שתף קטע נבחר

 

הפריימריז בעבודה: מעל 55 אחוזים הצביעו

117 אלף חברי מפלגת העבודה בורחים היום את הרכב הרשימה לכנסת הבאה. ח"כ הרצוג וח"כ פינס לוטשים עיניים למקום השני, הביטחוניסטים נלחמים על מקום בעשירייה הראשונה ובמשבצת הנשים נראה שיולי תמיר, שלי יחימוביץ' וקולט אביטל ייגרפו את המקומות הראשונים. ועדיין לא נפתרה שאלת המיליון דולר: האם ישוריין אהוד ברק?

במזג אוויר חורפי וכשהסקרים מנבאים התרסקות, בוחרים 117 אלף חברי מפלגת העבודה את הרכב רשימת המפלגה לכנסת הבאה. 354 הקלפיות שברחבי הארץ נפתחו בשעה 9:00 בבוקר, וישארו פתוחות במשך 12 שעות.

 

מתפקדי העבודה יוכלו לבחור את המועמדים המועדפים עליהם מקרב 91 מתמודדים, שעשו בשבועות האחרונים מאמצים גדולים להיכנס לרשימה ולכנסת. בשל מצבה העגום של העבודה בסקרים, המאבק על המקומות הריאליים גדול, והוא גורר אינספור שמועות על דילים, רשימות חיסול ורשימות מומלצים. נכון לשעה 20:30 הצביעו למעלה מ-55 אחוזים מבעלי זכות הבחירה.

 

המקום הראשון ברשימה מרכז מאבק בעיקר של שני "צעירים" בולטים: חברי הכנסת יצחק (בוז'י) הרצוג ואופיר פינס. שניהם מקווים להתברג במקום השני. הם ניהלו בשבועות האחרונים קמפיין אינטנסיבי ביותר, חרשו כל פינה בארץ, והשתתפו בעשרות מפגשים עם פעילים ומתפקדים מהדרום ועד הצפון.


הצביע בשדרות. עמיר פרץ    (צילום: אמיר כהן)

 

פורשי מערכת הביטחון הרבים שבמפלגת העבודה נאבקים על המקומות בעשיריה הראשונה. קרב אמיתי ניטש בין בנימין בן-אליעזר, הנושא עיניו אל מקום בשלישיה הפותחת לבין ראש השב"כ לשעבר, עמי איילון, הנחשב למקורב לעמיר פרץ. גם דני יתום, אריה עמית הטרי בפוליטיקה, אפרים סנה הוותיק וכמובן מתן וילנאי נלחמים בשדה הקרב הזה וכולם רוצים להיות ה"ביטחוניסט הבכיר" של העבודה. ההערכות הן שמישהו מהמועמדים הללו ימצא עצמו מחוץ לרשימה. השאלה כעת היא האם ישלם אחד הח"כים הוותיקים את המחיר או שיהיה מקום לכולם.

 

שמות מעניינים נוספים, שלא ברור איך יסיימו ובאיזה מקום את המרוץ: פרופ' אבישי ברוורמן, שסומן כשר האוצר של עמיר פרץ, קונסול ישראל לשעבר בניו-יורק, אלון פנקס, המקורב לאהוד ברק ולשמעון פרס, והמתלונן על כך שאנשיו של פרץ "הוציאו עליו חוזה". במסגרת הקמפיין שניהל, לא חסך פנקס במילים קשות מפרץ, והאשים אותו בהפצת רשימות חיסול.

 

המאבק על שלוש המקומות המשוריינים לנשים הציתו מאבק מעניין, כאשר בעבודה מעריכים כי יולי תמיר, שלי יחימוביץ' וקולט אביטל יזכו במקומות המשוריינים הראשונים (מקומות 5, 9 ו-12 ברשימה). בשעה זו, קשה לצפות מי תצליח להתברג כאשה הרביעית ברשימה ולזכות במקום ה-15 ברשימה, הסוגר למעשה את הרשימה הארצית. אורנה אנג'ל, מקורבתו של אהוד ברק, נדיה חילו, המזוהה עם אנשי פרץ ועינת וילף, המזוהה עם שמעון פרס, הן שתי הדמויות המובילות המתמודדות על המשבצת האחרונה. שמות נוספים במאבק זה: רות דיין, הנתמכת על-ידי בן-אליעזר, וכן עו"ד רותי אגמון. 

 

בימים האחרונים פשטו אינספור שמועות אודות רשימות חיסול ומומלצים למיניהם, המופצים על ידי תומכיהם של אישים בולטים במפלגה, ואף מחוצה לה. הרשימות שזורעות בהלה בקרב המתמודדים הן אלו של היושב ראש, עמיר פרץ, שנהנה מכוח רב בקרב המתפקדים, בשל מפקד הענק שערך בטרם קיום הפריימריז לראשות המפלגה. בימים האחרונים הופצו רשימות מאיימות נוספות, שלכאורה הוכנו על ידי אנשיו של אהוד ברק מחד, ותומכיו של שמעון פרס מאידך. כמו כן, רשימות מומלצים שונות החלו לצוץ, כאלו שהוכנו על ידי קבוצות לחץ שונות במפלגה, קבוצות מאורגנות במגזרים וכן באירגונים כאלה ואחרים, כמו ועדי העובדים הגדולים וההסתדרות.  

