שתף קטע נבחר

המטרה: טיסה נעימה - גם לערבים

אלפי אזרחים ערבים סובלים מדי שנה מסדרת בדיקות בטחוניות בדרך לחו"ל ובעיקר בחזרה לישראל. כדי להפחית את האי-נעימות הוקם צוות מיוחד של רשות שדות התעופה ואישי ציבור ערבים. הסופר סאלם ג'ובראן: "המקום שבו הערבי מרגיש ניכור יותר מכל מקום אחר הוא בנתב"ג, מכיוון ששם אנו מייד משוללי זכויות ומושפלים"

"כשמטוס נוחת בנתב"ג כולם מוחאים כפיים חוץ ממני. אני יודע איזה מסע ייסורים מצפה לי. הפעם, אני מקווה שזה ישתפר", כך אמר ל-ynet הסופר והעיתונאי, סאלם ג'ובראן. את הדברים אמר ג'ובראן בעקבות הקמת צוות העבודה המשותף לרשות שדות התעופה ונציגים מהאוכלוסיה הערבית בישראל שמטרתו למנוע את מסע הייסורים שעוברים נוסעים ערבים בדרכם לחו"ל.

 

"הצוות הוקם ביוזמה משותפת של הפורום להסכמה אזרחית ורשות שדות התעופה, כדי לבחון במשותף דרכים לשיפור השירות וההתנהלות מול הערבים אזרחי ישראל בשדות התעופה ובמעברי הגבול", נכתב בהודעת הרשות.

 

במפגש הצוות הראשון שהתקיים בשבוע שעבר לקחו חלק מנכ"ל רשות שדות התעופה, גבי אופיר, מנהל נתב"ג, זאב שריג ומנהלי חטיבות ובכירים ברשות, שאירחו אנשי עסקים, אקדמיה, חינוך ואישי ציבור - כולם ערבים אזרחי ישראל. בראש הנציגויות הערבית במפגש עמדו, בין היתר ראש עיריית רהט, טלאל אל קרינאווי ואנשי עסקים דוגמת בעל חברת התיירות "נזרין טורס", אחמד עפיפי, הסופר והעיתונאי, סאלם ג'ובראן ועוד.


בדיקות בנתב"ג. הערבים ממתינים יותר (צילום - שאול גולן)

 

אופיר ושריג הדגישו בפני המשתתפים את מחויבותם לשותפות מלאה בתהליך השיפור, מתוך שאיפה כי כל אנשי הצוות יעשו את המאמץ הנדרש כדי להבין את מצוקות האחר. כן ציינו כי הם מגיעים אל התהליך בפתיחות מלאה ומודעים לעובדה שכמות התלונות בנושא ירדה בשנה האחרונה באופן משמעותי.

 

תוכנית העבודה הדו-שנתית של הצוות המשותף תתמקד בשלושה נושאים מרכזיים: הנושא הביטחוני, הנושא החינוכי - המשך והרחבת הקשר עם מוסדות חינוך ערביים, והנושא השלישי - יצירת קשר עם ארגונים וגופים קהילתיים במגזר הערבי.

 

"לא ייתכן שאזרח ערבי במדינה יהיה בחזקת חשוד"

 

ג'ובראן אמר לאחר הפגישה כי ישנה אופטימיות זהירה שאולי הפעם הדברים ישתנו. "כשניתנה לי רשות הדיבור קמתי ואמרתי שאם מדובר בתרגיל יחסי ציבור – זה פסול בעיני, וכי השאלה היא האם רוצים לבחון בכנות וביושר את הדברים. הנוכחים נשבעו לי שכך הם פני הדברים ואין סיבה שלא אאמין להם.

 

"אמרתי כי המקום שבו הערבי מרגיש ניכור יותר מכל מקום אחר הוא בשדה התעופה, מכיוון ששם אנו מייד משוללי זכויות ומושפלים. אני נוסע כבר כשלושים שנה וחש את תחושת ההשפלה עד היום, אם כי בתקופה האחרונה הדבר השתפר באופן יחסי. אני לא מבין מדוע ישנה אפליה ביני לבין שאר האזרחים אם המיכשור המתקדם יכול לבדוק את המזוודה שלי ומסוגל לזהות מחט. אני אזרח במדינה, ובאופן תיאורטי יש לי מניות בחברת 'אל-על'. לא ברור לי מדוע צריכים לפגוע בנו כל כך. זוהי בושה למדינת ישראל ואנו ניאבק שהדבר לא יימשך.

 

ג'ובראן לא מתקשה לדלות מזכרונו חוויות שעבר בשדה התעופה. "לא ייתכן שאזרח ערבי במדינה יהיה בחזקת חשוד כל עוד לא הוכח אחרת. לפני מספר שנים הוזמנתי על ידי אוניברסיטת הרווארד לביקור יחד עם הסופר סמי מיכאל. הוא נבדק מספר שניות ואני עברתי מסכת השפלות בתומה אמרתי שאני מעוניין לחזור הביתה. רק לאחר שקמה מהומה – אפשרו לי להמשיך בדרכי.

 

"לא ייתכן שזאת תהיה המציאות. אפילו גבי אופיר הודה בשיחה איתנו כי אזרחים ערבים רבים נוסעים לירדן וממנה טסים לארצות הברית ואירופה. זאת בושה למדינה. האם אתם חושבים שאני לא אפגע אם חלילה יהיה פיצוץ במטוס? אין הגיון שאזרח ערבי יעשה זאת, אלא אם מדובר במטורף אחד ממיליון. גם אני רוצה ביטחון כמו כולם, אבל אי אפשר לעשות הכל בשם הביטחון.

 

"גבי אופיר דיבר בצורה הוגנת ואני מאמין לו. עד עכשיו הייתי נוחת במולדתי בלי שמחה. נפעיל לחץ כדי שהאזרחים הערבים ינחתו עם שמחה בלב", סיכם ג'ובראן.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מיכאל קרמר
בהמתנה בנתב"ג. (ארכיון)
צילום: מיכאל קרמר
מומלצים