שתף קטע נבחר

מי לא רוצה את האלמנה הדרוזית בטקס הזיכרון?

אנדי אסעד כבר הייתה מוכנה לטקס הממלכתי, בו תהיה האלמנה הדרוזית הראשונה שמגישה את לפיד הזיכרון לנשיא. באורח חריג, בעקבות התנגדותם של גורמים שונים, התערב משרד הביטחון בסוגייה - והמעמד המרגש מוטל בספק. אסעד: "אני מרגישה מושפלת"

ביום הזיכרון הקרוב לחללי מערכות ישראל הייתה אמורה אנדי אסעד לעשות היסטוריה קטנה, ולהיות לאלמנה הדרוזית הראשונה שמגישה לנשיא המדינה את הלפיד להדלקת נר הזיכרון בטקס הממלכתי בכותל המערבי. אבל אסעד, שנבחרה לייצג את ארגון אלמנות ויתומי צה"ל, התבשרה כשבועיים לפני הטקס כי לא תיקח בו חלק כפי שתוכנן, בגלל התנגדויות מצד גורמים שונים.

 

"לפני מספר ימים הודיעו לי פתאום שיש כאלה שמתנגדים לכך שנבחרתי", אמרה אסעד ל-ynet, "עירבו מניעים פוליטיים ואישיים בעניין רגשי. זאת השפלה". גם בארגון האלמנות ויתומי צה"ל זועמים והיו"ר, פנינה כהן, אמרה כי זו "חוצפה שמתערבים לנו בהחלטה". משרד הביטחון מסר כי טרם התקבלה החלטה סופית בעניין.


אנדי אסעד. "מה שאני עוברת זו השפלה"

 

אסעד (32) איבדה את בעלה, וופא, בספטמבר 1993. הוא היה חייל מילואים בן 27 שפיקד על ג'יפ סיור ברצועת עזה, כאשר הכוח שלו נתקל בחוליית מחבלים שביצעה לעברו ירי מטווח קרוב. ופא ושני חיילים נוספים נהרגו באותה.

 

"כמו בכל שנה, אנו בוחרים אלמנה שתגיש לנשיא את הלפיד בטקס", אומרת פנינה כהן. "השנה החלטנו לתת ייצוג למיעוטים ובחרנו באלמנה דרוזית, בפעם הראשונה בהיסטוריה. בני המיעוטים הם חלק מההיסטוריה של המדינה, הם שילמו מחיר כבד ויש להם אותן זכויות. לכן החלטנו לבחור באנדי למעמד המרגש".

 

לאחר הבחירה בה הועבר שמה של אסעד למשרד הביטחון לצורך שילובה בטקס, סידורי הגעתה לכותל ושאר ההכנות הנדרשות לקראת יום הזיכרון. אבל כשהיה נדמה כי הרגע המרגש הולך ומתקרב, צלצל בערב הפסח הטלפון בביתה של אסעד בעוספיה. "אמרו לי שכנראה לא אוכל להגיש את הלפיד לנשיא כי יש לכך מתנגדים", היא אומרת. "הייתי המומה. כבר תיאמו איתי הכל ואמרו לי מה לעשות. פתאום הכל מבוטל?".

 

לדברי אסעד, סכסוכים אישיים בינה לבין גורמים שונים הם שהשפיעו על משרד הביטחון לקבל החלטה מנוגדת. "אמרו לי שהבת שלי הדליקה בשנה שעברה משואה כיתומת צה"ל, אז מה? לי לא מגיע? אין לי זכויות?". אסעד מבהירה כי אין בכוונתה לוותר על חלקה בטקס והיא כבר פנתה בסוגיה לבית הנשיא. "מה שאני עוברת זו השפלה. פגעו בי והוסיפו לסבל שלי. גם אם יש כאלה שמתנגדים שאני אהיה זאת שאגיש את הלפיד, משרד הביטחון צריך להיות חזק ולעמוד מאחורי ההחלטה", היא אומרת.

 

יו"ר ארגון היתומים והאלמנות, פנינה כהן, כבר הודיעה כי היא מתייצבת לצידה של אסעד: "למשרד הביטחון אין זכות להתערב בהחלטה שלנו. הם לא יכולים להחליט עבורנו. לאנדי יש זכויות בדיוק כמו לכל אלמנת צה"ל אחרת. זה מקומם מה שקרה כאן". לדבריה, אין כל מגעים בינה לבין נציגי משרד הביטחון בנושא.

 

גורמים במשרד   ציינו כי העובדה שמדובר באלמנה דרוזית אינה מהווה כל שיקול בנושא. בתגובה ממשרד הביטחון נמסר: "לאחר שהוסבה תשומת ליבנו לעובדה כי בשנה שעברה, במעמד דומה, ייצגו ילדיה של הגברת אסעד את משפחת השכול ולאור ביקורת שהושמעה מציבור זה, הוחלט לבחון בשנית את ההחלטה ולשקול לאפשר לנשים אחרות לייצג את קבוצת האלמנות באירועים הממלכתיים. ההחלטה הסופית טרם התקבלה. משרד הביטחון פועל נמרצות לטובת ייצוג כל שכבות האוכלוסייה בכלל ובמשפחות השכול בפרט".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים