מורה נבוכים: עדשות נספחות למצלמות דיגיטליות
משתמשים רבים מעדיפים לרכוש עדשות למצלמות קומפקטיות. בשוק ניתן למצוא עדשות נספחות להגדלת הזום, להרחבת זווית הראיה ואפילו עדשות מיוחדות לתצלומי תקריב (Macro)
אחת המגבלות העיקריות במצלמות דיגיטליות “רגילות”, היא העובדה שלא ניתן לפרק את עדשת המצלמה ולהחליפה באחרת. על מנת לעקוף את המגבלה הזו, ולחסוך את הכסף ברכישת מצלמה חדשה,
מעדיפים משתמשים רבים לרכוש עדשה נספחת עבור המצלמה הקומפקטית שלהם, ולהרחיב את יכולותיה. בשוק ניתן למצוא עדשות נספחות להגדלת הזום, להרחבת זווית הראיה ואפילו עדשות מיוחדות לתצלומי תקריב (Macro).
סוגי עדשות נספחות
עדשה רחבת זווית (Wide Angle Converter)
עדשות רחבות זווית מאפשרות לכם לקלוט במסגרת התמונה שטח רב יותר מהנושא.
שימושי לצילום נופים או צילום בחדרים קטנים. למעונינים בהרחבה קיצונית יותר של זווית הראיה מומלץ לבדוק עדשה נספחת מסוג עין הדג (Fisheye).
מאחר שהיא דוחסת לתוך התמונה שטח רב מאד, לעיתים עד 180 מעלות ויותר, האפקט שלה משונה למדי. העיוות בצילום ממרחקים קרובים הוא כה קיצוני, עד שלא ניתן לזהות את תווי הפנים של המצולם, ועל עקרון זה בדיוק מבוססת חידת זיהוי הסלבריטאים של יגאל שילון.
עדשת מקרבת (Teleconverter)
עדשה שכזו מאפשרת לך לקרב אובייקטים רחוקים מאד בדומה למשקפת או טלסקופ. היצרנים נוהגים לסמן על גבי העדשה הנספחת את מידת הקירוב שלה, לדוגמה x1.5 או x2.
מספר זה מציין פי כמה מוכפל אורך המוקד של עדשת המצלמה. ככל שהמספר גדול יותר כך הקירוב רב יותר. החסרון: חלק מהאור נבלע בדרך, מה שעשוי להאט את מהירות התריס וליצור תמונה פחות חדה. במקרה כזה אין מנוס מלהשתמש בחצובה או לייצב את המצלמה בדרכים אחרות.
עדשת מקרו (Macro Converter)
עדשת התקריב נראית כטבעת דקה ובתוכה רכיב זכוכית אחד או יותר, המשמשים מעין זכוכית מגדלת. כאשר מרכיבים אותה בחזית העדשה,
היא מאפשרת לצלם אובייקטים זעירים ממרחקים קצרים יותר ובהגדלה רבה יותר.
יצרנים מסמנים את מידת הקירוב באמצעות הדיופטר: 4+ (ארבע פלוס) מקרב פי ארבע יותר מאשר 1+.
עם זאת, ככל שהדיופטר גדול יותר כך איכות התמונה פוחתת.
מסנן UV להגנה מפני אבק ושריטות
נראה כטבעת דקה ובתוכה זכוכית שקופה, המהווה מסנן לקרינה אולטרה-סגולה, אך בפועל משתמשים בה בעיקר כדי להגן על הרכיב הקדמי העדין של העדשה. כדאי לשקול היטב האם במצלמה קומפקטית, ההגנה הנוספת לעדשה מצדיקה את הסרבול.
מגן אור (Lens Hood)
מגן האור הוא לא בדיוק עדשה, אלא מתקן המוברג בחזית העדשה או העדשה הנספחת, ותפקידו להפחית את תופעת הבוהק (Flare) הפוגעת באיכות התמונה. המגן, שצורתו גליל או עלים כמו בתמונה, מונע מקרני אור אקראיות לחדור אל העדשה וליצור בתמונה כתמים בהירים, ולהוריד את הניגודיות.
כיצד מרכיבים עדשה נספחת?
את העדשה הנספחת מבריגים בחלק הקדמי של עדשת המצלמה. אולם לא בכל המצלמות אפשר פשוט להבריג את העדשה הנספחת ישירות על עדשת המצלמה. בדגמים רבים של מצלמות אין לעדשת המצלמה תבריג משלה או שהעדשה קטנה ועדינה מדי, לכן היא עלולה להיפגע אם מרכיבים עליה עדשה נספחת כבדה.
כדי לפתור את הבעיה צריך לרכוש מתאם לחיבור עדשות נספחות - Lens Adaptor. חשוב לציין כי לכל מצלמה יש עדשות נספחות שמתאימות במיוחד לה. לכן, יש לרכוש מתאם ועדשה נספחת המתאימים למצלמה, אחרת מסתכנים בכך שפינות התמונה יהיו כהות, תופעה המכונה Vignetting.
צילום עם עדשה נספחת רחבת זווית שאינה מתאימה - הפינות שחורות.
בנוסף למתאם המאפשר לחבר עדשות נספחות, קיימים גם מתאמים לחיבור מצלמות קומפקטיות לטלסקופים. כך ניתן להגיע לקירוב מרשים ביותר של אובייקטים כגון ציפורים או גרמי שמיים.
באחד הגיליונות הקרובים של זמן דיגיטלי, אקדיש מדור שלם לעולם המדהים של ה”דיגיסקופינג”. החסרון המשותף כמעט לכל העדשות הנספחות הוא שהן מורידות את איכות התמונה בעיקר בכל הקשור לחדות ובניגודיות. בנוסף לכך, עדשה נספחת סופגות חלק מהאור הנקלט במצלמה, דבר המקשה על צילום בתאורה חלשה.
מתוך גיליון מספר 9 של "זמן דיגיטלי", מגזין ברזולוציה גבוהה. לחצו כאן לרכישת מנוי.