שתף קטע נבחר

מנועי חיפוש: ראש בראש

לא על הגוגל לבדו יחיו המחפשים הישראלים: גם מנועי החיפוש של MSN ,A9 ויאהו! מבינים עברית ומציבים אלטרנטיבה ראויה. מבחן הביצועים מלמד כי A9 מציע מימשק נוח, גוגל מטביע אותנו במאות קישורים, MSN מאכזב ויאהו! לא תמיד ממוקד. אף אחד מהם לא מציג בקביעות מידע רלוונטי

אם תשאלו את רוב הגולשים בישראל, הם יאמרו לכם שהם משתמשים במנוע חיפוש אחד – הגירסה העברית של גוגל. האם הבחירה הזו מוצדקת? גוגל רחוק מלספק תוצאות מושלמות, ובשנתיים האחרונות מתחריו מצמצמים פערים. שניהם מהם לכל הפחות – MSN ויאהו! – מאפשרים גם לחפש בעברית.

 

משקיעים זהירים לעולם אינם שמים את כל הביצים בסל אחד, ומה שנכון לשוק ההון, נכון גם לגבי חיפוש מידע. אך האם יש מנוע חיפוש שיכול לשמש תחליף ראוי לגוגל, בייחוד כשמדובר בחיפוש בעברית? העמדנו את גוגל במבחן מול המתחרים – MSN, יאהו! ו-A9 – בחיפוש עברית ואנגלית. התוצאות לפניכם.

 

מה בדקנו

 

  • רלוונטיות. בדקנו את הרלוונטיות של תוצאות החיפוש ועדכניותן – קרי, עד כמה התוצאות קשורות לשאילתה שהקלדנו. בדקנו רק את דף התוצאות הראשון – בהנחה שרוב המחפשים אינם ממשיכים לדפים הבאים. התעלמנו מכמות התוצאות לכל חיפוש, מאחר ואינה מדד איכותי.

 

  • עדכניות. האם מנוע החיפוש "יודע" על ההתפתחויות האחרונות בתחום החיפוש שלנו?

 

  • מהירות. בתור מחפשים שאצה להם הדרך לתשובה המיוחלת, אפילו כמה שניות נראות לנו כמו נצח. אחת מהדרישות הבסיסיות שיש להן ממנוע החיפוש שלנו היא המהירות. אין לנו זמן להמתין.

 

  • נוחות הממשק. גם התוצאות המדויקות ביותר עלולות להיבלע בתוך ממשקים שאינם מעוצבים באופן ידידותי די הצורך.

 

המתמודדים

 

גוגל – לצורך הבדיקה חיפשנו בגירסה העברית של גוגל.

 

MSN  – המתחרה העיקרי של גוגל, גם בעברית.

 

Yahoo! – בניגוד לשני המתחרים הגדולים, למנוע החיפוש של יאהו! אין גירסה עברית, אך הוא יודע לחפש בעברית לא פחות טוב.

 

A9 – מנוע החיפוש של אמאזון מתבסס על גוגל אך מוסיף לו יכולות מתקדמות.

 

המבחן

 

בשלב ראשון, חיפשנו מהי העיר הכי מאוכלסת בישראל כך: "העיר המאוכלסת בישראל" ו"העיר הגדולה בישראל" בעברית ו"Israel largest city". כל בקשות החיפוש ללא מרכאות.

 

בשלב שני, ביקשנו לדעת מי הם הישראלים שזכו עד היום בפרס הנובל. בעברית :"ישראלים שזכו בפרס נובל". באנגלית: "Israeli Nobel Prize Winners". כל בקשות החיפוש ללא מרכאות.

 

גוגל

 

רלוונטיות ועדכניות

 

חיפוש "העיר הגדולה בישראל" הניב רק תוצאה רלוונטית אחת. כשחיפשנו "העיר המאוכלסת בישראל" בעברית, רק ארבע התוצאות הראשונות היו רלוונטיות וסיפקו את התשובה המבוקשת – ירושלים.

 

הן אף סיפקו לנו מידע סטטיסטי והפנו למידע נוסף. עם זאת, התוצאה השנייה והשלישי הפנו לקישור זהה. חיפוש באנגלית הביא להצגת התשובה המבוקשת בראש הדף – מבלי שנתבקש ללחוץ על קישור כדי לקרוא הלאה. רבים מבין הקישורים בדף התוצאות הראשון באנגלית רלוונטיים לחיפוש.

 

בחיפוש "ישראלים שזכו בפרס נובל" בעברית מתקבלות עשרות תוצאות רלוונטיות, בהן שלוש התוצאות הראשונות. חיפוש הביטוי באנגלית מפנה לדף תוצאות עם המידע המבוקש, אם כי אינו כלול בין 10 הקישורים הראשונים ומחייב את המחפש "לחפור".

 

בחיפוש בעברית של "העיר הגדולה בישראל", התוצאה הראשונה כללה נתונים מ-2005 והתוצאה השנייה התבססה על נתונים מ-2004. בסך הכל, עדכני למדי. חיפוש ישראלים שזכו בפרס נובל מביא בתוצאות הראשונות מידע על הזוכים האחרונים - פרופ' ישראל (רוברט) אומן, שזכה בפרס נובל לכלכלה, והפרופ' אהרן צ'חנובר ואברהם הרשקו, שזכו בפרס נובל לכימיה.

 

מהירות

 

0.20-1.11 שניות בעברית, 0.27 שניות באנגלית

 

נוחות הממשק

 

גוגל לא עושה עבודה טובה בכל הנוגע להפניה של המחפש לתוצאות חיפוש רלוונטיות שעשויות להסתתר מעבר לדף הראשון ואף בחצי התחתון של הדף הראשון. לפיכך, כל תוצאות החיפוש שאינן בין 20 הקישורים הראשונים עלולות להיות בלתי נגישות למחפש.

 

אמנם, יש אפשרות לעבור למסך החיפוש המתקדם ולהיעזר באפשרויות המוצגות שם, אך דרך זו פחות אינטואיטיבית ונוחה למחפש. תצוגה בצורה של אשכולות (clusters), המציגה למשתמש נושאים הקשורים לחיפוש ומסייעת לו לצמצם את מספר התוצאות ולכוונן את החיפוש עשויה הייתה לפתור בעיה זו.

 

ציון:

 

MSN

 

רלוונטיות ועדכניות

 

כשמחפשים "העיר המאוכלסת בישראל" מתקבלת רק תוצאה רלוונטית אחת – במקום הראשון. במקום השני והשלישי מפנים הקישורים לנתונים על חיפה, ברביעי על קלן ובחמישי על בית שמש. ככל שיורדים מטה ברשימת התוצאות, הקישורים מאבדים כל קשר עם בקשת החיפוש.

 

כשחיפשנו "העיר הגדולה בישראל" לא קיבלנו ולו תוצאה רלוונטית אחת. החיפוש באנגלית מתגלה כמאכזב אף יותר – התוצאה הראשונה מפנה למדריך תיירות של חיפה (!), ורוב הקישורים אינם רלוונטיים כלל לנושא החיפוש.

 

חיפוש "ישראלים שזכו בפרס נובל" מביא לתוצאות מעודדות בהרבה. התוצאה במקום הראשון מפנה לרשימה של ישראלים שזכו בפרס, ורוב הקישורים בדף הראשון רלוונטיים לחיפוש הזה. גם החיפוש באנגלית מציג קישורים רלוונטיים, אם כי רובם מפנים לידיעות חדשותיות העוסקות רק בזוכים האחרונים בפרס ולא לרשימה מלאה.

  

מהירות

 

0.24-0.45 שניות בעברית, 0.1 שניות באנגלית.

 

נוחות ממשק

 

חלון "בונה שאילתות" שנפתח בלחיצה אחת בדף החיפוש של MSN מאפשר לכוונן את תוצאות החיפוש על פי רמת הפופולריות של הקישורים, רמת העדכניות, התאמה מדויקת או מקורבת, תוצאות חיפוש לפי איזור גיאוגרפי (למשל, ניתן להציג תוצאות חיפוש מישראל בלבד). שימושי למדי.

 

ציון:

 

!Yahoo

 

רלוונטיות ועדכניות

 

גם יאהו! התעקש להפנות לחיפה בראש דף התוצאות של החיפוש "העיר המאוכלסת בישראל". שאר התוצאות גם לא היו רלוונטיות במיוחד. כשמחפשים "העיר הגדולה בישראל" התוצאות מעודדות יותר, ושני הקישורים הראשונים מפנים למאמרים העוסקים בירושלים.

 

החיפוש באנגלית אינו טוב יותר. ההפך – התוצאה הראשונה מפנה אותנו לרכישת פוסטר של תל אביב – "העיר הגדולה בישראל". קישורים רלוונטיים יותר מסתתרים רק במקום ה-8 וה-9.

 

בחיפוש "ישראלים שזכו בפרס נובל" המצב טוב בהרבה – הקישור הראשון מפנה לרשימה מלאה של הזוכים וכל 10 התוצאות בדף הראשון רלוונטיות לחיפוש. גם החיפוש באנגלית שומר על קשר עם בקשת החיפוש, אם כי רוב התוצאות בדף הראשון מתייחסות לישראלים שזכו לאחרונה בפרס ואינן מפנות לרשימה המלאה.

 

מהירות

 

0.23-0.34 לחיפוש באנגלית, 0.27-0.74 לחיפוש בעברית.

 

נוחות ממשק

 

אין דרך נוחה לסנן את התוצאות מלבד מעבר לדף אפשרויות החיפוש המתקדמות.

 

ציון:

 

A9.com

 

רלוונטיות ועדכניות

 

חיפוש "העיר המאוכלסת בישראל מובילה למסקנה ש-A9.com

לפחות בחיפוש בעברית. התוצאה הראשונה מפנה, משום מה, למידע על בית שמש, רק התוצאה השנייה מפנה למידע סטטיסטי על ירושלים ושאר התוצאות בדף אינן רלוונטיות.

 

דווקא התמונה המוצגת בדף (תוצאות חיפוש בתמונות מוצגות לצד תוצאות הטקסט ב-A9) היא של ירושלים. חיפוש "העיר הגדולה בישראל" לא משפר את המצב, ותוצאה הרלוונטית הראשונה מוצבת במקום התשיעי בדף התוצאות.

 

התוצאה הראשונה בחיפוש Israel largest city מפנה לדף לא מעודכן במיוחד ובו נתוני האוכלוסייה בערים הגדולות בישראל. עוד בדף התוצאות: קישורים כלליים בנושא ישראל ותל אביב.

 

כשמחפשים "ישראלים שזכו בפרס נובל" שתי התוצאות הראשונות רלוונטיות מאוד, וגם התוצאות שבאות אחריהן מתייחסות לנושא. בחיפוש Israeli Nobel Prize Winners, התוצאה הראשונה מפנה דווקא לרשימה של היהודים שזכו בפרס, ותוצאות אחרות מתייחסות לישראלים שזכו לאחרונה בפרס.

 

מהירות

 

A9.com לא מציג את זמן החיפוש, אם כי אינו איטי יותר ממנועי החיפוש האחרים שנבדקו.

 

נוחות ממשק

 

כאן בא לידי ביטוי היתרון של A9.com לעומת גוגל: אפשר, בעזרת בחירה באפשרויות המוצבות באופן קבע בראש הדף, לחפש במגוון מאגרים נוספים – מנוע חיפוש בלוגים, האנציקלופדיה החופשית ויקיפדיה, ספרים ועוד. כל חיפוש חדש יתווסף כטור חדש למסך הראשי, וכל הטורים יוצגו בדף אחד. עם זאת, כדי לסנן את תוצאות החיפוש ברשת אין ברירה אלא לעבור לדף החיפוש המתקדם.

 

ציון:

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים