שתף קטע נבחר

עושים כבוד לדלעת - 4 מתכונים כתומים

היא כתומה מאוד, צבעונית ומתקתקה ומשתלבת נהדר בסלטים ותבשילים ואפילו בריבות ועוגות, והכי חשוב: היא מאוד בריאה. פיליס גלזר משתעשעת עם דלעת

כשאומרים לכם "דלעת", הדבר לא בדיוק מעלה בראשיכם מחשבות על הנאה גסטרונומית, נכון? הנה היא שוכבת אצל הירקן, גדולה, שמנה ומלאת זרעים, כשרבים עוברים לידה בלי לשים לב לקיומה. אבל אלה שיודעים לנצל אותה נכון - במיוחד במטבחים הצפון-אפריקניים והעיראקיים - נהנים מאפקט צבעוני, מתקתק וערב לחיך בסלטים, בתבשילים, בריבות ואפילו בעוגות.

 

הדלעת גם בריאה מאוד: דלת-קלוריות ועשירה בוויטמין A. למרות שרבים בארה"ב מקשרים את הדלעת לסתיו (ב"ליל כל הקדושים" באוקטובר נהוג להפוך אותה לפנס) והיא מהווה את הקינוח המסורתי בחג ההודיה (פאי דלעת) בנובמבר, אצלנו הדלעת בעונה גם עכשיו – ולא כדאי לזלזל בה. במבט שני ובעזרת המתכונים הבאים, אולי אפילו תתאהבו בה.

 

 

צ'ירצ'י - סלט דלעת טריפוליטאי (ותוניסאי, שם הוא נקרא טרשי)

 

המתכון באדיבות בינו, הלא הוא "ד"ר שקשוקה" המפורסם מיפו.

 

החומרים:

250 גרם דלעת, חתוכה לקוביות

1 תפוח-אדמה

1 כפית קימל טחון

1 כפית כמון טחון

1 כפית מלח

1/4 כוס שמן

1 כפית שום כתוש

1 כפית פפריקה חריפה

1 כפית פפריקה מתוקה

מיץ מלימון אחד

 

אופן ההכנה:

  1. מרתיחים את הדלעת ואת תפוח-האדמה, ומסננים (לשמירה טובה יותר על הערך התזונתי ניתן לאדות את הירקות). מקלפים את הדלעת ומרסקים.
  2. חותכים את תפוח-האדמה לקוביות. מוסיפים את התבלינים, בוחשים פנימה שמן ולבסוף את מיץ הלימון.

 

 

קובה דלעת

 

הקובה הנהדר, הריחני והצבעוני שעושה יהודית, אמו של אסי, בעל מסעדת "סביח" בת"א.

 

החומרים:

3 שיני שום

1 עגבניה קצוצה

2 כפות רסק עגבניות

1/2 קילו סולת

300 גרם בשר טחון

2 בצלים

1/2 כפית פפריקה מתוקה

מלח

1/2 כוס עלי נענע קצוצים

1/2 קילו דלעת

1/2 1 כפיות בהרט

 

אופן ההכנה:

  1. לבצק הקובה: מערבבים בקערה את הסולת עם כוס מי-ברז. חשוב לערבב בידיים, כדי לקבל מירקם של בצק (כ-5-3 דקות). לוקחים כף וחצי מהתערובת, ומגלגלים בידיים לחות כדי ליצור כדור. חוזרים על הפעולה עם שאר הבצק ושמים את הכדורים בצד.
  2. מילוי הקובה: מקצצים שני בצלים ומערבבים עם כפית מלח. מעבדים בעזרת האצבעות עד שהמלח מפוזר באופן שווה על הבצל. סוחטים ומערבבים עם 1 כפית תבלין בהרט, חצי כפית פלפל שחור ומלח לפי הטעם. מוסיפים את הבשר הטחון ו-2 כפות עלי נענע. מערבבים עד שמקבלים תערובת חלקה.
  3. הרכבת הקובה: יוצרים גומה באמצע הכדור וממלאים בכפית מילוי. צובטים כדי לסגור. מרטיבים את הידיים ומגלגלים כדי ליצור כדור. חוזרים על הפעולה עם יתרת הקובה.
  4. רוטב הדלעת: בסיר בגודל בינוני מחממים 3 כפות שמן. פורסים 2 שיני שום ושמים בסיר עם העגבניה הקצוצה. מבשלים עד שהעגבניה מתרככת. מוסיפים 3 כוסות מים ומביאים לרתיחה. מוסיפים פפריקה, יתרת הפלפל השחור וקוביות הדלעת. מבשלים על אש גבוהה כ-10 דקות. מוסיפים את הקובה ומבשלים 10- 15 דקות על אש בינונית. מוסיפים את יתרת הנענע והבהרט ומבשלים עוד 5 דקות.

 

 

הבהרט של יהודית

 

כדאי לרכוש טוחן קפה רק כדי להכין אותו.

 

טוחנים יחד:

6 אגוזי מוסקט

50 גרם הל

50 גרם ציפורן

80 גרם קינמון

2 כפות שושנים יבשות ללא גבעולים (את כל החומרים ניתן למצוא בחנויות התבלינים)

 

 

לחם דלעת

 

מתכון אמריקני מסורתי.

 

החומרים:

1 כוס צימוקים או אננס מיובש קצוץ

1/4 כוס מים, קוניאק או רום אמיתי

3 ביצים

3/4 כוס סוכר

1 כוס שמן

1 כפית תמצית וניל אמיתי

1/2 2 כוסות קמח (אפשר עד 1/2 כוס קמח מלא)

2 כפיות קינמון

1/2 כפית אגוז מוסקט

1 כפית מלח

1 כפית אבקת אפייה

1 כפית אבקת סודה 

1/2 2 כוסות דלעת טרייה מגוררת

 

אופן ההכנה:

  1. משרים את הצימוקים או האננס במים, בקוניאק או ברום. בקערת מערבל חשמלי טורפים ביצים, סוכר, וניל ושמן.
  2. מנפים יחד את החומרים היבשים ומוסיפים לקערת המערבל. בוחשים פנימה את הדלעת והצימוקים.
  3. יוצקים לתבנית אפייה משומנת, ואופים בתנור מחומם מראש ל- 180 צלזיוס כ-60-45 דקות (תלוי בתבנית), או עד שקיסם שהוחדר למרכז יוצא נקי.

 

 

ריבת דלעת

 

עוד מתכון נהדר של "ד"ר שקשוקה". מאכל תוניסאי מסורתי לראש-השנה, שניתן להגשה במשך כל השנה.

 

החומרים:

1/2 קילו דלעת, מקולפת וחתוכה לקוביות

1/2 קילו סוכר

2 כוסות מים

מיץ מחצי לימון

1 מסמר ציפורן שלם

 

אופן ההכנה:

  1. חותכים את הדלעת לקוביות ומוסיפים לסיר עם כל החומרים. מביאים לרתיחה ומבשלים על אש קטנה, בבחישה מדי פעם כדי למנוע חריכה, עד שהדלעת מתרככת.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דלת קלוריות, בריאה וטעימה. דלעת
צילום: דודו בכר
בנוסח ארץ השמש העולה. דלעת בסגנון יפני
צילום: איריס ז'ורלט
דלעות
מומלצים