שתף קטע נבחר

צילום: אמיר כהן

העימות בעמונה: שוטר נפצע קשה מאוד

ב-10:00 פרצו אלפי שוטרים וחיילים למאחז. אלפי פעילי ימין התבצרו על הגגות ויידו אבנים לעבר כוחות הביטחון. בצהריים החלו כוחות הביטחון להרוס את הבית הראשון במאחז. הפינוי מלווה בעימותים קשים, שבהם נפצעו עשרות מתנחלים, חיילים ושוטרים. אחד השוטרים נפצע באורח קשה מאוד במהלך העימותים

עימותים קשים ונפגעים רבים בפינוי המאחז עמונה: מעט לאחר השעה 12:00 בצהריים (יום ד') החל דחפור להרוס את המבנה הראשון מבין תשעת המבנים במאחז הבלתי חוקי עמונה. פינוי המאחז מלווה בעימותים קשים. שוטר נפצע בצהריים באורח קשה מאוד בעימותים ואיבד את הכרתו. הוא פונה במסוק לבית חולים. לבית החולים הדסה עין כרם מובהלים עשרות פצועים מעמונה, רובם במסוקי חיל האוויר. 

 

המשטרה השלימה בצהריים את פינויים של שלושה מתוך תשעת המבנים. מפקד כוח הבידוד, ניצב משנה רוני אוחנה, אישר להרוס את הבית הראשון, לאחר שנותק משם החשמל. בתוך כך, הורה המפכ"ל להזרים עוד 1,400 שוטרים לעמונה על מנת לתגבר את כוחות הביטחון שפועלים במקום. בצהריים הגיע אלוף פיקוד מרכז, יאיר נוה, למתחם בתי הקבע בעמונה. עשרות צעירים התקהלו סביבו וקראו לעברו קריאות גנאי, בהם :"פושע" ו-"אני לא מתגייס לצה"ל".

 

 

התמונות הקשות. באדיבות ערוץ 2

 

החלטת בג"ץ לאשר את פינוי המאחז נתנה אור ירוק הבוקר לחידוש המאבק האלים. בשעה 10:00 פרצו אלפי שוטרים וחיילים למאחז. אלפי פעילי ימין התבצרו על הגגות וחלקם יידו אבנים לעבר כוחות הביטחון, שנעזרו בסולמות ובדחפורים לעלות על הגג. משאית לפיזור הפגנות התיזה זרנוקי מים וצבע אל הגגות. עשרות מתנחלים נעצרו. 

 

מייד עם החלטת בג"ץ, החלו הכוחות לנוע לעבר המאחז באגרסיביות, כשמנגד אלפי בני נוער נקראו להתבצר בבתים ועל הגגות. צוותי מד"א טיפלו ב-40 פצועים באורח קל, מקרב כוחות הבטחון ומקרב המתנגדים לפינוי. ח"כ אפי איתם נחבל בראשו ומצבו מוגדר קל עד בינוני וח"כ אריה אלדד שבר את ידו והתעלף. השניים הובהלו לבתי חולים בירושלים. הכוחות השתמשו בפרשים ובאלות על מנת לפנות את פעילי הימין מהגגות. השוטרים החזיקו בידיהם מגינים וחבשו קסדות, כדי להתגונן מפני אבנים.

 


שוטרים מול פעילים. צילום: אמיר כהן

 

חיל האוויר הזניק מסוק מסוג ינשוף לאזור עמונה, על מנת לפנות את הפצועים לבתי החולים. בחיל האוויר הוכרזה כוננות להזנקת מסוקים נוספים, לפינוי פצועים במקרה הצורך.

  

אלפי שוטרים הקיפו את הבתים בשרשרות אנושיות, כשברקע נשמעו צפירות עולות ויורדות. חלק מהפרשים שניסו לפרוץ פנימה נאלצו לסגת אחורה לאחר שמתנחלים חסמו בגופם את הדרך. כוחות משטרה ויס"מ הודפים בכוח את המתנחלים שעומדים מסביב למבני הקבע בעמונה. המתנחלים שהתבצרו על הגגות השליכו אבנים, מים וצבע לעבר הכוחות.  

 


הריסות עמונה. צילום: אמיר כהן

 

כמה מהמתפרעים שמו עצמם לפני גלגלי טרקטור שניסה לפלס דרך לצורך הכנסת ניידת לפינוי הפגנות. מתנגדי הפינוי ישבו על הקרקע כדי לנסות למנוע את מעבר הכוחות. פעילי הימין עמדו בצידי הדרכים וקראו קריאות גנאי: "חשבתי שלמגב"ניקים יש כבוד". אחת המתנחלות קראה לאחד הפרשים: "דרכתם עלי בעבר. עכשיו אני בהריון. - בואו תדרסו אותי שוב".

 


אש בעמונה. צילום: אמיר כהן

  

ב-3:00 בלילה החל העימות הראשון כאשר צעדו שוטרים וחיילים לעבר הגבעה, ונחסמו בידי מתנחלים רבים. הכוחות התקדמו תוך שהם סופגים מטחי אבנים, שמן ומים. ממש כשהגיעו למאחז, ניתנה הפקודה לעצור ולהמתין להחלטת שופטי בג"ץ.

 

ההחלטה בבג"ץ התקבלה ברוב של שתי שופטות - איילה פרוקצ'יה ועדנה ארבל - מול השופט אליקים רובינשטיין. השופט רובינשטיין הוציא לפנות בוקר צו ביניים המונע את הריסת מבני הקבע במאחז עמונה עד לפסיקה הבוקר. זה קרה לאחר שחנן פורת הגיע הלילה לביתו של רובינשטיין, שהיה השופט התורן, והגיש את העתירה. 

 


ההתבצרות. צילום: רויטרס

  

בשעה 8:00 התייצבו בכירי הפרקליטות הצבאית וראשי המתנחלים באולם הדיונים. עיניהם העייפות העידו יותר מכל על הלילה הארוך שעבר עליהם. הפרקליטות שלחה את מנהלת מחלקת הבג"צים עו"ד אסנת מנדל, ואת הפרקליט הצבאי הראשי, אבי מנדלבליט, ועוד שורת פרקליטים.

 

המתנחלים הופיעו גם הם בייצוג מרשים: יו"ר מועצת יש"ע, בנצי ליברמן, זאב חבר (זמביש) וחנן פורת. עו"ד דוד רותם, המייצג את תושבי עמונה, הגיש את העתירה בכתב יד על נייר צהוב. "רצינו להגיע להסדר כמו בשוק הסיטונאי בחברון. אין עניין ציבורי או חוקי בהריסת המבנים", אמר לשופטים. הוא סיפר שהוצע ליועץ המשפטי לממשלה שתשעת המבנים בעמונה יועברו לאדמות מדינה בעופרה הסמוכה. לדברי רותם, מזוז אמר כי: "ההצעה נראית לו סבירה". בפרקליטות דוחים את הדברים וטוענים שמזוז מעולם לא אמר את זה.  


מתנגדות הפינוי בעמונה (צילום: איי.פי)

 

השופטת פרוקצ'יה אמרה בדיון: "מאז יולי, כשהוצא צו הביניים בעתירה של שלום עכשיו נגד עמונה, היה ידוע לאנשי עמונה שהריסת המבנים צפויה והשאלה היתה רק מתי. מדוע צריך לחכות ליום האחרון לריכוז הכוחות בשטח ורק אז לבוא בהצעות שאולי יפות אבל העיתוי הוא מאוד מאוד קשה. מדוע אנחנו צריכים הבוקר לשבת פה, במקום שכל העניין הזה היה מטופל כבר לפני ארבעה חודשים. את כל המהלך הזה צריך היה לעשות לפני כמה חודשים כשעוד לא היה מועד קונקרטי לפינוי".

 

מנהלת המחלקת הבג"צים אסנת מנדל אמרה: "המתנחלים אכן מימשו את הבטחתם: 15 איש מכוחות הביטחון נפצעו. המאבק הבלתי חוקי נמצא בעיצומו". מנדל הבהירה כי הצעת המתנחלים אינה מקובלת על איש בדרג המדיני ובדרג הביטחוני וכבר לפני כחודשיים היא הועלתה ונפסלה על ידי הרמטכ"ל ושר הביטחון. "יש פה ניצול לא ראוי של המצב, זו התנהגות שמעידה על אי ניקיון כפיים", אמרה מנדל.  

 

חנן פורת אמר: "אנחנו אומרים לא לאלימות, ולא לזריקת אבן בשום מחיר. אבל צריכים לראות את המציאות: כשהפצעים של גוש קטיף עוד מדממים, איננו יכולים ליטול אחריות לגבי כל אדם, ילד ונער. יש לנו אחריות עצומה למצוא כל דרך כדי שלא יהיה שבר".    

 

מפכ"ל המשטרה, רב ניצב משה קראדי, קיים לפנות בוקר התייעצויות והערכות מצב עם סגל הפיקוד הבכיר של המשטרה והחליט לתגבר ב-1,200 שוטרים את הכוח שפועל במאחז עמונה. זאת בנוסף לכ-6,000 השוטרים, שוטרי מג"ב והחיילים הקיימים. המשטרה עלתה הבוקר לכוננות שיא בכל רחבי הארץ.


פורסם לראשונה 01/02/2006 09:16

 

בהכנת הידיעה השתתפה טל רוזנר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפינוי האלים
צילום: גיל יוחנן
צילום: גיל יוחנן
ח"כ איתם. פצוע בעימותים
צילום: גיל יוחנן
צילום: ערוץ 10
העימות האלים בעמונה
צילום: ערוץ 10
צילום: איי פי
מאבק מתמשך בעמונה
צילום: איי פי
צילום: איי פי
המאבק בעמונה
צילום: איי פי
אלפי בני נוער הגיעו למאחז
צילום: איי אף פי
ההתבצרות
צילום: רויטרס
מומלצים