שתף קטע נבחר

לא נהנית מסקס? תירוץ לא לעשות סקס עם הבעל

המטפל המיני האמריקאי ד"ר דייוויד שנרש טוען שאנשים מגיעים לשיא יכולתם המינית בגיל 40 ואפילו 50 • אז למה נשים רבות בגיל המעבר מדווחות על אובדן החשק המיני? חלקן, לדעתו, פשוט מחפשות תירוץ להימנע מסקס עם בני זוגן • תשובה אחרת מספק ד"ר תומס סטוטפורד הבריטי: האשם הוא בכלל הדיכאון שנלווה למנופאוזה

"זה פשוט אבד לי", אומרת א', בת 52. "מאז שהמחזור החודשי שלי הפסיק, אני לא מצליחה להידלק על מין, למרות שיש לי בעל אוהב ורגיש". גינקולוגים, פסיכולוגים ומטפלים מיניים שומעים תכופות משפטים מהסוג הזה ממטופלות שלהם בגיל המעבר.

 

האם נשים משתמשות בגיל המעבר שלהן כתירוץ להימנע מיחסי מין? ד"ר דייוויד שנרש, מטפל מיני נחשב בארה"ב, שפיתח מודל לטיפול זוגי שמיושם גם בישראל, טוען שכן. במקביל לשלילת גורמים פיזיים שעלולים לפגוע בתפקוד המיני מציע ד"ר שנרש לא להזניח סוגיות של זוגיות לא הדוקה ורמה לקויה של הקשר הרגשי.

 

"כשאני מטפל בהפרעות מיניות של נשים", הוא כותב בירחון 'סייקולוג'י טודיי', "אני משתדל להרחיב את זווית הראייה לכל הכיוונים – פסיכולוגיה, אורולוגיה, גינקולוגיה ואנדוקרינולוגיה – כדי לשפוך אור על כל משמעויות החוויה המינית של המטופלת".

 

ד"ר שנרש לא נבהל מהסטטיסטיקה שקובעת ש-40% מהנשים במערב מדווחות על בעיה בתפקוד המיני. שליש מהן מתלוננות על חוסר עניין במין, וכרבע מהן טוענות שהן לא מגיעות לאורגזמה.

 

20 שנות עבודתו כמטפל מיני, טוען ד"ר שנרש, לימדו אותו שרוב האנשים לא מגיעים לשיא יכולתם המינית לפני גיל 40 ואפילו 50. "מיניות טובה היא לא תגובות פיזיולוגיות אלא ניסיון ובשלות רגשית", טוען החוקר האמריקאי. לכן הוא לא חושב שגיל המעבר של האישה מוריד מסך על חיי המין שלה, אלא – במקרים מסוימים – משמש לה תירוץ להימנעות ממין.

 

"כדי שיהיה סקס טוב צריך שתהיה אינטימיות", אומר ד"ר שנרש. "היכולת להיות עצמך ללא כחל וסרק בנוכחות האחר מושגת כמעט רק על ידי אנשים מבוגרים שמכירים היטב את עצמם, כך שהם מביאים אל תוך הקשר יותר מהאני האמיתי שלהם.

 

"ראיתי בקליניקה שלי אנשים בני יותר מ-50 שהגיעו לשיא השיאים של המין. הם הרבה פחות מפוחדים או מתביישים. הם מכירים את גופם והם לא מאוימים כמו אנשים צעירים מול בן/בת זוג מנוסה מינית. להיפך, הם הולכים עם תשוקתם עד הסוף".

 

בגלל השינויים ההורמונליים

 

לד"ר תומס סטוטפורד הבריטי, רופא שמשמש כיועץ לענייני זוגיות לעיתון 'טיימס', יש הסבר אחר לירידת החשק של נשים בגיל המעבר: "הסיבה השכיחה ביותר לתחושת חוסר חשק מיני בגיל המעבר קשורה לדיכאון שחוות נשים בשלב הזה בחייהן, שנובע משינויים הורמונליים. לכן יש לטפל תחילה בתופעת הדיכאון. עד שיחול שיפור במצב הרוח, לא יועילו כל גילויי האהבה של בן הזוג.

 

"אישה שסובלת מתחושת עצב חריפה לא מסוגלת ליהנות מינית, וגם לא לבלות, להתענג ולהשתעשע כפי שהורגלה בעבר. אחד התסמינים לדיכאון הוא חוסר שינה. היא נכנסת למיטה בשעה סבירה, אך מצליחה להירדם רק לפנות בוקר. בנוסף לכך היא מתקשה לתכנן אירועים לעתיד לבוא, מתבוננת בסובב באדישות ובחוסר תקווה ומתבטאת ברגזנות".

 

גם ד"ר סטוטפורד סבור שאנשים, ובפרט נשים, מגיעים לשיא יכולתם המינית בשנות ה-40 לחייהם. כישוריהן של הנשים לחוות אורגזמות מלאות מתעצמים ומתגברים עד שהן מגיעות לגיל המעבר. אחרי גיל המעבר הן מסוגלות להמשיך בפעילות מינית וליהנות ממנה, בתנאי שטיפלו בהתקפי הדיכאון שכרוכים בגיל המעבר ולא נתנו להם לגבור עליהן.

 

החוקר הבריטי מדגיש שדווקא בשנות ה-50 שלה אישה רוצה להוכיח לעצמה ולבן זוגה שהליבידו שלה עדיין פעיל. החשש שלה לאבד את כוח המשיכה דוחף אותה להתעמל ולהקפיד על תזונה נכונה, לטפח את המראה ולשדר שהיא עדיין נשית.

 

"אישה שמתלוננת שאבד לה החשק המיני", טוען סטוטפורד, "שייכת לקבוצת הנשים שלא טיפלו בדיכאון גיל המעבר שלהן, לא לקחו הורמון חלופי ולא ביקשו הדרכה רפואית. לאלה אני מציע לפנות לייעוץ, ליטול הורמונים וללכת גם לפסיכולוג כדי לסלק את תסמיני הדיכאון".

 

הפרעות בתפקוד המיני בנשים: שילוב של פסיכולוגיה וביולוגיה

 

הגורמים להפרעות בתפקוד המיני בנשים הם פסיכולוגיים וביולוגיים כאחד. לכן תהליך האבחון כולל התבוננות במכלול הגורמים הנפשיים – רקע אישי, קשר עם בן הזוג, לחץ חברתי, חוסר ביטחון עצמי – לצד הערכה פיזיולוגית לשם איתור בעיות רפואיות שעלולות להשפיע על התפקוד המיני, כמו מחלה אונקולוגית, טראומה, נטילת תרופות, נזק לעמוד השדרה ונטילת גלולות למניעת הריון.

 

הירחון 'הרפואה' מנובמבר אשתקד מציין שלמרות שאין המלצה לבצע בדיקות מעבדה מסוימות באופן שגרתי בהקשר להפרעות בתפקוד המיני הנשי, הרי שבדיקת רמות ההורמונים יכולה לסייע באבחון ובטיפול. בדיקות נוספות,

שנערכות יותר לצרכי מחקר, כוללות מדידת זרימת הדם לאיברי המין ומידת החום והרטט של הלדן (הוואגינה) ושל הדגדגן בעת עוררות מינית.

 

מינהל התרופות והמזון האמריקאי (FDA) אישר לאחרונה לשימוש מכשיר שיוצר ואקום מעל הדגדגן, ובצורה זו מגביר את זרימת הדם אליו. 90% מהמשתמשות, שדיווחו קודם לכן על הפרעות בעוררות מינית, טענו שבעקבות השימוש במכשיר חשו שיפור בתחושה המינית ובהתלחלחות הנרתיק. 50% מהמשתמשות אף הצליחו להגיע לאורגזמה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
הסקס רע? אולי זה הבעל
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים