שתף קטע נבחר

עתירה: להורות לאולמרט לפטר את השר הנגבי

התנועה לאיכות השילטון עתרה לבג"ץ בדרישה להורות לממלא מקום ראש הממשלה לפטר את השר צחי הנגבי, זאת בעקבות החלטת היועץ מזוז להגיש כתב אישום נגד הנגבי בפרשת "המינויים הפוליטיים". ראשי התנועה מסתמכים על תקדימים מ"פרשת דרעי" וטוענים: השארתו של הנגבי בתפקידו פוגעת קשות באמון במערכת השלטונית

התנועה לאיכות השילטון עתרה היום (ב') לבג"ץ בדרישה להורות לממלא מקום ראש הממשלה אהוד אולמרט לפטר את השר צחי הנגבי, זאת בעקבות החלטתו של היועץ המשפטי לממשלה מני מזוז להגיש כתב אישום נגד הנגבי בפרשת המינויים הפוליטיים במשרד לאיכות הסביבה, שיכלול עבירות של הפרת אמונים, עדות שקר ועוד.

 

התנועה מבקשת משופטי בג"ץ להוציא צו ביניים שימנע מהנגבי להשתתף בישיבות הממשלה ולתפקד כשר כל עוד לא הוכרעה העתירה. בעתירה נטען כי השארתו של הנגבי בתפקידו פוגעת קשות באמון הציבורי ובמערכת השלטונית.

 

בעתירה מסתמכים יושב ראש התנועה, עורך הדין אליעד שרגא, ועורך הדין ברק כלב, על התקדימים שקבעו שופטי בג"ץ בפרשות השר דרעי וסגן השר רפאל פנחסי. ב"פרשת דרעי", שגם בה היתה התנועה האיכות לשלטון העותר, חוייב ראש הממשלה דאז יצחק רבין ז"ל לפטר את דרעי בעקבות הגשת כתב האישום ופרשת השוחד הידועה.

 

לפיכך, מעניין מאוד יהיה לראות מה תהיה תשובתו של היועץ המשפטי לממשלה ומה תהיה עמדת המדינה בעתירה הנוכחית. גורמים במשרד המשפטים אומרים היום כי החיוב שחל על ראש ממשלה לפטר שר חלה רק משהוחלט סופית להגיש כתב אישום נגד השר ואילו במקרה הנגבי החלטת מזוז עודנה כפופה לשימוע שיערך להנגבי, כנראה רק אחרי הבחירות. למעשה, מבקשת התנועה לאיכות השלטון את ההלכות שקבע בג"ץ בעבר ולהחיל אותן על תקופה מוקדמת יותר של ההליכים הפליליים – התקופה שעוד לפני השימוע.

 

זו אינה הפעם הראשונה שמוגשת עתירה בדרישה להעביר מתפקידו את השר הנגבי וודאי זו אינה הפעם הראשונה שעושה זאת התנועה לאיכות השלטון: עתירה אחת הוגשה לבג"ץ, דרישה לחייב את ראש הממשלה בנימין נתניהו לפטר את הנגבי בעקבות פרשת בראון-חברון, השופטים דחו אותה, אולם השופט יצחק זמיר הדגיש כי דחיית העתירה נוסעת מטעמים משפטיים ואינה מתייחסת להיבטים האתיים-הציבוריים.

 

עוד עתירה הוגשה בשעה שמונה הנגבי כשר לביטחון פנים בממשלת שרון הראשונה, זאת חרף הוראתו המפורשת של היועץ המשפטי לממשלה אליקים רובינשטיין שלא למנותו לתפקיד של שר הקשור לאכיפת חוק. שופטי בג"ץ דחו את העתירה הזו ברוב של חמישה שופטים מול שניים והשופט מישאל חשין רמז כי בעל עבר דומה לזה של הנגבי אינו ראוי לכהן כשר. לבסוף הישעה עצמו הנגבי מיוזמתו ומונה כשר בלי תיק.

 

פסק דין נוסף בעניינו של הנגבי ניתן בעקבות עתירה שהוגשה כאשר נפתחה נגדו חקירה בשל דו"ח מבקר המדינה בפרשת המינויים הפוליטיים שבה עוסקת גם העתירה שהוגשה היום.

 

העתירה ההיא נדחתה על חודו של קול – ארבעה שופטים מול שלושה, כאשר גם אלו שדחו את העתירה כתבו בפסק דינם כי מוטב היה להנגבי לעזוב את תפקידו.

 

מעניין יהיה לראות כעת כיצד יכריע בג"ץ בעתירה שהוגשה היום לאור השילוב בין ההלכות שכבר נקבעו על ידי בג"ץ בנושא פיטורי שר שהוגש נגדו כתב אישום לבין ההתבטאויות הקודמות של שופטי בג"ץ על הנגבי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלי אלגרט
הנגבי. יפוטר?
צילום: אלי אלגרט
צילום: גיל יוחנן
מזוז. ישיב
צילום: גיל יוחנן
מומלצים