שתף קטע נבחר

תופעה מסוכנת: משך ההריון הולך ומתקצר

נתונים חדשים שנאספו בארה"ב מגלים כי משך ההריון התקצר בעשור האחרון מ-40 ל-39 שבועות. הסיבה: לאמהות העסוקות אין סבלנות, והן מתאמות מראש את מועד הלידה בניתוח קיסרי. מומחה ישראלי: לידה מוקדמת מסכנת את חיי הילוד

בעוד ספרי הרפואה ממשיכים לקבוע כי משך ההריון האידיאלי להתפתחות העובר הוא 40 שבועות, נתונים חדשים בארה"ב מגלים כי בעשור האחרון הולך משך ההריון ומתקצר לכדי 39 שבועות. הסיבה העיקרית: ריבוי הלידות הקיסריות המתוכננות, שאת מועדן מתאמת האם העסוקה עם הרופא.

 

כ-30% מכלל הלידות בארה"ב מתבצעות בניתוח קיסרי מתוכנן (אלקטיבי). המגמה הזו תופסת תאוצה בשנים האחרונות גם בארץ. כתוצאה מהטרנד, טוענים מומחים בארה"ב, מתקצר משך ההריון, בעיקר כי ההרות מאבדות את סבלנותן ומבקשות ללדת מוקדם מהצפוי.

 

המחקר החדש, שפורסם בגליון האחרון של כתב העת Seminars in Perinatology, מצא כי בשנת 1992 משך ההריון השכיח היה 40 שבועות, בשעה שעשר שנים מאוחר יותר, הוא התקצר לכדי 39 שבועות. עורכי המחקר לא כללו את ההריונות מרובי העוברים.

 

בתקופה מקבילה, מספר התינוקות שנולדו בשבוע 40 או יותר צנח בשיעור של יותר מ-20%. גם מספר הלידות שהתרחשו בין שבוע 34 ל-36 עלה בשיעור של 12%.

 

המעבר הזה משבוע 40 לשבוע 39 לכאורה אינו מעורר דאגה, שהרי הריון מלא (full term) נחשב ככזה החל מהשבוע ה-37 להריון ועד שבוע 42. לכן קבעו החוקרים כי לידה המתרחשת מוקדם מהצפוי בשל בעיה רפואית, היא מוצדקת. אולם כשמועד הלידה נקבע קודם לכן משיקולי האם, נשקפים סיכונים ליילודים, כמו בעיות נשימה, האכלה והתפתחות מוחית, מסבירה ראש צוות החוקרים, פרופ' ננסי גרין.

 

טרנד במגמת עלייה גם בארץ

 

"כ-10% מהניתוחים הקיסריים בישראל מבוצעים על פי בקשת האישה", אומר ל-ynet ד"ר מוטי דוליצקי, מנהל יחידת הניטור ומחלקות היולדות במרכז הרפואי שיבא. "אין ספק שמדובר בעלייה במספרים ממה שידענו עד לפני 5 שנים, בעיקר כי אז לא איפשרנו זאת, והיום זה מתבצע גם כשאין הצדקה רפואית".

 

לדברי ד"ר דוליצקי, אחת הסכנות העיקריות היא מלכודת שנגרמת בשל טעות בקביעת גיל העובר: "אם גיל העובר האמיתי הוא 38 וחצי במקום 39, אנחנו מגיעים לגיל גבולי שמסכן את העובר. בנוסף, בלידה וגינלית יש יתרון שבו הלחץ על העובר מוציא מריאותיו את הנוזלים, בעוד שבניתוח קיסרי העובר נותר עם הנוזלים שספג בעודו ברחם".

 

אחד הסיכונים הנובעים ממצב זה הוא "טאכיפנאה חולפת". במצב זה, מסביר ד"ר דוליצקי, נותרים נוזלים בריאותיו של היילוד, שנכנס למצוקה נשימתית ומתאשפז במחלקת הפגים כשהוא חולה. "יילוד כזה נשאר בפגייה כמה ימים, במקום 24 שעות, ונחשף לפגים אחרים חולים, מה שמגביר עוד יותר את הסכנה לבריאותו. ההמלצה שלנו היא לא לקבוע ניתוחים קיסריים כשאין להם הצדקה רפואית ולהעדיף לידה במועד".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים הורנשטיין
ניתוח קיסרי. סיכון מוקדם
צילום: חיים הורנשטיין
מומלצים