שתף קטע נבחר

"פוליס": כך פועל משמר אזרחי מקוון

הם מאתרים מתאבדים פוטנציאליים, לוכדים פדופילים, עוקבים אחר עברייני סמים - וכל זה בלי לצאת מהבית. אנשי המשמר האזרחי החדש הם מתנדבי "פוליס" של אתר תפוז, שתפקידם לעצור את פורעי החוק ברשת

לפני כמה שבועות היה ל"פוליס 36" לילה דרמטי במיוחד. באמצע המשמרת שלה בכוח השיטור של הרשת היא קיבלה הודעה בהולה מכמה גולשים על צעירה המאיימת להתאבד בשידור חי.

 

"קיבלתי כמה קריאות: 'היא הולכת למות, תעשי משהו'", משחזרת "פוליס 36", כינוי שמאחוריו מסתתרת סבתא בת 49 מיישוב במרכז הארץ, "ומיהרתי להיכנס לבלוג. ראיתי בחורה צעירה בולעת כדורים בשידור חי, לעיני כולם. פניתי למנהלת הבלוגים באתר, שלחתי לה את המידע, והיא הצליחה למצוא את המחשב שממנו בוצע השידור והעבירה את הפרטים למשטרה.

 

המשטרה שלחה ניידת שלקחה אותה לבית החולים, שם עשו לה שטיפת קיבה והצילו את חייה. למזלה, באותה שעה גלשו באתר כמה אנשים שהכירו אותה וידעו שהיא מסוגלת למעשה כזה".

 

יחידה מיוחדת

 

בפנקס השירות של "פוליס 18", הקולגה של "פוליס 36", יש שלל אירועים דומים. ערב אחד, הוא מספר, בעודו מפטרל בתפקיד, פנו אליו כמה גולשים ודיווחו לו על צעיר תושב צפת, ששלח שדר לחבריו באתר, שבו טען שאביו מתנכל לו ושהוא שוקל "לגמור עם החיים האלה".

 

"אחד הגולשים הכיר אותו וידע שהוא עובד כמאבטח ושיש ברשותו נשק", מספר "פוליס 18", בן 33, תושב חיפה. "עוד באותו ערב נסעתי לכרמיאל, אספתי את הבחור שהכיר אותו ויחד נסענו לצפת. הגענו למקום העבודה שלו ושאלנו אם הוא צריך עזרה. הוא היה מבולבל ומדוכדך. לקחתי אותו לבית החולים בצפת ודיברתי בעצמי עם הפסיכיאטר. דובבתי אותו במשך שעה ואיכשהו הצלחנו להוציא ממנו את הנשק. הוא התאשפז באותו לילה. אחר כך עוד נסעתי לקנות לו גרביים ותחתונים".

 

"פוליס 18" ו"פוליס 36" חברים ביחידה מיוחדת, המתפקדת כמשמר האזרחי של הפורומים, חדרי הצ'ט והבלוגים של אתר "תפוז". שמם לא נחשף כדי להגן עליהם ולהבטיח להם חופש פעולה ללא חשש מאיומים.

 

על הקמת היחידה הוחלט לפני שנתיים, כשהשיקו ב"תפוז" את הבלוג TV, שמאפשר למי שמצויד במחשב ובמצלמה דיגיטלית לככב בתוכנית טלוויזיה שבה הוא הבמאי, העורך והשחקן הראשי.

 

מציאות מתירנית

 

"מקור ההשראה היה הטלוויזיה", אומר ניר אופיר, עורך התוכן הראשי ב"תפוז". "רצינו להעביר את ז'אנר הריאליטי לאינטרנט, בלי מחסומים, בלי עריכה מגמתית ובלי צנזורה. אבל היה ברור שכדי לשמור על חופש הביטוי של הגולשים צריך לייסד כוח שיטור, שישמור על תרבות של תקשורת וישגיח שהשידור לא יידרדר למקומות לא נעימים".

 

כללי האתר אוסרים על ניבולי פה, דברי הסתה ושידור של תכנים שיש בהם עבירה על החוק, כמו שימוש בסמים או פדופיליה. כניסה לבלוג TV מותרת רק לבני 16 ומעלה, ולבלוגים של שעות הלילה, המלאים בפעילות מינית מגוונת, מותר להיכנס רק מגיל 18.

 

במציאות המתירנית עד כדי הגזמה של האינטרנט, לא כולם ממלאים את הכללים האלה, מה שהופך את נוכחותם של נציגי החוק להכרחית. בינתיים רק ב"תפוז" נוסדה מערכת שיטור מסודרת. "זה רעיון מצוין", אומרת ריקי כהן, מנהלת הקהילות ב- ynet .

 

"לפני כמה חודשים חשבתי שכדאי לייסד משהו כזה, אבל זה נתקל בהתנגדות מצד הגולשים והחלטנו לדחות את זה. בינתיים מנהלי הפורומים אחראים על שמירת הסדר, והם רשאים למחוק תכנים. מי שיכול לחסום כניסה זו רק אני או אנשים מעלי". גם בוואלה! מנהלי הפורומים הם האחראים על שמירת הסדר.

 

יש לציין, שביחידה הארצית לחקירות הונאה של המשטרה פועלת יחידה לחקירת עבירות מחשב. בנוסף הוכשר מערך נרחב של חוקרי מחשב מיומנים, המטפל בנושא במקביל במחוזות המשטרה השונים. כל היחידות האלה מבצעות פעולות איסוף וחקירה בתחום פעולות המחשב. בין השאר: הצלת חיים ברשת, הונאה, פדופיליה, פירסום הימורים ברשת ועוד.

 

בין המשטרה לער"ן

 

המתנדבים של "פוליס" משוטטים במרחבי האתרים של "תפוז" בניסיון לעלות על עקבותיהם של פורעי חוק. במקרים רבים פונים אליהם גולשים ומתריעים על תופעות לא הולמות.

 

"כשיש מקרה כזה אני מציג את עצמי ומבקש מהגולש שיפסיק", אומר "פוליס 18". "אם הוא ממשיך, הוא מורחק מהפורום או מהבלוג. כל מקרה כזה מתועד על ידי צילום מסך ונשמר בתיקייה מיוחדת".

 

האוטוסטרדות של הרשת מלאות בגולשים שמנסים להזיק לזולתם ובכאלה שעלולים להזיק לעצמם, מה שהופך את יחידת "פוליס" לגוף שמשלב בין המשטרה לער"ן. איומים פומביים בהתאבדויות הם תופעה מוכרת, גם אם לא תמיד עומדת מאחוריהם כוונה אמיתית.

 

ארכיון של סטיות

 

משימה נוספת של "פוליס" היא לאתר את הפדופילים האורבים מאחורי כינויים תמימים כמו "פינוקיו" או "טינקי ווינקי" ומנסים לפתות ילדים. "פוליס 18" שולף מתיקייה מיוחדת, המתפקדת כארכיון דיגיטלי של סטיות, שידור מתועד שבו מנסה גבר מבוגר לפתות נערה בת 14 להצטרף אליו ל"מסיבה".

 

במילים נוטפות צוף, גם אם בעברית שגויה, מנסה הגבר לשדל את הנערה להתפשט מולו. "אני בן 35", אומר לה האיש, שנראה בצילום המסך כמי שעבר מזמן את ה-50. "את נשמעת מה זה חמודה". ליתר ביטחון הוא מזהיר אותה מהנוכחות האפשרית של "פוליס".

 

לרוע מזלו הנערה פונה בעצמה בבקשת עזרה, והמשדל מוצא את עצמו נחסם ל-99 יום, אם כי רוב הסיכויים שהוא לאתר הרבה יותר מוקדם תחת כינוי חדש.

 

חייבים להיות כללים

 

יש דוגמאות עצובות יותר. "לא מזמן הבחנתי בנער בן 14 מאונן בשידור חי", מספרת "פוליס 36". "קשה להאמין, אבל דברים כאלה קורים הרבה".

 

וכדי להדגים היא שולפת מתיקיית הסטיות צילום מסך של ילדה בת 12, המסתתרת תחת הכינוי "דרדסית מגנובית", עירומה לחלוטין מול חרמני כל העולם, מנסה לשדל מעוניינים. "מקרה כזה מאוד מתסכל", היא אומרת, "כי אתה לא יכול לעשות שום דבר בשביל לעזור. וזה לא מקרה בודד".

 

"האינטרנט הוא כלי תקשורת חופשי, שאין עליו רגולציה", אומר ניר אופיר. "אבל חייבים להיות כללים של מה מותר ומה אסור, כדי שאנשים ירגישו חופשיים להתבטא בלי להיות חשופים לאיומים". לדבריו, לא חסרים מתנדבים לשמש בתפקידי שיטור.

 

40 השוטרים שפועלים כיום גויסו מבין גולשים ותיקים, שמנהלי האתר הכירו מצ'טים ומפורומים קיימים. היסטוריית הגלישה שלהם נבדקת, כדי לוודא שלא מדובר בסוטים. בנוסף הם עוברים הכשרה מיוחדת, שניתנת על ידי מתנדבים של ארגון סה"ר (סיוע והקשבה ברשת), הנותן תמיכה לאנשים הסובלים מבעיות נפשיות דרך פורומים מסוימים, כדי שיהיו מסוגלים להתמודד עם איומים בהתאבדות.

 

שומרים על הסלבריטאים

 

שימוש בסמים בשידור חי – כולל מריחואנה וחשיש – אסור בתכלית האיסור, כך שמי שרוצה להפריח עשן מוטב לו להסתיר את המקור המגולגל הרחק מעין המצלמה. גולשים רבים בוחרים להציג בפירוט את תהליך הכנת הג'וינט בשידור, רק כדי למצוא את עצמם נחסמים מיד.

 

"חשפנו כמה מקרים שבהם אנשים סחרו בסמים דרך האתר", אומרת "פוליס. 36". "אחד ניהל כאן עסק שלם – עם כדורים, קרטונים, הכל. העברנו את הפרטים שלו למשטרה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גלעד קוורלצ'יק
פוליס 18 ופוליס 36. יחידה מיוחדת
צילום: גלעד קוורלצ'יק
מומלצים