שתף קטע נבחר

הארכת יום העסקים בבנקים - מה המשמעות?

בעוד שלושה שבועות תיכנס לתוקף ההוראה של בנק ישראל המאריכה את יום העסקים בבנקים לשעה 18:30, במקום 15:00 עד כה. אין הכוונה שהבנקים יהיו פתוחים מעכשיו רצוף עד הערב, אבל בכל זאת איך זה ישפיע עלינו?

החל מ-21 בפברואר תיכנס לתוקף ההוראה של בנק ישראל המאריכה את יום העסקים בבנקים לשעה 18:30, במקום 15:00 עד כה. בימי שישי וערבי חג יום העסקים יסתיים בשעה 14:00. 

 

האם זה אומר שסניפי הבנקים יהיו פתוחים רצוף עד 18:30?

 

לא. אין בהכרח חפיפה בין יום עסקים בנקאי לבין יום פעילות בנקאי, ולכן אין משמעות ההוראה שסניפי הבנקים יהיו פתוחים מעתה עד 18:30.

 

אם כך, האם שעות פעילות הסניפים בבנקים ישתנו בכלל?

 

בחלק מהמקרים כן. עד כה רק בנק לאומי הודיע על שינויים צפויים בשעות הפעילות. שאר הבנקים יבדקו בתקופה הקרובה מה המשמעות של ההוראה מבחינת הרגלי ההגעה של הלקוחות לסניפים. במידת הצורך, ייתכן ויודיעו על התאמות בשעות הפעילות.    

 

מה יהיה בבנק לאומי מעתה?

 

בלאומי הודיעו כי הסניפים העובדים בפיצול ייסגרו בימי ראשון, שלישי ורביעי (ימים ללא פיצול) בכשעה מאוחר יותר - 14:15. חלק מהסניפים - אלו שאינם פתוחים בימי ראשון - יהיו פתוחים בימים אלה עד 15:00 (במקום 14:00).

 

בימי הפיצול (שני וחמישי) יעבדו הסניפים מ-16:00 ועד 18:15, במקום מ-16:30 ועד 19:00. בבנק מסבירים כי הקדמת הסגירה נובעת מהעובדה שיום העסקים נגמר ב-18:30.

 

בימי שישי הסניפים ייסגרו חצי שעה מאוחר יותר - עד 12:30. הסניפים העסקיים, העובדים ללא פיצול, יסגרו מעתה שעה מאוחר יותר - ב-15:45, וייפתחו ב-9:00 בבוקר.

 

מה בדיוק המשמעות של הארכת יום העסקים?

 

משמעות הדבר היא שמעתה לא יהיה הבדל בין ביצוע פעולה בחשבון הבנק בשעות הבוקר לבין ביצוע בשעות אחר הצהריים של אותו יום. עד כה, פעולה שנעשתה בחשבון (למשל הפקדת צ'ק) לפני השעה 15:00 קיבלה ערך של אותו יום, ואילו פעולה שנעשתה לאחר מכן קיבלה ערך של היום למחרת.  

 

מה לגבי פעולות שלא מבוצעות בדלפק? למשל הפקדת צ'ק בתיבת השירות?

 

פעולות במכשירים האוטומטיים, כמו משיכה מכספומט או הפקדה אלקטרונית של צ'קים, שיבוצעו עד 18:30 יירשמו ביום העסקים הנוכחי. מעבר לשעה זו - הפעולות יקבלו ערך של יום העסקים הבא.

 

לגבי תיבות השירות להפקדה עצמית (ידנית) של צ'קים - ההפקדות יירשמו ביום העסקים בהתאם לשעות הפעילות של הסניף. בכל מקרה, על פי הוראת המפקח על הבנקים, הבנק מחוייב החל מ-21 בפברואר, לשים שילוט ליד תיבות השירות והמכשירים האוטומטיים, המציין עד איזו שעה ניתן לבצע פעולות שיירשמו באותו יום. 

 

מה עוד נכלל בהארכת יום העסקים? 

 

במסגרת הרפורמה של הארכת יום העסקים, התארך המסחר בבורסה עד השעה 17:30, החל מ-1 בפברואר (במקום 17:15 עד כה). מדד המחירים לצרכן, המתפרסם מדי 15 בחודש, יפורסם בשעה 18:30 במקום ב-17:00.  

 

מה הרציונל מאחורי הארכת יום העסקים?

 

המהלך נועד לבטל את ההפרדה השרירותית שהיתה קיימת עד כה בין ביצוע פעולות עד הצהריים, לעומת פעולות שהתבצעו אחר הצהריים, וכמו כן כדי ליצור יותר חפיפה והתאמה בין השעות בהן נרשמות הפעולות בבנקים לבין הפעילות העסקית במשק והפעילות בבורסה. 

 

מעבר לכך, המהלך הוא חלק מרפורמה כוללת שמוביל בנק ישראל בנושא מערכת התשלומים והסליקה בבנקים. הרעיון הוא להביא בשנים הקרובות לידי כך שפעולות המבוצעות בחשבון, כמו העברות מבנק לבנק, או הפקדות צ'קים, יבוצעו בזמן אמת. זאת להבדיל מהמצב כיום, בו מערכת הסליקה לא נעשית בזמן אמת, ועסקאות כספיות נעשות בפיגור של 24 שעות לפחות.

 

הדבר יבוצע באמצעות מערכת חדשה (RTGS) שתבצע סליקה מתמשכת במהלך יום העבודה בזמן-אמת. הבנק המשלם ישלח למערכת הודעה על חיוב חשבונו וזיכוי חשבון של בנק מקבל ואם יש יתרה מספקת לתשלום הפעולה תבוצע, סופית ומיידית. (אם אין יתרה מספקת המערכת תדחה את הוראת התשלום). 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן
בחלק מהבנקים - שינוי בשעות הפעילות
צילום: שאול גולן
מומלצים