שתף קטע נבחר

45 דרכים להתמודד עם כל אלרגיה

כאשר לבלוב השקדיות הוא כמו ה"בקרוב" של משחק הדמעות, ופריחת עצי הזית היא הפרומו של מתחת לאף, האביב הופך להיות סרט אימה. איך בכל זאת מתמודדים עם התקפי האלרגיה של עונת המעבר? נעזרים ב-45 עצות מעשיות ויעילות שאספנו בשבילכם - ומקווים לסוף טוב

ידע הוא כוח פרחים בקנה הקרדיט לקרדית הזלילה הגדולה 
צ'יינה טאון עיניים גדולות סדנה לעצבים התרופות 
לרגל יום הולדתו ה-50 החליטו חבריו של עמוס להפתיע אותו במסיבה מתוכננת היטב. הם שכרו מקום מעוצב באחד המושבים במרכז הארץ, ארגנו מוזיקה, כיבוד ותוכנית עשירה וציפו לבואו של חתן השמחה. בתשע וחצי בערב הגיח עמוס עם זוגתו. לקח לו בדיוק עשר דקות להתרגש מהאירוע, לחבק את חבריו ולהימלט מהמקום.

 

כשהתחילו לשאול מה קרה ולאן הוא נעלם, התברר שהסיבה למנוסה נעוצה במטע עצי הזית שבמרכזו ממוקם אולם האירועים. הפריחה גרמה לעמוס התקף אלרגיה קשה, מלווה התעטשויות, צריבה בעיניים וקשיי נשימה. "לא יכולתי להתרכז, ובוודאי שלא להיות במרכז העניינים, כשאני במצב הזה", הסביר מאוחר יותר לחבריו.

 

עמוס לא לבד. כ-20% מהאוכלוסייה סובלים בתקופה זאת של השנה מאלרגיה עונתית, המוכרת גם בשם "קדחת השחת" שכן היא מתפרצת בזמן הקציר ואיסוף השחת בשדות. הגורמים לאלרגיה משתנים מאדם לאדם, אולם באופן כללי מדובר באבקת פרחים שמשחררים צמחים שונים כחלק מתהליך ההתרבות שלהם, שנמצא בתקופה זאת בשיאו. חדירת אבקת הפרחים למערכת הנשימה מעוררת בגופם של אנשים אלה תגובת יתר, המוכרת כתגובה אלרגית.

 

גורם אלרגיה נוסף, שאמנם אינו עונתי במהותו אבל השפעתו ניכרת יותר באביב, הוא קרדית אבק הבית. מדובר ביצור מיקרוסקופי, הגדל בסביבה הביתית ומתקיים מתאי עור מתים שנושרים מגופנו דרך קבע. שינויים בתנאי הלחות והחום בבית והחשיפה לבגדים מאובקים שהוצאו מהארון בחילופי העונות, הם שגורמים להחרפה בתגובה האלרגית לקרדית בתקופת האביב.

 

בירור עם טובי המומחים מעלה, שאף שאי אפשר למנוע את פריחת האביב, יש מה לעשות נגד פריחת העור שבאה בעקבותיה, וכך גם נגד הדמעות והאף הדולף. הנה העצות שיעזרו לכם להתמודד עם האלרגיה העונתית ולעבור את האביב בשלום.

 

בהכנת הכתבה השתתפו: ד"ר מנחם רתם, מנהל השירות לאלרגיה, אסתמה ואימונולוגיה, המרכז הרפואי העמק; ד"ר אבנר רשף, מנהל היחידה לאלרגיה ואימונולוגיה, המרכז הרפואי ע"ש שיבא, תל השומר; ד"ר עדי צוונג, רופאה כללית ומומחית לרפואה סינית, המנהלת הרפואית של רשת מכבי טבעי; ד"ר דוד חפץ, מומחה לרפואה אורתומולקולרית (ריפוי בעזרת מרכיבי תזונה); ענת שפירא, רוקחת אחראית ומנהלת סניף סופר פארם בירושלים; אורית שדמון, אופטומטריסטית קלינית.
ידע הוא כוח

1. שימו לב באילו נסיבות אתם נתקפים באחד או יותר מתסמיני האלרגיה: ביום או בלילה? בבית או מחוצה לו? בחיק הטבע, אחרי שהשתרעתם על הדשא או בעקבות ביקור אצל קרובי משפחה שמתגוררים ליד מטע עצי זית? ככל שתאספו יותר מידע על המקום והזמן שמעוררים את האלרגיה ועל אופייה, יהיה קל יותר לאבחן אותה ולמצוא לה פתרון.

 

2. כבר שנים שאתם דולפים בעונת המעבר? קבעו תור לאבחון במרפאת האלרגיה של קופת החולים שאליה אתם שייכים. הגיעו לפגישה כשאתם מצוידים במידע שאספתם וכן בפרטים על הסביבה שבה אתם חיים וההיסטוריה המשפחתית בכל הנוגע לאלרגיות. גם אם אתם מעדיפים פתרונות מתחום הרפואה המשלימה, העדיפו אבחון של מטפל שהוא גם רופא קונבנציונלי בהכשרתו (על אופן האבחון ראו מסגרת "מהי אלרגיה?").

 

3. אחרי שאיתרתם את גורם האלרגיה שלכם, עקבו אחר פרסום מועדי הפריחה של צמחים מחוללי אלרגיה. המידע מוגש כשירות לציבור על ידי פרופ' יואב ויזל וולנטינה אפשטיין, מהמעבדה לניטור אלרגנים באוויר באוניברסיטת תל אביב, והוא מצוי באתר האינטרנט הרפואה.

 

חזור למעלה
פרחים בקנה
4. בתקופת הפריחה שמרו על חלונות סגורים בבית, ובעיקר בחדר השינה, ואפילו הימנעו מאוורור. אם זה נשמע בלתי אפשרי, דמיינו שמול ביתכם בונים מחדש את מגדלי התאומים... התפשטות אבקני העצים, בתנאים רגילים וללא רוח, מתרחשת בטווח של 70 מטר. כשיש רוחות, האבקה מתפשטת למאות מטרים ויכולה לעוף אפילו כמה קילומטרים. אין ספק שההשפעה של מחולל האלרגיה גדולה יותר ככל שמתקרבים אליו.

 

5. גיליתם שהאחראי להתקפי האלרגיה הוא עץ בחצר? לעקור אותו אמנם אסור לכם (גם אם הוא בשטח הפרטי שלכם), אבל לצורך קבלת אישור מיוחד להעתקתו למקום אחר תוכלו לפנות לקק"ל (02-9905560). זה יעלה כסף, אבל יחסוך לכם שנים של ייסורים.

 

6. מתכננים לעבור דירה לשכונה חדשה? בדקו מראש אם גדלים בה צמחים המופיעים ברשימת מחוללי האלרגיה. אם כן, הסבו את תשומת לבן של רשויות התכנון לרשימה ולעובדה שבעונת המעבר הדבר עלול לפגוע באיכות החיים של תושבים רבים.

 

7. אתם רגישים לדשא? השתדלו לא לשבת עליו, ואם אתם עושים זאת - הקפידו לעשות זאת על גבי שמיכה או מחצלת. ראיתם מכסחת דשא בסביבה? תפסו מרחק. כחצי שעה מתחילת כיסוח הדשא המקום יהיה אפוף בעננה של אלרגנים.

 

חזור למעלה
הקרדיט לקרדית
8. המעיטו בשימוש בחפצים צוברי אבק, בבית בכלל ובחדר השינה בפרט, ובהם וילונות, שטיחים ועוד.

 

9. הילדים קשורים לבובות הבד ולצעצועי הצמר שלהם? אחת לשבוע הכניסו את הצעצוע לניילון והניחו בתא ההקפאה ל24- שעות כדי להרוג את הקרדיות שהשתכנו בו.

 

10. אחת לחודשיים רססו את המזרנים, הכריות, השטיח (אם אתם מתעקשים להשאיר אותו) וכל אריג חשוף באחד התכשירים להדברת קרדית אבק הבית, שנמכרים ברשתות הפארם. גם אם אלה לא ישמידו את כל הקרדיות, הם לפחות ישפרו את המצב.

 

11. אחסנו את הספרים בארון זכוכית סגור.


אלרגיה. גם במצעים                                                        (צילום: דן לב)

 

12. לפני שאתם מציעים את המיטה, עטפו את הכרית, המזרן והשמיכה בכיסוי מגן, כזה שארוג בצפיפות או שיש לו שכבה פנימית מחומר פלסטי אטום, ושאפשר לכבס אותו. תוכלו להתקשר ולהזמין מגינים כאלה או מצעים ארוגים בצפיפות גבוהה בחברת תרופארם (טל': 09-8659060) או בחברת "אלרגיה פארם" (טל': 09-9559006).

 

13. העדיפו ריהוט שאינו משולב בטקסטיל: כיסאות עץ או פלסטיק וכורסאות מרופדות עור או סקאי, למשל.

 

14. את מצעי המיטה אווררו מדי בוקר, בשמש. אור ישיר קטלני לקרדית.

 

15. החליפו את המצעים אחת לשבוע וכבסו אותם בטמפרטורה של 60 מעלות. טמפרטורה גבוהה קוטלת את קרדית הבית.

 

16. הקרדית נאחזת בחוזקה בסיבי הטקסטיל ואי אפשר להיפטר ממנה על ידי ניעור וגם לא על ידי שואבי האבק הרגילים. שאבו אבק לעתים קרובות, תוך שימוש בשואב אבק עם פילטר מסוג HEPA, הלוכד את האבק עם הקרדית.

 

17. בתחילת העונה, כשאתם מוציאים מהארון את הבגדים שהיו מאוחסנים שם כמה חודשים, כבסו אותם או שלחו לניקוי יבש. גם אם הם נקיים, בגדים אלה ספוגים בכמות גדולה של קרדית אבק הבית.

 

18. מנקים את הבית? להסרת האבק השתמשו במטלית רטובה כדי למנוע ענן של אבק.

 

19. משתמשים במזגן? דאגו לנקות את הפילטר מדי חודש והקפידו על תנאי חום ולחות אופטימליים - 22 מעלות ופחות מ-50% לחות.

 

20. נכנסתם למכונית והפעלתם מיזוג? הסיטו את התריסים המגינים על פתחי האוורור, כך שהאוויר ינשוב הרחק מפניכם.

 

חזור למעלה
הזלילה הגדולה
21. הפחיתו עד כמה שאפשר מזונות מייצרי ליחה: מוצרי חלב פרה, מוצרי סויה, פירות הדר ובעיקר מיץ תפוזים (פומלה, פומלית ולימון הם יוצאים מן הכלל מבחינה זאת), חמאת בוטנים, בננות, תותים, קיווי, פסיפלורה, אנונה, וכן מוצרי מזון המכילים סוכרים פשוטים וקמח לבן. העדיפו במקומם מוצרים שמקורם בחלב שקדים, חלב אורז או חלב בפאלו.

 

22. הימנעו ממוצרים המכילים חומרים משמרים, ובעיקר מונוסודיום גלוטמט, שמגבירים את התגובה האלרגית.

 

23. הימנעו עד כמה שאפשר ממזונות המכילים שמרים, שנחשבים אף הם למעוררי ליחה. העדיפו לחם שיפון או לחם כבד יותר, מה שמעיד על אחוז שמרים נמוך.

 

24. גם אם אינכם נוהגים לצרוך מזון אורגני, הקפידו שמוצרי מזון המכילים חיטה (כמו לחם, דברי מאפה), יהיו אורגניים, שכן החיטה נחשבת לדגן הרווי ביותר ברעלים, מה שעלול להחריף את התקפי האלרגיה.

 

25. הילדים מתים על ממרח שוקולד? החליפו אותו בממרח חרובים או שקדים כדי להקטין את ייצור הליחה בגופם.

 

26. עשו כמנהג ההודים. שתו מדי בוקר, מיד כשאתם מתעוררים, שתי כוסות מים חמים להרגעת מערכת העיכול ולזירוז פעילותה.

 

27. האלרגיה שלכם מלווה בליחה המתבטאת בשיעול או בנזלת? הכינו תה מכפית דבש, ג'ינג'ר טרי וכמה טיפות לימון. המשקה יחמם ויחזק את מערכת העיכול, שיוצרת את הליחה.

 

28. אתם נוטלים ויטמין C? הגבילו את המינון ל-500 מיליגרם ביום, שכן כמו פרי ההדר, הוא מגביר את ייצור הליחה.

 

חזור למעלה
צ'יינה טאון
29. הרבו באכילת מזונות המחזקים את הריאות ומייבשים את הליחה, כמו פירות או ירקות לבנים - לפת, קולרבי, צנון, תפוחים, אגסים ותאנים.

 

30. הרבו בשתיית תה מרווה - המרווה מפחיתה ליחה ומחזקת אף היא את הריאות, האיבר שמייצג ברפואה הסינית את המערכת החיסונית.

 

31. כדי לחזק את מערכת העיכול, שתפקודה התקין אחראי אף הוא, על פי הרפואה הסינית, למניעת אלרגיות, תבלו את מזונכם בזעתר (אזוב) והרבו בשתיית חליטות זעתר.