 

נושא השיחה החם במסדרונות בית העבודה הוא "הדיל הענק", כפי שמגדירים אותו במפלגה, בין בנימין בן אליעזר ועמיר פרץ. על פי ההסכם בין שני האישים, יתמכו אנשיו של פרץ בבן אליעזר, ואילו בן אליעזר יפעל למען בחירתם של נתמכי פרץ ברחבי הארץ. יש המייחסים לחיבור בין שני האישים גם כוונה לחסום ניסיון אפשרי להחזיר את ברק לתמונה ולשריין אותו במקום ריאלי ברשימה, כפי שרבים מקווים ומצפים. בעבודה אומרים כי פרץ קשר עצמו לבן אליעזר תוך תכנון שקול וראייה ארוכת טווח, ליום שלאחר הבחירות הכלליות. בכירים בעבודה אמרו כי "לאחר הבחירות, עמיר ירצה להשלים את ההשתלטות על המפלגה, ולמנוע ניסיון הדחה על ידי מוסדות המפלגה. לכן, הוא יהיה זקוק לבן אליעזר כדי לפרז את המוסדות (המרכז והוועידה, א.ש.), ולבנות אותם מחדש במהרה".  

 

מזכ"ל העבודה, ח"כ איתן כבל, דאג להפריך בימים האחרונים את השמועות על רשימות החיסול שצצו כפטריות אחרי הגשם. כבל אמר כי שיטת ההצבעה במפלגה, המונה כ-117 אלף מתפקדים, לא מאפשרת לדילים ולרשימות חיסול להצליח. פרץ התייחס במסיבת עיתונאים לאפשרות שמתנגדיו "יחוסלו": "שמעתי על רשימות חיסולים ואני רוצה להבהיר: החיסול היחיד שעליו אני חולם זה חיסול העוני בישראל. אני פונה לכל החברים לא להתחשב בשום דיל".

  

קרבות קשים יתנהלו במחוזות המחזיקים במקומות משוריינים. כך למשל, בקיבוצים (מקום 16 ברשימה), נלחמת ח"כ אורית נוקד על חייה הפוליטיים מול אריה ברושי, הנחשב ליריב קשה. קרב אחר מתנהל במגזר הערבי (מקום 19 ברשימה), שם נאבקים ח"כ ראלב מג'אדלה וח"כ לשעבר נואף מסאלחה, המזוהה עם פרץ. "זה קרב שלא לוקחים בו שבויים", אומרים גורמים במפלגת העבודה.

 

השאלה הגדולה: האם אהוד ברק ישוריין?

 

קרב עיקש לא פחות מתחולל במגזר השכונות, שם מנסה יורם מרציאנו, יועצו לשעבר של שמעון פרס, לשלוח הביתה את ח"כ אלי בן-מנחם הוותיק. השניים האשימו זה את זה בדיווחי כזב לוועדת הבחירות של המפלגה בעניין מקום מגוריהם של יריבם. זאת, במטרה לערער על זכותו להתמודד על מקום במשבצת השכונות (מקום 18 ברשימה). במגזר הצעירים לא ברור מי מבין ששת המתמודדים יזכה בכל הקופה. המועמדים חרשו את השטח וניהלו קמפיין אינטנסיבי בניסיון להיכנס בפעם הראשונה לרשימה (מקום 27 ברשימה).

  

התוצאות צפויות לזרום לאחר סגירת הקלפיות ובמהלך הלילה למרכז המידע שיוקם בבית ברל בכפר סבא. התוצאות הסופיות יתפרסמו ברביעי לפנות בוקר, בתנאי שלא יהיו תקלות בלתי שגרתיות. בעבודה נערכו מראש על מנת למנוע זיופים בקלפיות וציידו אותן במנעולים מקודדים, והכינו טפסי הצבעה מיוחדים, כדי למנוע את זיופם. הטפסים יבדקו בשיטה ממוחשבת בחברת טלדור.

 

השאלה הגדולה המלווה את מערכת הבחירות הזו היא שאלת צירופו של ראש הממשלה לשעבר, אהוד ברק, לרשימה במקום משוריין. עד כה, הניסיונות לגשר על הפערים בין ברק לפרץ עלו בתוהו, ובתקופה האחרונה ישנו נתק בולט בין השניים. פרץ אמר בהתייחס לשאלה האם הוא מתכוון לשריין את ברק: "אין בכוונתי ליזום שום מהלך בזמן הפריימריז, אך לאחר מכן אבחן את חיזוק מפלגת העבודה בכוחות נוספים מבפנים ומבחוץ". 

 

בסביבתו של ברק פסימיים לגבי אפשרות צירופו של ראש הממשלה לשעבר, אך לא סוגרים את הדלת: "הכדור בידיים של עמיר". הדעות במפלגת העבודה בעניין התנהלותו של פרץ בפרשה זו חלוקות. יש המאמינים כי פרץ עדיין לא החליט כיצד לנהוג, והוא חושש שצירופו של ברק לרשימה יתפרש כאות חולשה מצידו, לנוכח מצבו הקשה בסקרים. גורמים אחרים טוענים שפרץ דווקא התכוון לעשות מאמץ וליצור שיתוף פעולה עם ברק, אולם מדובר בעניין של תזמון, ו"ייתכן שהוא אכן יפעל בעניין זה לאחר הפריימריז".


פורסם לראשונה 17/01/2006 00:55

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלי אלגרט
העבודה מצביעה. פרץ
צילום: אלי אלגרט
צילום: ירון ברנר
אין רשימות חיסול. כבל
צילום: ירון ברנר
צילום: תומריקו
ברק ישוריין?
צילום: תומריקו
צילום: רויטרס
היועצים של פרץ, סנטלי גרינברג וג'רמי רוזנר
צילום: רויטרס
מומלצים