שתף קטע נבחר

פרקליטות המדינה לאתר בית"ר ירושלים: צנזרו תגובות

הפרקליטות פנתה למפעילי האתר, דיברה איתם על התגובות שכבר פורסמו והזהירה מפני תגובות עתידיות

המשנה לפרקליט המדינה, עורך הדין שי ניצן, זימן את מנהלי אתר האינטרנט של אוהדי בית"ר ירושלים ומפעיליו לשיחת הבהרה במשטרה. זאת בעקבות פרסומי תגובות של גולשים נגד הציבור הערבי באתר, המעלים חשד להסתה לגזענות. באתר פורסמו מאות תגובות של גולשים, רובן אנונימיות, המכפישות את הערבים בעקבות הודעה על הכוונה לצרף לקבוצה את השחקן הערבי עבאס סואן.

 

עו"ד ניצן הגיע גם למסקנה כי אם לא ימנעו מפרסום דברי גזענות דומים באתר, תשקול המדינה להורות על פתיחה בחקירה פלילית נגדם. 

 

זו איננה הפעם הראשונה שהפרקליטות דורשת ממפעילי אתר אינטרנט להפעיל צנזורה מקדימה על פרסומים של גולשים באתר. בעבר הורתה על כך לאתר אינדימדיה, בעקבות פרסום של גולש מחו"ל באתר, של קריקטורה של קריקטוריסט ברזילאי בה נראים מתנשקים אריאל שרון ואדולף היטלר.

 

בשנה שעברה פנה משרד המשפטים לכמה אתרים והזכיר להם את חובתם לסנן תגובות מסיתות ומפרות חוק, על רקע תוכנית ההתנתקות. "הסתה לגזענות היא תופעה נתעבת, מלבד היותה בלתי חוקית, באשר היא חותרת תחת זכותו של כל אדם לכבוד ולשוויון בלא קשר למוצאו", אומר עו"ד אבנר פינצ'וק מהאגודה לזכויות האזרח, "מאבק בגזענות, כולל פעילותה של פרקליטות המדינה, צריכות להתמקד בראש וראשונה במי שמפרסם הסתה לגזענות ולא לפעול בדרך הקלה של איומים על צעדיהם של מפעילי אתרי אינטרנט. ניתן לאתר את המפרסמים ובמידת הצורך גם להעמידם לדין".

 

אזהרה מפגיעה בחופש הביטוי

 

לדברי עו"ד פינצ'וק, הדין אינו מטיל על ספקי שירותים באינטרנט, ובכלל זה מפעילי אתרים, אחריות אזרחית או פלילית לפרסומים שמפרסמים גולשים באתר. "גולשים עלולים לפרסם באיזור הפרסום החופשי באתר פרסומים אסורים מסוגים שונים: הסתה לגזענות, הוצאת לשון הרע, פרסומים המפרים זכויות יוצרים ועוד. אחריות מפעיל האתר לתוכן הפרסומים האסורים תחול רק לאחר שפונים אליו, מפנים את תשומת ליבו לפרסום האסור והוא עדיין מסרב לדרישה להסירו. גם במקרה שכזה, יש להטיל אחריות רק אם אי חוקיותו של הפרסום היא ברורה וגלוייה על פניו".

  

על פי עמדת האגודה לזכויות האזרח, "החוקרים מנסים לכפות על זירת האינטרנט הישראלית נורמות המנוגדות לדין ולעמדתם של מרבית העוסקים בתחום בארץ ובעולם, לרבות חוק המסחר האלקטרוני המתגבש, הממליץ לפטור ספקי אינטרנט מאחריות לפרסומים של גולשים. עמדה זו גורסת, כי על אף שאין להצדיק פרסומים גזעניים, הפנייה של משרד המשפטים אינה מבוססת על חוק קיים ותגרום לאתרים להטיל צנזורה עצמית מקיפה הפוגעת בחופש הביטוי. 

 

עו"ד פינצ'וק מזהיר, כי הטלת אחריות על מפעיל אתר בגין ביטויים אסורים שפרסמו אחרים, תביא לפגיעה קשה בחופש הביטוי ולשיח הציבורי באינטרנט.

 

פנינו למשרד המשפטים ושאלנו אותם מה הבסיס המשפטי לאזהרה שניתנה למפעילי אתר בית"ר באשר לפרסומים של תגובות בעתיד, אך תגובה לא התקבלה נכון לפרסום ידיעה זו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים