שתף קטע נבחר

בארנס: "מצפה לישראל דרך ארוכה במלחמה בגזענות"

כוכב העבר של ליברפול מבקר בארץ ומנסה לבער את הנגע: "אני רוצה לנצח את הגזענות. המטרה היא לעזור לישראל למגיע למצבנו באנגליה". עבאס סואן: "אני מאושר שהפרויקט הזה יצא לדרך"

"כמו שניצחתי לא פעם כשחקן כדורגל על המגרש, עכשיו אני רוצה לנצח את הגזענות והאלימות דרך הקמפיין שאני משתתף בו", אמר היום (ב') ג'ון בארנס, כוכב העבר של ליברפול ונבחרת אנגליה, שהגיע לארץ במסגרת משלחת אנגלית בכירה, שתפעל בישראל תחת הכותרת "בועטים את הגזענות והאלימות החוצה".

 

כרגיל במקרים האלה, כל המעורבים מלאים בכוונות טובות, עכשיו נותר רק לנסות ולבצע גם בארץ את מה שהצליחו באנגליה ב-13 השנים האחרונות. "התחלנו בפרוייקט הזה ב-1993", סיפר בארנס על הרעיון המקורי באנגליה של המיזם KIO (Lets Kick Racism out of Football), בו עשו שימוש בכוכבי הכדורגל המובילים של המדינה במסע הסברה שמטרתו להפחית משמעותית את ההתנהגות הגזענית במגרשי הכדורגל.

 

"כשחקן סבלתי לא פעם מקריאות גזעניות נגדי וגם נגד שחקנים שחומי עור אחרים. החלטתי שאני רוצה לעשת משהו נגד זה. תחילה ההתאחדות לא עזרה הרבה, אבל בהמשך יצרנו את הקמפיין הזה, בשיתוף פעולה מלא מההתאחדות האנגלית", סיפר בארנס. "זה היה כמו הביצה והתרנגולת. לא ידענו אם להתחיל לטפל בגזענות דרך הכדורגל או דרך החברה הבריטית. התחלנו דרך הכדורגל, עם חולצות נגד האלימות והגזענות וזה התפתח לקמפיין נרחב".


עבאס סואן עם ג'ימי טורק: "אני אוהד ליברפול" (צילום: ערן קמינסקי)

 

באנגליה, מספר בארנס, הקמפיין עובד: "במגרשים בקושי שומעים קריאות גזעניות. לא מיגרנו את הנושא לגמרי, אבל הוא פחת משמעותית. בני הנוער בימינו כבר מבינים שמי שיקרא קריאות גזעניות יורחק מהמגרש ולא יוכל לחזור לראות כדורגל. המטרה עכשיו היא לעזור לישראל להגיע למצב שלנו באנגליה. מצפה לכם דרך ארוכה, אבל תוכלו להשתמש בניסיון שלנו כדי להתחיל כמו שצריך את התהליך ובסוף לנצח".

 

בארנס הגיע לארץ במסגרת משלחת בריטית הכוללת גם את ברנדון בטסון, שחקן עבר המשמש כיום כיועץ להתאחדת, פיירה פואר, מארגון "בועטים את הגזענות החוצה מהמגרשים", ואת סיימון ג'ונסון, מנכ"ל ההתאחדות האנגלית, שאמר: "המלחמה עוד ארוכה, אבל המצב טוב פי מאה ממה שהיה בהתחלה. השחקנים שחומי העור בימינו סובלים הרבה פחות מאשר ג'ון בארנס וחבריו בזמנו".

 

המשלחת האורחת הגיעה ביוזמת 'הקרן החדשה לישראל' בשיתוף עם ארגון השחקנים וההתאחדות לכדורגל. מטרת הביקור היא להשיק גם בארץ תכנית למאבק בגזענות ובאלימות. "יש כוונה למאמץ מוגבר של ראשי הקבוצות להילחם בתופעה", הבטיח יו"ר הקרן החדשה, אליעזר יערי. אבי כהן, שחקן עבר בליברפול ויו"ר ארגון השחקנים כיום, הוסיף: "אם שחקן גדול כמו בארנס נכנס לפרוייקט, מי אנחנו שנגיד לא. יש במגרשים תופעות שאני פשוט רוצה לעצום עיניים מרוב גועל, אבל אנו עכשיו פוקחים את העיניים ונלחמים בתופעה. המטרה היא קודם כל להיות בני אדם, זה יותר חשוב מהכדורגל".


גיורא שפיגל ואיל ברקוביץ', נלחמים בגזענות (צילום: ערן קמינסקי)

 

עבאס סואן, קפטן בני סכנין, עמד במוקד השאלות של התקשורת הבריטית, בהיותו הקפטן של הקבוצה הערבית היחידה בליגת העל: "אני מאושר שהפרויקט הזה יצא לדרך. מדברים על בית"ר וסכנין בהקשרים של אלימות וגזענות, אבל זו תופעה שמתפשטת בכל הארץ. בשבת בגביע מול רמת השרון, האוהדים שלה שרו את השיר המפורסם נגדי ונגד סכנין. זה צעד נכון, הקהל ישמע לכוכבים שלו אם אנחנו נבקש מהם לא לקלל, אלא רק לעודד חיובי. כאוהד ליברפול, אני גאה שבארנס הגיע, תמיד הערצתי אותו".

 

ואם כבר סכנין ובית"ר ירושלים, אז במסגרת הצעד הראשון של היוזמה החדשה, שחקני הקבוצות יעלו ביום שני הבא, למשחק הליגה ביניהן, עם חולצות נגד הגזענות וכל קבוצה תצעד לקהל שלה ולזה של היריבה בבקשה רק לעודד, בלי לקלל.

 

כרגיל בארץ, גם אירועים מהסוג הזה לא עוברים כמו שצריך: למפגש בין המשלחת האורחת לבין ראשי קבוצות ליגת העל והלאומית, אליו הוזמנו ראשי 24 קבוצות, הגיעו רק איתמר צ'יזיק ממכבי חיפה ונציגי מכבי הרצליה ועירוני ראשון לציון.

 

המשלחת האנגלית תבקר אחר הצהריים בסכנין וביום שלישי, לפני ההמראה חזרה הביתה, תיפגש בכנסת עם ועדת החינוך ולאחר מכן עם נשיא המדינה במשכן הנשיא.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ערן קמינסקי
ג'ון בארנס עם איל ברקוביץ'
צילום: ערן קמינסקי
מומלצים