שתף קטע נבחר

נחשף עוד מקרה בו יאהו! הסגירה עיתונאי סיני

החברה מואשמת כי סיפקה מידע שסייע לשלטונות מידע לאתר ולעצור עיתונאי סיני שכתב ברשת תחת שם בדוי. מדובר במקרה שלישי שנחשף

ארגון "עיתונאים ללא גבולות" טוען כי התגלה מקרה נוסף, בו חברת יאהו! סייעה לשלטונות סין לחשוף את זהותו האמיתית של עיתונאי שכתב ברשת בשם בדוי.

 

על פי דיווח של הארגון הפריזאי, בשנת 2003 העבירה יאהו! מידע שאיפשר לשלטונות סין לגלות את זהותו האמיתית של העיתנואי ליון יאנג, שכתב תחת הכינוי cyberdissident (המתנגד הקיברנטי למשטר). העיתונאי נשפט לארבע שנות מאסר באשמת חתרנות. הטענות החדשות פורסמו ערב מפגש הפסגה הצפוי בין נשיא ארצות הברית, ג'ורג' בוש לבין נשיא סין, הו ג'ינטאו.

 

האשמה: ניסיון "לכפות דמוקרטיה בסין"

 

ליון יאנג הואשם בשימוש ב"אמצעים אלימים" כדי לכפות דמוקרטיה בסין. המשטרה הסינית מאמינה כי יאנג הוא מנהיגה של קבוצה קטנה של מתנגדי משטר פעילים ברשת, בה השתתף גם ליו די, סטודנט באוניברסיטה שנעצר לשנה ושוחרר ב-2003 אחרי שהמשטרה ביטלה את ההאשמות נגדו.

 

אנשי "עיתונאים ללא גבולות" טוענים כי בידיהם עותק של פסק הדין המוכיחים כי הנציגות ההונג קונגית של יאהו! סייע למשטרה הסינית לחשוף את יאנג על ידי כך שאישר כי חשבון הדואר האלקטרוני בשירות Yahoo! Mail בשם "ZYMZd2002" שייך ליאנג ולשותפו הפעיל הפוליטי לי ייבינג.

 

"לאט לאט מתבהרת התמונה המאמתת את החשד כי יאהו! מעורבת במעצרם של רוב מתנגדי המשטר שאנחנו מנסים להגן עליהם", נמסר מהארגון, "אנו מקווים כי ענקית האינטנרט הזו לא תנהג כפי שנהגה כשהוצגו האשמות קודמות, ותסתתר מאחורי השותפה מקומית, Alibaba, כדי להצדיק את התנהגותה. החוזה של יאהו! עם החברה המקומית אינו רלוונטי, מאחר ומדובר בכתובת אימייל השוכנת בשרתי ליאהו!".

 

יאהו!: לא מודעים לכך

 

דוברת יאהו!, מארי אוסאקו, מסרה כי החברה לא מודעת למקרה המדובר. "אנחנו מגנים ענישה על פעילויות של חופש ביטוי, בין אם הענישה היא בסין או בכל מקום אחר בעולם", היא הוסיפה.

 

עם זאת, ארגון "עיתונאים ללא גבולות" לא פסל על הסף אפשרות כי לי ייבינג, שותפו של יאנג, היה משת"פ של המשטרה במקרה הזה, והוא זה שסייע לה באיתור המידע.

 

מדובר במקרה השלישי שהתגלה, במסגרתו יאהו! סייעה לשלטונות סין. בעבר התברר כי החברה העבירה מידע שהביא להרשעתו של לי זי (Li Zhi), שנגזרו עליו שמונה שנים בכלא.

 

החברה גם סייעה לחשוף את זהותו של שי טאו, שנכלא ל-10 שנים בעקבות טענות כי הדליף "מידע מדיני" לגורמים מחוץ לסין.

 

יאהו! לא לבד

 

ממשלת סין, המנהלת מרדף נגד עיתונאים בשנה האחרונה, עוצרת עיתונאים, וסוגרת הוצאות לאור, זוכה לשיתוף פעולה של ענקיות אינטרנט נוספות, המתחרות על נתח משוק האינטרנט הסיני, שכבר עתה הוא השני בגודלו בעולם.

 

גם גוגל ספגה אש כשהודיעה שהיא תענה לחוקים המקומיים ותחסום תוצאות חיפוש של מונחים עם רגישות פוליטית גבוהה.

 

מיקרוסופט סגרה את הבלוג של הבלוגר הסיני שכתב תחת הכינוי "מייקל אנטי" באתר MSN Spaces, לאחר שקיבלה הוראה לעשות זאת מהממשלה הסינית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יאהו! מכחישה שעזרה לסינים
מומלצים