ישראל, אל תסכימו לקבל "לא" כתשובה מהמשטרה. התעקשו בפני השוטרים ואל תתביישו גם לפנות לדרגים הבכירים יותר בתחנת המשטרה. במידת הצורך, אתם בהחלט מוזמנים לאיים בפנייה לתקשורת. גם קציני המשטרה שעמם שוחחנו הודו שזה מרכיב חשוב ב"שכנוע" השוטרים להצטרף למארב בזמן הפגישה עם הגנב.

 

עם המשטרה לצדכם, אולי לא בטוח שתקבלו בחזרה את הרכב והרכוש - אבל אולי תסייעו למנוע גניבות נוספות לאחר שהגנב ייתפס. והכי חשוב - לא תסתכנו לבד שלא לצורך.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן
לנעול את המכונית בנסיעה (אילוסטרציה)
צילום: שאול גולן
רוזנבלום. דיווחה - וקיבלה את האוטו חזרה
צילום: איי אף פי
צילום: רוני שיצר
וייסגלס. המפתחות נגנבו מהבית
צילום: רוני שיצר
צילום: רענן בן צור
משחטת רכב (ארכיון)
צילום: רענן בן צור
צילומים: רויטרס, סי די בנק
לא להתנגד בכוח (אילוסטרציה)
צילומים: רויטרס, סי די בנק
מומלצים