המאייר האוסטרלי: לא נרשמתי לתחרות איורי השואה
כלי תקשורת דיווחו כי המאייר האוסטרלי מייקל לוניג שלח לתחרות איורי השואה האיראנית שני איורים: באחד נראה יהודי צועד לעבר מחנה אושוויץ ב-1945 כשמעליו הכתובת "העבודה משחררת". בשני נראה אותו יהודי ב-2002 חמוש ברובה, צועד למחנה כשמעליו הכתובת "המלחמה תביא שלום". לוניג מיהר להכחיש את הדיווחים, אותם הגדיר כ"זדוניים"
כלי תקשורת באוסטרליה דיווחו אתמול (ב') כי המאייר האוסטרלי הנודע, מייקל לוניג, היה הראשון להירשם לתחרות איורי השואה עליה הכריז העיתון האיראני "האמשרי". לוניג מיהר להכחיש את הדיווחים וטען כי מדובר במידע כוזב.
"כהפגנת סולידריות עם העולם המוסלמי, וכתרגיל בחופש הביטוי, אני מעוניין להגיש לכם איור בנושא השואה", צוטט לוניג על ידי אתר האינטרנט שמלווה את התחרות השנויה במחלוקת. מספר שעות לאחר מכן התראיין לוניג לתחנת רדיו בארצו וטען כי מדובר בדיווח "זדוני".
הדיווחים הראשוניים סיפרו על איור, פרי עטו של לוניג, המציג אדם עני העונד מגן דוד על גבו צועד לעבר שער מחנה ההשמדה אושוויץ בשנת 1945, כאשר המלים "העבודה משחררת" מתנוססות מעל ראשו. עוד נמסר כי לוניג הגיש איור נוסף הנושא את הכותרת "ישראל 2002", שמציג את אותה סצינה אולם עם שינוי קל - האיש נושא רובה בידיו, ומעל לשער המחנה מתנוססת הכתובת "המלחמה מביאה שלום".
העיתון האיראני הכריז על התחרות לפני כשבוע, בטענה כי מדובר בתרגיל בחופש ביטוי. "העיתונים המערביים פרסמו את הקריקטורות המהוות חילול הקודש באמתלה של חופש הביטוי, אז בואו נראה אם הם מתכוונים למה שהם אומרים כאשר אנו נדפיס קריקטורות על השואה", אמר אז העורך הגרפי של העיתון פריד מורתזאוי.
נשיא איראן מחמוד אחמדי-נג'אד חוזר ומביע בנאומים והתבטאויות את הטענה על צביעות מצד מדינות המערב, שטוענות שפירסום הקשור לאיסלם הוא בגדר חופש ביטוי אך חוששות לטפל באותו האופן כאשר מדובר בשואה. "במערב מותר להעליב את הנביא, אבל הטלת ספק בשואה נחשבת לפשע", אמר אחמדי-נג'אד בנאום בשבת. "אנו שואלים, למה אתם מעליבים את הנביא? התשובה שלהם היא שזה עניין של חופש, כאשר בעצם הם שבויים בידיהם של הציונים".
ארגונים יהודיים ברחבי העולם מתחו ביקורת על התחרות האיראנית. בהודעות גינוי שהם פירסמו הם טענו שמדינות ערב נוהגות בצביעות כאשר הן עוצמות עיניים נוכח פירסומים אנטישמיים בעיתונות בעולם הערבי, שלעיתים קרובות היא עיתונות ממשלתית.
באותו עניין נכתב במאמר המערכת של העיתון הגרמני "די ולט" לפני כשבועיים: "היינו יכולים לקחת את המחאות המוסלמיות ביתר רצינות אם הם לא היו כה צבועות. הרי האימאמים שתקו כאשר בטלוויזיה הסורית נראו שחקנים מגלמים רבנים בדמות קניבלים בשעות צפיית השיא".