שתף קטע נבחר

הצינתור של שרון: ההליך, הסיכונים וההחלמה

הצינתור של שרון? אין מקום לדאגה. כך עולה מדבריו של רופא מומחה למומי לב. מהו הפגם ממנו סובל אריאל שרון, איך מתבצע צינתור שמתקן פגם זה, ולכמה זמן התאוששות זקוק המנותח. הפרטים המלאים

ביום חמישי השבוע יעבור אריאל שרון צינתור (ראו מסגרת) לתיקון המום הלבבי PFO – Patent Foramen Ovale. המדובר במום שכיח יחסית, בו לוקים כחמישה אחוז מהישראלים. ברוב המוחלט של המקרים, מום זה אינו גורם בעיות, אלא שבשל הארוע המוחי אותו עבר, והקשר האפשרי למום בלב, החליטו רופאיו לתקן את הפגם.

 

PFO הוא מעבר הכרחי אצל רוב העוברים ברחם אמם. המדובר בחור במחיצה שבין הפרוזדור הימני לשמאלי בלב, ומאפשר העברת הדם האמהי העשיר בחמצן אל אבי העורקים והמוח. לאחר הלידה נסגר המעבר הזה אצל רוב האנשים, אך נותר פתח קטן אצל חלק מהאוכלוסיה.

 

"המעבר הזה ברוב המקרים הוא קטנטן", אומר ל-ynet ד"ר רפי הירש, מנהל היחידה למומי לב מולדים במבוגרים מביה"ח בילינסון, "אפשר בקושי להעביר עפרון דרכו. אבל לעתים המעבר גדול יותר ואז הוא מהווה מעבר פוטנציאלי לקרישי דם. אבל חשוב להדגיש שאנחנו לא מתייחסים אל הליקוי כמחלה, כיוון שהלב לא סובל מהתופעה. דבר המעבר הזה כמעט לא עובר דם, הוא מעבר פוטנציאלי, שבתנאים מסויימים כמו בזמן שיעול או לחץ על שריר הבטן, הפתח עלול להתרחב מעט יותר ואז עובר דרכו דם".

 

ממצא ה- PFO הוא מקרי ואינו חמור, אולם אצל אנשים שעברו ארוע מוחי ולא נמצאו גורמי סיכון אחרים, יש נטייה לקשור בין קיומו של הפגם לבין הופעת האירוע המוחי. עם זאת, מחקר חדש שערך בית החולים Mayo Clinic בארה"ב, קבע כי אין קשר ברור בין המום הלבבי לבין ארועים מוחיים.

 

צינתור מהסוג אותו יעבור שרון ביום ה' נמשך, לדברי ד"ר הירש, כ- 20 דקות. במהלכו, מוחדר צנתר דרך וריד המפשעה (הווריד הפמורלי), דרכו יוחדר בלון שימדוד את גודל החור. מדידה זו אורכת כ-10 דקות, לאחריה בוחר המצנתר את ההתקן בגודל המתאים לאטום את החור.

 

המדובר בהתקן דמוי מטריה הנתפס על החור משני צידיו. הוא עשוי רשת מתכת אלסטית המורכבת משני צידי החור, וכך סוגרת עליו. תהליך התקנת המטריה אורך כ-10 דקות נוספות. הצינתור כולו נעשה בדרך-כלל ללא חומר ניגוד, אינו מבוצע בהרדמה, והוא נחשב לבטוח. כ-6 שעות לאחר הצינתור מורשה המנותח לשוב ולהתהלך.

 

לאחר כיממה של אשפוז, עובר המנותח בדיקת אקו לב חוזרת לבקורת, שתוודא כי על המטריה לא נוצרו קרישים.

 

"הצנתורים בארץ בטוחים מאוד", אומר ד"ר הירש, "בשנים האחרונות נרשמו מספר מקרים בודדים של הפרעות קצב לב שהתגלו מספר שבועות לאחר הצנתור. מתוך כ- 80 אלף צנתורים כאלה שבוצעו ברחבי העולם, תוארו רק שלושה מקרים של תמותה, כך שאין ספק שהתהליך בטוח ועשוי להציל חיים".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עופר מאיר
הפגם בלב יתוקן בצינתור
צילום: עופר מאיר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים