שתף קטע נבחר

תערוכה חדשה: אנה פרנק שלא היכרתם

השאיפה האבודה לעצמאות, הגעגועים לסבתא בשוויץ, המרד נגד ההורים, החיים הנוחים טרום המלחמה - מכתבים בכתב ידה של אנה פרנק ותמונות מהאלבומים המשפחתיים שמוצגים עתה באמסטרדם, מספרים שוב, ואחרת, את סיפורה המפורסם

כל הורה למתבגרת בת 14 מכיר מן הסתם הכרזות בנוסח: "עזוב אותי במנוחה, אם אתה לא רוצה שלא אאמין בך יותר לעולם", אבל את המכתב הזועם הזה כתבה לא 'סתם' מתבגרת אלא אנה פרנק והוא "נשלח" לאביה אוטו, לאחר שנתיים של חיים כלואים בדירת המסתור שלהם באמסטרדם. 


אנה פרנק, אפריל 1941 (צילום: איי אף פי)

 

התייחסות למכתב הכועס הזה מופיעה גם ביומנה המפורסם של הנערה, שם מופיעה טיוטה ראשונה שלו, נזעמת פחות, ושם היא גם מספרת שאביה הבטיח לה כי ישרוף את המכתב. הוא לא עשה זאת, והמכתב שכן מאז מותו בשנת 1980 במכון לתיעוד המלחמה בהולנד.

 

עתה מוצג המכתב בין שני העמודים הכתובים בכתב יד מסודר לצד מכתבים נוספים, גלויות ופתקים משפחתיים - כולל כתמי דיו ומים - בתערוכה במוזיאון ההיסטורי של אמסטרדם. "בני משפחת פרנק נהגו לכתוב זה לזה מכתבים, בעיקר בזמנים של בעיות ביניהם", אומר אוצר התערוכה, ווטר ואן-דר-סלואיס.

 

"מאז שהגענו הנה, ביולי 1942, ועד לפני מספר שבועות, עבר עליי זמן לא קל. אם רק היית יודע כמה בכיתי בלילות, כמה מדוכאת ולא מאושרת הייתי, כמה בודדה הרגשתי, היית מבין את הרצון שלי לעלות למעלה", כתבה פרנק לאביה לאחר שזה אסר עליה להיפגש ביחידות עם פטר ואן-פלס, בן המשפחה שחלקה עמם את דירת המסתור. "אני רוצה ללכת בדרך שלי, במסלול שנראה מתאים לי. אל תחשוב עליי כעל בת 14, כי כל הצרות האלה עשו אותי זקנה יותר. אני לא אתחרט על מעשיי. אתנהג כפי שאני חושבת לנכון".

 


משפחת פרנק, מאי 1941 (צילום: איי אף פי)

 

אוצר התערוכה, ווטר ואן-דר-סלואיס, אמר כי קריאת המכתבים היתה "כמו להחזיר משהו מברגן בלזן", שם מתה אנה פרנק מטיפוס ב-1945. "החיים האבודים האלה היו יכולים להיות מיוחדים מאוד", הוא אומר. התערוכה שופכת אור על חייה המוקדמים של אנה, החל מהשלב בו היא חיה עם משפחתה ב-Merwedeplein במזרח אמסטרדם, לשם נמלטו מביתם בגרמניה לאחר עליית הנאצים לשלטון. המכתב המוקדם ביותר המוצג בתערוכה נכתב בגרמנית כשאנה היתה רק בת 7, והוא ממוען לסבתה בשוויץ. בתמונה שצולמה באותו בית כשאנה היתה בת 13 היא נראית יושבת וכותבת ליד שולחן העבודה שלה. עוד מוצגים אלבומי תמונות מהתקופה שקדמה למלחמה, צילומים של הבית והשכונה בה התגוררו, מחברות בהן כתבה אנה ברכות מחורזות לימי ההולדת של חברותיה ועוד.

 

הבית ב-Merwedeplein שוחזר במהלך השנים ונראה עתה כפי שנראה בשנים ההן. הוא משמש כבית אירוח לסופרים, משוררים ועתונאים שאינם יכולים להתבטא בחופשיות בארץ מולדתם. הכותבים מוזמנים להתארח בבית במשך שנה שלמה. דירת המסתור ברחוב Prinsengracht, שם התחבאו בני משפחת פרנק במשך 25 חודשים מאחורי ארון במקום עבודתו של האב, היא אחד מאתרי התיירות הפופולריים ביותר באמסטרדם עד היום. היומן של אנה פרנק, שפורסם לראשונה בהולנדית ב-1947, תורגם מאז לשישים שפות.

 

  • התערוכה "אנה פרנק - חייה במכתבים" תוצג עד 3 בספטמבר 2006.  
  • המוזיאון ההיסטורי של אמסטרדם, Nieuwezijds Voorburgwal 357 (לא רחוק מהתחנה המרכזית). טל': 205231822 (0) - 31.
  • שעות פתיחה: ב'-ו' 10:00-17:00; שבת-א' 11:00-17:00. כניסה: 6 יורו, גילאי 6-18 - 3 יורו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מכתב לאבא, מאי 1944
צילום: איי אף פי
התערוכה. חיים מוקדמים
צילום: איי אף פי
בית המסתור. אתר פופולרי
צילום: שלום בר טל
מומלצים