 

32. העדיפו מזונות חמים על פני מזונות קרים. על פי הרפואה הסינית, מזונות אלה הורסים חלק מהתאית המצויה במזונות שעשירים בסיבים תזונתיים, ולכן מקילים על העיכול. מסיבה זאת העדיפו סלט מירקות מוקפצים או תפוח שחומם בתנור.

 

33. מדי בוקר, על קיבה ריקה, שתו שתי כפות שמן זית בכבישה קרה. השמן יכווץ את כיס המרה ויסייע לכבד להיפטר מעודפי הורמונים ומחומרי פסולת, מה שישפר את תפקודו בסינון רעלים ואלרגנים.

 

34. והנה דרך נוספת לסייע בניקוי הרעלים מהכבד ומכיס המרה: הרתיחו שני חופני עלים של שן הארי (אפשר לרכוש בבית טבע) בליטר מים כחצי שעה. סננו ושתו שלוש כוסות מהחליטה הזאת מדי יום.

 

חזור למעלה
עיניים גדולות
35. סובלים מדמעות ומגירוי בעיניים? הרבו לרחוץ את הפנים במים קרים. תוכלו גם להיעזר בתמיסת סלאין קרה (יש להחזיק אותה במקרר) לשטיפת העיניים, שכן היא מדללת את אבקת הפרחים וגורמת לכיווץ כלי הדם.

 

36. הניחו על העיניים הדומעות רטיות קרות להרגעה.

 

37. יוצאים החוצה? הרכיבו משקפי שמש גדולים המגינים על העיניים מפני אבקנים.

 

38. מרכיבים עדשות מגע? נקו אותן בתדירות גבוהה מהרגיל, השתמשו בחומרי ניקוי שלא מכילים חומרי שימור, "עסו" את העדשות בחומר סבוני ושטפו אותן לפני ההשריה.

 

39. שבועיים לפני תחילת הפריחה פנו לרופא עיניים, לקבלת טיפול מניעתי.

 

40. אם בחרתם באנטי היסטמינים, הביאו בחשבון שהם עלולים לגרום ליובש בעיניים, לכן מומלץ להצטייד בטיפות עיניים ללא חומרי שימור.

 

חזור למעלה
סדנה לעצבים
41. אמצו לעצמכם שיטה להפחתת מתח שאותה תבצעו ארבע פעמים בשבוע, כמו מדיטציה, טאי-צ'י או ריקוד. מתח הוא גורם התחלואה הראשון במערב, וככל שאדם מרוצה ורגוע יותר, כך הוא יוכל להתגבר בקלות רבה יותר על תחלואים שונים - ובהם גם אלרגיות.

 

42. ארבע פעמים בשבוע צאו להליכה בת שעה לפחות. בזמן זה הכבד עושה "סיבוב שלם" של ניקוי רעלים, ומפריש איתם, על פי הרפואה הסינית, גם כעסים ותסכולים שאצרתם בתוככם. התהליך יסייע לכם להיות מחוסנים יותר כנגד האלרגנים.

 

חזור למעלה
התרופות
43. הטיפול התרופתי באלרגיה מתחלק לשני סוגים: הפחתת הדלקת האלרגית וטיפול בתסמיני האלרגיה, כמו גודש באף, קוצר נשימה, גירוי בעור ונזלת. על המדף תמצאו מגוון רחב של תרופות ותכשירים טבעיים (ראו מסגרת). דאגו להיות מצוידים בהם. גם אם הם לא ימנעו את ההתקף הבא, לפחות תפחיתו את התסמינים ותקלו את הסבל.

 

44. זיהיתם את הזמן והמקום שבהם אתם נתקפים באלרגיה? דאגו ליטול אנטי היסטמין מבעוד מועד. למשל, לפני שאתם מתחילים לנקות אבק.

 

45. אינכם יכולים להרחיק את גורם האלרגיה ואתם סובלים ממנה באופן קבוע? ייתכן שאתם זקוקים לחיסון, שיינתן לאחר שגורם האלרגיה זוהה. יעילותו של הטיפול גבוהה (יותר מ-80%). עם זאת החיסונים אינם מומלצים לנשים שמתכננות הריון, לסובלים מאסתמה או לאנשים המטופלים בתרופות מקבוצת חוסמי בטא בגלל מחלת לב. החיסונים ניתנים במשך כמה שנים, מדי 4-3 שבועות, עד להשגת עמידות מלאה בפני האלרגן, והם כלולים בסל הבריאות.

 

תרופות וחלופות

 

בין שאתם מעדיפים תרופה המחייבת מרשם רופא ובין שדווקא תכשיר הומיאופתי - בבתי המרקחת והטבע תמצאו שלל אפשרויות להתמודדות עם התקף אלרגיה. הנה כמה:

 

  • מונעי דלקת:

תכשירים על בסיס סטרואידים, שיעילותם גבוהה, ושנוסף על הטיפול בדלקת גם מונעים גודש ונזלת. הם ניטלים בשאיפה או כתרסיס, אינם חודרים כמעט למחזור הדם, ולכן כרוכים במעט מאוד תופעות לוואי.

על המדף: סטרונאז, נאזוקורט, פליקסונאז, נזונקס. בהתקפי אלרגיה קשים, המלווים בקוצר נשימה, אפשר להשתמש גם בטבליות או בזריקות המכילות סטרואידים (פרדניזון, דיפרוספאן, צלסטון). עם זאת הן מחייבות מרשם רפואי וניתנות לתקופה קצרה של עד 10 ימים, שכן שימוש ממושך יותר עלול לגרום לתופעות לוואי.

 

  • אנטי היסטמינים:

תרופות שחוסמות את השפעת ההיסטמין על מערכות הגוף השונות, ומפחיתות בכך את התסמינים הנלווים. הן גם מפחיתות מעט את הגודש והחסימה באף.

על המדף:

  1. תרופות הדור הראשון: אהיסטון, סידלין, פניסטיל. אלה מומלצות פחות, משום שהן מדכאות את מערכת העצבים המרכזית, מה שפוגע בעירנות.
  2. תרופות הדור השני: לורסטין, אריוס, טלפסט, זילרג'י, היסטזין. אלה בטוחות לשימוש ממושך.
  3. אנטי היסטמינים הניתנים בהזלפה מקומית לאף (רינולסט) ולעיניים (רינולסט, ליבוסטין) וכן למריחה על העור (פניסטיל, זונאלון).

האלטרנטיבה: דול היסטמין - תכשיר הומיאופתי אנטי היסטמיני, המתאים למבוגרים ולילדים מגיל 6.

 

  • מפחיתי גודש:

תכשירים שמכווצים את נימי הדם באף ובלחמיות העיניים, מאיטים את זרימת הדם בהם, ובכך מביאים להפחתה בנפיחות הריריות והגודש.

על המדף: טבליות כמו סינופד, אקטיפד, נוסידקס, קלרינז, או טיפות אף כמו אלרין, אלנאז, ויברוסיל, אוטריווין. אם אתם סובלים מיתר לחץ דם או מלחץ תוך עיני גבוה, התייעצו

קודם עם רופא. הימנעו גם מלהשתמש בתכשירים להזלפה במשך יותר מכמה ימים רצופים, שכן הם עלולים לפגוע בתפקוד הרירית ולגרום לתלות או להחמרה בגודש.

האלטרנטיבה: אפשר להפחית גודש באף באמצעות שימוש בשמנים אתריים, כשהמוליך בכיפה הוא שמן האקליפטוס. אפשר לטפטף כמה טיפות על הכרית, במטפחת האף או במכשיר אדים. משחה סינית יעילה גם היא לפתיחת דרכי הנשימה והפחתת הגודש. מרחו ממנה קרוב לנחיריים.

 

  • מרגיעי עור:

תכשירים למריחה המיועדים להרגעת עור מגורה, להפחתת אדמומיות וגרד.

על המדף: תכשירים המכילים ריכוז נמוך של קורטיזון כמו בטא-קרוטן, אלוקום, קורטיזון 5 ו-10.

האלטרנטיבה: טריפלדרם, טריפלדרם פלוס או ביופין, פרו אייג', רסקיו, קומבודורון, קלנדולה.

 

  • להפחתת שיעול:

מי שסובל משיעול בעקבות הגירוי שנגרם לדרכי הנשימה, יכול להיעזר במגוון תכשירים, שחלקם מתאימים גם לילדים.

על המדף: סירופים כמו רובוטוסין, טריאמניק, טוסופדרין וסימפוקל.

האלטרנטיבה: סירופים כמו N-שיעול, הוסטן אלקסיר, תכשיר הומיאופתי מסוג דרוטקס וכן סוכריות מציצה ללא סוכר, הגורמות ליצירת רוק. העדיפו כאלה המכילות גם פרופוליס ואבץ, שכן אלה מסייעים בחיטוי המקום.

 

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דן לב
אלרגיה. הדרך של המערכת החיסונית להתריע
צילום: דן לב
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים