שתף קטע נבחר
צילום: דלית שחם

חלק 3: כשהפעוט נמצא במצוקה נשימתית

מאות תינוקות כבר לקו בנגיף RSV הגורם לסוג של דלקת ריאות, לרוב עד גיל שנתיים. מתי לפנות לחדר המיון, מה יקרה במחלקה ומתי תשוחררו הביתה? ynet מגיש: התשובות לכל השאלות על מה שצפוי לכם בבית החולים. כתבה שלישית בסדרה

בחודשיים האחרונים אושפזו מאות תינוקות בבתי החולים לילדים בישראל, לאחר שנדבקו בנגיף האלים RSV הגורם למחלת הברונכיוליטיס הקשה. המחלה מתבטאת במצוקה נשימתית קשה ביותר המחייבת אשפוזים ממושכים. החל מהשנה החיסון משווק בבתי המרקחת, אך הצרה: הוא אינו כלול בסל הבריאות, ועולה 7,300 שקלים לחודש.

 

למה זה קורה?

הנגיף הגורם לרוב מקרי הברונכיוליטיס בחורף הוא RSV – respiratory syncytial virus. הוא גורם למחלה קשה עד גיל שנתיים. לרוב, הסימפטומים כוללים חום, נזלת ושיעול. תסמיני המחלה נעלמים בדרך כלל לאחר 2-3 ימים.

 

המחלה עלולה להיות קשה יותר ולהתפתח לסוג של דלקת ריאות הנקראת ברונכיוליטיס. מחלה זו גורמת לקוצר נשימה ופעמים רבות מתעורר הצורך לאשפז את התינוק במחלקת הילדים. במקרה קשה של המחלה, יש צורך באשפוז התינוק במחלקת טיפול נמרץ.

 

מחלת הברונכיוליטיס עלולה להיגרם גם מנגיפים אחרים ובהם אדנו-וירוס, פרא-אינפלואנזה או מטא-פנאומו-וירוס - MPV.

 

האם אפשר למנוע את ההדבקה?

הורים לתינוקות בריאים בדרך כלל יכולים לנקוט מספר צעדים כדי להפחית את הסיכון לזיהום כתוצאה מהנגיף: 

  • רחיצת ידיים תכופה של כל אדם הבא במגע עם התינוק.
  • שימוש חד פעמי בניירות טישו.
  • ניקוי וחיטוי של צעצועי התינוק, במיוחד כאשר ילד אחר שיחק בהם.
  • שימוש בחדרי שינה נפרדים לתינוקות וילדים בגיל בית ספר.
  • שמירת מרחק ביטחון של לפחות שני מטרים בין התינוק לבין אדם עם סימפטומים של הצטננות.
  • הימנעות מסביבת מעשנים.

 

הטיפול היחיד המונע את ההדבקה בנגיף הוא החיסון אבוסינגיס. המדובר בחיסון המכיל נוגדנים, וניתן בזריקה מדי חודש במשך 5 החודשים בהם הווירוס פעיל (נובמבר עד מרץ). במחקרים הוכח כי הטיפול מפחית עד 80%מהאשפוזים הקשורים ל-RSV אצל פגים ומפחית עד בכ-57% את שיעור האשפוזים במחלקה לטיפול נמרץ. עם זאת, החיסון ניתן במסגרת סל הבריאות רק לפגים או לילודים עם מומי לב מולדים עד גיל שנה.

 

עבור כל השאר, עלות החיסון היא 7,300 שקלים לחודש, שהם 36,500 שקלים לכל חמשת החיסונים הנדרשים לעונת החורף. הורים לתינוקות עד גיל שנתיים המעוניינים לחסן את תינוקם כנגד הנגיף ומסוגלים לעמוד בסכום השערורייתי, יכולים לרכוש אותו בבית מרקחת, ולגשת עמו לרופא ילדים פרטי שיחסן את התינוק.

 

מתי לגשת לבית החולים?

אם התינוק סובל מקוצר נשימה ניכר המתבטא בצפצופים, חרחורים, נשימה מהירה (מעל 60 נשימות בדקה) ללא הטבה לאחר אינהלציות בבית, רופא הילדים עשוי להפנותכם לבית החולים.

 

מה בחדר המיון?

לאחר הרשמה קצרה תופנו לחדר הטריאז'. המדובר בחדר אחות ממיינת, שתערוך ראיון ראשוני קצר ותבדוק שלושה מדדים חיוניים: חום, לחץ דם, ובדיקת רוויון החמצן בדם (סטורציה) באמצעות חיישן קטן המוצמד לאצבעו של התינוק. לאחר מכן תתבקשו להמתין לבדיקת הרופא.

 

רופא הילדים יערוך תשאול באשר לסיבת הגעתכם, והרקע הרפואי של התינוק. אחר כך יבצע הרופא בדיקה גופנית מכף רגל עד ראש, לאחריה יבוצע צילום חזה, ובמידת הצורך מספר בדיקות נוספות.

 

אילו בדיקות יעבור התינוק?

תחילה תבוצע שטיפת אף לווירוסים – בדיקה שמטרתה לאתר האם קוצר הנשימה נגרם על ידי אחד הנגיפים הגורם לברונכיוליטיס. במהלך הבדיקה נלקחת דגימת נזלת ונשלחת למעבדה לאיתור הנגיפים RSV, אדנו, פרא-אינפלואנזה או מטא-פנאומו-וירוס. התשובה מתקבלת לרוב בתוך כמה שעות עד יממה. במידת הצורך עשוי הרופא לבצע צילום חזה ובדיקות דם המסייעים לאבחנת המחלה ולשלילת דלקת ריאות או בעיה אחרת המצריכה טיפול נוסף.

 

מה קורה במחלקה?

אם מצבו של התינוק לא הוטב לאחר סדרת אינהלציות, תופנו לאשפוז במחלקה. שם תמוקמו בחדר בידוד ובו תינוקות נוספים שלקו בברונכיוליטיס, כדי למנוע הדבקת תינוקות אחרים. במהלך השהות במחלקה יבדקו האחיות את רוויון החמצן (סטורציה), ורופא המחלקה יעריך את הצורך בטיפול תומך.

 

מהו הטיפול?

מאחר שהגורם למחלה הוא נגיף, אין כל טיפול המכחיד אותו שכן אנטיביוטיקה פועלת רק על חיידקים. הטיפולים היחידים הניתנים במסגרת בית החולים נועדו להקל על התינוק הסובל, וכוללים חמצן, אינהלציות, ולעיתים אינהלציות אדרנלין או עירוי תרופות סטרואידיות לווריד, שגם יעילותן מוטלת בספק. המחלה עלולה להימשך שבועות ארוכים, כשמצבו של התינוק עלול להידרדר גם לאחר שהשתפר.

 

כמה זמן נמשך הטיפול?

מחלת הברונכיוליטיס מתאפיינת בעליות וירידות. חלק מהתינוקות שלקו בנגיף יסבלו מקוצר נשימה קל שאינו מצריך אשפוז. במקרים הקשים גורם הנגיף למחלה ממושכת שאורכת גם מספר שבועות.

 

האם אפשר להשאיר את התינוק במחלקה לבד?

בשום פנים ואופן לא. הוראות משרד הבריאות ובתי החולים מחייבות הורה אחד לשהות במחיצת הילד למשך כל זמן האשפוז. תפקיד ההורה הוא להשגיח על הרך הנולד, לסייע במדידת חומו, להאכילו, לטפל בו ולהתריע בפני הצוות המטפל על כל בעיה.

  

האם במהלך האשפוז ייערכו בדיקות נוספות לתינוק?

מדי יום, במהלך ביקור הרופאים המתקיים בין השעות 09:00-14:00, ייבדק התינוק פעם אחת בדיקה גופנית. בנוסף בודק צוות האחיות שלוש פעמים ביממה חום, דופק ולחץ דם ומדווח בעת הצורך לרופא.

  

מתי נשתחרר הביתה?

כאשר התינוק שב לאכול, אין לו חום גבוה ורמת הסטורציה תיוותר 94% ומעלה בלא צורך במתן חמצן, תשוחררו לביתכם. ברוב המחלקות משוחררים המאושפזים לאחר השעה 16:00.

 

מה הסיכוי להידבק שוב במחלה?

נגיפי הברונכיוליטיס מדבקים ביותר, ועוברים דרך רסיסי רוק ואף (שיעול, עיטוש או נזלת). מחקר שנערך לאחרונה גילה כי כמעט 100% מילדי ישראל נדבקו בנגיף ה-RSV. הנחמה היא, שלאחר תום מחלת ברונכיוליטיס ראשונה, כל הידבקות נוספת תגרום למחלה קלה הרבה יותר, שברוב המוחלט של המקרים אינה מצריכה אישפוז.

 

לכתבות הקודמות בסדרה:

 

הכותב הוא מתמחה ברפואת ילדים וכתב הבריאות של ynet

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
קוצר נשימה וחרחורים. ברונכיוליטיס
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
מומלצים